Raspunsuri - Pagina 6
Marilena12 spune:
Lady J, m-am abtinut sa comentez ceea ce ti-a spus preotul pentru ca nu cunosc detaliile discutiei, nici ce a inteles el, nici daca i-ai spus si exemplul cu botezul, deci imi lipsesc multe date. Insa, ca sa clarific niste aspecte, dupa parerea mea, nu poate afirma nimeni ca exista mai multi dumnezei deasupra noastra, ca unul e al crestinilor, altul e al mahomedanilor, altul al budhistilor, etc. Practic, ma intorc la scopul initial al postarii mele despre paralela intre religii, in privinta modului in care Il cunoastem, simtim, preaslavim pe Dumnezeu.
Dumnezeu este Unul, dar noi, crestinii Il cunoastem in Treimea cea nedespartita: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Nu putem vorbi doar de Tatal decat in ce priveste insusirile externe, ca si Creator si Proniator. De la o religie la alta Dumnezeu este perceput in mod mai mult sau mai putin diferit. Daca separam Sfanta Treime ajungem sa negam perihoreza, adica intrepatrunderea reciproca a persoanelor Treimii fara a ajunge sa se confunde.
La alte religii Dumnezeu este altfel vazut. Eu nu cred ca putem sa trecem peste aceste diferente, chiar daca per ansamblu nu sustine nimeni ca ar exista mai multi dumnezei. Daca s-ar fi putut depasi diferentele interconfesionale si s-ar fi ajuns la un Dumnezeu identic in toate religiile, atunci ar fi existat doar o singura religie, nu atat de multe. Nici macar in cadrul crestinismului nu s-a putut trece in cult peste aceste diferente (destul de putine, fata de celelalte religii), pt ca se stie, sunt trei mari biserici crestine, catolica, protestanta si ortodoxa.
Cum sa spun eu, crestin-ortodoxa, ca Domnul NU a iubit atat de mult lumea, incat a dat pe singurul Sau Fiu ca sa se jertfeasca pentru noi si sa ne mantuiasca?
Intelegi la ce ma refer? Pentru ca nici budhistul, nici mahomedanul, nici hindusul, nici chiar evreul nu spun asta. Evreii inca Il asteapta pe Mesia, si respecta doar Legea veche a lui Moise, pot eu sa intru in slujbele lor si sa marturisesc ca Hristos nu a venit?
Nadejdea noastra, a crestinilor, este mantuirea in Hristos, in baza Jertfei Sale, care se continua in fiecare Euharistie savarsita in Biserica, in speranta asta traim si ne impartasim din El, si fara asta viata ar fi lipsita de bucuria Invierii si a vietii vesnice.
Sper ca ai inteles acum de ce nu se pot pune de acord religiile lumii, chiar daca e Dumnezeu Unul deasupra tuturor. Activitatea Lui sau opera de mantuire difera de la religie la religie.
Pentru asta difera si cultul, de aia nu se amesteca oamenii la slujbe in toate bisericile, pt ca noi toti credem lucruri diferite despre ceea ce a facut Dumnezeu pentru lume, de la Geneza incoace.
Sau hai sa ma exprim altfel, daca scopul tuturor este mantuirea, mijloacele difera si niciunul dintre noi nu considera ca se poate mantui prin mijloacele celuilalt, mai ales daca el nu le considera adevarate si mantuitoare.
Daca mai ai intrebari despre cum vad eu lucrurile...cu placere, in masura in care ma pricep!
Mari
ladyJ spune:
Sper ca ai inteles acum de ce nu se pot pune de acord religiile lumii, chiar daca e Dumnezeu Unul deasupra tuturor. Activitatea Lui sau opera de mantuire difera de la religie la religie.
Pentru asta difera si cultul, de aia nu se amesteca oamenii la slujbe in toate bisericile, pt ca noi toti credem lucruri diferite despre ceea ce a facut Dumnezeu pentru lume, de la Geneza incoace.
Sau hai sa ma exprim altfel, daca scopul tuturor este mantuirea, mijloacele difera si niciunul dintre noi nu considera ca se poate mantui prin mijloacele celuilalt, mai ales daca el nu le considera adevarate si mantuitoare.
Daca mai ai intrebari despre cum vad eu lucrurile...cu placere, in masura in care ma pricep!
Mari,pe langa meseria de avocat(propusa de mine) ce-ai zice de cea de scriitor:)?
Am intels,in sfarsit punctul tau de vedere!Si este corect din punctul meu de vedere!Cat stiu eu acolo....na,..
Si daca ma uit mai bine la postarea asta,inteleg defapt ca asta as fi vrut si eu sa scot in evidenta inca de la bun inceput,dar eu nu am rabdarea pe care o ai tu,asa ca m-am zgarcit cu cuvintele,cea ce a dus la o mare neantelegere.(stii cand am scris ca Dumnezeu e Unul,ca nuanta,nu ca metode de recunoastere)
Tu ai explicat acum,exact ce gandeam eu,si vezi ca o sa te acuz de´´citirea gandurilor´´:)
Tu practic,in mare,ai spus exact ce a zis si preotul,dar cu alte cuvinte,desigur.
Eu doar atat l-am intrebat pe preot: ´´este sau nu,Dumnezeu Tatal al crestinilor,acelas Dumnezeu Tata(ca baza) al evreilor si al musulmanilor?´´
Si ai vazut ce mi-a zis.Este, insa ne deosebim de celelalte religii prin credinta in Mesia(care presupune botezul,Sfanta Treime si altele.)
Cam asa a fost....
oricum,merci pentru raspuns si sa stii ca ´´divergentele´´ create pe baza acestui subiect,pe care le-ai avut cu mine sau cu alte forumiste,sunt constructive,chiar daca oleaca enervante
Sa auzim de bine si da,in momentul in care voi avea vreo nelamurire referitoare la ortodoxism sau la teologie in general,mi-ar placea sa ascult si punctul de vedere al unei persoane ´´de profil´´:)(tu de exemplu)
Dar te rog eu sa-mi promiti sa nu-ti mai stergi postarile,ca sa poata intelege omul ce si cum,si daca se mai strecoara vreo informatie gresita pe care nu ai timp sa o verifici,sa nu parasesti barca,si sa admiti eroarea,ca pana la urma,NU E EROAREA TA.
O zi minunata iti doresc!
Si tu Iube,o sa fii o nasica cocheta si iubareata!
Pariu
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by iube2001
REvin ...Am decis sa-mi ascult sufletul si sa botez fetita.
Bravo Iubedouamiiuna !!! BRAAAVO !
(alegerea corecta e sufletul)
dodo spune:
quote:
Originally posted by ladyJ
De aceea in marturisirea de credinta si in tajahud spunem "marturisesc ca exista un singur Dumnezeu(Allah in lb. araba) si ca Mohammad este (a fost,ma rog) mesagerul Sau"asta pt. a nu ne indeparta de religie si a-l slavi pe Mohammad cum s-a intimplat inainte,stii tu unde
hannen,te cred,nu mai intreb pe cineva care e musulman.Asa a zis preotul,cred ca saracul s-a incurcat cu profetul Mohammed,
nu am inteles la ce te referi in ultima propozitie....stiu eu unde...ce?
ma cam doare capul azi,ma prind mai greu
merci pentru raspuns.
ladyJ
Daca-mi permiti, te lamuresc eu..Se face foarte frecvent confuzia ca religia islamica=mahomedanism, dupa numele profetului Muhammad(pacea si binecuvintarea asupra lui) care a revelat Qur'an-ul, cartea sfinta a islamului, asa cum religia crestina a luat numele de la numele lui Isus Christos(pacea si binecuvintarea asupra lui), care a adus Biblia, cartea sfinta a lumii crestine. Nu stiu acuma cum s-a ajuns, nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, ca Isus, din profet, care a adus cuvintul lui Dumnezeu lumii la timpul lui, a ajuns sa fie venerat la egalitate cu Dumnezeu, deci un muritor a fost avansat pe treapta de divinitate, daca ar putea cineva explica acest fenomen cu citate concludente din Biblie, i-as fi multumitoare...Muhammad (pacea si binecuvintarea asupra lui), profetul care a revelat Qur'an-ul, este indemnat sa marturiseasca, in mai multe rinduri, in Qur'an, ca el este un mesager al lui Dumnezeu (numit in lb. araba Allah)si atit, asa cum au fost si profetii ce l-au precedat, printre care Moise, Isus (pacea si binecuvintarea asupra lor), el si ceilalti nu au facut decit sa aduca la cunostinta lumii cuvintul lui Dumnezeu, care este Unic, nu a avut parinti, nu are descendenti, este Atotputernic si inca alte epitete pina la 99 care-l descriu. Daca te intereseaza, caut si citate..
Te-ai mai dumirit un pic, sau te-am confuzat de tot?
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by dodo
...Nu stiu acuma cum s-a ajuns, nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, ca Isus, din profet, care a adus cuvintul lui Dumnezeu lumii la timpul lui, a ajuns sa fie venerat la egalitate cu Dumnezeu, deci un muritor a fost avansat pe treapta de divinitate, daca ar putea cineva explica acest fenomen cu citate concludente din Biblie, i-as fi multumitoare
Pai...din cauza mormantului !
(presupun )
(Noi romanii - si poate nu numai - se vede si aici in sectiunea asta, dupa necroloagele ce abunda! noi suntem un popor foarte sensibil la mortii nostrii, deci cu atat mai mult trebuia sa apara o sensibilitate cu privire la Unul Care a inviat dupa ce-a murit, da n-a inviat ca Sa moara iar, ci a inviat ca Sa nu mai moara niciodata!! = presupun ca asta ar fi un indiciu de ce oamenii fac deosebiri din astea intre ACELA si Profetii ale caror morminte... sunt in cu totul alta stare decat cel in care Iisus a fost asezat cu trupul!
...ma intreb si eu ceva legat de comparatia asta a mormintelor: s-ar putea oare socoti diferentierea asta drept "calcul materialist"?)
(iar Taina Botezului...tot cu "mormantul" LUI are o legatura...)
Marilena12 spune:
Dodo, Sfanta Scriptura contine multe texte si trimiteri care atesta faptul ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Una dintre Persoanele Sfintei Treimi, Care prin planul vesnic si voia lui Dumnezeu, "taina cea din veci ascunsa si de ingeri nestiuta", a luat si fire omeneasca si S-a nascut ca om din Sfanta Fecioara Maria.
Primirea firii omenesti nu a schimbat nimic in firea divina a lui Hristos, adica a primit ceea ce nu era (firea umana), dar a ramas neschimbat in ceea ce era (firea divina).
Ca Fiu al lui Dumnezeu Tatal, in Biblie avem:
Vechiul Testament: Psalmi 2,9: "Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut", Psalmi 109,3: "Din pantece, mai inainte de luceafar Te-am nascut".
Noul Testament: Botezul in Iordan, Matei 3,17: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit"; la Matei 16,16: "Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu", "Domn si Dumnezeu"- Ioan 20,28
La I Timotei 3, 16, Apostolul Pavel spune ca "Dumnezeu S-a aratat in trup";
Hristos este "Chipul lui Dumnezeu"- II Corinteni 4,4;
In dogmatica crestin-ortodoxa Hristos s-a facut om si Dumnezeu in acelasi timp, in scopul mantuirii oamenilor, pentru ca Adevarul si Persoana lui Dumnezeu sa devina adevarul omului.
Venirea Fiului lui Dumnezeu ca om in lume a fost anuntata inca de la Facere (3,15), cand Dumnezeu a facut dupa savarsirea pacatului stramosesc promisiunea unui Rascumparator.
Isaia 43, 25: "Eu sunt Cel care sterge pacatele tale si nu-si mai aduce aminte de faradelegile tale";
Daniel 9, 24:"Saptezeci de saptamani sunt hotarate...pana ce faradelegea va trece peste margini...si se va unge Sfantul Sfintilor";
Miheea 5,1: "Si tu Betleeme, cu nimic nu esti mai mic intre miile lui Iuda, caci din tine va iesi Stapanitorul peste Israel, iar obarsia Lui este din zilele vesniciei" (Nasterea in Betleemul Iudeei)
Isaia 7,14: "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste Fiu si ii vor pune numele Emanuel" (Nasterea din Fecioara)
Zaharia 9,9: "Veseleste-te fiica a Ierusalimului, ca iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor, smerit si calare pe asin, pe manzul asinului" (Intrarea in Ierusalim)
Isaia 53,1-12: "El a fost strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat"
Tit. 2,12: Sf. Ap. Pavel Il numeste pe Hristos "Marele Dumnezeu",
Ioan 10,30: "Eu si Tatal una suntem";
Ioan 1,14: "Si Cuvantul trup s-a facut si s-a salasluit intre noi"
Galateni 4,4: "Iar cand a venit plinirea vremii, a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau cel Unul-Nascut, nascut din femeie";
Ioan 14,6: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata", "Eu sunt Lumina Lumii" - Ioan 8,12
Asta afirma Sfanta Scriptura despre Mantuitorul Iisus Hristos.
Daca mai doresti lamuriri...sunt aici.
Mai sunt multe citate, despre opera de mantuire a lui Hristos ca si Invatator, Arhiereu si Imparat.
Mari
ladyJ spune:
dodo,cred ca am priceput....
uite ce am inteles eu:
musulmanii nu considera ca Mohammed este calea spre Allah,tocmai pentru a nu se ajunge in aceasi situatie ca la crestini,( unde IIsus e Calea spre DUmnezeu)adica in situatia de a-l considera pe Mohammed egal lui Allah.Si astfel,musulmanii fac o diferenta clara intre Profet si Allah.
Am inteles bine?Daca nu,te rog sa ma mai lamuresti odata
Si iti multumesc pentru raspuns.
LadyJ
dodo spune:
quote:
Originally posted by ladyJ
dodo,cred ca am priceput....
uite ce am inteles eu:
musulmanii nu considera ca Mohammed este calea spre Allah,tocmai pentru a nu se ajunge in aceasi situatie ca la crestini,( unde IIsus e Calea spre DUmnezeu)adica in situatia de a-l considera pe Mohammed egal lui Allah.Si astfel,musulmanii fac o diferenta clara intre Profet si Allah.
Am inteles bine?Daca nu,te rog sa ma mai lamuresti odata
Si iti multumesc pentru raspuns.
LadyJ
Ai inteles bine!
Acum e rindul meu sa ma confuzez daca in toate versiunile de Biblie exista pasajele citate de Marilena, pt.ca trebuie sa spun, ca Isus nu ar fi putut invia singur, daca Dumnezeu n-ar fi dorit asta, nu? In Qur'an spune ca a fost ridicat la cer tocmai pt. a nu putea fi omorit... cu siguranta ca vom afla si aceste lucruri, in timp, asa cum am aflat despre multe alte lucruri initial misterioase dar pe care stiinta le-a dat un inteles logic, asa cum a fost despre conceptia si nasterea unui bb, de exemplu..
Marilena12 spune:
Coranul si Biblia sunt carti care contin informatii foarte diferite, este lipsita de sens o comparatie. In toate Bibliile exista aceleasi texte sau versete, nu exista decat o singura culegere de texte care se cheama Sf. Scriptura, ea a fost editata de multe ori dar continutul este acelasi.
Iisus a inviat la modul cel mai real, dupa ce ca si om, a patimit si a murit in modul cel mai real. Inca din Vechiul Testament a fost proorocita invierea Domnului, El nu a fost ridicat la cer, ci a inviat din morti. Moartea pe cruce a fost necesara tocmai pentru ca mantuirea oamenilor sa fie posibila prin jertfa de sange a lui Dumnezeu.
"Precum intru Adam toti mor, asa intru Hristos toti vor invia". (Cor. 15, 22)
Ridicarea firii umane deasupra suferintei si mortii, de la stricaciune si moarte la viata si nemurire a fost facuta de Hristos pentru ca omul sa se intoarca la asemanarea cu Dumnezeu, asa cum fusese creat si de unde cazuse o data cu savarsirea pacatului stramosesc.
Sf. Ap Petru spune ca Hristos "purtand pacatele noastre in trupul Sau pe lemn...Cu ranile Lui ne-am vindecat" (de ranile pacatului)
Hristos ca Dumnezeu, S-a inviat pe Sine ca om.
"Daca Hristos n-a inviat, atunci zadarnica este propovaduirea noastra, zadarnica atunci si credinta voastra...Acum insa Hristos a inviat din morti, facandu-se incepatura celor adormiti".
Sfintii Apostoli au experimentat fizic identitatea trupului inviat , acelasi care a suferit patimile pe cruce, insa spiritualizat, transfigurat dumnezeieste (cand l-au revazut pe Domnul dupa inviere si cand Ap Toma a pipait palmele lui Hristos strapunse de piroane si coasta Sa intepata de sulita).
Mari