Raspunsuri - Pagina 4
ladyJ spune:
mari,
pai se pare ca explicatiile tale atat de detaliate au fost putin eronate.
Am vazut ca au scris fetele protestante,care au infirmat declaratia cum ca,protestantii nu ar crede in mantuirea prin Hristos.
Si am intrebat un musulman care mi-a confirmat faptul ca religia islamica a fost tot timpul monotoista,avandu-l doar pe Allah si nici un alt zeu,dupa cum ai spus tu.
Si...cireasa de pe tort...am fost azi la un preot si l-am intrebat daca Dumnezeul nostru Tatal,din Sfanta treime,este acelasi Dumnezeu,facatorul Cerului si al Pamantului pe care il slavesc si evreii(Adonis) si musulmanii(Allah)
Raspunsul a fost:DA.Exista un singur Dumnezeu,facatorul Lumii,Dumnezeul lui Avram Issac si Iacob.El este Dumnezeu Tatal,al nostru,al crestinilor si al islamului si al religiei mozaice.
Noi crestinii,ajungem la Dumnezeu Tatal prin Calea Fiului,prin Fiul care s-a sacrificat pentru noi,prin IIsus Hristos.
Evreii nu recunosc Fiul,musulmanii nici ei.Evreii spun ca ajung la Tatal prin rugaciune directa,musulmanii prin Profetul Mohammed.
Asta este marea diferenta.Insa Tatal Ceresc,e doar unul.
Acestea sunt cuvintele preotului.Si mi-a spus un exemplu interesant: Dumnezeu Tatal,are mai multi Fii,adica noi,muritorii.Noi muritorii,suntem impartiti in trei:crestini,evrei,musulmani.Cu totii il iubim pe Dumnezeu tatal,insa ne aratam iubirea in diferite moduri.Ca un tata cu mai multi copii.Toti il iubesc insa arata asta in diferite moduri,nu toti la fel.
Ma bucur sincer ca mi s-a confirmat ipoteza cum ca Dumnezeu e Unul pentru toti.
Si ma mir ca tu,care ai studiat istoria religiilor,ai infirmat asta.
Pot sa-ti recomand o carte?
Scrisa de Max.I.Dimont,se cheama ´´evreii,Dumnezeu si istoria´´
E o carte despre aparitia monoteismului,aparitia religiei mozaice,crestine si islamice.Detaliaza despre SF Pavel,despre Luther,despre MOhammed.Vorbeste de originea crestinismului si despre IIsus Hristos.E foarte interesanta.
E scrisa mai mult in forma laica,caci se vrea corecta din punct de vedere cronologic si bazata pe documente existente.
M-as bucura sa o citesti.
Scuze ca m-am lungit asa....
ladyJ
hannen spune:
Ladyj,confirm cele spuse de tine cu o singura exceptie,noi,musulmanii ajungem la Dumnezeu numai prin rugaciunile noastre catre EL,nu prin Profetul Mohammad,el a fost doar un profet .
De aceea in marturisirea de credinta si in tajahud spunem "marturisesc ca exista un singur Dumnezeu(Allah in lb. araba) si ca Mohammad este (a fost,ma rog) mesagerul Sau"asta pt. a nu ne indeparta de religie si a-l slavi pe Mohammad cum s-a intimplat inainte,stii tu unde
Daca ai cunoscuti musulmani poti verifica ceea ce ti-am zis eu aici.
Marilena12 spune:
Lady, regret ca am mi-am retras postarile de la acest topic (discutia era deja off topic), cu siguranta daca le citeai pe toate, intelegeai si tu mai mult si mai bine unele lucruri! Chestiunile "eronate" exista in literatura de specialitate pe domeniul Istoriei Religiilor, poate ar fi bine sa studiezi si tu ceva, ca sa poti demonstra cu argumente proprii erorile altora ci nu din "auzite".
Oricum, faptul ca ai postat comentarii la adresa mea fara a-mi citi postarile si fara sa tii cont ca m-am retras de la subiect, spune multe...
Sa ai pace!
Mari
fdoina spune:
ladyJ, imi permit sa-ti recomand si eu o carte, care ar putea sa-ti dea si o alta perspectiva asupra diferentelor interconfesionale, se gaseste si in format electronic, si se numeste "Ortodoxia si religia viitorului", a parintelui Serafim Rose
tot ce se discuta de obicei pe la topicurile de genul asta, ca si raspunsul preotului pe care l-ai consultat sunt atat de tipice, din pacate, pentru aceasta "religie a viitorului" de care vorbea Parintele
denizel spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Lady, regret ca am mi-am retras postarile de la acest topic (discutia era deja off topic), cu siguranta daca le citeai pe toate, intelegeai si tu mai mult si mai bine unele lucruri! Chestiunile "eronate" exista in literatura de specialitate pe domeniul Istoriei Religiilor, poate ar fi bine sa studiezi si tu ceva, ca sa poti demonstra cu argumente proprii erorile altora ci nu din "auzite".
Oricum, faptul ca ai postat comentarii la adresa mea fara a-mi citi postarile si fara sa tii cont ca m-am retras de la subiect, spune multe...
Sa ai pace!
Mari
Marilena, nu inteleg de ce ti-ai sters toate postarile si ne-ai lasat aici sa aparem ca niste ametite care vorbesc singure.
In afara de asta, ai facut o afirmatie care nu e adevarata, te-ai referit la niste exceptii si ai bagat toti protestantii in oala cu necrestini.
Avand in vedere ca pari o persoana sensibila si cred ca ai fi afectata daca ai fi catalogata drept necrestina, poate ar fi fost mai nimerit ca, in loc sa-ti stergi postarile si sa continui sa sustii ca prot. sunt necrestini, sa spui un scurt 'regret confuzia' :-)
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
lilianasoare spune:
Sora mea a terminat teologie (ortodoxa) - asistenta sociala. La cursul de "Istoria bisericii universale", la capitolul "protestanti" era un lung pomelnic de erezii (printre care si negarea dumnezeirii lui Hristos) si asa-numite erezii (diferente minore ce tin de ritualuri specifice fiecarui cult in parte). Se si dadeau nume de teologi, dar, din pacate, fara sa se mentioneze ca majoritatea acestora fusesera renegati de propriul cult, prin urmare nu reprezentau doctrina oficiala a acestuia. Probabil din prea mult zel
Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori
Marilena12 spune:
Nu imi amintesc unde am catalogat pe cineva ca fiind "necrestin", si daca ai fost atenta am justificat sursele bibliografice unde am gasit informatiile pe care le-am postat aici, mentionand ca daca ele gresesc inseamna ca am gresit si eu. Acuzatia ta conform careia eu i-am numit pe protestanti "necrestini" este nefondata.
Postarile mi le-am sters tocmai pt ca am acest drept, pentru ca am considerat ca m-am indepartat de la topic, am vrut sa evit disputele si am considerat ca informatiile detinute de mine nu folosesc nimanui de la acest topic.
La revedere!
Mari
denizel spune:
Liliana, in cazul acesta, pot sa spun cu mana pe inima ca este foarte, foarte trist! :-(((
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Nu imi amintesc unde am catalogat pe cineva ca fiind "necrestin", si daca ai fost atenta am justificat sursele bibliografice unde am gasit informatiile pe care le-am postat aici, mentionand ca daca ele gresesc inseamna ca am gresit si eu. Acuzatia ta conform careia eu i-am numit pe protestanti "necrestini" este nefondata.
Postarile mi le-am sters tocmai pt ca am acest drept, pentru ca am considerat ca m-am indepartat de la topic, am vrut sa evit disputele si am considerat ca informatiile detinute de mine nu folosesc nimanui de la acest topic.
La revedere!
Mari
Marilena, cred ca stii prea bine ce inseamna un crestin si ce presupune afirmatia "sunt crestin". Nu trebuie eu sa-ti spun ce inseamna crestinism, dar poate trebuie sa-ti spun ca ortodocsii nu sunt singurii crestini de pe pamantul asta.
Si, repet, un singur 'scuze', macar de politete, era de ajuns!...
Marilena12 spune:
Eu iti repet, deja poate ca nu mai era cazul, dar ma deranjeaza interpretarile tale: eu nu am numit protestantii "necrestini", si scopul informatiilor pe care le-am postat nu era acela de a emite eu pareri personale sau de a cataloga credintele cuiva, ci de a evidentia niste diferente intre religii la modul cum este perceputa divinitatea. Daca postam parerile mele personale ci nu niste chestii scrise de altii, cu toate datele, titlul lucrarii, numele autorului, numele teologilor care au emis teoriile respective, intelegeam sa-mi cer scuze. Altfel, nu consider ca eroarea mi se datoreaza mie, sau ca am facut eu judecati de valoare.
Poate ar fi bine sa fii putin mai temperata cu privire la interpretarea si concluzionarea asupra unei fraze pe care am postat-o si care nu imi apartine, pt ca nu ma simt vinovata ca exista protestanti sau ce-or fi ei -(te-am intrebat daca respectivii au fost sau nu in afara bisericii protestante si nu ai facut altceva decat sa te declari a nu stiu cata oara indignata de lipsa mea de instruire si informatii cu privire la biserica crestina protestanta )- care au pareri si atitudini diferite de ale tale sau ale altor protestanti.
Si afirmatia cu "ortodocsii care nu sunt singurii crestini de pe pamantul asta" ma face sa cred ca desi iti dai cu parerea vis a vis de "politetea" mea, nu prea mi-ai cunoscut atitudinea in general pe forum.
Si...hai sa imi cer scuze ca am indraznit sa citez aici o informatie poate eronata sau sa ma exprim eu gresit, poate asa iti vei astampara setea de explicatii si indignarea!
Mari