CEDO: cazul Natallie Evans versus UK. -la final

CEDO: cazul Natallie Evans versus UK. -la final | Autor: iileana

Link direct la acest mesaj

Va mai amintiti discutia ?
Pe tema:

quote:
Din categoria: ce se mai intimpla in lumea asta, azi: “revansa tatilor fara voie”.
Povestea pe larg in Dilema www.algoritma.ro/dilema/fw.htm?current=118/index.htm" target="_blank">pe aici pe undeva (sorry, nu merge link-ul direct, trebuie sa cautati in numarul 117, aprile 2006, in sectiunea "la fata locului" )
Asa, in trei vorbe: inainte de a incepe tratamentul impotriva cancerului de care suferea , stiind ca efectul secundar al acestui tratament e infertilitatea si dorindu-si, totusi, copii care sa fie, genetic, chiar ai ei, Natallie Evans a decis, impreuna cu logodnicul ei, obtinerea si conservarea unor embrioni. (embrionii se pastreaza mai bine decit ovulele). Intre timp ea s-a vindecat de cancer si a dorit sa continue procedura, adica sa aiba copiii respectivi. Numai ca tatal genetic, devenit intre timp fost logodnic, se opune. Nu vrea ca acesti copii sa se nasca. Desi a fost asigurat ca nu va fi implicat nicicum in cresterea lor. Nu vrea si pace. Iar regulamentul clinicii prevede ca pentru implantarea embrionilor sa existe consimtamintul ambilor parinti. Altminteri, embrionii vor fi distrusi.
De unde un sir intreg de procese, culminind cu cel de la CEDO, care da dreptate clinicii, si, implicit, tatalui genetic.
In reproducerea umana naturala, d.p.d.v. legal tatal genetic nu mai are nici un cuvint de spus in ceea ce priveste soarta embrionului odata format. Cel putin deocamdata (?).
In cea asistata, pare-se, lucrurile stau altfel.
Ceea ce mi s-a parut extrem de interesant.
De aceea v-am spus si voua.

P.S. Eu tzin cu Natallie.

Ei, iata si www.cotidianul.ro/index.php?id=10197&art=27119&cHash=0abbc8bb8o" target="_blank">deznodamintul: cererea ei a fost respinsa definitiv.

....si interpretarea deciziei, conform articolului din Dilema de acum un an:
In aceste conditii, decizia CEDO e foarte importanta. Ea marcheaza un nou inceput. Cel în care barbatilor li se recunoaste dreptul moral de a refuza să devina tati, si mai mult decit atit, acest drept le este recunoscut legal si este aplicat impotriva dorintei femeilor.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Mda , am vazut si mi se pare o prostie maaaaaaare de tot.
Tinand cont de conditia feeii cred ca putea fostl sot sa-si rupa o bucatica din mandrie si sa-i ofere unica sansa de a avea un copil al ei , lasand la o parte aberatiile lacrimogene cu "eu vreau sa fiu tata".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaruta spune:

Ne, sa lasi puterea de decizie asupra copilului la barbat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Na, l-am gasit. Pe www.algoritma.ro/dilema/117/DanielaC.htm" target="_blank">articolul cu pricina, scris acum un an de o cercetatoare in bioetica.

...pe mine ma surprinde verdictul. Omul acela a fost de acord, la un moment dat, cu "prepararea" si conservarea embrionilor, in vederea nasterii unor "virtuali" copii. Dupa care s-a razgindit. Ia sa distrugem embrionii aia! Si CEDO ii da dreptate.
Pai daca era vorba de reproducere naturala, ce naiba mai facea, dupa ce embrionul se formase? Ar mai fi avut, d.p.d.v. legal, posibilitatea de a se opune nasterii copilului rezultat? Evident ca nu.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Mie mi se pare nedrept fata de biata femeie , e unica sa sansa de a avea un copil din sangele ei .
Cred ca refuzul barbatului tine de altceva , si nu de acele scuze patetice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura_dimitris spune:

Mie mi se pare corecta decizia CEDO, atat din punct de vedere legal dar si moral...
Imi pare rau pentru Natallie dar,...
M-am pus in locul tatalui biologic, genetic sau cum s-o numi el....
Si, nu mi-ar placea de loc ca cineva sa ma oblige sa fac un copil! Sau, imi imaginez ca, la un moment dat, as "produce" astfel de embrioni de ai mei si de ai lui X si i-as da spre conservare.
Intre timp, ma razgandesc. Si nu mai vreau copil.Si, in niciun caz copilul lui X. Ca mi-ar fi frica sa nu mosteneasca cine stie ce gene de-ale lui X... Sau orice alt motiv care pentru mine ar fi întemeiat.
Dar, X, pentru ca si el este proprietar in cota de 1/2 al embrionilor , se gandeste sa-i foloseasca.... Dar eu nu mai vreau. Si, nu, nu vreau nici sa creasca altcineva copilul care ar fi al meu. Pur si simplu nu l-as vrea.
Chiar nu mi se pare corect ca cineva sa ma oblige sa accept lucrul acesta. Este vorba de libertatea de vointa a fiecarui individ. Fie el barbat sau femeie. De libertatea fiecaruia de a alege.
Repet, imi pare rau pentru Natallie dar mi se pare corecta decizia CEDO.

Laura mama lui Dimitrakis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Cred ca e destul de egoist din partea lui sa-i refuze unica sansa de a avea un copil unei femei pe care a iubit-o, insa e totusi dreptul lui de a nu vrea sa aiba copii. Daca era pe cale naturala era altceva, nu poate nimeni obliga o femeie sa avorteze, dar nici un barbat sa aiba un copil impotriva vointei lui, atata timp cat e vorba de niste embrioni in eprubeta. Poate ca decizia lui nu e morala, dar legal e perfect justificata.

Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

morala: femeile in situatii asemanatoare sa traga de "logodna" ca de un cal mort pina ajung sa faca implantul.
Si dupa aia, salutare, embrionii sint la ele...

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

quote:
Originally posted by Elise

morala: femeile in situatii asemanatoare sa traga de "logodna" ca de un cal mort pina ajung sa faca implantul.
Si dupa aia, salutare, embrionii sint la ele...

Elise & BBLisa

Pai... cam asa e. Dar cum ar fi invers? Tu ai congelat cu X niste embrioni, v-ati despartit, el nu mai poate avea copii si vrea sa aiba unul (cu mama purtatoare). Ai fii de acord sa stii ca pe undeva ai un copil, desi nu mai ai nici o treaba cu X?

Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Se pare ca ea semnase in act in care se specifica ca oricare dintre ei doi are dreptul sa se refuze implantarea (desi hirtiile resective se semneaza cam pe fuga).
Intr-un timp in care parintii cu boli care se pot transmite genetic au posibilitatea sa aleaga embrioni fara mutatiile respective mi se pare indraznet din partea ei sa insiste sa foloseasca proprii embrioni,
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

mie mi se pare crima sa distrugi embrionii, da asta e de-acum alta discutie.....

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput