Bebei cu alergii (4)
Raspunsuri - Pagina 21
poohy spune:
Buna,
Sunt mamica unei fetite de 2 luni si 12 zile si am nevoie de sfatul vostru.
La 3-4 saptamani au inceput sa ii iasa bubite pe fata, urate, si pe piept. Am tot vorbit la telefon cu pediatra, si ne-a zis sa le dam doar cu apa. Deja aproape de 5 saptamani erau urate rau. Pediatra a prescris baite cu amidon (ce mi se pare ciudat - doctorii si pe net zic lucruri diferite - unii ca hidrateaza, altii ca usuca. mie chiar mi se pare chiudat). Au inceput sa se duca - cele de pe piept dupa 2 zile de baite, cele de pe fata s-au transformat in crusta. Mentionez ca eu nu o dadeam cu nici o crema. Pediatra i-a prescris Advatan Milk - cu cortizon. Eu am refuzat sa o dau. Dupa 5 saptamani am inceput sa o dau cu crema sebamed pe fata, si in 4-5 zile s-a dus si crusta de pe fata.
De la 4 zile fetita mea mananca mixt - alaptez + Nan HA 1.
Mi-am dat seama dupa ce am mai citit ca am facut prostii in alimentatia mea - am mancat branza camembert (nu mancasem toata sarcina si am mancat o cutie in 2 zile) si vinete. La fel, am luat-o in patut langa mine in toiul caldurilor, am adormit langa ea si ea a stat in caldura pana dimineata.
La 6 saptamani se vindecase complet. Atunci aveam programare la dermatolog (pediatra pusese diagnostic de dermatita atopica si posibila alergie). Dermatologul ne-a zis ca fetita e complet sanatoasa si daca era DA sau alergie nu trecea in mod miraculos de la amidon si sebamed - iar diagnosticul asta se pune prea des la noi, cand pediatrii sunt in necunostiinta de cauza. Ne-a zis ca baita cu amidon a provocat crusta - si sa nu ii mai facem asa - eventual sa ii punem emolient de baie de la Trixera si ca tratament dupa fiecare baie sa o ungem cu atoderm.
Mi-a fost frica sa intrerup amidon care ii facuse bine, asa ca am incercat cu Atoderm numai pe corp (pe fata am continuat cu sebamed). De unde nu avea nici o bubita pe corp, i-au aparut 1-2 asa ca nu am mai dat. Am zis as mai incerc peste o saptamana, poate a fost o intamplare - si iar au aparut 1-2 asa ca am renuntat.
M-am linistit, dar la 2 luni - dupa vaccin - a inceput sa aiba iar niste bubite - diferite de data asta (bumb mici-mici inconjurat de pata rosie care trece repede, ramane bumbul). Asta a coincis si cu caldurile mari din Bucuresti.
In weekend ne-am dus la Constanta la socrii. Acolo a fost foarte cald, transpiram eu toata. Pe drumul de intoarcere - ziua la amiaza - s-a stricat aerul conditionat de la masina. Am schimbat 3 costumase pe matzisor, toate ude.
Cand am ajuns in Bucuresti au aparut bubite pe seara si a doua zi (am mai scos-o si dimineata din casa si am intarziat pe afara pana pe la 2 - si era foarte cald - cand am plecat cu ea aproape nu mai avea bubite, cand ne-am intors, se umpluse la loc) - pe trunchi in parti, pe piept si fata.
Am zis ca e de la caldura. Ma duc la o pediatra (a ei era in concediu) - imi zice iar DA, ca nu sunt de la caldura bubitele, si sa o dau cu sebamed si pe corp. Zis si facut. O dau de 2 ori pe zi, apar din ce in ce mai multe bubite. Dupa 3 zile imi dau seama ca nu ii face bine - si nu mai dau cu sebamed pe corp sau fata - raman numai la baitele cu amidon. Se usuca bubitele de pe corp, acum (dupa 4 zile) incep sa treaca si bumbisorii. De vazut nu prea se mai vad azi, se mai simt. Pe fata este uscata - se vede bine daca te uiti de aproape. La mana e un pic aspru.
Vorbim cu pediatra ei, ne zice sa mergem la pediatra care o inlocuieste (ea vine vineri). Se uita la Manu, verdict DA - sa o dau pe tot corpul cu Advatan Milk. Zic eu - de ce sa o dau cu cortizon pe tot corpul - daca ei ii trec!?! Zice ca nu e problema si sa o dau. Eu nu o dau, sunt niste bumbisori mici care o sa treaca (am vazut cum au evoluat cei mai vechi). Mai zice ca poate nu e DA, o fi altceva (de la caldura, dermatita de contact, alergie) dar tot acelasi tratament se da. Ca e o forma usoara. Mai zice ca amidonul hidrateaza (pe cine sa cred? dermatologul si informatiile gasite pe net sau pe ea? chiar nu stiu). Si a mai zis ca pe fata face crusta daca nu o dau cu advatan milk.
Si la fel ca si cealalta pediatra pe care am consultat-o - zice ca pana la 2-3 ani nu pot sa fac nimic sa determin daca e alergie sau la ce.
Eu nu stiu ce sa cred - a avut 2 episoade, dar au fost total diferite! Bubitele au fost total diferite, reactia acum a fost mult mai blanda, pe fata nu are crusta este pielea doar mai traumatizata ca sa zic asa. Dar asta si dupa ce 3-4 zile nu am mai hidratat deloc pielea - am zis sa opresc un timp sebamedul. De azi o hidratez din nou.
Astept sa vina si pediatra ei sa vad ce zice si ea - care a vazut si primul episod.
Au fost deja 2 episoade, e repetitiv, si asta aduce a DA. Dar cele 2 episoade nu seamana deloc - au avut manifestari total diferite.
Puteti sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri din experienta voastra?
1. Poate fi alergie la laptele praf? Ar fi trecut atat de repede primul episod cat timp ea tot bea lapte praf? (adica, dermatologul a avut dreptate sau nu)
Adica, poate fi alergie la ceva cu care a avut contact tot timpul asta? (detergentul de rufe etc)
2. Daca e alergie, cele 2 episoade s-ar fi manifestat diferit? Eu pana sa ajung la pediatra eram linistita ca nu mi se pareau deloc legate - bubitele erau total diferite, acum ziceam ca e de la caldura...
3. Pot sa fac niste teste de alergie pentru un copil atat de mic?
4. Credeti ca uscaciunea de pe fata poate fi de la amidon (cum a zis dermatologul) sau amidonul hidrateaza (cum a zis o pediatra)
Ce pot spune este ca nu reactioneaza deloc bine la crema de galbenele si se inflameaza de la piscaturile de tantari (se inrosesc rau si daca nu dau cu bepanten, se si infecteaza)
Din pacate si eu reactionez rau la asta - am devenit foarte panicoasa, imi vine sa plang tot timpul. Ma linistisem ca al doilea episod se calmase - dar azi iar m-a intors pe dos pediatra. Pediatrii imi zic ca nu e nimic grav, dar mie nu mi se pare ok - e o cauza care determina asta, si daca nu a fost caldura in al doilea episod, atunci de ce sa nu fac nimic sa determin ce o afecteaza pe Manu pana la 3 ani?
Partea buna este ca Manu nu e afectata deloc - zambeste, rade (nu in hohote sau cu zgomot inca), doarme foarte bine si nu mi se pare ca o mananca. Nu stiu cum s-ar manifesta mancarimea la un bebelus de 2 luni, dar ea pare linistita, nu plange. Mai sta cu manutele la fata, dar asa face de cand s-a nascut, si in burtica era cu manutele la fata, s-a nascut cu manuta la fata etc. Are 2 ocupatii - sa isi suga degetul sau pumnisorul, dar nu am vazut ceva asemanator cu scarpinatul (se mai zgarie rar pe fata, dar de la incercarile de a baga degetul mare in gurita).
Cred ca mai mult o afectez eu ca sunt stresata, vad ca puiutul reactioneaza direct la starile mele.
ps: eu de sambata nu mai mananc decat pepene rosu, pui la gratar si paine - ca sa exclud o problema cu laptele meu. stiti cumva ce as mai putea sa mananc - nedaunator?
multumesc mult de ajutor!
Anca
de
Manu 
www.helpsonia.com" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia
asa cresc eu
Ramona J spune:
Nu am mai fost pe aici de ceva vreme. Ce mai faceti fetelor?
Lya, s-ar putea ca episoadele alergice la copiii tai sa fie intensificate datorita viermilor intestinali. Spuneai de probleme cu fetita, enterocolita etc. Citisem mai demult ca exista legatura strinsa intre alergii si probleme digestive. Poate ca daca faci investigatii si tratament s-ar putea sa vezi o ameliorare in ceea ce priveste alergiile.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Ramona J spune:
Poohy, sanatate bebelusei tale. In primul rind ar trebui sa te linistesti - vezi ca ea e vesela si nu pare sa fie deranjata de bubite.
Ai grija la ce maninci cit alaptezi, vinetele si camembert nu sint potrivite acum. Din cite spui tu cred ca fetita are DA. Bubitele de la caldura nu se fac pe obraji.
Nu cunosc variantele de formula din Romania. Incearca sa gasesti una specifica pentru alergici, fara caseina (cel mai adesea asta da alergii). Mi se pare ca Humana are ceva bun - poate te ajuta fetele cu denumirea exacta.
Lya spune:
quote:
Originally posted by Ramona J
Nu am mai fost pe aici de ceva vreme. Ce mai faceti fetelor?
Lya, s-ar putea ca episoadele alergice la copiii tai sa fie intensificate datorita viermilor intestinali. Spuneai de probleme cu fetita, enterocolita etc. Citisem mai demult ca exista legatura strinsa intre alergii si probleme digestive. Poate ca daca faci investigatii si tratament s-ar putea sa vezi o ameliorare in ceea ce priveste alergiile.
Ramona,da,au mers mana-n mana problemele digestive ale fetitei cu alergiile si cu parazitii.Chiar mi-a spus doctorita ca pana nu rezolvam problemele digestive nu se rezolva nici alergiile.Mi-a dat pana si prednison dar pe care nu i l-am administrat.Acum nu am probleme digestive cu ea,a avut oxiuri dar cu alergiile n-am mai avut probleme.Nu cred ca mai are rost s-o investighez.(SAU AR TREBUI??)
Baiatelului i-au mai iesit 2 bubite pe picior(nu mi-am dat seama de la ce),dar au trecut .Cred c-ar trebui sa-l investighez mai bine dar nu stiu exact ce investigatii sa-i fac???
poohy spune:
Ramona, merci
Crezi ca ar putea fi alergie la laptele praf desi a avut 2 episoade la distanta de o luna (cu bubite total diferite), si i-au trecut ambele fara urmari, medicamente etc, in tot acest timp luand lapte praf? Adica atata timp cat factorul alergen este prezent si neintrerupt, alergia poate sa treaca si sa vina, in valuri? (eu stiam ca daca factorul alergen nu e intrerupt, apar din ce in ce mai multe bubite, sau ma rog, bubitele seamana unele cu celelalte - dar nu sunt expert in medicina)
Cu ce nu sunt de acord este ca daca are bubite pe fata este dermatita atopica... Bubite pe fata pot fi si din multe alte cazuri, si de la caldura. Nu stiu in cazul ei, dar sper sa nu fie DA.
Am vorbit cu un dermatolog in care am incredere si mi-a zis ca ar putea fi miliaria, si se potriveste si cu faptul ca de la crema grasa aplicata pe corp au aparut mai multe bubite, si cand am intrerupt crema au trecut
Anca
de
Manu 
asa cresc eu
Pepsi spune:
intru repede sa va dau o veste buna, si apoi citesc din urma(daca mai am timp), am fost azi la teste si dominic nu mai e alergic, conform testelor, au facut o data apoi inca o data cu lapte! mi-au spus sa-i dau produse, la fel ca si in ianuarie, dar le-am zis ca nu mai am incredere....au zis ca daca si acuma mai face reactii ca si in ianuarie trebuie mers si testat IgE, ca poate testele de piele dau false negative! ma rog sa nu fie asta, i-am dat putin cascaval si nu am vazut nici o reactie, ii voi da deseara putin lapte de vaca sa vad....va tin la curent cu vestile bune/rele!
va pup pe toate, am sa va povestesc si cum e viata cu 2 pitici
Flavia mamica fericita de David 22 iunie 2007 si Dominic 17 mai 2004
albumele de familie
Ramona J spune:
Pepsi, vesti bune! Ia-l usurel cu lactatele, ce bine ar fi sa fi scapat! Stiu ce inseamna copil alergic la lapte si imi imaginez ca esti in al noualea cer! Eu si acum ma minunez cind ii pot da lui Alexandru un iaurtel dimineata, o cana cu lapte si biscuiti sau cu fulgi, budinca de orez... Wow, ce de variante, si nici n-am pomenit de brinzeturi!
Ce face baby David, tu cum esti?
Poohy, iti dai seama ca e foarte greu sa "punem diagnostic" noi, daca nici medicii nu sint siguri. Fetita ta e inca mica, la virsta asta nu e chiar neobisnuit sa aiba bubite din diferite motive. Totusi ramin la parerea ca bubitele de la caldura nu apar pe fata. Dar ele pot avea si alta explicatie decit alergiile. Daca nu vrei sa schimbi formula asteapta inca vreo luna si vezi cum merge. Intre timp mai trec caldurile, creste si ea si poate ca dispar bubitele.
Pe de alta parte sa stii ca in alergiile la lapte bubitele nu au neaparat caracter permanent. Ba chiar pot lipsi cu desavirsire! Manifestarile poti fi cutanate, digestive, respiratorii (sau o combinatie de ele). Daca te hotarasti sa-i dai formula antialergica sa stii ca nu e o problema, copiii cresc foarte bine cu ele. Ma gindeam ca iti faci griji ca nu contine tot ce trebuie. Desigur, ideal e sa alaptezi tu. Numai bine fetitei! Nu trebuie sa iti faci prea multe griji, mai ales ca starea ei e buna. Sper sa treaca bubitele, sa nu fie vorba de alergie.
Ramona J spune:
Lya, s-ar putea sa fie vorba de alergie la baietelul tau. Faptul ca spui ca are bubitele astea si ca a fost mai mult racit in ultimele luni - cam seamana a alergie.
La copiii mici cred ca predomina alergiile alimentare. Ai putea sa incerci sa scoti alimentele cu potential alergic din alimentatie si apoi sa le reintroduci pe rind (cam ca si cind introduci alimente noi la bebe), urmarind reactiile.
Ca si teste poti face IgE. IgE total indica daca exista teren alergic, apoi se face IgE specific (pentru fiecare tip de aliment, polenuri etc.). Medicul va sti sa te sfatuiasca la ce anume sa testezi (lapte, ou, praf, polen specific zonei in care locuiti etc.)
Din descrierea ta ar putea fi o alergie alimentara, poate chiar combinata cu alergie la praf. Copilul stranuta dimineata? Cum doarme, se trezeste, e agitat?
Nu stiu daca sinteti fumatori, dar daca are manifestari respiratorii sigur ati face bine sa evitati fumul de tigara, afumaturi (ma refer la alimente), carne sau legume la gratar (in special la carbune sau lemn), si locuri cu poluare intensa.
Daca mergeti la teste IgE e bine sa nu dai copilului tratament antialergic pentru ca influenteaza rezultatul.
Sper sa-i dati de capat, sint pacatoase alergiile astea.
poohy spune:
Merci mult Ramona! Imi dau seama ca diagnostic nu se poate pune pe net, nu pot doctorii cand o vad d'apai pe net.
Tocmai asta ziceam - Manu bea formula hipoalergenica de la inceput. Si bubitele par sa ii fi trecut si a 2-a oara - mai este numai semi-rosie in obrajori... Sper sa ii treaca de tot
Pepsi, ma bucur mult pentru Dominic
Sa ii fi trecut alergia si si Davidutz sa nu aiba nici o problema cu ea 
Anca
de
Manu 
asa cresc eu
adunapurici spune:
Buna, fetelor.
Poate sa imi recomande si mie cineva ( parca herra vorbea, la un moment dat) un homeopat de incredere in Bucuresti?
Multumesc si numai bine,