Dragalasi poznasi de ian-febr 2004 (92)
Raspunsuri - Pagina 28
Roxana_G spune:
Pentru ca saptamana viitoare nu cred ca voi avea acces la net, va anunt ca suntem bine si eu si Alex si va doresc sa va gasesc cu bine!
Rox
26+
si Alexandra Maria
(10.02.2004)
A_Iulia spune:
Deci...Vivi e in continuare in perfecta stare. Am fost la Bals la control si intr-adevar a facut boala, o forma extrem de usoara (s-a suprapus timpul de formare a anticorpilor cu perioada de incubatie...asa ca atat a fost).
La Salonic a fost foarte bine...maine dimineata plec la Londra. Bagajul nu l-am facut. Da' mai mult de 15 min nu are ce sa dureze.
Va pup.
Adina +
Olivia 04.03.2004
anda141 spune:
PENTRU ADINA : Nu stiu daca am inteles bine, sau ai cumva legatura cu farmaciile ( scuze daca ma insel , insa am vazut ca te-ai implicat cand a fost nevoie de medicamente) . Este un caz aici pe forum la discutii generale si are nevoie de ce scrie mai jos. Stii cumva cum s-ar putea gasi sau aduce in Romania?
"In acest context, mai indraznim sa facem un apel la dumneavoastra, pentru ca este mare nevoie de un medicament special care se numeste ONCASPAR - iar daca acesta nu se gaseste, se poate orienta spre altul ERWINASE, insa ONCASPAR este prima preferinta. Sara are nevoie pentru tratament de 6 fiole de ONCASPAR"
Sa il ajutam pe Alexandru
mav spune:
Fetelor.... discutie cu Sebi al meu, dis-de-dimineata....
-Mami, pe fund a intrat bebelusul in burta ta?!
-
de unde ti-a venit ideea asta?!?!?!
-...Pai, atunci... DD l-a bagat pe gura?!
-
-Atunci, pe unde a intrat bebelusul in burtica, mami, prin buric?!
-....
.... Pai... printr-o ...gaurica speciala... pe unde intra numai bebelusii... in burtica....
-Daaaaa?!?!?!?!?! Si eu tot pe acolo am intrat in burtica ta?!?!?! ....Bine... mami....
6+ Mami de Sebi (04.02.2004)
"Iubirea ne face sa plonjam in necunoscut si apoi ne da curajul de a rezista!" (Pam Brown)
A_Iulia spune:
Monica -scuze,acum m-am intors de la Londra.
Ambele medicamente nu sunt inregistrate in Romania. Cu alte cuvinte, nu este autorizata comercializarea lor. Orice actiune care se face in acest sens nu are suportul legal necesar, nici finantarea corespunzatoare. (si de asta farmaciile nu prea se mai baga, chiar daca este vorba de viata unui copil - exista reguli destul de severe referitoare la farmacovigilenta acum).
In general, cand un produs este administrat, riscurile ce decurg din administrarea lui sunt suportate de producator, impreuna cu Ministerul sanatatii. Faptul ca el nu este inregistrat e problematic, intrucat nu mai exista responsabilul.
Una din solutii ar fi o varianta nelegala - sa se aduca sub forma de "mostre", etc - cateva flacoane direct de la producator sau de la farmacie/distribuitor din tara unde este inregistrat si se comercializeaza. Insa este posbil ca "facerea de bine" sa se transforme in "facere de rau" (multe din produsele oncologice se trasnporta in conditii de temeratura stricta, in intervale destul de mici...nu e chiar asa simplu ca iei o cutie si o bagi in buzunar si treci la vama fara probleme) - si asta poate afecta performantele medicamentului.
Hai sa zicem ca nu ar fi fost probleme cu transportul...Dar crede-ma ca nu am gasit cine este producatorul!!
Exista inregistrat insa ceva in Romania - si este posibil sa fie aproape de ce a prescris medicul, insa parintii ar trebui sa verifice (ca sa nu mai zic ca doctorul prescriptor trebuia deja sa stie ce e inregistrat si ce nu, cat si sursele de a face rost de tratament):
ASPARAGINASE 10000 MEDAC ASPARAGINAZUM MEDAC GESELLSCHAFT - GERMANIA Cutie x 5 flacoane din sticla x 10000UI liof.pt.sol. in./perf. (2 ani) L01XX02 LIOF. PT. SOL. INJ. / PERF. 10000ui
ASPMED0018 ASPARAGINASE 5000 MEDAC ASPARAGINAZUM MEDAC GESELLSCHAFT - GERMANIA Cutie x 5 flacoane din sticla x 5000UI liof.pt.sol. in./perf. (2 ani) L01XX02 LIOF. PT. SOL. INJ. / PERF. 5000ui
Costa apx 7 mil forma de 5000 si 13 mil forma de 10.000.
Are substanta activa apropiata de cea din medicamentul cerut. Si asta, care este inregistrat, se poate obtine mult mai usor prin farmacii, distribuitori, etc.
Nu stiu cat ajuta ce am scris mai sus...of. Promit sa ma mai interesez...
Adina +
Olivia 04.03.2004
Helen spune:
Nici nu imi mai amintesc de cat timp nu am mai scris, desi nu v-am uitat chiar deloc
! Nu are rost sa ma scuz cu lipsa de timp, etc ptr ca este valabil ptr toata lumea!
Noi suntem bine, Cosmin merge la gradinitza in continuare cam ~ 9-10 ore /zi (de aproape 1 an), nu a avut probleme deosebite, cred ca a racit cam de 3 ori in toaman-iarna trecuta dar s-a rezolvat cu primul tratament, fara complicatii, este baiat mare si extrem de vorbaret (ca tot a inceput mai tarziu sa vb, vorbeste corect, stie multe cantece si poezii si in germana, ii place f mult muzica si Pc-ul, desenele animate mai putin, este f energic, f zglobiu si sociabil (cu mici momente ciudate de jena de anumite persoane, momente care au apatut de curand ca altfel vb cu oricine, orice si oriunde).In continuare nu este agresiv, (ma bucur ca nu bate copiii desi din joaca s-a intampalt sa-i sparga buza unui coleg dar pe de alta parte sunt fetite f agrsive care ii dau cate una iar el se pune pe plans, doar tipa de nervi insa nu loveste, se multumeste cu reactia educatoarei si doar comenteaza sau chiar vb nu tocamai frumos... ceea ce nu mi se pare chiar de lauda, dar asta e! Ptr ca se pare ca nu-i place inaltimea e cam fricos si la topogan, si la leagane daca se da mai tare deci se joaca f precaut in parc...
Nu este un copil f cuminte dar nici f rau, te inebuneste de cap dar altfel ar trebui sa nu fie ok... deci e bine. De mancat mananca asa si asa, adica la gradinitza ciuguleste iar seara acasa mananca bine, numai ca asta inseamna doar o masa mai zdravana pe zi, pe la ora 18 iar cum pe la ora 21 - 21:30 pica de somn, nu mai mananca cine stie cat, este si normal sa nu ii fie f foame dupa ce cu 3 ore inaite a mancat bine... Are (dezbarcat) nu mult peste 17 kg iar inaltimea nu o stiu exact cred ca 105-107 cm ... chiar nu l-am mai masurat de mult der e normal de inalt, e printre cei dezvoltati bine la varsta lui!
Ceea ce ma supara cel mai rau
la el este ca nu sta cuminte in centra in masina in spate si cel mai mult mergem noi doi singuri...pe distante scurte sta dar nu prea mult, asa ca avem destule reprize de cearta si amenintari pe tema asta. In plus am surprize in trafic sa ma loveasca peset cap sau sa se intinda in fatza ori chiar sa ma trezesc ca imi desface centura... Astazi m-a suparat asa de rau ca am oprit si m-am prefacut ca il dau jos si eu plec mai departe ..se pare ca l-am speriat cat de cat, sa vedem cat va tine! Ai vostri copii sunt cuminti si stau cu centura, mai ales in Bucuesti sau alte orase mari unde estte si mai rau in trafic?!
Scaun nu mai avem si nu imi prea vine sa mai cumpar acum mai ales ca bebe 2 nu cred ca o sa mai fac ca tati chair nu vrea iar eu pe zi ce trece nu ma prea mai vad in postura asta, sincer cred ca de frica unei sarcini cu probleme.. in fine...
Ma bucur mult si va doresc tot binele celor insarcinate
si celor care ati nascut pe bebe 2 sau 3!
Sper sa recitesc ceea ce am ratat din urma si sa sciu cat mai des...
Pe curand, 
anda141 spune:
Adina, multumesc !!!!
Chiar nu intelegeam de ce nu se aduc anumite medicamente si la noi si tb. sa fie luate din strainatate. Deci sunt oarecare riscuri....Dar ma intreb ceilalti cum le aproba?
Helen, bine ai revenit !! Despre masina, Albert sta inca in scaun cu centura. Stie ca acolo ii este locul si nu comenteaza. Mai zice el ca vrea in fata, dar nu se accepta. Sta cuminte acolo, altfel nici eu nu cred ca ar sta.
Adriana, m-am intalnitu cu Rares in parc!!
O supriza placuta, nu il mai vazusem de cand era mic.
Sa facem ceva pentru Sara
buli spune:
hello
noi am avut simbata serbarea la gradi. Matei a spus poezia din toti plaminii ("citi ca voi"
), a fost catelul din "ridichea uriasa", insa n-a participat la dansuri (nu-i place doamna de dansuri - le-a zis intr-o zi ca celui care vorbeste ii scoate limba si i-o taie - am ramas tablou cind am auzit).
pe doamna educatoare o iubeste si nu renunta la prietena lui, Cati. i-am pozat impreuna, erau tare draguti.
Helen, bine ati revenit. eu una m-as bucura sa fie mai rezervat in parc, da' de unde?
eu cred ca pina la 10-12 ani copiii trebuie sa stea in scaun de masina sau inaltator, asa e mai sigur pt. ei. si cred ca daca esti ferm si ii pui numai acolo comenteaza ei ce comenteaza dupa care cedeaza ca n-au ce face
. deocamdata noi sintem mai tari.
Vic, Sebi e bestial, ce le mai coace mintea ![]()
A_Iulia spune:
Monica, pai si ceilalti le aproba tot asa...adica procedurile de autorizare dureaza cam 2 ani (descentralizat). Se mai pot inregistra in acelasi timp in mai multe state ale UE, dar dureaza cam 1 an si locurile sunt deja rezevate (fiecare companie isi face booking pt un anumit produs sa inceapa procedura la o anumita data) - asta insa de la 1 ian, de cand am intrat in UE.
Nu cunosc dimensiunea riscurilor legate de medicamentul de care vorbim, dar e o problema de principiu - daca nu are inregistrare de la ANM (se cheama autorizatie de punere pe piata) este ilegala comercializarea lui pe teritoriul tarii. El ca produs poate sa fie destul de sigur, dar nu a fost testat la noi.
Insa pana la urma depinde de firma producatoare daca solicita inregistrarea in tara respectiva. Piata din Europa de Vest este principalul target, dupa USA si Japan . La noi (Romania) desi este o piata extrem de atractiva (double digit growth), instabilitatea cat si termenul de recuperare a banilor din piata (in jur de 180 zile) au scazut interesul multor producatori (desi lucrurile se schimba in bine). Mai ales ca sunt tot felul de proceduri de urmat cand pui un produs pe piata - semnalarea efectelor adverse - trebuie sa desemnezi o persoana calificata care sa le adune din piata si sa le transmita in celelalte tari unde este inregistrat produsul...balamuc, ce mai,chiar trebuie sa fii prezent si tu ca firma aici, nu doar medicamentul ce il produci.
In fine, astea sunt idei sterile :)
dar asa, ca principiu, exista o justificare...
Adina +
Olivia 04.03.2004