ENDOMETRIOZA nu ne va impiedica sa avem un bebe(3)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ioanatugs spune:

Buna fetelor!!
MadaS nu mai sunt pacienta lui, am tot schimbat medicii de cand am aflat ca am facut un tratament pentru endometrioza desi nu aveam acum sase ani asa ceva. Eu aveam atunci 26 ani si tot el mi-a facut si chiuretajul si dupa chiuretaj m-am ales si cu o rana pe col, pe care tot mai tarziu am depistat-o. Cand am facut o colposcopie acum 3 ani mi s-a spus clar ca rana e de la chiuretaj si am fost nevoita sa fac o rezectie partiala de col, nu doar cauterizare. Am rezultatul histopatologic de acum sase ani, o sa-l caut acasa si o sa-l scriu. L-am obtinut foarte greu de la Popa, il tinea la el la cabinet si nu vroia sa mi-l dea. Am tot insistat ca-mi trebuiesc toate analizele pentru ca ma marit in strainatate si e posibil sa raman acolo definitiv, abia atunci mi l-a dat. Mi-a citit rezultatul prof. B. Marinescu si a exclamat: aici nu scrie ca a-ti fi avut endometrioza! Asa ca acum trebuie sa-mi iau al doilea rezultat de la laparo, Giulesti, unde mi-a spus Moisa ca am avut clar endometrioza in chistul de 4 cm, dar la fel pina nu vad scris negru pe alb, nu cred. M-a operat dr. Ion Ionut cu Moisa si inca nu am ajuns sa-mi iau buletinul histopatologic, dar el trebuie sa stea acolo in spital in arhiva, normal nu medicii trebuie sa-l ridice, ci pacientii. Am auzit de cazuri care si-au luat rezultatul de la anatomie patologica si dupa 5 ani si era acolo in spital, iar atunci nu existau computere care sa pastreze informatia. La mine tumoarea era mult prea mare, 14 /15 cm, dar trebuie sa recunosc ca si medicul m-a speriat foarte tare, mi-a spus ca e posibil sa duc sarcina pina la capat, dar sa se sparga la nastere, sau dupa si oricum intre nastere si operatia de extirpare a chistului, trebuie sa treaca minim 2 saptamani. Mi-a sugerat chiar ca-mi risc viata foarte mult si aveam 26 ani, eram studenta in ultimul an si-mi doream acel bebe, dar eram prea speriata ca sa lupt pentru el. Ma gandeam ca a venit bine, ca voi naste dupa ce-mi iau licenta, am pastrat si ecografiile cu bebe, unde scrie si DPN-ul si era cam pe 9 septembrie, stiam si ce zodie va fi si ce sa zic mi-a fost foarte greu sa renunt. Am mai cerut o alta parere, am fost la un alt medic si la fel mi-a spus ca mai bine renunt acum si o sa fie o alta sarcina dupa operatie, dar nu a mai fost nimic la fel de atunci. Daca m-as intoarce in timp acum as risca viata mea pentru el, atunci insa nu stiam mai nimic despre diagnostice, medici ginecologi si ce bun ar fi fost forumulatunci, insa nu aveam nici macar computer propriu, era doar cel de la servici si nu aveam internet acolo. Of...daca...daca... acum trebuie sa sper in continuare si sa nu mai inchid usita din sufletul meu, s-o las deschisa, ca poate mai vine o minune! Va doresc din suflet la toate sa fiti optimiste si sa aveti puterea sa sperati chiar si atunci cand credeti ca nu mai e nici o sansa!!!





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ariana1 spune:

Fetelor,
Mie ieri, la 6 zile de la dipherelin, mi-a venit din nou CM-ul, de data asta mult mai abundent si cu dureri de burta. Am vazut pe prospect ca scria ca poate aparea metroragie in prima luna de tratament.
A mai patit cineva asa de la dipherelin?

Ariana1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadaS spune:

Ioana

Mai mult decat interesanta marturisirea ta. Stii ca in multe studii despre posibilele cauze ale aparitiei endometriozei, dincolo de cause imunitare sunt luate in calcul si posibile obstacole “fizice” ale colului (blocaje) care ar putea duce la refularea fluxului menstrual (prin trompe probabil) catre cavitatea pelvina, unde fragmente de endometru se pot implanta (aici probabil pe fondul unui munitati deficitare) si prolifera. Ma intreb daca o cauterizare de col nu obtureaza putin colul, deci nu creeaza o mica bariera, pentru ca sincer, si eu am suferit o cauterizare de col la varsta de 21 ani, dar te asigur ca nu aveam (si nici nu am pana acum) nici un avort la activ. Pur si simplu am descoperit la varsta aceea rana pe col, am facut o cauterizare (doar cauterizare, fara rezectie, se pare ca la tine a fost mai adanca rana) care a decurs f bine si de atunci nu am mai avut nici o problema. Dar stiam ca in general rana de col poate aparea dupa un chiuretaj, dar nu numai…te asigur ca am alte 2-3 prietene care au facut cauterizare de col pt rana si n-au facut niciodata avort. Si eu mi-am pus problema la un moment dat daca acea rana cauterizata (desi a trecut atata timp, sunt 14 ani !) nu e un mic obstacol al colului si o posibila cauza a endometriozei. De fapt, eu sunt acum in aceeasi situatie ca tine la 26 ani, nu am certitudinea decat a unui chist de posibila natura endometriozica…pana la dovedirea naturii lui mai e !
Cat despremdicul care ti-a dat Danazol fara rezultat evident de endometrioza…ce sa spun, sper ca nu ai ramas cu efecte de androgenizare de la acest medicament…macar atat. Intr-adevar, decizia de a pastra o sarcin acu un chist asa mare era mai mult decat dificila.
Arina, mai sunt fete care se pare ca au patit asta, au fost si alte postari pe forum in sensul asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka-maria spune:

M-am dus la doctorita sa cer laparo sa vedem cat de intinsa e endometrioza.
Discutie cu doctoritza:
Ea:"Te doare ceva la nivelul abdomenului?"
Eu:"Nu"
Ea "La contact, la baie, te intzeapa ceva pe undeva?"
Eu "Nu"
Ea "Dureri in timpul ciclului ai?"
Eu: "Nu"
Ea:"Atunci ce ti-a venit sa ceri sa faci o operatie?"
Eu:"Pai am citit eu pe net ca uneori endometrioza poate sa nu aiba nici o manifestare si totusi sa atinga mai multe organe si eventual sa duca la infertilitate fara sa stii"
Ea(isi da ochii peste cap): "Deci stai sa vad daca am inteles. Deci ai 2 chisturi minuscule care nu te dor si care sunt in regresie, nu ai nici un fel de alta manifestare dar vrei sa te operezi ca asa te-a sfatuit cineva pe internet"
Eu(cu un zambet larg): "Cam asa ceva".
P-orma a urmat o discutie lunga in care mi-a explicat de ce nu e cazul la mine de operatie si mai ales sa nu mai citesc toate povestile pe net ca-mi provoc stress si asta face mai rau decat endometrioza.
Asa ca vorba proverbului "m-am dus bou si m-am intors vaca".
La final a tinut sa sublinieze ca atunci cand vreau sa fac un copil si n-am reusit timp de macar 6 luni s-o anunt ca ma trimite unde vreau io, chiar si la chirurgie.
Si m-a trimis iar la eco ca cica deocamdata nu trebuie decat sa monitorizam formatiunile astea mici. Daca incep iar sa creasca ne punem intai problema unui tratament si apoi a unui interventii.
Deci n-am rezolvat nimic, decat ca la palpat nu s-a simtit absolut nimic desi acum un an chistuletele le-a simtit si la mana. Ma duc iar la eco.

---------------
Impotriva abuzului pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioanatugs spune:

Anka-Maria sunt medici care dau atentie deosebita endometriozei si medici care spun: "e...poti sa ramai gravi si cu endometrioza", foarte adevarat. Parerile sunt impartite, dar daca acele chisturi au mai mult de 3cm, ele nu prea mai dau inapoi. Ti-o spun din proprie experienta, am avut chistul de 3cm, cam doi ani de zile si nu dat deloc inapoi, cu toate tratamentele facute. Asa ca am ajuns la laparo si ma bucur ca am facut asa ceva si ca mi-a curatat acel chist ca sa nu patesc ca acum 6 ani cand m-am trezit cu un chist mare si nu am putut tine sarcina. Daca acele chisturi raman la aceeasi dimensiune, nu e nici o problema, dar daca cresc, inseamna ca numai sunt seroase, devin hematoase si nu pot fi scoase decat prin operatie. Iarasi adevarat e ca sunt multi medici care nu recomanda LAPROSCOPIA pentru ca zic ei: "de ce sa te tai daca nu ai nimic". Acel "nimic" s-a dovedit a fi multe cauze de infertilitate ce s-au rezolvat prin laparo. Ecografia si controlul clasic nu sunt singurele metode de investigare a infertilitatii. Sunt multi medici gen dr. Tutunaru, medicul meu actual si multi altii, care recomanda laparo, ca metoda unica de investigatie si in acelasi timp de tratament. Pentru ca sunt f. multe cazuri care dupa laparo au ramas gravidute la cateva luni dupa. Eu acum nu incerc sa-ti schimb parerea ta sau a medicului tau, i-ti spun doar cum stau lucrurile in realitate si sa intelegi de ce dr. ta a reactionat asa. Tu hotarasti daca mergi inainte cu ea, sau daca vrei sa ceri si parerea altui medic. Eu de ex. acum la orice diagnostic nou primesc intreb 3 medici, ca sa fiu sigura ca e adevarat. "Cine s-a fript cu ciorba sufla si in iaurt". Tu faci cum simti tu ca e mai bine, dar sa stii ca eu pe forum am invatat multe lucruri si nu le spun medicului meu, pentru nici un medic nu suporta ideea ca poti sti mai multe decat el, sau ca tu mai ceri si parerea altor persoane decat a lui. Crede ca el e cel mai destept si cum adica sa nu-i urmezi sfaturile, doar a facut o facultate si ar trebui sa stie mai multe decat noi; sau cum: "adica i-mi spui tu ce sa fac eu ca medic, i-ti dau o reteta si aceea e cea mai buna solutie, stiu eu!" Medici ignoranti sunt foarte multi, m-am lovit de curand de un profesor universitar, director la Polizu, care nu stia ce inseamna GIFT si ZIFT, le confunda cu IAD-urile. I-am explicat eu ce e si a zis ca nu a auzit de asa ceva si nici nu crede ca se practica in Romania.(parerea lui)
MadaS ai mare dreptate, am citit si eu de curand un articol despre endometrioza si intr-adevar blocajele din aparatul genital duc la endometrioza. Am inteles ca orice nu e in regula, o trompa obturata, un uter retrovers, sau o sinechie de uter, chiar si o rana mare pe col, un chist, poate produce acea reversie de endometru. Cat despre ranile de pe col, intr-adevar sunt rani care apar pur si simplu din senin, dar sunt si rani facute de un chiuretaj, acele care apar dupa chiuretaj, nu pot fi doar cauterizate, trebuie rezectie. Eu inainte de chiuretaj aveam colul perfect curat, si in 3 ani nu putea sa ajunga atat de adanca acea rana, unei rani ai trebuie multi ani ca sa ajunga sa fie nevoie de rezectie. Deaceea se si cauterizeaza in faza incipienta, ca sa nu se mareasca si sa nu afecteze spermatozoizii care trebuie sa treaca prin col, mai departe. La mine cred ca din cauza obturatiei de pe trompa dreapta s-a produs, pentru ca e si filiforma si partial infundata. Trompa stanga e buna, am macar una buna cu care, cred am si ramas gravi, de cateva ori. Sper sa se mai intample o data, dar acum am probleme cu sotul, care e diagnosticat cu oligoastenozoospermie moderata, doar 7 mil., mobilitate A+B=35%, deci sanse minime sa se intample natural. Tu cati ani ai acum??? 26 ??? Si de cati ani incerci sa ramai??





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salomea spune:

Buna! Am si eu o laparoscopie la activ de pe 1 octombrie si am zis sa va scriu si eu ceva din experienta mea de endometrioasa. Nu am avut in viata mea nici cea mai mica problema ginecologica, nici o dereglare, nici un chistulet, la toate controalele facute eram (si sunt) pefect in regula. M-am invrednicit sa fac aceasta laparo(mi-a fost foaaaarte frica desi acum imi vine sa rad) doar vazand ca au trecut 2 ani jumate fara nici un succes de bebe. Si...surpriza... am endometrioza la niver utero-sacral si nu mai stiu cum, chiar nu mai tin minte, oricum fara doar si poate. Ma intreb acum de ce nu mi-au luat totusi niste tesut pentru investigatii de biopsie. Anyway, pot sa va zic cu mana pe inima ca nu am avut niciodata nici cel mai mic semn ca ceva ar fi neinregula la mine. Asta nu inseamna ca trebuie sa va laparoscopati acum imediat ca cine stie ce aveti...dar daca a trecut ceva vreme si bebe ioc, atunci eu cred ca chiar se merita aceasta laparoscopie.
In alta ordine de idei, as vrea sa va intreb pe cele care ati trecut prin laparoscopie daca ati avut ceva dereglari dupa operatie. Eu m-am operat in ziua 8, mi-a venit ciclul normal la 26 de zile, dupa care in ziua 12 (seara) cand calculam ca as fi la ovulatie, (desi testele imi aratau ca as fi ovulat mai devreme) ma trezesc cu menstruatie in toata regula. Acum sunt dupa menstruatie dar tot nu ma pot apucat de numarat zilele ca suspectez o vaginita ceva, ca am niste mancarimi/usturimi, e drept, doar imediat dupa contact, si astept sa ajung la doctor. Or fi avand si astea legatura cu laparoscopia?
Sper sa aveti vreo idee. Oricum, eu mai sap si mai revin cum mai am ceva de spus.
Bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza_c spune:

Anka-maria, ceea ce ai povestit tu se intimpla in Franta sau in Ro? Pe undeva ii dau dreptate doctoritei, ca sa te opreze ii trebuie totusi un motiv iar faptul ca ti-a dat doar 6 luni de incercari a fost ingaduitoare. Stii ca termenul de incercari nereusite de bebe dupa care se pune diagnosticul de infertilitate e de 1 an.
Poate ca totusi scapi de laparo si reusesti fara. Tu d efapt de cit timp incerci sa ramii insarcinata?

Salomea, ti-am raspuns pe pm. Sa stii ca din pacate boala asta nenorocita poate sa fie exact asa ca la tine: fara semne dar cu infertilitate. Eu cel putin de cind ma stiu am avut dureri la cm, cind eram pustoaica chiar niste dureri groaznice de era sa ajung pe masa de operatie pentru apendicita. Dupa ce m-au operat si nu am mai avut dureri parca mi-au luat un prieten , imi lipsea ceva cind imi venea cm.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka-maria spune:

Multam fetelor de pareri, mai zic 2 vorbe sa mai ridic ceatza ca n-am fost prea explicita.
Doctoritza in cauza e din Franta deoarece aici sunt detasata pe perioada studiilor, aici mi-au descoperit endometrioza la o eco. In Ro am facut eco chiar inainte de a pleca in Franta si eram cica sanatoasa, nu apareau formatiunile acelea. Dupa un an, apar si belelele. Habar n-am daca s-au dezvoltat asa de repede sau daca erau acolo si aia din Ro nu le-au vazut.
Io n-am incercat niciodata sa raman insarcinata deoarece sunt in timpul doctoratului (ultimul an) si este ultimul lucru pe care mi-l doresc ca n-am de niciunele ca sa cresc un copil (bine ca am cu cine sa-l fac totusi).
Io am ajuns la doctor pentru ca aveam niste dureri de sani si ceva dureri la ciclu. Aveam chisturi de 26 si 18 mm care au descrescut la 23 si 16 mm in urma unui tratament de un an de menopauza artificiala(bleah). De 6 luni n-am mai luat nimic si ma simt foarte bine.
Cum eu nu-mi doresc un copil acum banuiesc ca si doctoritza a considerat ca nu e cazul de laparo inca.
Din moment ce eu nu pot sa testez daca raman sau nu (ca daca raman din prima nu pot sa spun "tu du-te inapoi si vino la anul") atunci stau cuminte inca 2 ani si cu ochii pe chisturi. Madame n-a zis ca nu ma opereaza, a zis doar ca in momentul de fatza situatia nu indica o laparo.
Sper sa nu ma intorc peste 2 ani sa plang pe umerele voastre ca nu pot face copii din cauza ca leziunile erau extinse si io n-am stiut. Dar chiar nu stiu ce sa fac, aici e foarte greu ca sa schimbi medicul. Ca sa intru la tipa asta care cica e specialist am asteptat 3 luni. La altii am incercat si mi-au zis ca pot face programare peste 4,5 luni. E ca la nebuni, mori cu zile si astia te programeaza peste juma' de an. In Ro stau 3 luni/an in vacantza de vara. As putea incerca sa merg la un medic in Ro sa spuna si el o parere. Dar in vacantza asta m-am tratat de depresie prin n-spe medici, numai la endometrioza nu mi-a fost gandul. Poate la anul in vara sa incerc si varianta asta.
Intre timp am aflat ca pentru femeile bolnave de endometrioza francezii rambuseaza o parte din costurile unui FIV plus ca ai prioritate, asigura suport psihologic, etc.

edit: Si barbatii pot avea probleme de fertilitate si cu toate astea nu vad nici un barbat inghesuindu-se sa-si faca spermograma inainte de a incerca sa faca un copil.
---------------
Impotriva abuzului pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutza_c spune:

Anka-Maria, daca tu acuma nu vrei bebe (si te inteleg perfect) atunci eu zic sa nu te mai agiti ca intr-adevar stresul iti face mai rau. Daca tipa asta e buna atunci ramii la ea, vezi ce se intimpla cu chisturile. Daca chisturile tale sunt "simple" adica nu sunt hematice atunci nu ai de ce sa iti faci griji prea mari.
Si daca tu ti mortis sa faci laparo banuiesc ca o poti face si in Ro.
Dar eu zic sa nu te mai gindesti la rau, ca stii ca nu e bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ariana1 spune:

Fetele care ati facut diphereline, spuneti-mi si mie:
la cate zile de la prima injectie ati facut-o pe a doua?
Daca iau in considerare prima zi de injectie ca fiind ziua 1, o voi face pe a doua in ziua 28-a sau 29-a?

Ariana1

Mergi la inceput