Dreptul la indemnizatie pe intelesul tuturor.
Raspunsuri - Pagina 2
titi spune:
Cazul meu: angajata de 5 ani, contract de asigurare pentru completarea venitului, nu se vor implini 6 luni inaintea nasterii copilului. Eu inteleg legislatia existenta (legea 19/2000, normele de aplicare Ordin 340/2001, OUG 9/2003 si OUG 23/2003) astfel:
Conform ORD 23/2003 (alin 5 si 6 ale ART II, pct. 2),pentru persoanele care anterior aparitiei prezentei ordonante au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii:
- stagiul de cotizare pentru cresterea copilului pana la 2 respectiv 3 ani este "astfel cum a fost reglementat pana la aparitia prezentei ord de urgenta" (deci 10 luni anterioare nasterii copilului - ord 9)
- cuantumul brut al indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani, respectiv 3 ani este 85% din baza de calcul stabilita ca medie a veniturilor lunare corespunzatoare perioadei ce constituie stagiu de cotizare (10 luni inainte de nasterea copilului)
Referitor la contractele de asigurare pentru completarea venitului asigurat, acestea raman valabile si se aplica in conditiile legislatiei in vigoare (legislatie nu note interne) existente inaintea aparitiei ord 9 (deci 6 luni inaintea datei producerii riscului).
In aceste conditii eu inteleg ca pentru cele 126 zile se vor lua in calcul 85% din media ultimelor 6 luni pentru care s-a platit CAS
pentru indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani 85% din media obtinuta din ultimele 10 luni (incluzand 126 zile perioada asimilata stagiului de cotizare)+ 6 luni de cotizare suplimentara pe baza contractului incheiat pentru completarea venitului asigurat
Mai ramane de vazut cum se interpreteaza "drepturile stabilite dupa 31 decembrie 2003" La prima vedere este o neconcordanta pentru ca alin 4 ART II, pct 2 din OUG 23 stabileste ca prevederile prezentei OUG se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii incepand cu data intrarii in vigoare a OUG 23, deci nu mai au 10 luni pana la 31 dec 2003.
Pentru persoanele care anterior intrarii in vigoare a prezentei OUG au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, stagiul de cotizare este conform legilatiei anterioare OUG 23 (deci ord 9) si indemnizatia 85% din baza de calcul (10 luni+6 luni venit suplimentar daca este cazul)
mihaela1567 spune:
(5) Pentru persoanele care anterior datei intrării în vigoare a prezentei
ordonanțe de urgență au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii,
stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului se face avându-se în vedere
stagiul de cotizare realizat până la data nașterii copilului, astfel cum a fost
reglementat până la data prezentei ordonanțe de urgență.
(6) Pentru situațiile prevăzute la alin. (5) cuantumul brut lunar al
indemnizației este de 85% din baza de calcul stabilită ca medie a veniturilor
lunare corespunzătoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform
alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr.
19/2000, astfel cum a fost modificată și completată prin prezenta ordonanță de
urgență."
Legea 19:
Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale se
determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a
stabilit contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective,
conform prevederilor art. 23.
bibi spune:
draga marius, cu toata stima pentru toata bunavointa ta, te rugam ca pe viitor sa nu mai arunci pe forum informatii pe care nu le stapanesti bine. Lasa-le pe femei sa se ocupe de asta, sunt mult mai analitice decat voi barbatii, si cand spun asta, iti dau si un exemplu clar: vezi raspunsul la subiect al mihaelei 1576 sau ma rog
marius spune:
Ok. Si eu m-am gandit asi noapte dupa o zi lunga cand capul imi era invalmasit de cifre si probleme daca are rost sa-mi expun parerea in acest sens. Apoi am zis ca ar fi bine pentru ca unii asteapta desi sunt persoane care au disponibilitatea de a analiza mai profund problema asigurarilor. Rolul meu este altul aici. (Si)restul este mecenat. Faceti abstractie de raspunsul(-rile) mele.
Nu prea vad erori in raspunsul meu ci poate mai degraba este incomplet ca speta. Mai exact mi-au scapat situatiile in care o persoana inainte de apartia ordonantei 9 aveau platite 6 luni dar nu inainte de momentul nasterii si care au depus cerere dar nu a fost onorata. Raspunsul meu pentru aceste situatii este ca se incadreaza in Ordonanta 9 alin III pct.5 fiind persoane aflate in drept cuvenit insa tot din pacate mentionez ca acest punct a fost schimbat total de noua ordonanta si nu mai exista o astfel de afirmatie. Deci este la fel de posibil sa nu se mai acorde nici acestor cazuri indemnizatia. Cat despre modalitatea de calcul a indemnizatiilor pentru cazurile si numai pentru cazurile acceptate ca fiind exigibile exista baza legala pentru a fi consultata. Succes!
Marius
mircea_pop spune:
quote:Asigurat in sistemul public de pensii poate fi orice persoana.Din prima zi in care ai un contract de munca esti asigurat in sistem.Poti fi asigurat si daca nu ai contract de munca dar atunci trebuie sa ai contract de asigurare cu Casa.Termenele de 6 luni , 10 luni etc sunt doar conditii de referinta pentru a se calcula si beneficia de prestatiile de asigurari.Este vorba despre "salariul mediu brut" utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor socialede stat pe anul 2003( L632 din 27 noiembrie 2002)
Originally posted by Byl
Marius, eu nu cred ca "calitatea de asigurat in sist public de pensii" nu este data de data depunerii cererii pt obtinerea indemn pt cresterea copilului . Si in fundamentare e specificata chestia asta.
Ca atare, eu cred ca aceasta calitate o au toate persoanele care sunt angajate sau au un contract cu casa de pensii mai vechi de 6 luni inaintea nasterii, ca atare acestea vor beneficia de calculul a 85% din ultimele 6 luni si in nici un caz nu au legatura 85% din valoarea salariului mediu pe economie.
aaa
marius spune:
Teorie goala...asigurat pentru mine reprezinta posibilitatea reala certa de a beneficia de o asigurare in cazul producerii unui risc ce intra sub incidenta asigurarii. Nu am intentia sa fac teoria asiguratului si/sau asigurarii. Cred ca o persoana pune o intrebare simpla si directa fara prea multa teorie. Daca platesc cat platesc, cand platesc cat timp platesc si ce riscuri sunt acoperite prin asigurare, cum sunt despagubit, cand sunt despagubit, cand nu sunt despagubit, daca am un contract de ce nu este respectat, de ce fiind un contract una dintre parti modifica la liberul arbitru conditiile convenite si semnate, cum ma pot proteja de astfel de abuzuri? Restul e teoria teoriei.
Si nu am de gand sa mai continui astfel de discutii, nu eu ce putin, ca devine prea analitica si analiza e punctul meu slab fiind barbat. Deh ce sa-i faci am sa-l critic pe tata. O seara placuta in continuare!
Marius
Marius
bibi spune:
ash,ash, ash....nu suficient de analitic precum o femeie dar cu certitudine la fel de sensibil ca o femeie insarcinata.
nu-l certa pe tata!
marius spune:
Mda, sunt clona lui Schwartzi' in rolul barbatului gravid (a se intelege insarcinat, fara o analiza prea profunda desigur, ca sa nu fac scurtcircuit la materia aia cenusie mica mica mica ca la un barbat se sunt, dar sensibil precum noul etalon al sensibilitatii umane, femeia insarcinata - a se citi gravida de data aceasta insa in spirit profund analitic). Cred ca am sa ma opresc aici si cu acest gen de raspuns.
Ala micu', sensibilu' etc. etc.
PS
vroiam sa rog moderatorii sa mute raspunsul asta la "groapa cu furnici" dar acuma m-am trezit ca trebuie sa ma autocenzurez.Vezi ce inseamna amice daca nu esti profund analitic shi sensibil pe deasupra?
mircea_pop spune:
quote:
Initial creeata de marius
Am citit si noile prevederi si ordonanta 9 si legea de baza si am tras urmatoarele concluzii:
1. Exista urmatoarele termene fata de care se face orice referinta.
a. Inainte de 17.03.2003
b. Intre 17.03.2003-14.04.2003
c. Intre 14.04.2003-31.12.2003
d. Dupa 31.12.2003
Si acum eu am inteles urmatoarele:
Cine are dreptul la:
1. Indemnizatia de maternitate pre sau postnatal (cele 126 de zile)
Se acorda persoanelor care au platit cel putin 6 luni intregi inainte de momentul nasterii. Exceptie de la regula fac persoanele care au nastere prematura (inainte de termen) certificat medical. In aceste cazuri se considera perioada corespunzatoare de plata chiar daca este mai mica de 6 luni dar diminuata doar si numai cu perioada de nastere prematura (daca naste la 7 luni se vor scade 2 luni). Aceasta prevedere a existat incepand cu Ordonanta 9 si este in vigoare si in prezent.
Cum se calculeaza indemnizatia pentru persoanele care au dreptul acesta:
- 85% din media veniturilor asigurate pt cele 6 luni anterioare nasterii deci se mentine calculatia.
2. Cine are dreptul la indemnizatia de crestere a copilului:
a. Persoanele asigurate care se aflau in concediul de ingrijire a copilui si beneficiau in acel moment de indemnizatie si,
b. Persoanele asigurate care au cotizat cel putin 10 luni din ultimele 12 inainte de momentul nasterii.
***in rest nimeni!!!
Cum se stabileste indemnizatia pt ingrijirea copilului:
a. Pentru persoanele care se aflau in concediu ramane neschimbata.
b. Pentru persoanele care au 10 luni achitate anterior nasterii si au solicitat concediul inainte de 17.03.2003 se calculeaza 85% din media ultimelor 6 luni de cotizare chiar daca au platit cel putin 10.
c. Pentru persoanele care au 10 luni achitate anterior nasterii dar au solicitat sau solicita ulterior datei de 17.03.2003 baza de calcul este 85% din media celor 10 luni din 12 fara a depasi plafonul maxim adica 85% din salariul mediu net.
d. Daca cerea se va face dupa 31.12.2003 indemnizatia va fi fixa indiferent de cotizatie respectiv 85% din salariul mediu brut de data aceasta nu net ce va fi comunicat pt anul 2004.
Marius
Marius imi permiti sa fac o completare la raspunsul tau?
La punctul 1 conform L19 actualizate indemnizatia de maternitate se acorda persoanelor care au stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical si nu persoanelor care au platit 6 luni inainte de momentul nasterii. Nu momentul nasterii se ia in considerare pentru indemnizatia de maternitate.( OG9 Art 98 alineatul 2 De ce fac aceasta precizare? Deoarece exista o multitudine de situatii si exemple si in special pentru femeile care nu lucreaza sau nu au lucrat inainte de a afla ca sunt insarcinate numai o scurta perioada sau s-au angajat dupa ce au aflat ca sunt insarcinate. De aici o groaza de consecinte.