Dreptul la indemnizatie pe intelesul tuturor.
Raspunsuri - Pagina 3
marius spune:
Ok asa este, imi statea gandul la indemnizatia pt cresterea copilului.
si era ca si acum o ora tarzie de tot.
Marius
danv spune:
Pentru Marius,
Am inteles din mesajul tau ca poti beneficia de concediu de maternitate (postnatal) daca ai contribuit pe contractul de asigurare suplimentara 6 luni, dar pentru concediul de ingrijire a copilului pana la 2 ani ai nevoie de o contributie de 10 luni. Am inteles corect ? Sper ca nu.
Ca sa fiu mai precis, am incheiat contract de asigurare suplimentar pe 1.11.2002, nasterea ar fi in luna mai (cca 20 .05.2003), si am platit lunar contributia, inclusiv a 6-a luna. Sotia lucreaza de cativa ani la o institutie de stat, de are contributie de cel putin 5 ani.
Are dreptul la plata asigurarilor suplimentare pentru concediu de maternitate, dar mai ales pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani?
multumesc anticipat,
dan
valy spune:
Pt. danv:
imi permit sa iti dau si eu un raspuns mai ales ca vin de la CJPAS unde inca odata mi s-a reconfirmat introducerea in baza de calcul a veniturilor asigurate suplimentar si mi s-a promis ca mi se va da si in scris modul de calcul pe care il descriu mai jos.
Situatia ta este urmatoarea; fiind angajata cu contract de munca de 5 ani indeplinesti toate conditiile de stagiu cerute de lege. Ca urmare in momentul in care primesti concediul de maternitate (care poate fi prenatal si/sau postanaltal, oricate zile dar maxim 126) va trebui sa duci la angajator, odata cu acest certificat si o adeverinta cu stagiul de cotizare de la CJPAS. Aceasta se elibereaza la cerere. Angajatorul este apoi obligat sa adune sumele asigurate in ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical cu cele platite ca salariu si pentru care el, angajatorul, a platit CAS. Se face media zilnica prin impartirea sumei totale rezultate la nr de zile lucratoare din cele 6 luni. Aceasta medie sta la baza platii concediului de maternitate, atata timp cat il soliciti.
Dupa acest concediu urmeaza o cerere de ingrijire. Si aceasta cerere trebuie insotita de stagiul de cotizare de la CJPAS care, daca nu s-a modificat, este aceeasi ca si pentru concediul de maternitate. Pentru acest concediu, in cazul tau, angajatorul va trebui sa sumeze veniturile asigurate suplimentar cu drepturile salariale pentru care s-a platit CAS (si/sau indemnizatii sociale), ca si in cazul precedent, dar de data aceasta din ultimele 10 luni anterioare datei nasterii copilului - indiferent de data depunerii cererii. Se calculeaza si in acest caz media zilnica prin impartirea la nr. de zile lucratoare din ultimele 10 luni anterioare nasterii si media rezultata va fi valabila pentru a plati acest concediu de ingrijire pana implineste copilul 2 ani.
Concluzia: fiind angajat nu ai nevoie de stagiu de cotizare pe contract suplimentar ci atatea luni cate ai platit atatea se introduc in calcul iar banii ii plateste angajatorul (care stabileste daca ai dreptul si care isi deconteaza apoi cu CNPAS platite efectuate in modul deja legiferat)
danv spune:
Multumesc pentru lamuriri. Ma speriasem cu cele 10 luni de cotizare, sper sa se interpreteze legea la noi la fel cum se interpreteaza la casa voastra de pensii. Am senzatia ca este cate o lege in fiecare judet, ba difera si de la un palier la altul al aceleiasi institutii.
Multumesc inca odata,
dan
valy spune:
dupa 14.04.03, aparitia OUG23, nu am intalnit pe acest forum, de la nimeni din tara, vreo interpretare contrara a celor scrise mai sus. Ba din contra, una exact similara prezentata in subiectul Raspuns de la Casa de Pensii - (pag a 2-a pe forum).
danv spune:
Nu am facut cerere de concediu prenatal pnetru ca nu se implinisera 6 luni.
Pot sa mai platesc contributia la fondul pentru asigurarea suplimentara in timpul concediului medical? In felul asta ar fi o contributie mai mare pe ultimele 10 luni.
Si inca ceva, daca nasterea ar fi pe 15 mai ar mai trebui platita si contributia pe luna mai (data incheierii contractului este 01.11.2002)?
dan
valy spune:
In momentul inceperii unei prestari sociale contractul aditional ca si cel de munca se suspenda - asa mi s-a spus la CJPAS. Deci, daca ai intrat in concediu de maternitate nu ar trebui sa-ti mai primeasca bani la CJPAS. Oricum, dupa nasterea copilului in nici un caz.
Asadar, daca nu iei concediu prenatal poti plati pana in ziua nasterii, daca il iei poti plati pana in ziua nasterii numai daca iti accepta banii (evident ca ar fi convenabil cand se va calcula concediul pentru crestere) dar eu zic sa nu risti deoarece CNPAS considera acum ca acest contract suplimentar e ca o anexa la cel de munca si astfel, pe durata unei prestari nu se retine sau nu se plateste CAS. Legislatia mai are inca lacune ce pot fi exploatate dar cel mai tare ma tem de incalceala legislativa actuala in care responsabiliatea a fost pasata la angajator. Angajator care trebuie sa fie foarte bine instruit ce sa faca ca in cazul controlului sa nu rezulte ca a gresit. De exemplu, eu am cerut de la CJPAS lamuriri in scris pentru cum se calculeaza la angajator aceasta includere a sumelor asigurate suplimentar si mi s-a promis ca voi primi in scris aceste lamuriri.
Sa stii ca nici asa nu e 100% sigur. Poate veni iar o precizare interna in care sa se spuna ca stati asa, ati inteles gresit, de fapt e asa ..... cum s-a intamplat in decembrie.
Ann spune:
Buna tuturor. Am si eu cateva nelamuriri. Sunt gravida in luna a II-a si ar trebui sa nasc in jur de 15 noiembrie. Am contracte de munca pe termen nelimitat deci nu o sa am probleme cu cele 10 lunii de munca pentru a primi concediu de crestere a copilului. Nu cunosc prea bine legea, asa ca am o groaza de intrebari:
1. Concediul de maternitate este obligatoriu de 126 de zile, sau poate fi mai scurt, pentru a putea intra in concediu de crestere a copilului inainte de 1 ianuarie 2004?
2. Cum se face calculul indemnizatiei pentru concediul de crestere a copilului? Se tine cont si de faptul ca in concediul prenatal nu se platesc taxe? Sau se calculeaza 85% din cele 10 luni in care am lucrat?
3. Tinad cont ca am mai mult de 6 luni pana la nastere, as putea face un contract suplimentar la casa de pensii?
Multumesc
liviu`s spune:
Pentru Ann:
1. Nu este obligatoriu sa iei concediul de maternitate integral (126 zile).
2. Ai raspunul in postarile recente.
3. Art. 5. din Legea 19/2000, stfel cum a fost modificat prin OUG 9/2003:
- (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă și funcționarii publici;
II. persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi bănești lunare, ce se suportă
din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile legii, denumite în continuare șomeri;
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puțin 3 salarii medii brute, și care se află în una dintre situațiile următoare:
a) asociat unic, asociați, comanditari sau acționari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociației familiale;
d) persoane autorizate să desfășoare activități independente;
e) persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activități profesionale;
V. persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puțin 3 salarii medii brute, și care se regăsesc în două sau mai multe situații prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condițiile prezentei legi, persoanele care nu se regăsesc în situațiile prevăzute la alin. (1), cele care nu se află în plata unor prestații de asigurări sociale în sistemul public, cele care nu se regăsesc în situațiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) și c), precum și cele care nu sunt asigurate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public.
Prin urmare, nu poti incheia contract de asigurare sociala, deoarece esti deja asigurata in sistemul de pensii.