Dreptul la indemnizatie pe intelesul tuturor.
Am citit si noile prevederi si ordonanta 9 si legea de baza si am tras urmatoarele concluzii:
1. Exista urmatoarele termene fata de care se face orice referinta.
a. Inainte de 17.03.2003
b. Intre 17.03.2003-14.04.2003
c. Intre 14.04.2003-31.12.2003
d. Dupa 31.12.2003
Si acum eu am inteles urmatoarele:
Cine are dreptul la:
1. Indemnizatia de maternitate pre sau postnatal (cele 126 de zile)
Se acorda persoanelor care au platit cel putin 6 luni intregi inainte de momentul nasterii. Exceptie de la regula fac persoanele care au nastere prematura (inainte de termen) certificat medical. In aceste cazuri se considera perioada corespunzatoare de plata chiar daca este mai mica de 6 luni dar diminuata doar si numai cu perioada de nastere prematura (daca naste la 7 luni se vor scade 2 luni). Aceasta prevedere a existat incepand cu Ordonanta 9 si este in vigoare si in prezent.
Cum se calculeaza indemnizatia pentru persoanele care au dreptul acesta:
- 85% din media veniturilor asigurate pt cele 6 luni anterioare nasterii deci se mentine calculatia.
2. Cine are dreptul la indemnizatia de crestere a copilului:
a. Persoanele asigurate care se aflau in concediul de ingrijire a copilui si beneficiau in acel moment de indemnizatie si,
b. Persoanele asigurate care au cotizat cel putin 10 luni din ultimele 12 inainte de momentul nasterii.
***in rest nimeni!!!
Cum se stabileste indemnizatia pt ingrijirea copilului:
a. Pentru persoanele care se aflau in concediu ramane neschimbata.
b. Pentru persoanele care au 10 luni achitate anterior nasterii si au solicitat concediul inainte de 17.03.2003 se calculeaza 85% din media ultimelor 6 luni de cotizare chiar daca au platit cel putin 10.
c. Pentru persoanele care au 10 luni achitate anterior nasterii dar au solicitat sau solicita ulterior datei de 17.03.2003 baza de calcul este 85% din media celor 10 luni din 12 fara a depasi plafonul maxim adica 85% din salariul mediu net.
d. Daca cerea se va face dupa 31.12.2003 indemnizatia va fi fixa indiferent de cotizatie respectiv 85% din salariul mediu brut de data aceasta nu net ce va fi comunicat pt anul 2004.
Marius
Raspunsuri
cristinar spune:
Marius,spune-mi te rog,daca eu termin concediul pre si post natal la 01.12.2003 si solicit in continuare concediul de crestere a copilului pana la 2 ani,ce indemnizatie lunara voi primi in urmatorii 2 ani?mentionez ca sunt salariata si deci am cotizat la asigurarile sociale.
delias spune:
Marius, deci daca eu nasc in septembrie si deci cer concediu pentru cresterea copilului inainte de 31.12.2003, voi primi indemnizatia max. 85% din salariul net, conform pct. c ?! (Lucrez de mai mult de 10 luni, cu salariu mai mare de salariul mediu net).
stefan spune:
Marius,sotia mea este angajata cu carte de munca.
Am incheiat contract suplimentar in 14.10.2002
A nascut in 12.04.2003, la termen.
Are dreptul la indemnizatia de maternitate si pentru cresterea copilului aferent contractului suplimentar?
Care sunt articolele din legea 19 si ordonantele de urgenta care permit sau nu acordarea indemnizatiei?
Mersi
Stefan
marene spune:
Marius ce vrei sa spui cu :
"c. Pentru persoanele care au 10 luni achitate anterior nasterii dar au solicitat sau solicita ulterior datei de 17.03.2003 baza de calcul este 85% din media celor 10 luni din 12 fara a depasi plafonul maxim adica 85% din salariul mediu net."??? Nu reiese de nicaieri plafonarea la 85% din salariul mediu net.
Vezi art.125 din noua ordonanta ...!!!!
danat spune:
Exact, si eu pun aceeasi intrebare Marius! Daca termin cele 126 de zile de pre si postnatal si intru de la 1 decembrie 2003 in concediul de crestere (ingrijire) a copilului, deci prind anul in curs cu 85% din media ultimelor 10 luni, imi ramine tot 85% si pe viitor?
Totusi, insist: nu este 85% din MEDIA veniturilor ultimelor 10 luni, pt care s-a achitat contributia? Dar care sa nu depaseasca 85% din media a 5 salarii medii pe economie ? Caci asa stiu ca era pina la ordonantza!
Iti multumim pentru ajutor Marius!
danat
danat spune:
SCUZE, ma corectez, de fapt e vorba de 85% din suma a cinci salarii medii pe economie
danat
delias spune:
danat, asa cred si eu, dupa ce am verificat articolele astea din lege si ordonante: ca baza de calcul e de 5 salarii medii brute lunare, daca intri in concediu pentru cresterea copilului inainte de 31 dec. 2003. Poate ne raspunde totusi Marius.
Iona spune:
Si eu cred ca Marius a inteles gresit. Nu vad in ce articol este specificat ca pentru persoanele care intra in concediu de crestere a copilului dupa 14april se calculeaza 85%din salariu mediu pe economie. Atunci ce rost mai avea data de 01.01.2004??!!
Astept lamuriri,
Iona
Byl spune:
Marius, eu nu cred ca "calitatea de asigurat in sist public de pensii" nu este data de data depunerii cererii pt obtinerea indemn pt cresterea copilului . Si in fundamentare e specificata chestia asta.
Ca atare, eu cred ca aceasta calitate o au toate persoanele care sunt angajate sau au un contract cu casa de pensii mai vechi de 6 luni inaintea nasterii, ca atare acestea vor beneficia de calculul a 85% din ultimele 6 luni si in nici un caz nu au legatura 85% din valoarea salariului mediu pe economie.
aaa