OU 148/03.11.2005 / in MO nr 1008/14.11.2005

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Francesca-Anais spune:

probabil ca incepand cu 3.01.2006 ca in 1 si 2 nu se va lucra

monika

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

intre timp am intrebat primarie, ei spun, ca dupa 15 Ianuarie !!!
deoarece normele metodologice vor aparea probabil dupa 60 de zile de la publicarea legii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Monika, poti sa-i lasi mamei tale BI in original, pentru ca tu in strainatate nu ai nevoie de buletin, este valabil numai pasaportul.

Insa pentru mine este neclar daca merge altcineva pentru noi sa depuna dosarul, trebuie sa aibe imputernicire sau nu?
Eu spre ex, o sa fiu in tara abia prin aprilie-mai, pot sa depun dosarul atunci, chiar daca banii o sa iau peste alte 3 luni, dar banuiesc ca se dau toti banii restanti, nu??

Si banii restanti pe anul 2005(eu de ex n-am mai luat bani din iulie), de unde o sa-i luam?

quote:
Originally posted by Francesca-Anais

Multumesc Laura, o sa fac copie legalizata dupa buletin si certificatul de nastere al copilului.
Chiar asa, in plina iarna trebuie sa stam pe la cozi cu BBii in brate, guvernantii nostri habar nu au ce inseamna sa ai un copil mic pe care il mai si alaptezi? Ce-si inchipuie ei, ca daca stam acasa avem timp sa stam si pe la cozi si sa alergam dupa acte?
Vorba aceea " ca la noi la nimenea!"

monika

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

Alte conditii de acordare a drepturilor:
- concediul si indemnizatia lunara se cuvin pentru fiecare dintre primele 3
nasteri.
- alocatia lunara de stat pentru copii se cuvine pentru fiecare dintre copiii
rezultati în urma primelor 3 nasteri.
- în situatia suprapunerii a doua situatii de natura a genera acordarea
concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, se acorda o singura indemnizatie, cu prelungirea, dupa caz, a duratei de acordare stabilita de actul normativ (ex: doi copii în vârsta de pâna la 2/3 ani, inclusiv copiii proveniti din nasteri gemelare).
Încetarea platii drepturilor:
Plata drepturilor înceteaza cu ziua urmatoare celei în care:
- copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu
handicap;
a avut loc decesul copilului
Suspendarea platii drepturilor:
Plata drepturilor se suspenda începând cu luna urmatoare celei în care:
- beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
- beneficiarul este îndepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
- beneficiarul nu mai îndeplineate conditiile prevazute de lege în vederea
încredintarii copilului spre adoptie;
- beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute de lege în vederea
mentinerii masurii de plasament;
- beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla în arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
- copilul este abandonat, ori este internat într-o institutie de ocrotire publica sau privata;
- beneficiarul a decedat alte cazuri de suspendare sunt prevazute în mod expres de actul normativ.
Contributii datorate:
Pe perioada în care se beneficiaza de indemnizatie se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate care se suporta din bugetul de stat; aceasta se calculeaza si se plateste de directiile teritoriale.
Asimilari:
Perioada în care o persoana beneficiaza de indemnizatie constituie perioada asimilata stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspunderea juridica:
Constituie contraventie:
- nerespectarea de catre primarii a termenului de transmitere catre directiile teritoriale a cererilor solicitantilor, însotite de documentele justificative;
- nerespectarea de catre beneficiar a termenului de comunicare catre primarii, a oricarei modificari intervenite în situatia sa, respectiv nerespectarea de catre primarii a termenului de comunicare a acestor modificari catre directiile teritoriale;
- nerespectarea de catre angajatori a obligatiei de a înceta, la data de
01.01.2006, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita în baza Legii nr.19/2000.
Dispozitii tranzitorii:
- persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se afla în plata indemnizatiei pentru cresterea copilului reglementata de Legea nr. 19/2000 vor avea în vedere prevederile OUG, care le sunt aplicabile, astfel încât trebuie sa depuna la directiile teritoriale documentatia necesara acordarii drepturilor;
- cererile privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului
reglementate de Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nesolutionate pâna la data de 31 decembrie 2005, inclusiv, se solutioneaza avându-se în vedere conditiile de stagiu de cotizare prevazute de aceasta lege.
- începând cu data de 1 ianuarie 2006 înceteaza plata indemnizatiei pentru cresterea copilului efectuata în conditiile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
- plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului restante, aferente perioadelor anterioare datei de 1 ianuarie 2006 se efectueaza de catre directiile teritoriale, cu respectarea termenului general de prescriptie.
http://www.mmssf.ro/nou.htm - aici e tot textul

www.babiesonline.com/babies/c/carlamaria/" target="_blank">Carla-Maria

Poze cu toata Familia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Eu zic sa nu intram in panica si sa nu aplicam prezumptia de ... vinovatie autoritatilor pana nu vedem normele.

Nu stiu cate persoane vor fi, la data de 31.12.2005, in CIC, dar nu cred ca vor fi puse pe drumuri si la cozi la Primarii, riscand un alt scandal social. Cred ca platitorii de indemnizatii CIC (firmele, agentia de somaj, casele de pensii) vor fi obligate sa trimita dosarele. Ca poate unele firme nu o vor face si ne vor solicita tot pe noi sa le depunem, asta e alta poveste - poate ca aici vor fi probleme. Dar nu cred ca vom fi obligate prin lege.

Nu uitati ca aceaste prevederi sunt facute mai ales pt cei care solicita CIC incepand cu 1.1.2006 incolo, care nu vor veni valuri-valuri ci in timp. Da, aceia vor trebui sa stea la cozi (daca va fi cazul, nu toate mamcile care nasc in aceeasi zi vor depune dosarele concomitent). Plus ca termenele de depunere sunt destul de largi - exprimate in zile lucratoare, nu calendaristice! In cazul celor aflate deja in CIC la 31.12.2005 termenul se intinde pe parcursul a 5 luni (daca n-am gresit calculele), timp in care putem depune dosarele si primi banii cuveniti incepand cu 1.1.2006. Singura problema care ramane este cea semnalata de Aissa, adica ei au termen inca o luna pana aproba, apoi inca cine stie cat mai dureaza pana primim banii, nu ne gaseste postasul acasa etc - deci poate fi o perioada lunga in care sa nu avem banutii astia care pt unele mamici inseamna tot venitul lor!

Eu mi-am scos lista cu actele de care va fi nevoie (daca nu vor aparea si altele in norme) si mai trebuie sa dau eu o declaratie (declarație pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului și că acesta nu este încredințat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice), in rest, angajatorul meu (platitorul CIC) are toate celelalte acte necesare, deci poate depune doarul meu.

Sper si cred ca asa vor fi normele. Cine le "aude" primul e rugat sa le posteze aici .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

Asa e, Rozi. Si e chiar dupa sarbatori. Vom consuma caloriile acumulate la Craciun!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by skosa

intre timp am intrebat primarie, ei spun, ca dupa 15 Ianuarie !!!
deoarece normele metodologice vor aparea probabil dupa 60 de zile de la publicarea legii.sanyi

Pai daca actele se depun dupa 15 ian,eu fiind deja in CIC,cand o sa-mi dea mie banii pe decembrie,daca angajatorul n-are voie sa faca platile restante?Presimt ca va iesi scandal mare.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Francesca-Anais spune:

cum nu au voie?
pe decembrie ne mai platesc angajatorii, nu? ca doar in dec. mai este valabila vechea lege. eu speram ca in ian. sa primesc banii pe dec. de la firma. vai de capul nostru!

monika

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrutza spune:

Am si eu o nelamurire, in afara de faza cu depunerea dosarelor. Sunt in CIC din mai 2005 si vreau sa reincep serviciul la 9 ianuarie 2006. Fara sa luam in discutie cum trebuie sa procedez cu dosarul la primarie si toata tevatura, eu am dreptul la stimulentul de 3 milioane pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului? Eu asta inteleg din ordonanta, dar stie cineva altceva?

Andrutza si Simonica ei draga (n. 17.01.2005)
poze cu Simonica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielai spune:

Andruza si eu inteleg la fel. Eu am inceput in sept,dar copilul are doar 10luni.

Mergi la inceput