La France (43)
Raspunsuri - Pagina 13
![](images/user_woman.png)
pisik 4ever spune:
gyly, pai da si tu aici un semnal cu ce vrei din produsele astea, ca mai sunt dintre noi care vin acasa de sarbatori si pot sa le aduca, nu sunt grele in bagaj. internetul sa traiasca!
lili, daca esti la clinica e posibil sa platesti o parte din buzunar, eu am inteles ca se depaseste bugetul, dar nu stiu amanunte ca am optat ptr spital. chiar si la spital, ptr camera individuala ai 50 de euro supliment care nu sunt rambursati de mutuelle si mi-au zis ei ca sunt acoperiti de prima pe care ti-o varsa in cont dupa nastere. eu am platit in final 11 euro si ceva din buzunar dar nu ma intrebati de ce ca nu stiu.
You're unique. Just like anyone else.... si
bursuca 08.05.05
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mik/Mik.jpg)
Mik spune:
Lili,
Mutuelle-le care platesc depasirea de tarif sunt multe, dar de regula scumpe. Cind lucram ca inginer avea APCIL si acum am mutuelle de la Drome. Nu conteaza atit societatea de mutuelle cit ce scrie in contract.
MGEN mi se pare scumpa, de proasta calitate si ne-negociabila.
Mik.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aileene/aileene.jpg)
aileene spune:
Buna dimineata fetelor !
Revin si eu sa va salut , dar de abea v-am gasit !
Eu tot cu hartoagele mele , am gasit o traducatoare simpatica la 30 km de aici , am fost , am platit 30 euros si astept sa-mi trimita traducerea prin posta , ca saraca doamna , a avut un accident , a cazut si si-a rupt umarul si are toata partea dreapta-n gips ! Si din cauza asta nu prea poate face repede , ca "bate" cu o mana si merge mai incet . Sper sa primesc traducerea cat mai repede si sa merg cu ea la consulat sa le dau tot ce-mi cere ca sa se termine odata si odata cu balamucul asta ! Infine ! In orice caz eu cand am fost la mairie , doamna de acolo m-a intrebat la ce-mi trebuie copia integrala de casatorie ? Iar eu i-am raspuns , ptr a transmite casatoria mea in Ro. , la care mi-a raspuns : e inutil doamna, noi o facem automat dupa casatorie , dvs n-aveti nimic de facut !!!!!! AH BOOOON
mi-am zis ? Si am inceput eu sa dau telefoane prin Ro , in locul unde m-am nascut si acolo unde am avut ultimul domiciliu , inainte de-a veni in Franta ..., dar credeti ca am castigat ceva ? Nimic ! As fi luat si suturi in C... dac-as fi fost de fata cu acele persoane , care bineinteles erau scandalizate la gandul ca , cum puteti sa credeti ca cineva ar face lucrul dvs ? Imi venea sa-i incendiez
dar m-am abtinut ... ! Asta este birocratia romaneasca , nu stiu sa discute omeneste , decat sa te plus bas que terre
! Voi face totul sa-l obtin pasaportul asta , dar o data ce l-am obtinut , intorc pagina si voi uita ce inseamna sa fii roman , voi cere nationalitatea franceza fara doar si poate ca m-am cam saturat sa tot cer ceva si sa fac pe milogul in fata administratiei romane , ca de cand sunt aici n-am avut nevoie de ei decat de vreo 5 ori in general , iar ei raspund ca niste salbatici la rugamintile tale , ce rusine ! Sunt tare suparata !
Fetelor scuze daca v-am plictisit cu ale mele , dar trebuia sa-mi spun si eu off-ul !
Va pe toate si va doresc numai impliniri frumoase si satisfactii in tot ce va doriti !
Doruletz sa-ti traiasca printesa mica si sa fie sanatoasa s-aveti parte de multe bucurii din partea ei ! Felicitari parintilor si un pupic dulce si un bunvenit micutei voastre !A.
"Atunci cand arati luna cu degetul , nu uita sa ti-l si retragi..."!
Aileene+Alexandre 6 anisori (22-sept'99)
pisik 4ever spune:
Aileene, transcrierea casatoriei tale de aici in ro se face la cererea ta, nu automat. Eu am fost perso, cu actul de casatorie in original (adica livretul de familie) si traducerea lui la un notar in ro.
Schimbarea pasaportului cu schimbarea numelui prin casatorie e o chestie haioasa ca nu se poate face aici, ci numai acolo, si ai nevoie de bulletin cu numele nou.
Vestea buna e ca cineva poate sa iti faca actele acolo cu o procura.
Si in ultimul rand: pentru cererea de nationalitate nu ai nevoie de pasaportul ro, ci de cartea de sejur.
bursuca 08.05.05
pisik 4ever spune:
Ca tot veni vorba, la fel de birocrati sunt si francezii. Eu aveam dreptul sa am cartea de sejur la un an dupa casatorie, si abia am avut-o la doi ani jumate dupa, si asta ptr ca am trimis scrisori prefectului, altfel mi-o dadeau probabil un pic inainte sa expire, sa nu zic ca n-am vazut-o la fatza.
Daca am ceva de reprosat alor nostri sunt nu procedurile astea (desi nu sunt facute deloc ca sa-ti simplifice viata) ptr ca fetelor, ne-am da noi dupa ele. Deci, cum ziceam, ce am eu de reprosat este lipsa informatiei, deoarece nu stim clar ce trebuie sa facem, si ca sa aflam ce trebuie sa facem, asta e o mare mare problema, parca ni s-ar face o favoare cand ni se explica procedeul ce trebuie urmat. Pai ma duc aici la prefectura, sau la primarie, pac, o foaie cu lista de acte necesare. Intru pe internet, din 3 clickuri gasesti lista cu ce acte iti trebuie. La noi??? Pai si sa dau un tel la consulat sa pun o intrebare si ma lipsesc, ca te trec de pe un robot pe altul taxat la tarif special si pana la urma nu raspunde nimeni. Merg la ambasada…pai cum sa cer o foaie cu actele care trebuie? Ce au ei bani sa faca asa ceva? Viata e scumpa in paris, doar n-o sa dea ei bani pe asa ceva cand poti f bine sa stai la coada, sa iei notite cu creionul, si sa te trezesti cand vii cu dosarul ca n-ai adus ce trebuia. F mult si-ar simplifica viata sa scrie procedurile astea pe internet, nu inteleg de ce nu o fac. Ca pana la urma tot facem actele astea, dar cu multa bataie de cap si nervi. Cui foloseste asta ? pana la urma ajungi ca mine sa ceri alta nationalitate doar de scarba de a-ti cere drepturile la oficialitatile romane. Sau poate gresesc eu si hartiile de identitate sunt indatoriri cetatenesti si nu drepturi?
bursuca 08.05.05
lu.more spune:
"Schimbarea pasaportului cu schimbarea numelui prin casatorie e o chestie haioasa ca nu se poate face aici, ci numai acolo, si ai nevoie de bulletin cu numele nou". (Pisik)
Nu stiu la cine te referi, pisik, dar eu, (cetatean francez si roman cu domiciliul in Fr.) mi-am refacut pasaportul romanesc de aici (cu schimbarea numelui prin casatorie).
Cat despre buletinul de identiate cu nume nou sau vechi, am deschis eu un subiect mai de mult, cum ca „ma cauta politia”, unele fete isi mai amintesc, iar concluzia a fost: cetatean roman cu domiciliul in strainatate => nu poti avea buletin de identitate romanesc, fiindca nu ai adresa in Romania. Actul tau de identitate e pasaportul.
Mi s-a confirmat asta si de catre consulatul de la Marsilia, unde am depus actele pt. schimbarea pasaportului, iar buletinul vechi (expirat de ani de zile) li-l voi da lor, la consulat, cand o sa merg sa-mi ridic noul pasaport.
.................................................................................Dragii de noi
.................................................................................
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld
pisik 4ever spune:
Lu.more, eu am batut drumul pana la ambasada sa intreb, caci nu eram extrem de motivata sa fac un drum in ro special de schimbat pasaportul. Si persoana din spatele ghiseului de la ambasada ro in paris mi-a spus ca ei nu schimba pasaportul pentru schimbarea numelui prin casatorie aici, ci trebuie sa fac transcrierea casatoriei in registru in ro (se poate si prin procura), dar pasaportul nou il iau numai in ro, nu si aici. Ai vostri in marsilia sunt mai cool, stiu ca am si eu o prietena acolo si nu sunt asa mizerabili ca astia din paris. Acum eu nu stiu unde sta aileene, dar povestea asta se intampla nu demult, mai exact vara trecuta. Iar eu nu sunt cetateam roman cu domiciliul in strainatate, ci am trecut la domiciliul romanesc adresa mamei, asa ca am buletin romanesc nou. Ai nostri nu mi-au zis "bai fata daca esti maritata cu un francez ai domiciliul acolo si esti cetateam roman cu domiciliul in strainatate", dupa cum spuneam si mai devreme lipsa de informare. Asa ca mi-am facut si buletin, si pasaport, cu aceeasi ocazie. Care e beneficiul sa fii "cetateam roman cu domiciliul in strainatate"?
bursuca 08.05.05
cait spune:
Avantajul la cetatean roman cu domiciliul in strainatate este k ai pe pasaport o stampila cum k ai predat buletinul romanesc si dak vrei sa te repatriezi nu mai platesti taxele vamale la obiectele pe care le aduci.in rest nu e nici un avantaj.dak nu anticipezi nici o repatriere e bine sa-ti pastrezi buletinul k dak ai nevoie vreodata trebe sa alergi din nou sa-l faci.cam asta e faza k eu m-am interesat.
Cait
Home is where heart is...my heart is far away from here..
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aileene/aileene.jpg)
aileene spune:
[quote]Originally posted by pisik 4ever
Aileene, transcrierea casatoriei tale de aici in ro se face la cererea ta, nu automat. Eu am fost perso, cu actul de casatorie in original (adica livretul de familie) si traducerea lui la un notar in ro.
Vestea buna e ca cineva poate sa iti faca actele acolo cu o procura.
Si in ultimul rand: pentru cererea de nationalitate nu ai nevoie de pasaportul ro, ci de cartea de sejur.
Pisic4ever ai dreptate , asa am inteles si eu nu demult ca actul de casatorie trebuie cerut personal ca sa fie transmis! Atunci de ce Doamna de la mairie mi-a spus ca nu exista asa ceva si ca ei se ocupa de toate astea , numai ca ei nu poate sa garanteze daca curierul a ajuns unde trebuie ! Iti spun sincer ca am ramas muta si o clipa nu mai stiam ce sa cred ?! Dar pe semne treaba sta cu totul si cu totul altfel , deci asa cum spui si tu , ca in final totul trebuie facut de noi insine ! Pe undeva spun ca e logic , dar totusi bizar si ca treaba nu e usoara deloc , infine ! Eu locuiesc la 300km de Paris , mai exact in Meurthe et Moselle (Lorraine) , iar cel mai apropiat este Consulatul din Strasbourg ! Astept sa treaca sarbatorile sfiintilor si ma voi duce neaparat ! Iar in legatura cu nationalitatea stiu ca nu e nevoie de pasaport ci doar de "carte de resident" ..., dar pana acolo mai e drum lung si anevoios si sper sa nu ma descurajez ! Ca eu am mai cerut nationalitatea , in urma cu cativa ani buni (sunt aici de 13 ani) , dar am avut o problema si am lasat-o balta , si anume imi cereau actul de nastere al tatalui , care este decedat , dar eu nu puteam sa le dau decat actul de deces , nu ? Logic ! Ei , nu si nu , ca vor actul de nastere , eu de unde sa le-o scot ??? Si de asta am lasat-o in uitare ! Dar acum vad ca e mult mai usor sa-l obtii , s-a interesat sotul si vedem ce vom face , ca nu mai cer sarea si marea in acelasi timp . Deci si eu sunt de acord cu faptul ca si administratia franceza e complicata si de multe ori luuuuunga ... dar cea romana e prea de tot ! Unde mai pui ca atunci cand ai nevoie de ei , se uita de sus de tot la tine si te crezi atat de mica si neputincioasa incat iti vine s-o iei la fuga si sa uiti de toate ! E adevarat ca suntem lipsiti de o informatie precisa , ca treburile sa mearga bine si sa nu se piarda timpul nici de-o parte , nici de alta , ar trebui sa fim la curent , asa cum fac si francezii (si nu numai) , pe o foaie alba , lista celor necesare ...nimic mai simplu ! Dar romanilor le place sa se complice viata ! Asta e , fiecare cu opinia sa , mai ales ca aceasta si-a casigat libertatea si de ce sa nu o punem in valoare cu exprimarea ideilor gandite ! Iar cum bine zice zicala : "omul din greseli invata"...
Si fiindca veni vorba de zicala , vreau sa o felicit pe cea care a scris aceea "pilda" cu pachetul de biscuiti (scuze , nu-mi aduc aminte cum se numeste)... intr-adevar , de multe ori suntem prea grabiti si dam cu biciul fara sa gandim prea mult ! Bravo !
Numai bine si un gand bun la toate ! Va A.
"Atunci cand arati luna cu degetul , nu uita sa ti-l si retragi..."!
Aileene+Alexandre 6 anisori (22-sept'99)
oana_noemi spune:
Apropos de acte- nu stiu cata legatura are cu subiectul, dar o stiu persoana care atunci cand a luat naturalizarea in Franta a decis sa-si schimbe pt. ca numele ca ii era pocit in fel si chipa si greu de pronuntat. cand a vrut sa-si refaca pasaportul romanesc, a trebuit sa-si schimbe numele in Romania prin hotarare judecatoreasca, dupa care a obtinut un amt certificat de nastere cu numele nou si de abia dupa aceea a obtinut pasaportul, toate au costat bani, timp mult si s-a mers numai pe relatii ca altfel costau si o groaza de nervi!
Acum am nevoie de un pic de ajutor: eu am venit in Franta cu o viza de student, problema e ca am renuntat la studiile pe care le-am inceput pentru ca era o scoala privata foarte scumpa, plus ca nici nu avea vreun nume sonor pentru angajatori. Boon, la anul daca vreau sa-mi reinnoiesc cartea de sejur tot ca student sa zicem trebuie sa prezint dovada seriozitatii studiilor, asa ca acum caut alte cursuri, desi cred ca e cam tarziu, dar poate, poate.
Aveti idee unde as mai putea gasi locuri libere? Cum sa procedez?
Multumesc muuult pentru orice sugestie,