Sus in Scandinavia (19)
Raspunsuri - Pagina 3
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by lilanda
Adeluci am gasit sild la supermarket, dar am vaga senzatie ca e fabricat aici la danezi...io mi-am luat unul cu ierburi prin el (cred ca are si marar), iar Niels unul cu ccc curry..inca n-am incercat...miine. Si am vazut ca este si grög din ala (sau cum se numeste bautura aia hot?? )
sa ne spui daca ti-a placut sill-ul, daca nu incearca zau una din retetele mele (mie nu-mi place ala din magazin, da' retetele alea mi-au placut grozav)
...ii zice glögg ... daca vrei sa cumperi, cumpara din ala cu alcool de 10%
sau poti sa faci, merita incercat:
1 sticla de vin rosu
12 cl vodca
7 bucati scortisoara
20 bucatele nucsoara
2 dl zahar
1 lingurita zahar vanilat
migdale si stafide
le pui toate astea in vodca (inafara de vin, zahar si vanilie) si le lasi sa stea peste noapte (intr-un borcan cu capac)
pe urma amesteci vinul, compozitia de mai sus strecurata si adaugi zaharul si vanilia...poti sa-l tii in frigider doua saptamani inainte de a-l folosi, adica
la consumat, il incalzesti si adaugi un pic (dupa gust) de amaretto ...hmmm...
Adela99 spune:
mey, io rad de buclata Nicole ... da' musai sa va povestesc ce-am fost io in stare sa fac ieri (totul se datoreaza stresului, zic io)
dau si io fuga de la servici la chioscul de vizavi (sa-mi cumpar un suc)... si vad un collie ... si io ... intind mana sa-l mangai si ma aud spunand: serrus, Ilie ... tipul care-l insotea se holba la mine, iar io razand in chiosc...
semne de ... ? inca nu mi-am pus diagnosticu'
cred ca ma ajutati voi mai mult decat cu placere la stabilirea diagnosticului, nu?
Adela99 spune:
doruletz, dupa ce am savurat pozele cu dr.Luka, te inteleg ca trebuie sa te consolezi cu ciocolata si stii tu si vorba aia ca ciocolata e mai buna decat ... printre altele pentru ca te satisface chiar si cand e moale
Adela99 spune:
bey, mie mi-a ajuns ca am inceput sa vorbesc cu caini necunoscuti, nu vrea sa vorbesc si singura ... asa ca va las
Rayuela spune:
Adeloooo,bine fazaq cu Ilie
Cit despre reteta aia cu vodka...imi ploo in gura deja
Dorultez,pai una e sa te uiti la vitrinele Lafayette,alta sa te uiti la magazinile nordice cu produse de cooperativa,de zici ca a inviat Ceausescu.Avantaj Frantza!
Elena si pisicutza Amelie
doruletz spune:
Adela ... si intradevar ciocolata e uneori indispensabila (mai ales daca e moale )
Merci pentru reteta de glogg, o sa incerc ca si mie mi-a placut. O sa caut si biscuiti din aia speciali (cu ce erau facuti ca nu mai tin minte, stiu doar ca erau...speciali si rosiatici).
Cum ramane cu supa aia neagra cu sange de porc, tu ai incercat? Si francezii fac un fel de carnati cu sange de porc ("boudin noir" le zice), cica ar fi foarte buni, eu n-am incercat (inca). Vad ca stii multe despre obiceiurile nordice, esti demult pe meleagurile alea?
Fetele incuscrite, m-am uitat la pozele voastre, tare frumusele sunteti ... iar (foarte) tinerii insuratei sunt adorabili! Sa va traiasca "mirii" si sa fie fericiti ("ceea ce va doresc si voua")!
imagini
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by doruletz
Cum ramane cu supa aia neagra cu sange de porc, tu ai incercat? Si francezii fac un fel de carnati cu sange de porc ("boudin noir" le zice), cica ar fi foarte buni, eu n-am incercat (inca). Vad ca stii multe despre obiceiurile nordice, esti demult pe meleagurile alea?
nuhu, n-am incercat supa neagra ... da' carnati cu sange de porc facem si noi in Ardeal si ii zicem sangerete ... voi nu?
sunt aici de 14 ani - am vechime
si mie imi place ciocolata moale ...
Uite aici reteta de pepparkakor:
175 gr margarina
1,5 dl sirap (din ala de artzar)
1 lingura scortisoara
1 lingura www.livsmedelssverige.org/livsmedel/vegetabilier/kryddor/bild/ingefara.jpg" target="_blank">ingefära
1 lingura nucsoara
1 lingura www.asr.se/clients/santamaria/kryddguide/gfx/kryddsidor/vaxter/kardemumma.jpg" target="_blank">kardemumma
faceti-va un pustiu de bine cu mine si spuneti-mi cum se numesc ingefära si kardemumma pe romaneste - amandoua se pot baga si in glögg
2 dl zahar
1,5 dl frisca
0,5 lingurita bikarbonat
5 hg faina
Amesteca margarina si sirapul. Adauga scortisoara, si celelalte si zaharul. Bate frisca si adaug-o cu grija.
Amesteca faina cu bicarbonatul si adauga la cele de mai sus.
Lasa aluatul la rece peste noapte. Intinde aluatul subtire ( o operatiune destul de dificila) si taie forme (inimioare si alte cele dupa imaginatie)
La cuptor la 225-250 grade.
sunt zeci de retete si pentru glögg si pentru pepparkakor
io de acum fac numai glögg ca pepparkakor cumpar (si glögg de cele mai multe ori), pepparkakor faceam cand fiumiu era in clase mai mici
succes si pofta buna!
doruletz spune:
adela merci de reteta...pare cam complicat si io sunt cam impiedicata in bucatarie . da' ma straduiesc si invat.
am recunoscut ingredientele in franceza ca in romaneste nici eu nu le stiam
"ingefära" este "gingembre"
iar "kardemumma" asta a fost usor ca se zice "cardamome"
acuma ca sa ma revansez hai sa-ti zic cum fac ca sa gasesc nume de plante sau condimente din franceza in ro(sau invers). Caut intai denumirea plantei in latineste si dupa aia caut dupa denumirea asta prin siturile in romaneste. Merge aproape intotdeauna.
deci am gasit "gingembre" - lat. "zingiber" - e "ghimbir"
"cardamome" - cardamomon - p'asta nu l-am gasit dupa metoda mea dar cica e "cardamom" (cred ca asta e cuvant nou in romaneste, uite www.avantaje.ro/index.php?a=697" target="_blank">aici)
14 ani, wow... chiar ai vechime. Io nu-s decat de 5 ani in Franta.
Rayuela, cica la vitrinele alea lucreaza echipe intregi de designeri timp de 1 an. Se pot admira timp de 2 luni in noiembrie si decembrie. Am promis ca fac poze, o sa ajung intr-o zi (poate maine daca scap de lenea asta care ma bântuie)
imagini
Adela99 spune:
multumesc doruletz, desteapta ideea cu denumirile latinesti
si io is cam impiedecata si nu numai in bucatarie
va pupez, pe maine
Rayuela spune:
doruletz,neaparat vrem pozeeeeeee!!!!
Adeluci,sper ca ai primit PM -ul meu!Ala despre week end!
Elena si pisicutza Amelie