De ce biserici si nu orfelinate sau azile??!!!

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns madelaine spune:

scuze de nervi nici nu mai stiu sa scriu. am vrut sa spun intii. Nu mai palmuiti asa fara motiv. Hai sa incercam sa ne spunem parerile intr-un mod mai civilizat. Ai dreptate dpintilie si tu Catan pupici.

Madelaine si cei trei muschetari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LindaG spune:

Pe mine nu ma deranjeaza ca se fac atitea biserici,pe mine ma deranjeaza doar faptul unde se fac aceste biserici.
Eu am trait in Arad pina acuma aproape 5 ani.S-au stricat 3 parcuri pt. a se face biserici.Din cele 3 biserici doar una(catedrala) se lucreaza continuu la ea.
In cartierul unde stateam eu era un parc mare(pe vremea lui Ceausescu se chema "23 August")parc frumos cu foarte multi trandafiri,o fintina arteziana in mijloc(care pe vremuri vara mai si functiona),acuma nu mai functioneaza un loc de joaca pentru copii,multe banci,etc.Prin '93-'94 a inceput exact in mijlocul parcului sa se construiasca o biserica(parcul este proprietatea bisericii si citeva strazi mai departe exista o alta biserica) si de atunci se tot construieste.Tot parcul este un santier.
Si atunci ma intreb de ce a trebuit sa se distruga un parc unde copii ar fi putut sa se joace fara sa iti fie frica ca ii calca vreo masina sau mai stiu eu ce(adevarul ii ca am multe amintiri frumoase in acel parc,plimbari seara,etc.)
Eu sunt pur si simpul suparata ca s-a distrus acel parc.S-au o fi fost de vina ca il cheam "Parcul 23 August"?

LindaG

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madelaine spune:

Ai dreptate. Dar nu inteleg de ce in parcurile pentru copii se ridica tot mai des biserici? Nu mai sint si alte locuri? La noi, in fata blocului tot era un parculet pentru copii, cu leagane si topgane, si acum s-a ridicat o biserica. Si copiii unde sa se mai joace? Ca este parcarea din jurul blocurilor?

Madelaine si cei trei muschetari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

quote:
Originally posted by LindaG

Pe mine nu ma deranjeaza ca se fac atitea biserici,pe mine ma deranjeaza doar faptul unde se fac aceste biserici.
Eu am trait in Arad pina acuma aproape 5 ani.S-au stricat 3 parcuri pt. a se face biserici.Din cele 3 biserici doar una(catedrala) se lucreaza continuu la ea.
In cartierul unde stateam eu era un parc mare(pe vremea lui Ceausescu se chema "23 August")parc frumos cu foarte multi trandafiri,o fintina arteziana in mijloc(care pe vremuri vara mai si functiona),acuma nu mai functioneaza un loc de joaca pentru copii,multe banci,etc.Prin '93-'94 a inceput exact in mijlocul parcului sa se construiasca o biserica(parcul este proprietatea bisericii si citeva strazi mai departe exista o alta biserica) si de atunci se tot construieste.Tot parcul este un santier.
Si atunci ma intreb de ce a trebuit sa se distruga un parc unde copii ar fi putut sa se joace fara sa iti fie frica ca ii calca vreo masina sau mai stiu eu ce(adevarul ii ca am multe amintiri frumoase in acel parc,plimbari seara,etc.)
Eu sunt pur si simpul suparata ca s-a distrus acel parc.S-au o fi fost de vina ca il cheam "Parcul 23 August"?

LindaG

Asa au inceput si la noi, si eu sufar de aceiasi chestie...
De ce nu fac biserici in zone urate, sa le "sfinteasca"??? Sa faca din ceva urat, ceva frumos??? Nu ar fi normal asa?

Sinzi si David
Poze cu David si Cora nebunatica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by sinzi_ana
Inainte de biserica, Dumnezeu este in fiecare dintre noi, in fiecare copac si in fiecare vietate...(asta in masura in care creezi ceva, o parte din tine ramane in creatie).

quote:
Originally posted by dpintilie
Ideea pe scurt este ca nu cred in religii, eu cred in Dumnezeu. Cred ca daca esti bun si urmezi cele 10 porunci(care tin de bun simt, nu e specific unei religii, parerea mea), daca iti pare rau atunci cand o mai dai cu bota in balta(da raaau, nu asa ca mergi la spovedanie, iesi din biserica spalat de pacate,mergi la nevasta si ii mai tragi o mama de bataie), daca te rogi lui Dumnezeu(asa cum stii tu, cu cuvintele tale, nu recitat o rugaciune in timp ce faci dus-am vazut si de astea), daca ii multumesti pentru ceea ce ai si ii esti recunoscator zi de zi pentru ceea ce iti da...ei bine, nu trebuie sa mergi la biserica pentru a fi un adevarat credincios.
Credinta sta in suflet, nu in zecile de pupaturi date icoanei din mijlocul bisericii...

Corect!!

Sanziana , Dpintilie
Ati reusit sa redati exact ceea ce cred si simt eu. Multumesc.

* Nimic nu se pierde, totul se transforma *
http://photos.yahoo.com/pulstar3/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Incep cum am mai inceput si altadata, va rog sa apreciati faptul ca timp de 6 pagini m-am abtinut sa scriu la subiectul asta, din simplul motiv ca eram sigura ca va iesi scandal, si iara se mai gaseste vreunul care sa-mi contorizeze cate subiecte la care am participat au ajuns la Zona Zosterrrrrr... dar acuma, dragii mosului, iaca am chef de vorba si nu ma mai pot abtine! asa ca eu va voi spune parerea mea, luati-o, v-o dau voua, faceti ce vreti cu ea!!!

quote:
Originally posted by orchid
De ce petreceti timp pe DC si nu economisiti energia pe care o depuneti aici si banii pe care ii platiti pe internet si nu va recanalizati aceste doua resurse importante catre deschiderea de orfelinate sau aziluri?

Stimata doamna Orchid,
Ceea ce fac eu cu timpul, cu banii sau cu energia mea nu este problema dvs, atata timp cat nici una dintre acestea nu provine din donatii publice si atata timp cat prin consumul nici unui component din cele trei nu deranjez pe nimeni.

Bon, am terminat cu doamna Orchid, sa trecem la subiect.
Eu, drept sa va spun, n-am nimica cu bisericile. Sa se faca, dom'le, cat mai multe biserici, daca oamenii doneaza si vor biserici, foarte bine. Eu alta nemultumire am. Pe mine ma intereseaza ce se intampla dupa ce s-a construit biserica si s-a instalat taica popa in parohie - mica, mare, cum o fi parohia aia, nu conteaza. Eu vreau sa vad ca se intampla ceva in jurul bisericii aleia, ceva benefic pentru oameni si pentru propasirea credintei asteia ortodoxe. Vreau sa vad ca oamenii care vor sa se roage la biserica pot sa o faca in tot timpul zilei, nu numai atunci cind tine popa slujba si enoriasii il au ca "intermediar" intre ei si Dumnezeu. Vreau sa vad ca preotul strange copilasii aia din cartier si face cu ei un cor de copii, daca nu in tot timpul anului, macar de Craciun, sa invete si ei sa colinde. Vreau sa vad ca face o scoala de duminica. Vreau sa vad ca organizeaza niste actiuni in cartierul ala, care pot fi de multe feluri, de la adunarea gunoaielor din fata blocului pana la plantarea de flori sau pomisori sau iarba sau ce vreti voi, si pana la organizarea de actiuni caritabile in folosul celor nevoiasi. O sa ma intrebati ce are de-a face preotul cu actiunile in cartier: pai are, dupa parerea mea are, tocmai pentru ca biserica are asupra populatiei uriasa influenta pe care ati descris-o voi. Si atunci preotul, ca trimis si mijlocitor al Domnului pe Pamant, ar trebui sa se foloseasca de aceasta influenta si sa fie un exemplu pozitiv pentru comunitate, in toate aspectele posibile. Daca omului ii e jena sa nu dea bani pentru biserica atunci cand il vede pe popa in usa, io cred ca ii va fi jena si sa-l vada pe popa cu copiii strangand hartii sau ingrijind pomii si el sa stea sa se zgaiasca in geam si sa nu coboare sa dea si el o mana de ajutor.
Concluzia: vor preotii parohii? Sa-si faca. Vor oamenii biserici? Sa fie. (Trec peste absurditatile de genul capela in curtea gradinitei, etc) Da sa vad si eu ca biserica aia e ceva mai mult decat un loc unde se aduna oamenii duminica, discuta ce palarie si-a mai tras X-uleasca, copiii misuna printre picioarele tuturor pentru ca nu inteleg nimic din slujba aia si nu au educatie religioasa mai deloc, e un permanent du-te vino pentru ca rumanu' nu pricepe ca poate ala de langa el chiar vrea sa se concentreze in timpul serviciului divin, etc. Deci, vreau sa vad ca preotul ala care vine la usa mea sa-i dau bani sa inalte o biserica, inalta biserica aia oarecum ca un pretext ca sa-si indeplineasca misiunea de a "pastori" in adevaratul sens al cuvantului. Pentru ca de fapt toate casele astea ale Domnului asta ar trebui sa fie, un pretext pentru intalnirea cu Dumnezeu.

Si acuma, bineinteles, partea a treia din postarile mele, "oarecum off-topicul" Eu tot scriu la subiectele astea despre religie, si bag de seama ca de la o vreme dom'le lumea incepe sa ma suspecteze ba ca as fi atee, ba ca as fi din vreo secta, ba ca as face parte din trupa Bivolaru, etc. Nu, fratilor, sint ortodoxa. Da am io un of cu biserica asta a noastra ortodoxa. Si am sa incerc sa vi-l expun in cateva cuvinte - daca nu se potriveste aici rog moderatorii sa il stearga. Explicati-mi si mie, de ce catolicul care intarzie la slujba (ceea ce mai rar se intampla, ca ei de obicei sunt asezati cuminti toti in banci dinainte sa apara preotul), ramane undeva acolo in spate, la usa, in timp ce bravul ortodox care ajunge la jumatatea slujbei se inghesuie, viteaz, dandu-i la o parte pe cei veniti inaintea lui, facandu-si loc cu coatele si privind concentrat numai inainte, ca si cum ar avea el o treaba foarte importanta (mult mai importanta decat restu', sa ne intelegem!!) acolo in fata?? De ce daca eu am chef la pranz cand ies de la serviciu sa intru intr-o biserica si sa ma rog, ca asa mi-a casunat mie atuncea, nah!, gasesc una dintre cele doua catedrale din oras (deci bagati de seama, va rog, ca nu m-am dus la o bisericuta de cartier) inchisa? De ce majoritatea preotilor ortodocsi tin predici interminabile in care parca se adreseaza numai si numai celor intepeniti in evul mediu timpuriu, de ai senzatia ca in secunda doi pogoara iadu' asupra multimii de pacatosi stransi in biserica din care cu onor faci parte?
Merg rar la biserica duminica, in schimb cred ca am petrecut mult mai mult timp in biserici decat cei care se duc saptamana de saptamana. E drept, mai mult in biserici catolice sau greco-catolice, pentru ca alea erau deschise si eu voiam sa ma rog intr-o biserica, si atunci le-am ales pe cele apartinand unor biserici pe care le consider din acelasi trup cu biserica ortodoxa. Eu acolo, in bisericile acelea aproape goale, privind lumina care se strecura tacuta rpintre vitralii, m-am simtit cel mai aproape de Dumnezeu, incomparabil mai aproape decat la slujbele noastre de duminica unde toata lumea povesteste si te calca pe picioare, si unde "credinciosii" nu stiu nici macar ca in timp ce se citeste Evanghelia nu trebuie sa te foiesti inainte si inapoi, pentru ca taica popa i-a uitat dupa ce le-a cerut bani de biserica, si nu-si mai aduce aminte de ei decat o data pe saptamana, cand ii ameninta ca daca nu-si vara mintile in cap si nu traiesc ca in secolul al XVI-lea, o sa-i manance flacarile iadului...

Nu mai dati cu rosii, ca le-a trecut vremea si s-au facut scumpe... dar puteti sa dati cu ce vreti voi in rest...

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Din pacate, un preot lacom, si sunt destui, numai eu cunosc cativa, face mult rau enoriasilor sai, oricat de frumoasa si impodobita i-ar fi biserica, pentru ca al sau comportament ii va indeparta pe oameni de Dumnezeu, asociat cu imaginea preotului, care doar cere bani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by casandra

Din pacate, un preot lacom, si sunt destui, numai eu cunosc cativa, face mult rau enoriasilor sai, oricat de frumoasa si impodobita i-ar fi biserica, pentru ca al sau comportament ii va indeparta pe oameni de Dumnezeu, asociat cu imaginea preotului, care doar cere bani.

casandra, un credincios care se indeparteaza de la credinta numai si numai din cauza unui preot...ma indoiesc ca se poate numi credincios....si cum sa-l identifici pe Dumnezeu cu preotul?? iarasi e Dumnezeu vinovat de crimele noastre?

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Nu numai enoriasilor lui face rau un preot corupt Casandra...ci intregii biserici ortodoxe si aici e raul. Uita-te numai la scandalul preotilor pedofili din Statele Unite care au compromis o intrega biserica catolica.
Exista un fel de snobeala si un fel de superioritate a traditiei ortodoxe care se refera mai degraba la salvarea individuala decit a comunitatii.
Preotii,ca si multi dintre cei care au descoperit Adevarul,sint mai putini inclinati sa ti-l transfere si tie, cit sa-ti aminteasca ce mult pierzi daca nu esti in tabara lor.
Sa dau numai un exemplu. Daca cineva ar avea o intrebare de ordin religios, "echipa" din care face parte ar trebui sa-i sara rapid in ajutor. Ei bine asa stau regulile in general, la musulmani, la evrei sau la catolici. Oricind cineva e dispus sa stea cu tine sa lamureasca pasaje, sa scoata scripturile si sa numere pe degete binecuvintarile cu tine. La ortodocsi in schimb ti se arata programul afisat pe perete, in caz mai fericit te trimite la vreo carte, in caz si mai fericit ti se spune o vorba de duh care ar trebui sa te lamureasca si sa-ti fie lumina pe 3 ani....
In cazul nefericit in care esti necredincios pe de-ntregul, esti ridiculizat si umilit, n-ai cultura dom'le ce sa-mi pierd timpul cu tine...
Nicaieri nu am vazut mai multa vanitate ca la crestini-ortodocsi.
Cataghe, motivul pentru care preotii ortodocsi nu fac scoli de duminica sau actiuni de binefacere este tocmai pentru ca nici ei nu se ridica deasupra privilegiul lor. Au obtinut un statut, si sint atit de multumiti in caldura patrafirului lor, ca nu au timp de firimituri pentru nevoiasi.
Nu sint inca lamurita daca ortodoxia presupune intr-o limita oarecare si propovaduire, dar e clar ca aspectul nu-i intereseaza.
Motivul pentru care nu exista comunitate in ortodoxie, poate fi autocefalismul fiecarei biserici etnice in parte, poate fi istoria, poate fi traditia.
Sint, fireste, preoti sau calugari extraordinari care au deschis orfelinate sau au grija de femei abuzate, preoti care s-au opus comunismului si darimarii de biserici..oameni extraordinar intr-un cuvint.
Sint alti preoti care sint rasisti, sau alearga dupa bani, sau betivi, in fine niste nemernici.
Undeva intre cele doua aspecte se situeaza probabil Biserica Romana.
Si ca sa parafrazez un citat celebru, e ca o cutie de bomboane, nu stii niciodata ce primesti: poti ajunge la usile ei si sa ti se prinda mina in usa ca e ora inchiderii, sau din contra sa-ti apara o alta Maica Teresa care sa te lumineze pe vecie.
Cel mai probabil insa ti se va cere taxa de luminari,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Conchita, cei mai multi suntem slabi si neputinciosi si in credinta si in viata noastra de toate zilele. Cei mai multi avem nevioe de indrumatori, care sa ne intareasca credinta. Si asta e rolul preotului. Dar, daca ajungi sa te indoiesti de preot, cine sa te mai intareasca in momentele de slabiciune, cum sa mai crezi in adevarul spuselor sale, cand vezi ca el le incalca si le intineaza?
Mie una, vrednicia sau nevrednicia preotilor mi se pare un lucru foarte serios, de viata si de moarte.

Si nu e Dumnezeu vinovat de faptele noastre, ci noi ca suntem slabi, si din pacate multi dintre cei care ar trebui sa ne intareasca, ne slabesc si mai mult.

Mergi la inceput