De ce biserici si nu orfelinate sau azile??!!!

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Casandra, poate ca ai/aveti dreptate. totusi, suna prea catastrofica imaginea bisericii ortodoxe romane zugravita pana si de cei care nu sunt acolo sa vaza ce si cum. iar ce e extrem, nu e verosimil, nu? in lipsa datelor clare si specifice, cum ar fi cazul bisericii din gradinita, cred ca am dreptul sa-mi exprim indoiala privind veridicitatea variantei prezentate aici. daca informatiile prezentate sunt totusi corecte si a intrat mafia in asa hal pana si in biserica...n-am ce sa mai zic, decat ca vine sfarsitul lumii, maica

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Eu una nu trebuie sa ma duc pana in Romania ca sa imi fac o parere. Mi-e sufucient sa asist, de departe, la lupta preoteasca care exista la parohia "Buna Vestire" din Montreal, cea mai mare (si mai avuta) biserica romaneasca locala.
Dar eu ii multumesc lui Dumnezeu c-am gasit alta biserica cu un preot de toata isprava. Sa-l ajute Dumnezeu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

quote:
Originally posted by conchita

in lipsa datelor clare si specifice, cum ar fi cazul bisericii din gradinita, cred ca am dreptul sa-mi exprim indoiala privind veridicitatea variantei prezentate aici.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

CAt de clare sa fie? Biserica din gradinita este in Constanta, in zona Tomis Nord (nu stiu exact pe ce strada) si gradinita se numeste Scoala Libaneza unde invata copii de gradinita si de scoala primara (de toate natiile, inclusiv romani), iar locul lor de joaca este in curtea "bisericii"...
De multe ori ma intreb cum fac ore acesti copiii cand se tine si slujba? Nu imi pot inchipui ca nu se aude, din moment ce toti stau ingramaditi in aceiasi cladire...iar cand mai vad ca aduc cate un mort in biserica-gradinita...mi se face efectiv rau!!!

Sinzi si David
Poze cu David si Cora nebunatica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Ma intristeaza cumplit tonul cu care se discuta aici. Cred insa cu putere ca acei mai inversunati dintre noi nu si-au gasit inca calea de urmat, spiritual vorbind. Cautati pacea si lasati-i si pe ceilalti sa traiasca. Va dau un exemplu din familia mea: familia din partea tatalui este baptista, fie prin convertire fie prin "nastere", bunicii din partea mamei sunt greco-catolici, reveniti la greco-catolicism dupa revolutie, iar mama frecventeaza, la fel ca si mine cand merg acasa, biserica greco-catolica, chiar daca amandoua suntem botezate ortodoxe. Concluzia este ca toti ne-am gasit pacea fara sa fim invrajbiti unii cu altii (dimpotriva), iar drmul nostru este in acea biserica de unde iesim invaluiti de har divin, ca se numeste el ortodox, catolic sau baptist. Coborati mana care vrea sa arunce piatra si purcedeti la cautat. Daca ortodoxia si biserica ei, cu tot ce ea inseamna si practica, va nemultumeste, inseamna ca nu v-ati gasit drumul inca. Eu cred intr-un Dumnezeu mai presus de orice biserica, iar daca L-ati gasit in biserica ortodoxa, catolica, baptista, reformata, etc., mi se are cu totul irelevant, atata vreme cat L-ati gasit.

scarmanus

Sa nu lasi nici o zi sa treaca fara sa faci sau sa auzi ceva frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by scarmanus
Eu cred intr-un Dumnezeu mai presus de orice biserica, iar daca L-ati gasit in biserica ortodoxa, catolica, baptista, reformata, etc., mi se are cu totul irelevant, atata vreme cat L-ati gasit.

Scarmanus,, ai reusit sa sintetizezi in trei randuri ceea ce ma chinui eu sa explic la alte subiecte pe nu stiu cate pagini!

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Dupa ce am citit cu mare atentie cele 7 pagini scrise pana acum am ajuns la concluzia ca NIMENI NU E IMPOTRIVA BISERICII !!!asa cum sa crezut la un moment dat!
Suntem oameni diferiti,si ne expunem parerile intr-un mod individual,judecand ce sa scris pana acum va dau dreptate fiecaruia in parte,asta nu inseamna nicidecum ca am ceva impotriva bisericii!
Religia mea este ortodoxa dar vreau sa va spun ca sunt putin indignata de ceea ce se intampla in bisericile ortodoxe.Nu stiu cine e de vina,nu cred ca asta conteaza dar cand vad cat sunt de uniti catolicii ( am multe cunostinte),cum ajuta pe toata lumea,au intalniri la biserica,serbari de sarbatori cu foarte multi copii,i-mi e ciuda parca de ce noi cei de religie ortodoxa nu suntem asa uniti.
Sunt biserici catolice care primesc de la enoriasi tot ce nu le mai este folositor si fac la 2-3 luni un mic bazar in curtea bisericii unde se vand acele lucruri la preturi modice,acei bani sunt donati caminelor de batrani sau se fac excursii la alte biserici din alte orase,batranii care au venit mic primesc pachete cu alimente!
Am spus toate astea sa va dati seama ca se poate face ceva insa dupa cum stiti putini preoti sunt cu adevarat sortiti acestei meserii si putini sunt care sunt total dedicati bisericii si lui Dumnezeu!
Eu locuiesc intr-un oras mare dar nu vad acest fenomen al bisericutelor la fiecare colt de strada!
Sunt bune bisericile in cartiere dar cum spunea cineva aici sa vad ca ajuta la ceva,sa vad ca implica oamenii,copii,sa se vada ceva,nu sa-ti calce usa doar cand vin sa ia contributia si atat!
Scarmanus ai scris in mesajul tau exact ce gandeam eu adica nu conteaza locul si modul in care ma adresez Lui Dumnezeu,conteaza sa stiu si sa simt ca exista!
La intrebarea din titlu nu stiu ce as putea raspunde,sunt de acord si sa existe biserici dar si sa se creeze locuri pt ca acei copii pe care-i vedem murdari,infometati,desculti si vai de ei sa aiba un loc in care sa invete,sa manance,sa-si creeze vise la o viata adevarata si la o familie!
este un subiect interesant dar foarte greu.......

Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Uite ca am tot citit si nu stiu cum, dar ultimele postari mi-au produs o revelatie.
Si as vrea sa va cer si voua parerea: ce este biserica? Sau (stiu ca suna mai neobisnuit) CINE este biserica? Este oare preotul care oficiaza slujba, sau sunt oamenii care frecventeaza biserica?
Oare e corect si suficient sa dam vina pe oficialitati si aici? Hai sa lasam la o parte preotii nedemni de haina pe care o imbraca si sa discutam putin ce pot face oamenii care sunt arondati unei biserici si care, la urma urmei, platesc pentru dreptul de a fi asistati de preot. Caci, dupa parerea mea, credinciosii reprezinta biserica, si nu preotul paroh.
Dupa parerea voastra credeti ca ar fi posibil ca la initiativa credinciosilor sa se infiinteze niste comitete care sa sprijine mai mult comunitatea? Daca preotul nu are initiativa si nici dorinta, oare la presiunea credinciosilor nu ar putea fi convins sa accepte aceste comitete?
Si o alta intrebare ma framanta: daca e vorba de bani publici, nu avem dreptul sa intrebam cum sunt cheltuiti acesti bani? Oare ar fi normal sa cerem preotului o dare de seama despre cum au fost cheltuiti banii veniti de la buget sau cei din donatii? Daca suntem membri cotizanti, nu am fi indreptatiti sa ni se ceara parerea atunci cand se discuta bugetul institutiei numita biserica?
In incheiere, as vrea sa va spun ca timp de 10 ani am lucrat intr-o fundatie care functiona din donatii. Grosul banilor venea din afara tarii, dar am avut totusi si sustinere din partea bisericilor din Brasov. La orice eveniment de colectare de fonduri preotii acceptau sa anunte evenimentul in biserica si intotdeauna se strangeau ceva bani de la oamenii care frecventau slujba. Si nu doar de la bisericile ortodoxe, ci de toate confesiunile.
De multe ori, banii sau ajutoarele venite din afara veneau tot de la biserici (Anglia, Olanda, Franta, SUA). Dar acolo se intampla altfel. De cate ori aveam un musafir strain, acesta se intorcea acasa la biserica lui si propunea o colectare de fonduri. Nu era nevoie de interventia preotului sau a pastorului. Tot oamenii din biserica respectiva se ocupau de detalii, cum ar fi transportul ajutoarelor, colectarea lor sau a banilor.
Nu as vrea sa supar pe nimeni, pentru ca imi sunteti dragi toti, dar hai sa vedem daca nu putem gasi si un tratament impreuna, dupa ce pret de 7 pagini ne-am ocupat cu diagnosticarea. Ce credeti, se poate face ceva pentru corectarea problemei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BellaDonna spune:

BRAVO Doina,
sant de acord cu tine, noi santem cei care trebuie sa avem ionitiativa, doar noi putem schimba ceva, asa ca LA FAPTE, luati initiativa oameni buni, itrebati preotul cu ce si cum ajuta batrani si copiii necajiti , sau cum puteti sa-i ajutati inpreuna, aduceti la cunostinta familiile necajite, si cereti ca la sfarsitul slujbei preotul sa ceara enoriasilor sprijinul pt a ajuta impreuna familiile necajita, nu stai in amortire , intreprindeti ceva , si nu mai dati vina pe stat , biserici , preoti, etc ...doar numai eu nu sant de vina.

doar noi putem schimba ceva in tara noastra, la fel si cu cei care arunca gunoiul pe strada, putem sa-i atentionam sau sa cerem primariei sa puna placute cu amenzi mari pt cei care arunca gunoiul pe stradaa, asa poate o sa vedem mai putin gunoi, aici in USA, sant placute pe marginea drumuluil care te atentioneaza ca daca arunci gunoi platesi o amenda intre 500$-1000$ ceea ce e foarte mult si nimanui nui convine sa plateasca o astfel de amenda!!!

sant multe de spus , dar va mai las pe voi , asa ca in loc de a arunca cu pietre hadeti noi sa schimbam si sa facem ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliprejbeanu spune:

Salut,

Ati vorbit de donatii si ajutoare colectate la nivelul bisericilor. Sunt complet de acord ca fiecare sa participe cu cat poate si cu cat il lasa inima. Din pacate eu sunt tare revoltata de modul ostentator in care unii arata ca au facut o fapta buna, o donatie. Stiu cazul concret al unor biserici ortodoxe din Baia Mare la care la final de slujba preotul incepe un pomelnic interminabil: cutarica familie a dat X, Y a dat Z,.... si asa mai departe. Se creaza rumoare in biserica auzind ca cutarica a dat o suma tare mare sau altii au dat prea putin.

Nu stiu ce se ascunde in spatele unei astfel de 'traditii falnice'.
a) Este posibil ca preotului sa-i placa sa arate cine cat da. Asa ca slujba se lungeste fara nici un rost. Credinciosii pleaca de acolo cu un gust amar si lehamite.
b)Poate sunt credinciosii carora le place sa li se rostesca numele in fata comunitatii de parca biserica ar fi un radio unde se pot face dedicatii muzicale!

Ma intreb cum ati reactionat voi la astfel de situatii?

Un gand bun,

Liliana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Nu stiu cum e la alte biserici,dar pot sa dau exemplu Biserica Parohiala Aparatorii Patriei II,de pe Soseaua Oltenitei,sector 4,Bucuresti,unde se face de multi ani cateheza duminica seara,s-a organizat de anul trecut un cor,exista o organizatie de tineret care desfasoara diverse activitati,profesori au dat gratuit meditatii la diverse discipline celor care au solicitat,etc.De asemenea,mai stiu ca sunt ore de cateheza la Mrea Antim,parca marti seara,si sunt sigura ca si in multe alte biserici.In Suceava Arhiepiscopia asigura autocare gratuite pentru scolarii care merg in vizite la manastiri,se fac tabere pentru copiii orfani,etc.Cine participa in mod regulat la slujbe duminica cunoaste aceste lucruri,preotii nu sunt asa pasivi cum li se pare unora.Enoriasii sunt cei cu probleme,ca preotii,in marea majoritate,isi fac datoria cat de bine pot.Cine cauta,gaseste,cine bate ,i se va deschide...Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput