Cutremur in Romania, zona Vrancea
Raspunsuri - Pagina 14
Androix spune:
Si noi la etajul 10 ne-am speriat destul de rau. De atata zapaceala nici nu am remarcat ca biata matza disparuse. Am vazut abia la vreo jumatate de ora cand am intrat iar in panica din caza asta. Intr-un final a iesit de unde se ascunsese si jur ca n-am vazut-o niciodata asa de speriata...![]()
Andreea
Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get!
mmag spune:
Noi stam la et.4/4, eram la calculator pe forum DC si am auzit zanganind geamurile de la corpurile de mobilier din sufragerie. Pana m-am dumirit ce se intampla, incepuse sa se clatine bine. M-am repezit sa o iau pe Amely din patut, iar sotul a trezit-o pe Andeea. Ne-am adapostit sub tocul usii, pana nu s-au mai auzit geamurile zornaind. Ce m-a panicat cel mai tare, a fost ca nu stiam pe ce sa pun mana mai intai ca sa putem iesi din bloc.
Ne-am petrecut noaptea la casuta de vacanta, la caldura focului in sobe.
Apropos de locurile in care sa te adapostesti la cutremur...Sunt inginer constructor si vreau sa va avertizez ca imobilele se comporta diferit la seism, functie de structura de rezistenta. Chiar si asa, este greu de presupus daca si in ce mod vor ceda elementele de rezistenta, mai ales ca in ultima vreme s-au facut cam multe interventii la functionalul apartamentelor, spargandu-se pereti de rezistenta si chiar grinzi.
Din cate stiu eu, zona cea mai sigura la blocurile cu structura pe cadre este sub grinzi, in zone cat mai indepartate de coltul blocului; la blocurile din panouri prefabricate, sub tocul usilor peretilor perpendiculari pe fatade (pereti de rezistenta) intrucat golurile sunt realizate monolit.La blocurile din caramida poate merge chestia cu "triunghiul vietii".
Oricum, dupa atatea pareri, chiar daca as sti cu 30sec.inainte de producerea unui seism, probabil ca tot nu as reusi sa-mi pun familia in siguranta. Primul impuls ar fi sa o iau la fuga, ceea ce poate fi foarte riscant, cum s-a mai spus, casa scarii "cade" prima.
Mai bine ne rugam Domnului sa ne ocrotesca, sa ne dea intelepciune si putere sa actionam cu luciditate si .... sa nu ne mai treaca prin asa ceva!
Pace si dragoste,
Magda
anda141 spune:
Corina, s-a simtitla Brsov, am niste prieteni acolo si am vorbit cu ei. S-a simtit destul de tare si acolo.
Monica
si
ALBERT EDUARD
(19 ianuarie 2004 )
Album Albert
bia spune:
Si noi ne-am speriat destul de tare,eu tremuram si desi se terminase, nu-mi puteam reveni.Doamne,a fost groaznic...vecinii de deasupra noastra alergau pe scari,eu am deschis usa si le-am zis,ce faceti,stiti ca nu trebuie sa fugiti pe scari,dar erau panicati saracii,ca si noi de altfel.Bine ca s-a terminat cu bine,oare daca vor mai fi replici,vom fi mai linistiti,acum ca am trecut prin asta?
smillaraaq spune:
Apropo de articolul care demonteaza o serie de mituri legate de cutremur, www.snopes.com/crime/warnings/triangle.asp" target="_blank">aici am gasit o serie de contestatii. Autorul articolului e investigat de Dept. de Justitie al SUA si credibilitatea lui e pusa la indoiala.
Mie mi se pare totusi ca are sens ceea ce zice, dar am considerat ca e bine sa va prezint si partea cealalta a istoriei.
Smilla
ana-oana spune:
GROAZNIC, a fost groaznic.
Norocul meu ca barbatemiu e mai normal la cap in situatii d'astea si nu a trezit-o pe bebusha, si nici n-am plecat la socrii la casa. m-am speriat ingrozitor, am crezut ca nu se mai termina si imi era teama de unul mai mare.
la et 3 s-a simtit rau, imi dau seama cum a fost la 10.
exista controverse in ceea ce priveste magnitudinea cutremurului, cei de la Vrancioaia recalculeaza acum, pt ca ucrainienii au zis ca a fost de 6,7 grade pe richter. si bulgarii la fel, numai ai nostri au zis 5,8.
treaba cea mai nasoala (pe care am auzit-o dim la antena 1) a fost ca un ing de la Institutul de seisme (????) a zis ca asta nu e cutremurul ala MARE, care ar putea avea loc in perioada asta de timp (adica la 27 de ani de la ala din 77, si la 15 de la ala din 90). asta m-a panicat si mai tare!!!!, plus ca au zis ca daca nu sunt replici zilele astea , cutremurul asta ar putea fi prevestitor...
pana la anu' cand imi termin casa, ma mut la casa cu socrii, cu toate ca nu asta e visul meu
PS de ce la primele postari arata ora 10.39??? cand cutremurul a fost la 23.34 si 49 de sec???
O. 
Om intr-adevar bun e numai acela care ar fi putut fi rau si n-a fost.
Nicolae IORGA
Danna spune:
quote:
Originally posted by cl
Bine ca s-a terminat cu bine, toata lumea este bine si sper sa nu fie prea curand unul si mai mare. Noi am stat sub tocul usii. Alex s-a cam speriat saracul, spunea ca vrea sa se termine odata, iar apoi nu mai vroia sa se culce. Am citit articolul pus de Spic de Grau si nu mai stiu ce sa cred! Stiam ca zona cea mai sigura e sub tocul usii si acum vad ca nu este! Data viitore ne luam si noi bidonul de apa si ne ghemuim langa pat.quote:
Originally posted by valentinag
Citeam,sotul meu dormea si deodata a inceput cainele vecinului sa latre,da latra nene de ma exaspera si incepe canapeaua sa se zgaltaie si se zgaltaia...
Valentina
Never say never!
Valentina, ce rasa e cainele vecinului? Ca vreau sa-mi iau si eu unul. Blanosul meu dormea, de n-avea treaba!!! Vorba cuiva, ca nesimtitul. Cainele unui coleg, tot asa, dormea. Comentariul lui: "caine destept, n-a vrut sa ne panicheze aiurea!".
Claudia
Eu am 3 catele in casa - doua sunt brac german si dormeau de nu aveau nici o treaba, iar cealalta este un ciobanesc mioritic de 5 luni. A fost agitata toata seara si nu pricepeam ce se intampla cu ea si la 23,30 a urcat scara si a vrut afara cu toate ca o scosesem cu 10 minute inainte. De-abia am ajuns afara cu ea si a inceput cutremurul. In schimb celelalte doua nici macar nu s-au sinchisit, daramite sa mai scoata vreun latrat sau sa se agite.
gandacelu spune:
dragilor, nu va mai panicati degeaba, cutremurele nu pot fi prevestite... nimeni nu stie daca va fi sau nu va fi... daca ei zic ca o sa fie si va fi, gata, 1-0 pt ei... dar de cate ori au zis ca va fi si n-a fost?!![]()
nu are rost sa traiti cu frica-n san... la urma urmei, si Apocalipsa poate veni dintr-un moment in altul, si e mai "constructiv" sa ne temem de Apocalipsa, ca de ceva real, decat de ceva imaginar (si "distructiv" psihic), cum este eventualitatea unui cutremur![]()
ana-oana spune:
Deci,
CARPE DIEM!
O. 
Om intr-adevar bun e numai acela care ar fi putut fi rau si n-a fost.
Nicolae IORGA
cl spune:
Danna, multumesc mult. Un mioritic chiar nu am unde sa-l tin
.
Gandacelule, nu ne panicam, facem si noi haz de necaz. Cica unele animale presimt cutremurele. Printre ele se numara si pasarile. O sa-mi cumpar papagali sau canari sau...
, sa vad oferta de pe piata.
Claudia