Nu mai stiu ce sa fac-ciine!
Raspunsuri - Pagina 2
energy spune:
daca e comportamental e mai bine sa te sfatuiesti cu cineva specializat. Daca e de la dantura, la noi s-a rezolvat cu o bucata de parchet (prefera lemnul) si jucarii mari de cauciuc pe care le faramitza in max. 2 sapt./bucata si nu mi-a distrus nimic in casa, a incercat sa roada marginea de lemn subtzire de la baza peretzilor, dar am stropit-o cu pulverizatorul cu solutzie de apa in care am fiert ardei iute rosu, asa ca... n-a avut succes.
Dupa un an s-a linistit, dar jucarii si lemnisoare am avut tot timpul in casa.
"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"
poze la http://community.webshots.com/user/energy1602
cipcipcip spune:
Cit timp sta catelul tau singur? Daca e mai mult de 3 ore la virsta asta (8 luni) nu iti garanteaza nimeni nimic ![]()
Noi lasam ciinele in bucatarie pina a facut un an, deci nu avea in nici un caz acces la toata casa, indepartam tot ce era de ros, sprayam picioarele mesei cu un spray special care avea gust rau, si ii lasam oase speciale de ros cumparate de la magazinul de ciine. Indiferent ce faceti, te rog eu mult sa nu bateti catelul pentru ca nu e vina lui, este doar un animal si atita il duce capul. Nu face sa se razbune, ci de plictiseala, la virsta asta au mare energie, ca si copiii mici de altfel. Iar daca il bati cind fapta e deja consumata, nu va sti motivul oricum, ci numai va prinde frica de voi.
Trebuie foarte multa rabdare in educarea unui ciine, si daca nu ai avut ciini inainte sint multe chestii pe care n-ai de unde sa le stii. Eu iti recomand sa cumperi o carte despre ciini (pui sub un an) din comert si de acolo vei invata multe.
Eu cind mi-am luat ciine mi-am luat o multime de carti, am ajuns acuma sa am peste 20 deci am invatat cite ceva.
In privinta caca si pipi in casa va fi destul de greu la virsta asta, educatia sa-si faca nevoile afara se incepe de la citeva saptamini. Trebuie neaprat scos afara dupa fiecare masa si cind isi face nevoile laudat si dat biscuit sau ceva ce ii place lui (recompensa), trebuie dat exact dupa ce face, sa nu treaca mai mult de 3 secunde, ca el sa stie de ce a primit recompensa.
Cind e singur acasa va face unde apuca, nu ai ce sa faci, noi am scos covoarele pina s-a invatat catelul.
Cind esti acasa trebuie sa stai cu ochii pe el, si cum il vezi ca se pregateste sa-si faca nevoile, chiar si dupa ce a inceput, trebuie sa strigi la el si il scoti imediat afara acolo unde vrei sa faca pipi. El va continua probabil afara si atunci aplici din nou chestia cu lauda si recompensa. Chestia asta ia citeva saptamini sau luni, depinde cum te tii de treaba.
Succes! si iti stau la dispozitie daca ai nelamuriri de orice fel.
iar la Polul Nord
Sanca spune:
quote:
Originally posted by annie_xtreme
Desi medicii veterinari sunt total impotriva eu i-am lasat si oase de vita mai mari , crude sa se distreze cu ele (de exemplu cand am plecat la nunti si trebuia sa stam mai mult). Jucarii de piele - iar foarte bune.
Si eu sant de parere sa-i dai sa roada os de vita, dar sa fii atenta, sa fie crud. Daca e os gatit se face aschii si sant foarte periculoase si ii poate perfora stomacul. Am auzit ca in Romania se gasesc oase de piele, care iara sant foarte bune. Restul ce nu vrei sa fie ros, ia sfatul lui Energy si sprayaza peste tot cu ardei rosu. Aici se gaseste in magazine o solutie se numeste Bitterapple care se da in acelas scop.
Pentru a-ti face afara, iti recomand si eu Crate training. I-ai o cusca destul de mare si tine cainele acolo cat timp doarme, sa stie ca e cuibul lui. Cand se scoala, dus afara la pipi. Daca se joaca, dupa 2 ore iara dus afara. Scos din 2 in 2 ore. In 2-3 saptamani trebuie sa reusesti sa-l educi. Totul e sa nu-i miroasa ceva in casa, asa ca toate mochetele trebuiesc spalate.
Bafta. Hai ca pe la un an si jumate se linistete bine, nu o sa mai fie asa de zapacit.
Rabdare.
roxana1974 spune:
Draga Paula, vorbesti de boxerul tau sau de ... fostul meu boxer (din pacate). Voi fi scurta:
1. cainelui nu-i place singur, asa ca se "razbuna" fiindca e lasat singur, timp in care se plictiseste. Sa nu te miri daca va ghici care sunt exact lucrurile voastre preferate si pe care le va roade = distruge cu mare placere.
2. daca este certat se razbuna = roade lucrurile preferate, sau se urca in patul celui care l-a certat (am citit si am chiar patit asta) si il ravaseste. Se va urca exact in patul/fotoliul in care stie ca nu are voie.
3. Schema cu rosul ii trece pe la un an. Rabdare deci!
BTW, boxerul meu deschidea usile de la camere si intra unde vroia el, te-ai prins ca-si petrecea zilele in patul meu pana cand veneam eu de la cursuri. He he cand deschideam usa de la apartament auzeam un "zdup" si sunetul arcurilor de la patul meu iar Tony iesea cu urechile plecate din camera mea, unde ramanea totusi un loc imprimat cu trupul lui exact in mijlocul patului. Bai..n-am fost tocmai scurta :))
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
Draga Paula, vorbesti de boxerul tau sau de ... fostul meu boxer (din pacate). Voi fi scurta:
1. cainelui nu-i place singur, asa ca se "razbuna" fiindca e lasat singur, timp in care se plictiseste. Sa nu te miri daca va ghici care sunt exact lucrurile voastre preferate si pe care le va roade = distruge cu mare placere.
Scuze, dar chestia cu razbunatul nu e adevarata, un ciine nu se poate "razbuna", ci actioneaza instinctual. Ciinele poate deveni plictisit, sau frustrat ca e singur acasa, poate deveni chiar deprimat. Sint ciini care rod sau latra incontinuu cind sint lasati singuri, dar asta e de frustrare. Un ciine nu se "razbuna", pentru ca el nici nu stie ce-i aia.
iar la Polul Nord
Dena spune:
Buddy are 1 an si 2 luni si inca vaneaza ciorapi si ii roade...
La mobila din fericire nu a atentat niciodata... cu papucii a terminat de mult, cu covoarele la fel ... Fapt pt care nici acum nu am curaj sa il las singur cu covorul in camera... cand plecam trebuie sa ridicam covorul si e ft frustrant...
Inca mai are patima scarmanatului de lana :) roade toate pernele si plapumioarele si le scoate vata... Am bagat la dulap toate lucrurile bune si folosim "de unica folosinta" :) ma rog.... pilote si pernite ieftine... Sprayul din comert impotriva rosului nu a functionat deloc la noi... ma intreb si eu cata vreme o sa mai faca pagube??
I-am luat o gramada de jucarii si stie ca sunt ale lui... din cauciuc natural, copite de vacuta, oase cu calciu din comert, urechi etc. Dar tot nu reusesc sa il vindec de ciorapi...si stie unde ii tinem si ii fura de acolo...
Cu nevoile ... nu a fost chiar usor ... in tot cazul de pe la 7-8 luni nu a mai facut deloc in casa... cred ca e mai mult chestie de varsta a catelului decat de training... Acum , fara sa il fi dresat cineva, daca are nevoie sa faca urgent si nu e nimeni sa il scoata face in baie pe gresie sau in basement intr-un colt al lui...
Un alt cusur al lui este latratul... latra ft tare cand vede alti catei sau orice alt animal pe strada ... nu suporta pasarelele si veveritele... tremura si latra teribil cand le intalneste... Degeaba strig la el, nu tine cont deloc de mine... altfel in alte circumstante este ft ascultator...
Nu stiu cum sa il vindec de latrat mai ales ca in curand asteptam pe bebe si va avea nevoie de liniste...
Mai are o alta buba... nu mananca dry food. Deloc! Iar la conserve face nazuri oricat de delicioase ar fi... el vrea numai mancare de la noi (ii mai dam din cand in cand) si de rest mananca din conserve numai cand ii este ft foame...
Nu ii mai place sa doarma in patutul lui deloc si vrea numai cu noi in pat...
Nu e usor sa cresti un catel...
Denisa si bebica din burtica - 36 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
spic de grau spune:
quote:
Originally posted by cipcipcip
Scuze, dar chestia cu razbunatul nu e adevarata, un ciine nu se poate "razbuna", ci actioneaza instinctual. Ciinele poate deveni plictisit, sau frustrat ca e singur acasa, poate deveni chiar deprimat. Sint ciini care rod sau latra incontinuu cind sint lasati singuri, dar asta e de frustrare. Un ciine nu se "razbuna", pentru ca el nici nu stie ce-i aia.
iar la Polul Nord
Vorbesti din date concrete, stii vreun studiu in acest sens?
Ptr ca daca ai vedea ce face catzelusha mea sigur nu ai zice ca e DOAR frustrata.
Cred ca un caine are suficienta inteligenta ca sa se poata "gandi" la razbunare. Cum ai explica ca distruge lucrurile celui care a lasat-o singura in casa si nu ia orice lucru care ii "pica" in labe?
Luminita
si
DAVID - 11.03.2004
"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)
PaulaM spune:
Buna,
merci pt toate raspunsurile si sugestiile date.
Ciinele nu sta singur, decit cind chiar nu avem ce face. Dimineata cind noi sintem la servici, sta cu "bona" Marei si ramine singur 1-2 ore cit ies ele afara; dupa care este scoasa afara l aplimbare si este cineva cu ea in casa... Dar exsta situatii cind nu poti sa-ti iei ciinele cu tine peste tot... Si daca o lasi 1 ora face prapad

I-am "limitat cit am putut zona de acces, dar credeti-ma ca tot mai gaseste cite ceva... Si ma a puca damblaua cind vad jaluzeele facute praf, care nu au saracele nici 3 luni...
M-am gindit si eu ca se "razbuna", dar nu, roade efectiv tot ce prinde: ieri cit au fost afara (Mara cu bona) a ros covorul, coltul de la masa din bucatrie si se pare ca cel mai mult i-a placut cuierul

De iesit afara iese de cel putin 5-6 ori pe zi, stam cam 20 de min de fiecare data, vine in casa si fce caca si pipi...
Nu fac comparatii cu Biluta
si sint perfect constienta ca aveam alte preocupari/prioritati si deci implicit mai mult timp sa ma ocup de el. Si cu toate astea l-am gasit in fata usii cind am venit de la servici: o decupase cu ghearele si dintii doar atit cit sa iasa
Si de aici am ajuns la concluzia ca usa metalica e "cea mai buna" . Cit despre glet, tapet si zugraveli , asta e cu totul alta poveste........
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by spic de grauquote:
Originally posted by cipcipcip
iar la Polul Nord
Vorbesti din date concrete, stii vreun studiu in acest sens?
Ptr ca daca ai vedea ce face catzelusha mea sigur nu ai zice ca e DOAR frustrata.Cred ca un caine are suficienta inteligenta ca sa se poata "gandi" la razbunare. Cum ai explica ca distruge lucrurile celui care a lasat-o singura in casa si nu ia orice lucru care ii "pica" in labe?
Luminita
si
DAVID - 11.03.2004
![]()
"Il y a des fleurs partout, pour qui veut bien les voir" (Henri Matise)
Acum nu ma laud ca as fi experta, dar sint o mare pasionata, am dresat diversi ciini (ai prietenilor) si am voluntariat o perioada lunga la SPCA (azile de animale abandonade din US).Am vreo 25 de carti in biblioteca despre ciini, pe care le stiu aproape pe dinafara si deci stiu totusi destule despre psihologia ciinelui ca sa iti spun cu siguranta ca ei nu stiu ce-i aia razbunare.
Faptul ca roade doar lucrurile tale se poate datora faptului ca il atrage mirosul tau care este deci impregnat in lucrurile tale. Probabil ciinele este mai apropiat de tine si de-asta este atras de mirosul tau. Iar ei cind rod fac asta instinctual, prin natura lor, si nu "realizeza" ce distrug acele lucruri, deci pentru ei este o distractie sau folosirea energiei in caz de plictiseala.
Eu cind il mai las pe ciinele meu pe undeva ii dau cite un tricou vechi de-al meu cu el (ca sa-i tina de companie) si il molfoleste tot
iar la Polul Nord
b4delia spune:
De acord cu ce a spus cipcipcip!!!
Cainii nu stiu ce-i aia razbunare. Ei de felul lor sint animale care traiesc in haite. Pentru ei, noi facem parte din haita lor. De fapt, pe noi nu ne privesc ca "oamnei", ci ca si "caini" care sint la conducerea haitei lor. Pe noi ne "respecta" si ne privesc ca pe conducatorii haitei pentru ca noi avem grija de ei, (le dam mincare, apa, culcush, etc), asa cum in salbaticie fac conducatorii haitelor. Cind noi plecam de acasa, ei se streseaza enorm...pentru ca nu sint cu ceilalti din haita. Rosul e activitatea prin care ei isi usureaza stresul. De aceea rod ce-i mai la indemina. Depinde de nivelul stresului, unii rod un pantof, altii toata casa.
Pe mine m-a ajutat la nebuine cartea "Culture Clash" (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/1888047054/qid=1098794530/sr=8-1/ref=sr_8_xs_ap_i1_xgl14/102-9077820-9559312?v=glance&s=books&n=507846). Explica nemaipomenit "cum gindesc cainii". E foarte usor sa incepi sa-ti tratezi catelusul ca pe un om, cind ei de fapt sint ... animale. Bineinteles pentru mine ei sint "copilasii" mei. :)
PaulaM - trebuie sa-ti iei neaparat o cusca in care s-o pui cind plecati de acasa (chiar daca e doar pentru 20 de minute). Asa o sa fie in siguranta (stii ca n-o sa roada vreun cordon electric, sau mai stiu eu ce care sa-i faca rau). Prin asta elimini atit daunarea casei cit si murdaria. N-o sa-ti faca treaba in cusca fiindca cateii sint foarte curati si nu le place sa aiba cuibul murdar. Dupa cite am inteles, a ta inca e puicuta...deci ai sanse mari s-o dresezi cum trebuie. Deci cind plecati de acasa in cusca cu ea. Cind veniti acasa, stai cu ochii tot pe ea. Cum vezi ca se agita, miroase pe jos, sau ca se ciuceste ca si atunci cind vrea sa faca treaba, atunci afara cu ea imediat. Cum vezi ca roade sau se joaca cu un obiect cu care nu trebuie spune un puternic "NU", i-ai obiectul din fara (sau din bot) si da-i o jucarie de-a ei. Musai trebuie invatati ce e OK sa roada si ce nu e. Asa mi-am dresat eu catelusii. Primele 2-3 luni au fost foarte stresante, dar acum ma bucur pe deplin de acest efort.
Mult succes!!!
P.S. E foarte important sa NU obijnuiesti sa-i dai obiecte de prin casa ca "jucarii". De exemplu, cateii nu pot sa diferentieze dintre un pantof vechi care i s-a dat sa se joace, si o perechie de pantofi noua nouta pe care ai pus-o pe presul de linga usa. Ei cred ca e o alta jucarie si asa ramii desculta.