incinerare pro sau contra?
Raspunsuri - Pagina 4
oz spune:
PRO.
am vorbit deja cu toata lumea, i-am pus sa-mi promita ca atunci cand va veni vremea ma vor incinera. Ma ingrozeste teribil ideea de a sta in sicriu in timp ce familia, prietenii si alte personaje se holbeaza la mine. Nu vreau sa asiste nimeni la incinerarea propriu-zisa, o slujba langa urna cu cenusa si gata!
Kehleyr spune:
Si eu sunt PRO. Trebuie sa ne amintim de spiritul omului, nu de trup. Ce-i aia sa stau eu intinsa pe catafalc si sa se uite nepotii si copiii la mine cu fiori si sa nici nu ma recunoasca?? Eu asa am simtit la bunicii mei, care nu au fost nici unul incinerat. Era umilitor. Fusesera atat de plini de spirit si de viata si acum erau doar "o cochilie goala". O sa am de munca la sotzu ca el nu e de acord dar sper ca mai am timp. Si mai-mai ca as vrea si eu ca Andra, sa imi risipeasca cenusa in 4 vanturi. Ca tot una cu natura sunt, si nici nu mai ocup loc. Sunt atat de sumbre deshumarile sau mutarile din cimitire, sau sa mai incap pe mana vreunui arheolog al viitorului care sa ma analizeze cum facem noi cu mumiile? brrrrr...
Si totusi as vrea sa ne lamureasca cineva care se pricepe cum e la ortodocsi, e permis sau nu? Desi nu imi schimba decizia...
Dana si
Stefania (27.06.2003)
-----------------------------------------------------
"Life has more imagination than we carry in our dreams".
Banti spune:
Fara suparare si fara sa creez polemici - banuiesc ca sinteti de acord cu faptul ca VOI sinteti doar ceea ce este in sicriu, adica doar trupul? Nu va ginditi ca sufletul si duhul vostru sint de fapt in alta parte? Adica adevaratul nostru EU?
Cred ca la asta ar trebui de fapt sa ne gindim, unde merge trupul conteza mai putin, caoricum nu mai simte nimic. Pentru cei ce sint crestini, nu trebuie uitat faptul ca conform perceptelor crestine (in care eu cred) oamenii care au murit acceptindu-l pe Cristos ca Mintuitor vor primi un alt trup, un trup de slava.
Eu nu sint de acord cu incinerarea, dar nu-mi place nici tam-tamul la inmormintari. Vreau ca inmormintarea mea sa fie cit mai simpla, sa nu ma tina 3 zile in casa, ci undeva la capela cimitirului sau la biserica daca se poate, si totul sa fie cit mai demn. Nu-mi place circul la inmormintari, cred ca asta tine si de traditia noastra balcanica. Iar in ce priveste faptul ca o sa ma duca in tarina, nu ma deranjeaza pentru ca stiu ca de fapt sufletul meu va fi intr-un loc mult mai minunat.
Nimic nu e mai inevitabil decit moartea, asa ca mi se pare normal sa ne gindim si la asta. Insa cind sintem confruntati cu propria noastra mortalitate nu e usor.
Ioana
ralucoantza spune:
fetelor, eu m-am hotarat!
eu nu mor deloc! si uite-asa am mai scapat de-o problema!![]()
in traducere: nici nu vreau sa ma gandesc la asta, or face cei ce raman cu mine ce-or vrea, dar eu prefer sa nu stiu.
ralucoantza