incinerare pro sau contra?
Raspunsuri - Pagina 3
b4delia spune:
P R O !!! 
Pina recent am fost si eu contra. Dar acum sint PRO incinerare. De ce? Pentru ca la o inmormintare nu ar trebui sa stam cu totii sa veghem peste un cadavru, ci sa sarbatorim viata minunata a persoanei.
Anul acesta am fost la o inmormintare unde s-a ales incinerarea. Persoana a murit la spital fiind cu toata familia in jurul sau. Fiecare a avut o sansa sa-si ia ramas bun, dupa care a fost luat si dus la casa funerara (pompe funebre) unde a fost incinerat. Incinerarea in sine nu a fost vizionata de nici un membru al familiei. Ideea de a viziona activitatea asta mi se pare bruta. In fine, dupa fapt, ramasitele au fost puse intr-o cutie de lemn, foarte frumos sculptata, inchisa ermetic si predata familie. Familia a adus ramasitele la biserica, puse frumos in fata altarului cu flori, poze a decedatului, si alte lucrusoare care sa aminteasca de viata acestuia. Preotul a tinut o slujba in care toti ne-am amintit si bucurat de viata celui decedat. Pe un ecran de proiectie, a fost rulate poze din viata acestuia (din copilarie, pina recent). In fond, se cinta melodiile favorite a decedatului, printre care si "Amazing Grace".
Cum sa-mi mai "doresc" eu o alt fel de inmormintare?
P.S. Se poate duce cenusa la cimitir si ingropata acolo daca urmasii au bani si vor sa aiba un loc unde sa poata sa mearga sa-si aminteasca de cel decedat.
aissa spune:
Sincer, as prefera sa cred ca nici eu si nici nimeni din cei dragi nu vom muri vreodata...
Dar lasand visele deoparte, cred ca sunt cam pro incinerare. Bunicii mei din partea tatalui au fost amandoi incinerati. Adevarul e ca e un pic sinistru la crematoriu, mie mi-a fost frica de miros asa ca am incercat sa nu trag aer pe nari si pentru nimic in lume nu am vrut sa ma apropii, chiar nici nu am privit spre locul respectiv...
Dar nici sa te bage in pamant ...brrr numai cand ma gandesc ma sufoc... Ce bine ca nu o sa mai stim nimic...
Bubbles spune:
Am locuit o vreme in zona crematoriului si atunci a fost singura data cand m-am plimbat acolo. S-a intimplat sa fie mai pe seara, si atmosfera era stranie. E adevarat, mi s-a parut totul rece, dar si... curat. Intr-un cimitir am si nu am aceasta senzatie, iar de rece... tot rece mi se pare.
P-atunci eram pustoaica si a fost prima si ultima oara cind m-am gandit la acest subiect. Am decis ca sunt pro incinerare.
Uite ca d-abia astazi, vazand titlul mesajului, am facut clic si stau si cuget iarasi...
Scuze pentru nestiinta mea, dar de ce biserica este impotriva incinerarii?
Nu as vrea sa ma gandesc la acest fapt ca la ceva neacceptat de religia ortodoxa, sa nu intru in norme exact cand nu trebuie (stil tigan la mal...).
Inca nu am dat verdictul final in acest subiect, dar oricum va fi, nu imi doresc ceva pompos, ci simplu si... cald. Ca si-n Statele Unite, si aici se cheltuiesc niste sume imense la inmormantari, ceea ce mi se pare lipsit de sens.
Parca ultima inmormantare "vazuta" a fost intr-un film, "Love Actually". M-a impresionat modul in care sotia si mama unuia dintre personaje a fost comemorata la inmormantare... pe muzica unui cantecel relativ vesel, "Bye bye, baby, bye bye...", cu poze din toate etapele vietii ei, in majoritatea zambitoare si fericita... exact asa cum cei dragi trebuie sa-si aminteasca de cineva ce trece intr-o alta dimensiune / lume.
Cand am decis sa fiu pro incinerare este din cauza imbalsamarii (pe care nu o accept ca idee), a acelor 3 zile sau cate or fi in care se tine trupul doar pentru a le face rau celor apropiati, din cauza durerii, sa vezi ca nu mai misca.. sau nu stiu cum sa ma exprim, chiar si din cauza viermilor si a modului de degradare a trupului.
Cu cenusa e mai simplu, o spulberi intr-un loc drag, deasupra fluviului, a oceanului, si consider si acest fapt o imbinare cu natura... Pentru amintiri exista pozele. Oricum, de exemplu cu ce ma simt mai bine ca bunicul meu e ingropat la peste 7 mii km distanta de mine, si chiar in cazul vizitelor in Romania, parintii si prietenii ne "acapareaza" in regim full-time, iar la cimitir, daca apucam sa mergem 10 minute... si tot pozele raman, gandurile frumoase si bune.
Poate asa gandesc deocamdata, vom mai vedea. Sa traim si sa fim sanatosi!
E un subiect trist, dar e parte a vietii, ca si nasterea.
Bianca
cataghe spune:
Fetele, la catolici e permisa incinerarea?
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
ariadne spune:
recent am vazut un reportaj pe tema incinerarii, aici se practica" , sunt foarte multe persoane care merg la crematorii ( excursii organizate, sorry, dar este real) unde li se arata si explica toata procedura".
nu am putut sa schimb canalul asa ca m-am uitat pana la final.
groaznic, insa...
merg constant la mormantul bunicei sotului meu( care defapt la crescut) ai am vazut ca bolurile cu cenusa sunt in niste urne speciale ca niste ziduri cu multe ferestre.
familiile merg acolo , pun flori , aprind lumanari, asa ca nu mai sunt atat de paralizata de ideea aceasta.
noi pana una alta am ales sa incineram cainele cand va fi momentul( este batran si cu multe probleme de sanatate), am cerut aprobare ( nu se poate fara si nici in gradina personala nu se poate ingropa), brrr nici nu vreau sa ma gandesc!!!!
parerea mea ....tot nu stiu...
sotul meu isi doreste sa fie incinerat( suntem intr-devar o familie dusa putin cu capul atat timp cat discutam despre asemenea probleme deja..) si cenusa sa ii fie spulberata undeva printr-un Ocean.
in
Cary spune:
Mama mea este CATOLICA si doreste ca atunci cand va veni clipa......sa fie incinerata,avand in vedere ca este ultima ei dorinta,nu pot sa fac altfel!!!
De ce nu este permisa INCINERAREA la catolici?
b4delia spune:
quote:
Originally posted by Cary
Mama mea este CATOLICA si doreste ca atunci cand va veni clipa......sa fie incinerata,avand in vedere ca este ultima ei dorinta,nu pot sa fac altfel!!!
De ce nu este permisa INCINERAREA la catolici?
Pardon. Gresala mea. Deci Biserica Catolica NU PREFERA incinerarea, dar O PERMITE cu conditia ca actul acesta nu demonstreaza pierderea credintei in inviere.
mariaangeli_que spune:
Eu i-am spus deja sotului ca doresc sa fiu incinerata din mai multe motive:e cam criza de locuri in cimitir,e o inghesuiala in cimitirele de aici de brrr,ce sa va zic ca aici sant f. strane, lungi coridoare cu pereti facuti din rafturi in ciment si cu sicriele puse ca la bloc ,etajate ,nu stiu daca ma-m exlicat bine dar ideea de a plange pe mormantul meu catarat pe o scara nu imi place de loc ,asa ca incinerare,
Da de ce nu accepta biserica ortodoxa ,incinerarea?ca eu nu am stiut de asta
iren spune:
Pro incinerare. Aici e de mai mare dragul sa te plimbi in cimitir, care cimitir este plin cu urne, si flori, si pasarele
...Asta una la mina! A doua la mina e ca sint o grama' de necrofili... desi e tentant gindul ca poti face o bucurie unui om si dupa moarte
...
Scuze celor sensibili, dar am avut un scandal monstru si ma destind nitel
...
Iren dubla mamica
Bogdanelu nazdravanu
si Julia zbintuita