Cum vi se pare viata in Japonia? (22)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

quote:
Originally posted by Andrada

Asta cu somnul m-a socat (chiar asa putin se doarme in Japonia?) si pe mine si cea cu mincarea. Eu am crezut ca felurile complicate si multiple se fac numai la ocazii, ca zilnic se face ca in Romania tocanitza pe 3 zile.
De altfel nu pot sa nu observ ca si dintre "popoarele" de pe forum, voi sinteti cei mai organizati, cu linkuri la fiecare subiect, regiunietc,
Si pina la urma ce ati adoptat de la ei: mincarea, imbracamintea, manierele, felul de a gindi, obiceiurile..etc? Si mai ales pozitia "pretzel", cit de mult rezistati?
A

Eu am "adoptat" in primul rand mancarea. Si de cate ori stau in Romania mai mult, imi lipseste!
In legatura cu pozitia in care stau femeile, cu genunchii sub ele, asta necesita antrenament. Eu nu sunt in stare (si din fericire nici nevoita) sa stau prea mult asa, dar japonezele care o fac de mici, par sa nu aiba probleme. De cate ori mergem la un restaurant cu mese "japanese style", japonezele spun de la inceput strainelor sa se relaxeze si sa tina picioarele intinse .
Ar mai fi ceva! Am ajuns sa spun "Hai" (adica "da"), de multe ori, si in acelasi timp sa dau din cap, atunci cand un japonez imi povesteste ceva! Asta e ceva specific lor si "se ia" foarte usor, caci am observat-o la multi straini care locuiesc in Japonia!

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by Dana Claudia
Ar mai fi ceva! Am ajuns sa spun "Hai" (adica "da"), de multe ori, si in acelasi timp sa dau din cap, atunci cand un japonez imi povesteste ceva! Asta e ceva specific lor si "se ia" foarte usor, caci am observat-o la multi straini care locuiesc in Japonia!

Hahahaaaa, nu numai "hai!", dar si "uuuun..", "eeee..." s.a.m.d. :))))

Apropo de asta, ieri, la cursul de invatarea regulior de circulatie, am avut parte de un adevarat ijiwaru sensei. Care, dupa ce vorbea repede de tot (si dinadins, mi s-a parut) in hogen (dialect), intreba, cu un ochi la mine (si la inca o gagica, fiindca a declarat subtil inca de la inceput ca fimeile is mai grele de cap) "wakarimashita ka?" (ati inteles?), la care, evident, io trebuia sa raspund "hai!" (cealalta era muta de tot). Dar, in loc sa fiu lasata in pace, eram intrebata (contrar tiparului) "nani wakarimashita ka?" (ce ati inteles?), brrrrr... M-am descurcat, zic io, cand nu intelegeam ce intrebari latra, il puneam sa repete, zicandu-i ca vorbeste prea repede pentru mine, i-am dat raspunsuri corecte, dar am iesit de la curs terminata. Data viitoare o sa-i raspund in engleza si am sa-l intreb "did you understand?".
No...
J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michiyan spune:

Sa va zic ce m-a socat pe mine cel mai mult:o kaishi(a inapoia).Si sa va explic.Daca de ziua cuiva ii faci un cadou ceva, acesta iti va da la randul lui ceva-este o regula.Nu am inteles de ce se practica aceasta inapoiere a darului.Cand am fost la nunta unui prieten,dupa ce i-am dat darul ne-au trimis un catalog ca sa ne alegem cadoul pe care-l vrem drept o kaishi.Sa nu mai zic ca darul se percepe inainte de a intra in salon si se scrie intr-un jurnal cine cat a dat.
Apoi, faptul ca atunci cand te duci la o inmormantare se duc bani si chiar se face o lista cu cine cat a dus.
O mimai kin - bani dati unui om internat cand te duci sa-i faci o vizita.Bineinteles ca acel om cand se externeaza iti va trimite un cadou in semn de recunostinta ca te-ai dus si l-ai vizitat.
O chugen si o seibo daruri care se dau de catre companii altor companii cu care au facut afaceri sau pur si simplu se dau unor familii care te-au ajutat in acel an.
De dormit ce sa mai zic.Am ajuns si eu sa dorm cel mult sase ore pe noapte si sa mai fur cate-o ora de somn in tren.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nshiro spune:

Mmm... faza cu somnul... sa fie oare vorba de "exceptia intareste regula"? Domnul meu sotz doarme 9 ore pe noapte in cursul saptamanii insa nu-i ajung, dat fiind faptul ca dimineatza are nevoie de o intreaga tirada de tziuitoare, ceasuri si telefoane , plus cateva palme la fund ca sa se trezeasca intr-un final cu 20 de minute inainte de a incepe munca, sa se imbrace in 5 minute si sa iasa pe usa nespalat, nemancat, cu parul valvoi si cu barba de catziva milimetri buni... de arata ca un veritabil neanderthalian . In week-end se trezeste la 12, fara exceptie , mananca si daca nu avem in plan sa plecam pe undeva bibileshte vreo ora doua cate ceva pe la calculator si iar adoarme pana pe la 18-19. Apoi se trezeshte, mananca iar si se plange ca-l doare capul, ia o pastila, ne uitam la televizor si la ora de somn obishnuita, 23, adoarme iar. In cazul in care plecam pe undeva e vesel si energic, insa pe drumul inapoi ma pune pe mine sa conduc caci lui i se face somn. Cred ca e inutil sa mai spun ca in tot timpul acesta cat el doarme , eu pot trancani vase, asculta muzica sau copiii vecinilor de deasupra pot face lupte sau judo sau ce or face ei caci se aud niste bubuituri de zici ca se darama blocul... apoi vecinele pot vorbi nestingherite sub fereastra mea, iar nenea de alaturi la telefon in balcon... caci el isi continua somnul nestingherit, nimeni si nimic nu-l tulbura....
Si nu cu mult timp in urma prin analiza comparativa am ajuns sa inteleg fenomenul somnului in Japonia. Drept obiect de studiu i-am avut pe Hana si pe Aki, doi dulci copilasi de 3 anisori, mamica Hanei fiind romanica de-a noastra iar mamica lui Aki, japonica de-a lor, , cumnatzica mea. De ce Hana, spre deosebire de Aki nu adoarme pe unde apuca , iar atunci cand Hana doarme trebuie facuta o liniste moramantala iar copiii ce se joaca in parcul alaturat sunt alungatzi la casele lor de mamica Hanei? Si de ce Aki la cei 3 ani ai lui doarme tun la fel ca sotzul meu iar sporovaiala maica-sii la telefon sau televizorul care merge nu-l deranjeaza nicidecum? Pentru ca pana a implini 3 anisori mamica Hanei cand o vedea pe aceasta ca scanceshete putzin se gandea ca trebuie sa-i fie somn si incepea ritualul de adormire al copilului: perdele trase, televizor, calculator oprite, copiii din parc trimisi acasa, biberoane cu juice pregatite si "Pune capul jos!" Normal ca trebuia sa se indinda si ea alaturi de copil cel putin jumatate de ora pentru ca aceasta sa poata adormi. De plecat de acasa in timpul pranzului nu prea se punea problema caci ar fi insemnat sa strice orele de somn ale copilasului. Cumnatzica, dimpotriva, pe la 10 dimineatza cu geanta plina cu tot felul, suia copilasul in masina si o taia de acasa urmand sa se intoarca abia pe la 17-18 . Asa ca dragul meu Aki facea ca toate animalele padurii cand il apuca somnul iar pana la urma inchina steagul pe unde apuca.... sau mai precis pe unde sa intampla sa fie mamica lui, in supermarket, la locul de joaca, in masina, in restaurant, la cafenea, pe la vreo prietena... etc... In cazurile in care trebuia sa stea acasa, ceea ce se intampla foarte rar, pe la pranz bietul copil incepea sa se dea cu capul de peretzi , sa arunce jucariile, sa traga de maica-sa si sa urle cuvinte de neinteles. Mamica isi vedea in continuare de revista ei sau de mailurie pe care le scria cu o dexteritate de invidiat pe telefonul mobil si zicea cu un zambet compatimitor "Ii este somn!" Si circul tinea cam o ora pana cand copilul extenuat adormea cu lacrimi in ochi jos acolo pe tatami la piciorele maica-sii care ulterior il invelea cu un prosop si ii punea capul pe o perna. Seara daca Aki nu adorme pana la 12, pana la 12 nu merge nimeni la culcare. Abia dupa ce a adormit copilul, tot pe unde a apucat, il transporta tata la futon si apoi se culca si ei... Imi aduc aminte de copilaria mea cand draga mea bunica, inidiferent ca imi era somn sau nu la ora 12 si apoi dupa ce veneam de la scoala si luam pranzul ma obliga sa dorm ca sa nu mai spun ca pana pe la vreo 4 anisori ma leganau pe picioare si ea si mama..... Cand i-am povestit cumnatei cum se adormeau puii la noi i-au iesit ochii din orbite pe jumate si a scos un "eeeeeeeee"... Pai cum sa adormi copilul cand acesta poate adormi singur atunci cand ii este somn, indiferent de ora sau de loccatzie?!

rocsana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by michiyan

Sa va zic ce m-a socat pe mine cel mai mult:o kaishi(a inapoia).Si sa va explic.Daca de ziua cuiva ii faci un cadou ceva, acesta iti va da la randul lui ceva-este o regula.Nu am inteles de ce se practica aceasta inapoiere a darului.Cand am fost la nunta unui prieten,dupa ce i-am dat darul ne-au trimis un catalog ca sa ne alegem cadoul pe care-l vrem drept o kaishi.Sa nu mai zic ca darul se percepe inainte de a intra in salon si se scrie intr-un jurnal cine cat a dat.
Apoi, faptul ca atunci cand te duci la o inmormantare se duc bani si chiar se face o lista cu cine cat a dus.
O mimai kin - bani dati unui om internat cand te duci sa-i faci o vizita.Bineinteles ca acel om cand se externeaza iti va trimite un cadou in semn de recunostinta ca te-ai dus si l-ai vizitat.
O chugen si o seibo daruri care se dau de catre companii altor companii cu care au facut afaceri sau pur si simplu se dau unor familii care te-au ajutat in acel an.
De dormit ce sa mai zic.Am ajuns si eu sa dorm cel mult sase ore pe noapte si sa mai fur cate-o ora de somn in tren.

bm

o kaeshi(kaesu e "a inapoia"),ca si alte obiceiuri similare au scopul de a stimula relatiile sociale.Primesti un cadou,multumesti,nu-i asa?ti se trimite un cadou in semn de apreciere pentru faptul ca ai trimis cadoul,esti sunat si ti se multumeste...si uite-asa intretii relatiile cu cunoscutii.
nengajo(carti postale de Anul Nou) spre ex. sunt trimise pentru ca toti cunoscutii(chiar si cei cu care nu te-ai mai vazut de multa vreme) sa afle ce mai faci.
Companiile spre ex. trimit cadouri "de sezon" clientilor(companii sau persoane fizice) pentru ca multumita acestora compania proprie exista,nu-i asa?Companiile cliente nu trimit cadouri celor carora le-au fost clienti,dar trimit cadouri clientilor lor,eventual(sunt business-uri care nu necesita trimiterea de cadouri de sezon,ci doar primirea unor cadouri.Mi se pare un mod just de a privi lucrurile.

Mergi la inceput

Nshiro,foarte adevarat tot ce-ai povestit despre copilasii "double" in comparatie cu copilasii japonezi:).
Si la noi programul e in asa fel gandit incat sa nu "conturbeze" programul de somn,acasa se face liniste perfecta(am montat si geamuri duble la etaj pentru ca sa avem liniste,ne rugam(seara),citim o poveste,ii cant un cantecel si facem nani.Daca-i zgomot sigur nu adoarme.Nici daca-i liniste s-ar putea sa n-adoarma.
Pana s-a nascut Andy am stat intr-un apartament.cand Andy avea doua luni doar am hotarat sa ne construim casa,pentru ca nu puteam nici sa ne uitam la televizor,ca nu mai dormea copilu' din cauza zgomotului(era un apartament 2 camere si LDK si eram ca soriceii non-stop ca sa nu trezim cupilu').

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nshiro spune:

Se intampla lucruri ciudate. Vorbeam cu o tanti in engleza si la un moment dat am inceput sa debitez in romana . Si vad figura perplexa a doamnei si realizesc ca tocmai rosteam o inshiruire de cuvinte care nu aveau nici un sens pentru interlocutoarea mea . Sotzul meu care nu suporta nimic din ceea ce se numeste film comercial de la hollywood sau film japonez, a dat in boala babelor si mai rau e ca m-a molipsit si pe mine. Ma trimite sa inchiriez, caci lui ii este rusine, vestita telenovela coreana Sonata de iarna si nu adoarme pana nu vede cel putin cate un episod in fiecare seara. . Zi de zi, de o luna si ceva, cand ma sui in masina dupa 5 minute de condus incepe sa cante la radio Ozone, Doragosutea din tei. Azi dimineatza se aflau pe locul 3 in top. Acum vreo luna erau pe locul 2 declasand o serie de piese tari .

rocsana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dan_jp spune:

quote:
Originally posted by nshiro

Ma trimite sa inchiriez, caci lui ii este rusine, vestita telenovela coreana Sonata de iarna si nu adoarme pana nu vede cel putin cate un episod in fiecare seara.

Haha...deci s-a virusat cu 'Yongfluenza' de la atata "Fuyu-Sona" ...e clar urmatorul pas e package tour la Seoul care sa includa locatiile in care s-a filmat nebunia asta de serial.
http://www.japantoday.com/e/?content=shukan&id=234

//Dan.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michiyan spune:

Dragostea din Tei la radio in Japonia?
Lia, si mie mi se par stimulatoare si chiar de bine venite o kaeshi si o chugen, dar pe mine asta m-a mirat si m-a impresionat cand am venit in Japonia.Nu despre asta era vorba?Despre impresii fie ele bune sau rele?Si pe mine m-au mirat si nu le-am inteles la inceput pentru ca in Romania nu se practica asa ceva.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by michiyan

Dragostea din Tei la radio in Japonia?
Lia, si mie mi se par stimulatoare si chiar de bine venite o kaeshi si o chugen, dar pe mine asta m-a mirat si m-a impresionat cand am venit in Japonia.Nu despre asta era vorba?Despre impresii fie ele bune sau rele?

bm

Ba despre asta e vorba.Nu tre sa te superi,io am avut indrasneala de a povesti despre inapoierea cadeaurilor doar pentru ca spuneai "nu am inteles de ce..".a fost o neintelegere,am realizat acu' ca e vorba despre trecut,da' intentiile mele au fost indiscutabel positife.

Mergi la inceput