Clarificari privind CIC - 2004 (2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Am si eu o mare nelamurire.Din acest an voi avea juma de norma, dar nu titulara pe post, cu doar cu un contract ce conteaza la vechime.Problema e ca sunt incadrata la facultate ca profesor asociat, la plata cu ora.In aceste conditii as putea beneficia de indemnizatie? In perspectiva ca as face candva bb 2, nu e cazul, dar vreau sa stiu.

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Daca pe statul de plata vi se retin asigurarile sociale veeti avea dreptul insa din cate stiu plata cu ora in invatamant are un alt regim muuult mai redus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ele spune:

Unul din moderatori va rog un raspuns si pt mine de la pagina 2. Please.
Merci.

Elena, 35 sapt, DPN-5nov

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Ele,
Acum esti in prenatal, dupa ce nasti, mai ai de luat 42 zile de postnatal.
Din a 43-a zi de la nasterea copilului, poti solicita CIC cu urmatoarele documente care SE DEPUN la firma unde lucrezi:
-cerere tip (ANEXA nr. 39)
-certif nastere copil
-declaratie pe proprie raspundere ca nu realizezi venituri
-declaratie pe proprie raspundere ca sotul tau nu exercita concomitent cu tine acelasi drept.
P.S.
Aceste documente ar fi ideal a se depune cu cateva zile inaintea implinirii celor 43 de zile de la nasterea copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Am dreptul la indemnizatie chiar daca nu am carte de munca?
Oricum, s-a fasait treaba, ca nu mai am decat 4 ore , mama lor de mincinosi!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_adi spune:

Dragi moderatori,
Am o multimede nelamuriri fiindca situatia in care ma aflu e complicata. Incerc sa fiu cat mai clara.Sunt asistent universitar si de 2 ani sunt plecata cu o bursa in strainatate. Deoarece concediul fara plata (CFP) acordat pe aceasta perioada nu se mai poate prelungi, sunt nevoita sa-mi dau demisia cu data de 1.10.04. Cu acest prilej am aflat ca institutia nu a cotizat la stat in aceasta perioada. In acelasi timp, sunt insarcinata si voi naste pe 25.01.2005. Acum vin cu intrebarile:
- pot plati retroactiv cotizatiile?
- daca nu, pot incheia un contract individual cu casa de pensii (sau cu cine?), fara a avea contract individual de munca?
in acest caz, cu ce suma cotizez si cand/daca voi putea intra in concediu maternitate/ingrijire copil.
- daca nu e permisa cotizarea fara contract de munca, ce ma sfatuiti sa fac pentru a beneficia de CM/CIC?

va multumesc anticipat.

Mergi la inceput

1) Nu se poate plati retroactiv
2)Puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de pensii
***Venitul lunar asigurat pentru anul 2004 nu poate fi mai mic de 1.920.500 lei si mai mare de 38.410.000 lei.
***Cota de contributie de asigurari sociale stabilita pentru anul in curs este de 31,5 %( la un venit asigurat de 2.000.000 lei se achita lunar cota de 31,5% adica 630.000 lei)
Perioada cat contribuiti este vechime in munca. Pt a beneficia de CIC trebuie sa aveti 10 luni vechime anterior datei nasterii copilului.
Pt concediu medical trebuie sa aveti 6 luni vechime anterior primei zile de concediu medical
3) Este permisa cotizarea la Casa de pensii fara a avea contract individual de munca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_adi spune:

cool, multumesc tare mult pentru raspuns! Informatiile tale sunt pretioase pt. mine, atata vreme cat greu le poti obtine de la distanta.
In conditiile in care inchei contract cu Casa de Pensii fara a avea contract de munca:
1. voi putea lua doar CIC si doar dupa 10 luni de la incheierea contractului, corect, nu?
2. voi cotiza continuu in perioada de dupa aceste 10 luni pana la implinirea celor 2 ani ai copilului sau nu?
3. daca reusesc sa-mi prelungesc bursa in strainatate, care imi sunt drepturile si care obligatiile in acest caz vis-a-vis de CIC?

adi

Mergi la inceput

Sa lamurim!
-Nasti la data de 25.01.2005.
In perioada: 25.01.2004 - 25.01.2005 TREBUIE sa ai 10 luni lucrate cu contract de munca sau asigurare. Daca la data nasterii nu ai acest stagiu, nu beneficiezi de CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

stimati domni moderatori!

eu sunt mai in ceea ce priveste legislatia... cum incep sa citesc, cum ma ia durerea de cerebel! va rog mult sa ma ajutati, ca nu reusesc sa ma descurc, oricat am citit!

sa va povestesc situatia mea:
-am un copil nascut in iulie 2002 (deci pana in iulie 2002 am stat in CIC, lucrasem 2 ani inainte cu carte de munca, etc)
-voi naste in noiembrie 2004
-din octombrie am inteles ca pot intra in prenatal (am deja 8 luni de sarcina)
-din iulie pana in octombrie am platit la CAS printr-o firma, fiind angajata fictiv, pentru ca nu avea rost sa lucrez propriu-zis pt cateva luni... iar sarcina a fost cu oarecare riscuri
-asadar, voi beneficia de salariul de 6 milioane (am inteles ca da, dar daca imi confirmati, cu atat mai bine)

acum am inteles ca de la 1 ianuarie cresc salariile pentru mamicile "de profesie";)))... este vreo sansa sa ma incadrez la aceste salarii mai mari, avand in vedere ca nasc la sf lui nov-inceputul lui dec, si am inteles ca CIC incepe dupa cel de lauzie (de 1-2 luni?)
adica, daca e nevoie, sa intru in prenatal mai tarziu?

voi ce ma sfatuiti?
merci fain!

acuma, sper ca ce am auzit de cresterea salariilor sa fie adevarat si sa nu va fi batut la cap degeaba!

burtici si pitici

Mergi la inceput