Clarificari privind CIC - 2004 (2)
Raspunsuri - Pagina 14
sandapop spune:
eu am fost la casa de pensii ,am intrebat referitor la cei 6.5% daca se mai opresc din cei 6.500.000 ai nostrii ,si mi s-a raspuns ca da,ca s-ar opri 6.5% din 2.800.000 ,deci cam 182.000 ,dar nu mi-a precizat daca din indemnizatia noastra ,sau de la angajator.e cineva care totusi a primit 6.500.000 lei??
bpaul spune:
Buna Marius, am si eu o problema. Sotia mea este titulara in invatamant din sept 2000. De la 1 sept 2003 pana la 31 aug 2004 a fost in concediu fara plata, din 1 sept 2004 revenind la servici. Pe 3 noiembrie a nascut, si deoarace a fost in concediu fara plata nu beneficiaza de nimic. A vrut sa se intoarca in ianuarie la servici dar nu s-a putut deoarece concediu era luat pe un an. Am incercat sa platim la CNPAS dar ni s-a spus ca nu putem face un contract nou deoarace are deja unul, in care de asemenea nu puteam plati (nu stiu de ce, si nu stiau sa-mi spuna). De atunci am studiat toate legile si degeaba. Crezi ca este vreo solutie? Mi se pare inadmisibil ca o persoana angajata pe perioada nedeterminata care a cotizat pana acum peste 3 ani sa nu primeasca absolut nimic. Multumesc.
marius spune:
Din pacate legea este clara. Trebuie 10 luni anterioare nasterii nu are importanta de cand pt aceasta despagubire. Doar la pensie.
mmag spune:
Va rog sa ma lamuriti ca sunt total in ceata:
- conform OUG23/2003 - "Dupa data de 31.12.2003, indemnizatiile pentru CIC vor avea un cuantum egal cu 85% din valoarea salariului mediu brut pe economie."
- Salariul mediu brut pe economie stabilit pt. anul 2003 de Legea 632/2002 este de 6.962.000lei.
- pana acum am primit 6.100.000lei lunar;
- astazi am auzit ca o alta persoana aflata in CIC primeste lunar 6.500.000lei;
- noua Ordonanta 93/2004 spune ceva de contributiile pers aflate in CIC - 6,5% din salariul minim pe economie (6,5% din 2.800.000lei = 182.000lei)
VA ROG EXPLICATI:
85% din 6.962.000lei = 5.917.700lei
- de ce am primit totusi mai mult?
- inainte de Ord.93 din aug.2004 se platea acea contributie de 6,5%?
- acum ar trebui sa recuperez din bani sau sa mai dau de la mine?
- de ce unele persoane primesc 6,5 mil?
- sunt in CIC din martie 2004.
Va multumesc,
Magda Munteanu
irina.c. spune:
Eu sunt in CIC din iulie si pana luna asta am luat 6480000,iar pe nov am luat 6080000.Nu am mai intrebat de ce.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
marius spune:
Trebuie sa primiti 6.5 milioane lei. In unele unitati bugetare se retine 1% somaj deci ramane 6.435.000 lei . Nu pot sa stiu de ce se incaseaza bani mai putini. Intrebati va rog nu am de unde sa am un raspuns.
ghinetz spune:
buna. am si eu o intrebare...
eu termin concediul de maternitate in martie 2005. am fost platita de Casa se Pensii in urma contractului incheiat cu ei acum aproape doi ani. din august 2005 voi fi din nou mamica. voi lucra deci 5 luni. voi putea primi si eu cele 6.5 mil de lei? cate luni tr sa cotizez pt asta? oare la casa de pensii mi se opreste cas-ul? am inteles ca nu.
multumesc
OANA SI STEFAN-VLADIMIR
"unui copil trebuie sa-i dai radacini si aripi"
marius spune:
Stai un pic. Ai contract individual cu CJPAS, ai si contract de munca, esti in CIC 1 si se termina, esti insarcinata in ce luna etc etc. Dupa ceea se poate spune exact ce este de facut si ce anume vei obtine si mai ales cand. Deci?
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro