Diversificare - retete pentru bebei (0-3ani)
Raspunsuri - Pagina 2
Preda spune:
Mugur al meu (11 luni) are urmatorul meniu:
dimineata: lapte si de 2 ori pe saptamana mamaliguta cu branzica de vaci (facuta in casa), o farama de unt, o picatura de smantana si un galbenus fiert (max 2 galbenusuri pe saptamana)un praf de sare sau branzica de vaci cu piersica/mar etc, sau fructe pasate;
la pranz: piureu de legume traditional(cu de toate) cu piept de pui/vitel tocate marunt, sau ciorbica de legume cu carnita, sau ciorbita de fasole verde -inca se mai gaseste cruda si gustoasa sau sufleu de dovlecei sau ardei umpluti/dovlecei umpluti - pieptul de pui si carnea de vitel tocata marunt, amestecata cu 1-2 lingurite orez si marar, iar la fiert adaug o ceapa mica intreaga, o rosie tocata marunt- sau tocanita de legume, sau sufleu de stevie cu carnita - fierb bine stevia, o toc marunt, adaug o farama de unt, un praf minuscul de sare, o ceapa mica intreaga, dupa caz ardei si un pic de rosie; In ciorbita uneori am introdus si o bucatica de sfecla si cateva boabe de mazare;
Pana la 10,5 luni am folosit doar ulei de porumb, dupa care am introdus uleiul de floarea soarelui.
Carnea o fierb separat si dupa aceea o "depun" in mancarica.
la ora 17 sufleu de conopida (conopida fiarta si apoi "depusa la cuptor cu o farama de unt si o picatura de smantana) sau brocoli in aceeasi maniera, sau iaurt, sau ficatel de pui pasat cu un pic de galbenus de ou, sau peste fiert cu o picatura de lamaie si cartof natur sau fructe pasate :banana, mar copt, piersica, kiwi, portocala, 1-2 picaturi lamaie, dupa caz 1 pruna, para, pepene galben, si de 2 zile 1-2 boabe struguri.
seara: iaurt sau cereale si traditionalul lapte praf.
Dupa baita primim si tzitzi
Tot ceea ce papa este"confectionat in casa", mai putin cerealele si laptele praf.
Nu am folosit zahar/ cacao, ciocolata/mezeluri/branza topita si tot ceea ce contine gluten, sarea (adica praful de sare)l-am introdus de 1 saptamana.
de la un an lapte de vaca, si alimente cu gluten, sa te tii biscuiti, supa cu galusti, prajiturele si alte alea....
Cand ati introdus vinetele in alimentatie?
Karina spune:
Bogdan are 1 an si 9 luni si de la 1 an si 3-4 luni papa cam tot ce papam si noi, mai putin fasole uscata - care oricum nu fac acum vara.
E innebunit dupa spanac, sufleuri de dovlecei sau conopida, piure de conopida cu iaurt sau telemea, sote de morcovi. Ii place si mincarica de fasole galbena, ciorba de loboda cu mult bors, supele cu mult zarzavat - mai ales dovlecei.
Pe la 1 an si 2 luni a mincat prima oara ceapa cruda. Am facut brinza frecata (brinza de vaci frecata cu unt si telemea, cu marar si ceapa verde). I-a placut tare mult. Si cit am stat la mare, aproape zilnic a mincat salata de vinete (cu ceapa si ulei, dar fara maioneza) cu rosii si cu piine prajita. Am facut si mincarica de vinete si a mincat si din aia. La un moment dat am fost in vizita undeva si gazda a facut bosquitto (rosii taiate cubulete mici, cu busuioc verde si usturoi tocat fin). I-am pus pe piine prajita cu un strop de ulei de masline si i-a placut tare mult. E drept ca noaptea a cam baut multa apa, dar i-a placut.
Mama i-a facut si lapte de pasare si a papat cu placere.
El are cam acelasi program de masa aproape un an:
dimi: lapte si de vreo 6 luni mai papa o felie de piine cu ceva (unt cu miere, sau telemea cu rosii si ardei rosu, ou fiert, cascaval, etc)
la 13-14: mincarica gatita (piept de pui, pulpe de pui, ficatei cu diverse garnituri, sau sufleuri)
la 16.30-17: fructe sau fructe si iaurt
la 20: supa sau ciorba daca am gatit pt. noi, sau ceva din mincarea noastra, sau gris cu lapte facut de mine cu miere, iar daca n-am timp atunci papa cereale cu lapte de la Milupa: Orez si Porumb sau Mar si Morcov. Am incercat sa renunt la cereale, sa-i dau cit mai des papa facuta de mine.
El papa in general la masa de prinz 4 zile carne (piept de pui, pulpe de pui, carne de minzat), 2 zile ceva cu ou si duminica in general papa gratar. I-am dat si gratar din carne de porc (carne slaba), dar rar.
Bogdan in general papa bine, e destul de pofticios, daca ne vede pe noi ca mincam, vrea si el.
Ultima lui placere sint covrigeii si floricelele de porumb - dar si pe astea incerc sa i le dau cit mai rar.
Karina + Bogdanel
Nu traim ca sa mincam, ci mincam ca sa traim
Nally spune:
Am sa incerc sa tin o evidenta cu ce ii dau eu lui Sebi sa pape - acum are 5 luni si jumatate - pentru mamicile cu bebei de varsta cu puiul meu.
Pana acum a papat tzitzi - si de cateva ori - suc de morcovi, piure de mar (marul fiert si pisat bine - fara zahar sau miere). Sucul de morcovi nu am depasit 30 ml/zi iar cu marul am inceput de la o lingurita/zi pana la un mar potrivit/zi - cantitatea crescand treptat fara sa fortez copilul sa pape.
De 2 zile i-am dat piersica decojita data la storcatorul de fructe - iese ca un piure - am inceput cu o lingurita - azi a mancat o jumatate de piersica amestecata cu 1 lingurita de fulgi de porumb - pregatiti cu apa. Superba reactia lui la aflarea noului gust. Le-am combinat ... am gustat inainte... mi-a placut gustul si am inaintat la degustare Shefului !!! Si i-a placut la nebunie!!!
Piersica si porumbul inmoaie scaunul si regleaza tranzitul intestinal.
Nally si Sebastian (14.04.2004)
Poze...Poze...Poze
www.desprecopii.com/albumphoto/folderview.asp?bid=9&folder=Alina%20Nitu" target="_blank">Poze mireasa
Nally spune:
Astazi i-am marit portia la doua linguri de fulgi de porumb si i-am amestecat cu sucul de la un mar potrivit de mare, dat la storcatorul de fructe!
I-a placut la nebunie! A mancat tot!
Nally si Sebastian (14.04.2004)
Poze...Poze...Poze
www.desprecopii.com/albumphoto/folderview.asp?bid=9&folder=Alina%20Nitu" target="_blank">Poze mireasa
Lavv spune:
Ce fel de fulgi de porumb ii dati? din comert, de la paine? romanesti vreau sa zic?
Alex facce peste 2 zile 9 luni si as vrea sa-i dau , dar nu stiu de care. Mamaliga o mananca cu mare placere impreuna cu branzica (cu Ca lactic), si Cremoso.
pupici,
Lavv si Alex (7 ian. 2004)
http://community.webshots.com/user/lpaun
schuster laura spune:
RETETE PT BABY si KIDY- CU FRUCTE
BUDINCA DE BISCUITI CU BANANE
INGREDIENTE
-1 banana,
-3-4 biscuiti simpli
-5-6ls lapte(pt Baby sau de la mama)
MOD PREPARARE
Biscuiti se zdrobesc si se pun in lapte la inmuiat.
Banana se marunteste f bine peste biscuiti si cu furculita (blender)se paseaza.
BUDINCA CU BANANEN SI AVOCADO
INGREDIENTE:
-1/2 avocado f.coapta,
-1 banana mai mica,
-2ls lapte (pt.Baby s-au de la mama)
MOD PREPARARE:
Totul se taie in bucati mici si cu o furculita(blender) se face un pireu se amesteca cu laptele si se poate papa.
TIPP:
BENTRU STICLUTA AMESTECATI PUTIN MAI MULT LAPTE SI PIREUL FACUT LA BLENDER SAU PRINTR-O SITA FINA.
schuster laura
schuster laura spune:
BUDINCA DE LEGUME -DE LA 4 LUNI
BUDINCA DE MORCOVI CU CARTOFI
(aceasta budinca se poate portiona si congele)
INGREDIENTE:
-1kg.morcovi
-300g cartofi fainosi
-1kg Karotten
-apa s-au supa
-sare daca fierbem in apa
-1lc. miere de albine
Pentru a incalzi budincamei este nevoie de
-2lc.unt sau 10g ulei pt.ca 200g budinca
MOD PREPARARE:
Morcovi in prealabil curatati si in bucatele taiati se pun la fiert in apa s-au supa.
Cind legumele s-au inmuiat se scurg de apa si se face budinca la blender s-au manual amestecind putin din apa de la fiert.
TIPP:
In aceasta budinca se poate amesteca ori ce fel de alta leguma s-au carne.
Retete vor mai urma.
TOATE CELE BUNE CELO MICI!
schuster laura
schuster laura spune:
BUDINCA DE LEGUME CU OU,CARNE SAU PESTE(de la 8 luni)
INGREDIENTE:
-100g legume(conopina,spanac,gulie,morcov,brocoli)
-1 cartof
-20-50g carne(vitel,gaina,ficat de vitel)
-1ou sau peste
MOD PREPARARE:
Legumele curatate,maruntite se fierb in putina apa pina se inmoaie,si se fac pireu.
Carnea la fel se fierbe pina se inmoaie se face pireu si se amesteca cu pireul de legumesi cu oul fiert s-au pestele.
Dupa gust putina sare si zahar.
IMPORTANT:
Copii trebuie obisnuiti cu tot felul de gusturi.
De aceea condimentele joaca un rol important in alimentatia copilului.
gustul dulcelui ,place ori carui copil,de aceea este recomandat sa se inceapa cu legumele.
Cu timpul ori si care copil isi individualizeaza gustul si ceea ce nu-i place ori cum o sa refuze.
schuster laura
Marianar spune:
postat de Midori
07/10/2004 : 19:17:53
Ficatul, cum il preparati?
Il curatati de pielitze?
Nu stiu unde am citit ca trebuie curatat si s-a zdrobit tot...
Eu il fac cu suc de rosii si usturoi la tigaie.
C&mi
schuster laura spune:
Hallo Midori!
Raspunsul la intrebatea ta incerc sa ti-l dau in functie de cunostintele mele personale.
Ficatul de pasare nu trebuie curatat de pielite iar cel de porc si mai ales de vita numai in cazul in care este foatre tare pielita.
acum depinde cit timp are copilasul tau.
Daca trebuie sa-l pisezi sigur ar fii mai bine curatat de pielite.
Iar daca deja are dintisori si poate mesteca atunci pregatestel asa cum esti obisnuita.
Un ficat de porc s-au vita este f.bun si moale cind il prepari daca l-ai tinut peste noapte in lapte.
Sper sa-ti fie de folos raspunsul.
Toate cele bune tie si fam.tale.
Laura si Fam.
schuster laura