Cetatenia copiilor nascuti in strainatate
Raspunsuri - Pagina 3
vikinga spune:
Na io-s mai cu motz
Aldo are dreptul la 3 certificate de nastere si 3 pasapoarte pina la virsta de 18 ani! Eu pe asta nu am crezut-o pina ce nu am vazut cu okii mei! So, tatal e cetatean italian dar nascut aici(deci drept de rezidenta si alea alea le are toate pt Germania) eu cetatean roman. Aldo are deja certificat de nastere si pasaport german, am trimis luna trecuta actele si imputernicire pt tata pt obtinerea certificatului de nastere romanesc si urmeaza aici sa obtin la consulat pasaportul lui romanesc. Iar cind tati are timp va merge in Hamburg la consulatul italian pt obtinerea actelor italienesti, am inteles ca in cazul lui e mai simplu decit alergatura si formalitatile necesare la noi romanii. Dupa 18 ani trebuie sa renunte la o cetatenie si va putea avea 2. Asta cum o vrea el. Normal ca eu consider foarte necesar ca fiul meu sa aiba si actele romanesti pe linga cele germane, sunt mai multe situatii la care m-am gindit care ar putea apare in viitor: daca vreau sa-l las in vacanta la ai mei, cred eu ca e mai bine sa fie roman, pot aparea situatii, apoi poate vrea sa faca facultatea in Romania, mai stiu eu, de ce sa plateasca taxe peste taxe, apoi daca Doamne fereste(pun raul inainte, nu se stie niciodata) in caz de divort, nu pot face actele romanesti fara acordul tatalui si in sfirsit ar mai fi...! Iti dai seama ce ar fi sa calatorim toti trei cine stie in ce tara si sa mai vezi acolo ce acte tre sa le mai aratam la granita sa ne lase in pace, cind ne-or vedea o romanca un italian si un bb neamtz
.Vikinga& bb Aldo http://community.webshots.com/user/vikinga109
symaco spune:
nici noi nu am avut de unde alege..a primit automat.motivul principal..e ca taica-sau are cetatenia germana.
sybille 1 an si 5 luni
polux spune:
Ortansa sau Dodo, va rog dati-mi si mie amanunte despre obtinerea codului numeric personal la sectorul unu, Bucuresti:
- ce acte v-au trebuit?
-taxe? (mai putin important)
-cat a durat ?
-ati avut deja certificat de nastere romanesc, dar fara cod numeric?
-trebuie sa fie ambii parinti?
-dar copilul trebuie sa fie cu voi?
Multumesc mult de tot.
Liliana
dodo spune:
Liliana, la noi treaba a mers "unsa", ca altfel imi trebuiau cam 3 luni sa rezolv totul.
Hai sa o iau pe pct:
1. Actele cerute au fost buletinele parintilor, traducere legalizata+original cert de nastere(nu am avut cert. rom in prealabil), o cerere batuta la masina "loco" de dactilografa(ce ne-o mai trebui, Doamne, in era computerelor!
)
2. Taxele parca taxa de timbru cam 30 000?+dactilo cam 30 000
3. Treaba a durat cam 10 zile, ca am prins si w/end-dupa ce mi-a facut referatul de la Starea Civila(noi ap. de sect6), am luat dosarul si l-am lasat direct la IGP(normal se lasa la sectia de care apartii, aici e bilciul, ca pe urma alergi sa-i dai de urma lui, pe unde mai este!), dupa ce IGP si-a pus "apostila", m-am dus la Evidenta Populatiei, care e undeva in Dr. Taberei, pe la Dr. Taberei 34, daca cunosti zona iar acolo la intrare!
ca stai precum...in caldura sufocanta si ei stau bine-mersi la airconditioned, intre cele 2 incinte fiind doar...o usa (evident, nu se deschidea decit ca sa iesi!), unde se pune CNP. Singurul loc unde a actionat "pila" a fost la IGP, ca sa nu tina dosarul la naftalina, in rest, alergatura a fost a noastra. Nu-mi aduc aminte pe moment daca am mai platit si alte taxe..
4. Dupa ce ne-a fost alocat CNP, am mers din nou la Starea Civila, sa scrie certif, cu tot cu CNP, unde "s-au minunat" cit de repede am rezolvat, nu sperau sa ma revada mai devreme de 2 luni!
5. Nu a fost necesara prezenta bb dar, intrucit nu statea acasa cu ai mei nici macar cu ta-su linga el, numai cu mami
, a trebuit sa ne plimbam toti 3 prin Bucuresti, din taxi in taxi, la 35 grade sa rezolvam hangaralele..Daca stiam ca ambasada poate da certif. de nastere pina la 1an, mare parte din calvar era scutit..
In fine, a trecut, poate nu se merita atita alergatura dar oricum trebuia sa-mi schimb pasap. rom, ca expirase, asa i-am facut si bb pasaport rom, nu de alta dar sa nu mai pierd timp si bani sa-i pun viza pe cel australian de cite ori vin in RO, ca alte avantaje nu vad momentan..
Mult succes si nervi de otel, o sa ai nevoie!
polux spune:
Multumesc Dodo,
Habar nu am ce am sa ma fac eu caci eu sunt din Craiova, si alergatura de colo colo in Bucuresti e una, dar din provincie in Bucuresti si inapoi, e alta.
Dar sa speram ca nu va fi nevoie, caci am vazut ca incepand de anul acesta se da codul numeric personal direct de la consulatul de u8nde apartii.
Oricum multumesc mult de tot.
Liliana
adi_edi spune:
Dragele mele,
As vrea doar sa va atrag atentia ca daca parintii sunt cetateni romani (sau chiar numai unul din parinti), copilul nascut in strainatate are automat cetatenia romana. Ceea ce cereti la ambasada, si anume certificatul de nastere, este doar dovada cetateniei romane.
Aici in Canada vad ca se da in ultimul timp destul de greu certificatul de nastere canadian (Edi are deja 8 luni si inca nu l-am primit), sa nu mai ziceti ca e birocratie in Romania! Fara certifiactul canadian nu-l putem obtine pe cel romanesc (care am inteles ca se elibereaza la consulat in 5 zile!!!!).
Pupici!
Adi si bebe Edi
Maria2 spune:
Ane2 in Cipru se da automat cetatenie cipriota?Pentru ca in Grecia nu se da si noi am avut mari probleme cu actele copiilor nascuti aici . La nastere se da doar acel certif. provizoriu care nu are prenumele pe el(aici prenumele se scrie in actul de botez dupa care primaria elibereaza certif. definitiv)asta insemnand ca nu i-am putut trece pe rezidenta si deci nu ne-am putut duce nici in tara pentru a le scoate certificast romanesc decat dupa botez.Acum sunt toti 3 cetateni romani dar este destul de greu pentru ca mergem des in tara pentru acte(pasapoarte, adeverinte etc), Consulatul Roman din Thesalonic nefacand nici un act.Oricum am inteles ca este singura tara europeana in care exista neconcordantele astea.
mp
Theodora spune:
Maria2,sotul tau nu e grec?
Eu nu mi-am pus niciodata intrebarea daca copiii mei au cetatenie greaca,mi s-a parut firesc si normal ca fiind nascuti in Grecia,din tata grec,si ei sant greci...
Cetatenia romana si eu o voi lua pt ei cind voi ajunge in tara si ma pot ocupa!
Am sunat odata la ambasada romana sa intreb de pasaportul pt copii,era o discutie pe forum mai demult si vroiam sa stiu cum sa scot si eu pasaport pt pitici si tipul de la ambasada m-a intrebat simplu: "Tatal copiilor e grec? i-am zis DA si atunci mi-a zis: Pentru copii e mult mai simplu sa faceti pasapoarte grecesti din moment ce tatal e grec si sa nu va complicati momentan cu pasaportul romanesc,care poate fi scos cind mergeti in tara mult mai usor,decit de aici,prin ambasada!"
Deci copiii mei sint greci,prin tata si nastere in Grecia!
Daca tatal nu ar fi fost grec,ar fi fost alta poveste!~
Suna-ma cind poti!
Filakia
Theodora,
Alexandros,
Yannis
POZELE NOASTRE: web3
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=4480" target="_blank">Povestea-nasterii
Irinusha spune:
Si Crisuletul meu are dubla cetatenie: germana dupa mine, romana dupa tati ... la cea germana a mers un-doi-trei ... la consulatul roman din München si-a facut insa tati la nervi de a ajuns ptr. ani de zile. A durat vreo 6-7 ore, angajatii se comporta ca niste nesimtiti si sunt atat de imbecili ca nici macar un nume romanesc nu pot copia corect, asa ca l-au "botezat" pe Cris cum au vrut ei ...
Insa dupa legea germana la 24 ani trebuie sa renunti la una dintre ele ... dar cine stie ce se va schimba in 24 ani si poate le pastreaza pe amandoua! Atunci poate o sa fim cu totii europeni ... he-he, vise!!!!
Irinusha &
Cris ( 3 Mai 2004 )
Emilly spune:
quote:
Originally posted by adi_edi
Dragele mele,
As vrea doar sa va atrag atentia ca daca parintii sunt cetateni romani (sau chiar numai unul din parinti), copilul nascut in strainatate are automat cetatenia romana. Ceea ce cereti la ambasada, si anume certificatul de nastere, este doar dovada cetateniei romane.
Aici in Canada vad ca se da in ultimul timp destul de greu certificatul de nastere canadian (Edi are deja 8 luni si inca nu l-am primit), sa nu mai ziceti ca e birocratie in Romania! Fara certifiactul canadian nu-l putem obtine pe cel romanesc (care am inteles ca se elibereaza la consulat in 5 zile!!!!).
Pupici!
Adi si bebe Edi
Noi am primit certificatul in prima luna dupa nasterea fetitei, inca l-am mai si schimbat ca ni-l daduse in franceza, fiind in Quebec, iar noi l-am vrut in engleza.Cred ca ar trebui sa vezi ce se intimpla.Noi am aplicat pe internet.
Ilinca @ mami