uneori este bine sa fim rai
Raspunsuri - Pagina 3
cl spune:
quote:
Originally posted by furni
Am fost placut surprinsa de subiect si profit de el pt. a va reda o situatie traita joi seara la o petrecere. Am vrut vineri dim. sa deschid un subiect pe aceasta tema da' mi-a fost rusine (nu stiu de ce, cred ca eram prea bulversata).
Deci, sa va povestesc:
joi, fi-miu(6 1/2ani) a fost invitat la aniversarea unui prieten de-al lui. Acolo, o gramada de copii cu varste intre 2 -13 ani. Printre ei mai multi cunoscuti (si alti prieteni de-ai lui fi-miu din parc). Au inceput sa se faca gasti. Fi-miu prieten bun de prostii cu acest baietel (pe care il cheama Alex, tot 6 1/2 ani). Ma uitam la ei prostita: Alex (care este cu un cap mai mic ca fi-miu si cu 5 kg mai putin), pe varfuri, la urechea lui fi-miu:"du-te si trage-i un pumn alauia, hai dai ca e mai mic ca tine si ha, ha are si ochelari, da-i in ochelari... si uite, lui ala da-i in fund ca e cu spatele... ha, ha..." Ce credeti ca facea prostu' de fi-miu?!?Se ducea si ii batea pe cei indicati de domnu' Alex!!!!
[bang
. Urmau plansete, mamele care sareau, eu care-mi ceream scuze si crapam de rusine, fi-miu care era pedepsit si Alex care radea cu gura pana la urechi. Ma uitam cum baga fitile (LA 6 ANI) si nu-mi venea sa cred! Imi venea sa ii calc in picioare, si pe fi-miu ca-i prost si pe Alex ca are un caracter infect. Ma gandesc cu groaza ce soi de om va fi ala! Da', tot cu groaza ma gandesc cum se va descurca fi-miu in viata?!? Taica-su era sa moara de inima rea! Ce-i facem, ce-i spun lui fi-miu acum? Cum sa fac? Imi vine sa musc de oftica si efectiv nu stiu cum sa-l canalizez! Sa-i spun: fi rau mama si fitilist sa-ti mearga bine in viata?
Furni, ceva similar am patit si noi cu Alex (nu e cel care-l stii tu
Claudia
descintec spune:
Infofun, nu cred ca esenta articolului e de a ii invata obraznici, de a-i incuraja sa injure si sa raspunda urat. Mai degraba accentul, in situatia pe cae ai povestit-o, ar trebui sa cada pe faptul ca fetita avea dreptul de a se supara ca nu merge afara. Ca era firesc sa simta nemultumirea. Si mamica ar fi trebuit sa ii ofere o alternativa de a petrece frumos.
D.
SimonaR spune:
quote:
Originally posted by oz
Am avut norocul sa ma nasc intr-o familie care nu a dat 2 bani pe parerea vecinilor sau pe 'gura lumii'. Am fost intotdeauna incurajata sa-mi spun parerea si am simtit ca parintii mei o luau in considerare, ceea ce mi-au cerut in schimb a fost sa ma exprim civilizat si sa argumentez politicos.
Ma bucur pentru tine Oz. Ti-am citit "povestea" si pe alte topicuri si am vazut care este mentalitatea in familia ta. Nu pot decit sa te felicit si pe undeva, sa te invidiez, in sensul bun daca pot sa ma exprim astfel. Am observat si faptul ca tu nu jignesti, chiar daca esti jignita, ci argumentezi, asa cum ai spus de altfel si tu. Ma bucur ca acest lucru este rodul educatiei primite in familie si nu pot decit sa le doresc tuturor copiilor acest lucru.
Mama mea pune in schimb foarte mare pret pe gura lumii si de multe ori ceea ce face e doar pentru a "da bine", chiar exagerind uneori cu atitudinile ei, iar pe mine ma scoate din minti chestia asta. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, mama ma iubeste foarte mult si s-a sacrificat mult pentru mine, eu o iubesc si o respect pentru asta, dar sint constienta ca este doar un om cu calitatile si defectele ei, departe de a fi perfecta.
Cit despre faza cu argumentarea, asta am invatat-o din scoala, fiindca acasa eu eram cu logica, cu tehnica, iar mama cu sentimentalismele.
quote:
Originally posted by oz
nu stiu daca asta este ceva atat de obisnuit, cred ca se intampla rar.
Eu imi incurajez copiii sa imi spuna tot ce au pe suflet, le-am explicat ca, chiar daca ma supar pe moment, dupa ce imi trece voi face toate eforturile sa ajut la remedierea situatiei si sa-i scot din belea. Ei sunt copiii mei si ORICE prostie fac am sa fiu alaturi de ei si am sa-i ajut, chiar daca nu am sa fiu intotdeauna deacord cu ceea ce vor face.
Ai fi surprinsa cit de des se intimpla, din pacate
Simona
descintec spune:
quote:
Originally posted by furni
Sa-i spun: fi rau mama si fitilist sa-ti mearga bine in viata?
In nici un caz! Fiind ca, asa cum tu l-ai citit pe Alex, il vor citi si alti oameni inteligenti. Si nu ii va merge neaparat bine, dar va fi privit sigur ca un fitilist (hihi, ce cuvant mijto).
Invata-l mai degraba sa-si aleaga prietenii, sa ii priveasca atent. Si sa nu se lase manipulat, cu accentul pe faptul ca astfel el nu se pune in valoare (e sclavul si unealta lui Alex, seful:))
D.
SimonaR spune:
Claudia
. Tocmai voiam sa-i raspund si eu lui furni, dar mi-ai luat-o inainte si mi-a placut exemplu pe care l-ai dat tu cu Alex. Asta e si parerea mea, si pe aceasta cale ii raspund si lui infofun, copiii trebuie invatati ce e bine si ce rau, dar explicindu-le pe intelesul lor si argumentind. Copiii trebuie tratati de la egal la egal, fara sa le subestimam capacitatea de intelegere, respectindu-le personalitatea si stimulindu-i sa gindeasca, explicind de ce asa e bine si asa e rau.
Nu trebuie sa le impunem unele lucruri numai pentru ca noi sintem parintii lor si ei trebuie sa ne asculte.
Chiar pe pagina principala a DC a vazut la un moment dat un articol interesant despre psihologia copilului si cred ca daca dati cautare in arhiva de articole a site-ului gasiti destule articole pe aceasta tema.
Simona
SimonaR spune:
Ai dreptate D. Cit de mult urasc eu manipularea
Intr-adevar copiii trebuie invatati sa se fereasca de a fi manipulati si sa-si foloseasca propriul cap pentru a lua deciziile. Fiecare copil e unic si valoros in felul lui, iar datoria noastra e sa-i facem constienti de acest lucru si sa-i ajutam sa-si puna in valoare calitatile.
Simona
Anina_n spune:
quote:
Originally posted by SimonaR
Claudia. [...]Asta e si parerea mea, si pe aceasta cale ii raspund si lui infofun, copiii trebuie invatati ce e bine si ce rau, dar explicindu-le pe intelesul lor si argumentind. Copiii trebuie tratati de la egal la egal, fara sa le subestimam capacitatea de intelegere, respectindu-le personalitatea si stimulindu-i sa gindeasca, explicind de ce asa e bine si asa e rau.
Nu trebuie sa le impunem unele lucruri numai pentru ca noi sintem parintii lor si ei trebuie sa ne asculte.[...]Simona
Asa procedez si eu, cu micuta mea. Ii explic intotdeauna de ce trebuie sa facem asa si nu altfel, de ce nu are voie acolo sau sa umble cu ceva anume. Iar in relatiile cu altii, merg pe principiul, "Ceea ce tie nu-ti place, altuia nu-i face !".
Nina &
Nina-Cristina (2 ani in ianuarie)http://www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina
Adela99 spune:
Pe mine m-a impresionat si intristat comportarea lui Alex din intamplarea relatata de furni. Pe el cum il ajutam? Cred ca el se simte pe undeva neindragit, cauta atentie si vorbe bune (scuze, dar a spune despre un copil de 6 ani ca are un caracter infect, mi se pare total deplasat). E mult mai usor sa le explicam de ce nu trebuie sa faca cum alti copii spun, sa-i invatam sa ia decizii proprii. Dar cu Alex ce facem? Ca doar nu putem sa-i spunem, daca vrei sa-i lovesti pe ceilalti fa-o singur. Sunt mai multe aspecte in comportamentul lui, si si el e un copil, de 6 ani care trebuie indrumat. Poate ne ajuta karmen.
Cum s-au comportat parintii lui?
cl spune:
quote:
Originally posted by Adela99
Pe mine m-a impresionat si intristat comportarea lui Alex din intamplarea relatata de furni. Pe el cum il ajutam? Cred ca el se simte pe undeva neindragit, cauta atentie si vorbe bune (scuze, dar a spune despre un copil de 6 ani ca are un caracter infect, mi se pare total deplasat). E mult mai usor sa le explicam de ce nu trebuie sa faca cum alti copii spun, sa-i invatam sa ia decizii proprii. Dar cu Alex ce facem? Ca doar nu putem sa-i spunem, daca vrei sa-i lovesti pe ceilalti fa-o singur. Sunt mai multe aspecte in comportamentul lui, si si el e un copil, de 6 ani care trebuie indrumat. Poate ne ajuta karmen.
Cum s-au comportat parintii lui?
Adela, sigur cu Alex din povestea lui furni se intampla ceva. Si asta stiu pantru ca am aflat ce se intampla cu Ionut. Nu este un baiat rau, dar trece printr-o situatie dificila, parintii lui tocmai au divortat. Apoi, intr-o dimineata, in timp ce-l schimbam pe Alex al meu la gradinita, a aparut Ionut cu bunica lui. Nu stiu ce s-a intamplat, dar am auzit cum bunica lui l-a injurat. Copilul i-a replicat ca nu e frumos sa vorbeasca asa, la care bunica i-a tras si una. Cu greu m-am abtinut sa nu intervin. Educatoarea stie de divortul parintilor si cauta sa-l protejeze, dar uneori gresesete, pentru ca il lasa asa, sa greseasca si nu-i atrage atentia. Sigur se intampla ceva si in familia lui Alex din povestea lui furni...
Claudia
furni spune:
Adela, pt."mama fraierului" (adica eu), Alex are un caracter mizerabil. Simteam ca mi se rupe sufletul in doua cand (impreuna cu o alta mamica) ne uitam la ei si pur si simplu il auzeam cum il incita la tampenii. Era de-a dreptul diabolic: ochii ii sticleau de placere si clar stia ca il pune sa faca ceva rau! Cel mai mult ma ingrijoreaza fi-miu care s-a dovedit a fi un copil f. influentabil. Dupa aceasta intamplare eu cred ca fiecare individ se naste cu un anume caracter si imi exprim ingrijorarea asupra modelarii acestuia (aici ma refer la ambii copii). Precizez ca parintii lui (ai lui Alex) sunt oameni cu mult bun simt mereu cu gura pe Alex sa nu deranjeze. Daca le-as fi spus, sigur l-ar fi batut. Eu vreau sa stiu ce sa-i fac (spun) lui fi-miu sa decida singur ce si cum sa se poarte(oricand) ca mama nu este peste tot cu el. Este o ocazie acest incident pt. a-i da o lectie si nu stiu de unde s-o apuc. I-am spus noi ca a fost fraier si ca Alex s-a distrat punandu-l pe el sa faca prostii si ne-a replicat ca ce daca ...

.