Scriitorul - ?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by Andrada
Multi scriitori amatori nu vor ajunge niciodata vreun Marquez sau Eminescu, si nici macar profesionisti. Voi prefera insa intotdeauna prietenul criticului. Pentru ca prietenul va avea la sfirsitul zilei sinceritatea unei prietenii (chiar fara lauri), in timp ce criticul va avea numai lingaii care ii doresc protectia si recunoasterea pe care altfel n-o pot avea.
Andrada



Sa ma bati, dar nu pricep ce ai vrut sa spui. Probabil formatia mea - reala totusi, e de vina
Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

Am citit ce ati scris pana acum si nu poci sa nu remarc faptu' ca "critic" e o notiune folosita in mod perikolos si convenabil, fara a face distinctie intre criticul literar,care se presupune ca e o persoana ce poseda cunoasterea necesara emiterii unor pareri obiective si documentate in legatura cu "scriitura" cuiva si preamaritcriticu' cititor parerist,care poa' sa nu priceapa doua vorbe din ce a citit,dar care are dreptu' democratic[:P] sa devina agresiv si sa scuipe lejer in obrajoru' celui care a scris,ca tot ne pricepem cu gratzie la toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by Lia

Am citit ce ati scris pana acum si nu poci sa nu remarc faptu' ca "critic" e o notiune folosita in mod perikolos,da' fuarte convenabil, fara a face distinctie intre criticul literar,care se presupune ca e o persoana ce poseda cunoasterea necesara emiterii unor pareri obiective si documentate in legatura cu "scriitura" cuiva si preamaritcriticu' cititor parerist,care poa' sa nu priceapa doua vorbe din ce a citit,dar care are dreptu' democratic[:P] sa devina agresiv si sa scuipe lejer in obrajoru' celui care a scris,ca tot ne pricepem cu gratzie la toate.




asta-i iepu',care probabel a fost de akord cu mamika lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Julie

Conchita, nu, discutia a intrat pe fagasul cel bun, chiar daca intrebarile mele initiale nu se refereau (din motive de omisiune cauzata de scurtcircuit la neuronii mei obositi :) la relatia dintre critic si scriitor.



pe tine nu te taie cu premonitii la lingurica ccc cum ca vine ku klux klan si pe topicul asta sa iti dea nana ca redeschizi o discutie onesta si de principiu despre scriitura exact in momentul in care se retrag misiuni diplomatice din teritoriu?

am mai zis odata, dar ma repet, ca suna bine ce-am spus: pe scriitor nu-l fac nici cititorii, nici criticii, nici prietenii, nici presedintele de bloc. pe scriitor il face scrisul sau. si daca e scriitor adevarat, d'ala de sta de vorba cu dumnezeu si cu toate tenebrele de la egal la egal, el singur stie valoarea scrisului sau, d'aia e posibil ca un marquez sa cada ca fiinta umana, dar sa zboare, cum s-ar zice, ca scriitor, in ciuda vicistitudinilor (ce-mi place cuvantul asta, pfiu!); idem panait istrati, ca sa dam si exemple patriotice. asa se explica de ce altii sunt mai sensibili la reactia mediului, decat la inima care bate in literatura proprie si o sacrifica p'asta de dragul galeriei efemere. asa putem intelege si de ce se vand unii imparatului- impartitor de paine si circ-, vezi un paunescu de pilda. d'aia scriu unii cu sange-vezi marchizul de sade- , iar altii cu creta pe pavaj intr-o zona tropicala unde ploua, deci, de trei ori pe saptamana, nu mai zic cine sa vezi ca ti-ai dat seama si singura, avem exemple la indemana. avea nichita nevoie de critici? adica avea scrisul sau nevoie de critici?? pai daca e sa-l pun pe eminescu sa raspunda la intrebarea asta, ne-am reaminti cu totii ca frumosul asta genial credea ca literatura nu e aia de o poate intelege orice buchinist de pe bancile scolii intermediata de dom'profesor. literatura adevarata e o copie platoniciana a lumii ideilor. trebuie sa ai acces la lumea aia mai intai ca sa distingi originalul de simulacru. si cum ai acces la zona interzisa? daca te lasa moderatorii, ar raspunde un forumist pe DC :))) glumeam, deci ai acces acolo printr-o forma de cunoastere pura care ti-e data prin har. nichita respira poezie, fara sa fi fost la cursuri speciale de versificatie si prozodie (okay, a facut facultate, dar nu se pune), fara sa exerseze adica in scopul bine determinat de a-si imbunatati tehnica. sa-i fi zis un prieten sau un critic "ba, nu mai scrie!", i-ar fi raspuns "ba, du-te dracu". si pe eminescu l-au muscat multi de fund, la gramada, prieteni, cititori si scriitori, l-a oprit zgomotul de fond din scris? nu vreau sa crezi ca nu apreciez un scriitor de talia lui balzac de pilda, care scria pana nadusea si taia de intepenea, dupa program si cu norma de pagini zilnica. sau un arghezi, opintit in cuvinte mai rau ca scolerii la olimpiada de matematica. vreau sa intelegi ca doar dau exemple, cateva, ca sa ilustrez un adevar simplu: scriitorul ala adevaraciune ar scrie si daca ar ramane singur pe planeta. restul sunt amanunte biografice, punct si virgula.

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Lia, corect
Intr-adevar, cand am spus "critic" m-am referit la critic literar (sau de arta, asadar un profesionist; desi poate fi discutat si ce anume il consacra si pe acesta). Scuze pentru incoveniente.

Restul, as propune, ii putem numi spectatori-comentatori, publicul, mai degraba decat "pareristi", cuvant cu o conotatie puternic peiorativa, si acesta/acestia importanti in anturajul unui scriitor, cu sau fara ghilimele, cu sau fara majuscula.

Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

eu votez pentru "pareristi", acestia fiind prietenii, nu? adica si ei.

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by Lia

preamaritcriticu' cititor parerist,care poa' sa nu priceapa doua vorbe din ce a citit,dar care are dreptu' democratic[:P] sa devina agresiv si sa scuipe lejer in obrajoru' celui care a scris,ca tot ne pricepem cu gratzie la toate.



Scuipatura n-o fi ea gratioasa, drept e, dar pana la urma cititorul/publicul/pareristul/snobul are si el dreptul, dupa cum am mai spus si la alt topic, de a-i placea sau nu o scriitura.
Uneori, chiar, o mai si intelege :) si chiar isi mai da si seama daca scriitorul are sau nu talent, daca inauntrul sau arde o bricheta sau, cum spunea cineva, o padure :).

Criticul (literar, of course) pune (reiau ideea altcuiva :) semne de circulatie in biblioteca, publicul da suturi in fund scriitorului :). Mi se pare corect :)

J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

frumos le mai ziceti:-)))va citesc in continuare.citesc,deci invat:-)))


p.s.1-io am inteles ce a spus andrada.

p.s.2-scuze ca-s offtopic.de fapt ca n-am raspuns la subiect...



fost membru ku-klucs...ala,cum ii zice:-)))...klan:-))

Ortansa-deX mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by Julie


..."pareristi", cuvant cu o conotatie puternic peiorativa...

Julie


"pareristi" e o creatzie lingvistika "cu greutate"("munca'tz'ash!",ash spune io plina de admiratzie!,maica) pe forumul nostru,care nu numa' ca ne-a placut teribel,da' ne-a zgaltzait si neuronu' pentru cel putzin o saptamana.Astea-s motifele absconse pentru care l-am ales.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Priceput din start, doar prefer(am cu totii, nu?) relatiile cordiale dintre forumisti, respectiv dintre scriitori si cititori, fiecare cu drepturile sale :)
Am zis-o din start, de altfel:)
Julie

Mergi la inceput