Scriitorul - ?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by Julie

quote:
Originally posted by Lia

preamaritcriticu' cititor parerist,care poa' sa nu priceapa doua vorbe din ce a citit,dar care are dreptu' democratic[:P] sa devina agresiv si sa scuipe lejer in obrajoru' celui care a scris,ca tot ne pricepem cu gratzie la toate.



Scuipatura n-o fi ea gratioasa, drept e, dar pana la urma cititorul/publicul/pareristul/snobul are si el dreptul, dupa cum am mai spus si la alt topic, de a-i placea sau nu o scriitura.
Uneori, chiar, o mai si intelege :) si chiar isi mai da si seama daca scriitorul are sau nu talent, daca inauntrul sau arde o bricheta sau, cum spunea cineva, o padure :).

Criticul (literar, of course) pune (reiau ideea altcuiva :) semne de circulatie in biblioteca, publicul da suturi in fund scriitorului :). Mi se pare corect :)

J.


Iulia,kestia cu "isi da seama daca scriitorul are talent..." e ashea de relativa,de discutabela si de conforma cu statutul de "parerist",ca nu mai tre sa combat in derektzia asta:)).
Indiscutabel ca tot pareristu' are dreptu' la o parere(ieti ci truisme impresionante scuip cu emfaza),da' parerile ar trebui iesprimate intr-o maniera blanda,fara intentia de a "defiinta",nu-i asa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Exemple de desfiintare (inclusiv comisa de catre mine) a scriiturii cuiva, Lia, pliz
In fond, un parerist nu poate desfiinta :), nu-i asa?

In fine, revin cu intrebarea referitoare la relatia scriitor (sau, hai sa extindem - artist) - critic - public: care ar trebui ea sa fie?

J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by Julie

Exemple de desfiintare (inclusiv comisa de catre mine) a scriiturii cuiva, Lia, pliz


'ai ca ti sun,ca-nshiram cuvinte guale,ce nici makar din kuada n-or sa sune,pakatili meli:)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by Ortansa
p.s.1-io am inteles ce a spus andrada.



Pai spune, e voie, zic si eu ca profesoara mea de romana: "faceti galagie intelectuala!"

Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Scuze ca va interup, va urmaresc cu mare interes. Pot sa adaug si eu ceva? Julie, mi-a ramas in minte o intrebare de-a ta:


quote:
Originally posted by Julie
...

Asa ca pana la urma, cine il face pe cel ce scrie - Scriitor: numarul de cititori/carti publicate si vandute, ori consacrarea data de faptul de a fi luat in seama intr-un fel sau altul de catre cerberii literelor, criticii?
...
J.




As mai adauga ceva: TIMPUL! Un Scriitor rezista in timp, chiar daca ai lui contemporani nu l-au apreciat sau inteles, generatiile viitoare il scot la lumina...zic si eu...
Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Acu'... deh! Ma intreb si eu (scarpinandu-ma in ceafa)... de ce vorbim numai despre scriitori? Putem vorbi despre artisti, in general. Sau despre orice soi de "productie intelectuala"... fie ea arta, filisofie, stiinta pura, tehnologie... hai sa le zicem generic si conventional idei.
Cui apatine o idee dupa ce este facuta publica? Ce-o face diferita de celelalte idei? De unde vin marirea sau caderea facatorului de idei publicate*)? Si... cine poate spune ca o idee este buna sau proasta? Si cat de buna? Sau cat de proasta?

Q


*) - cu sensul de facute publice, dar n-am vrut sa ma repet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Cred ca blestemul oricarui autor (in sensul generalizarii facute de Q) e ca posteritatea sa-i accepte neconditionat opera.

Ma gandesc numai la Aristotel si la a sa teorie geocentrica ce s-a impus pentru mai mult de 1500 de ani.

Cine-l putea contrazice pe Aristotel?


Cu stima,
Alin.

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danis spune:

as fi vrut sa adaug si eu TIMPUL, dar deja a facut-o cineva inainte (multumesc!); eu cred ca adevarul e la mijloc, iar ceea ce face un scriitor (artist) sa FIE este o combinatie stranie (mereu alta si niciodata cunoscuta) de critica oficiala, public si rezistenta in timp, nu neaparat in aceasta ordine; a. un scriitor "singur pe planeta" (fara public sau fara sa publice) sau b. un scriitor laudat numai de criticii profesionisti sau c. un scriitor care are si critici bune si public cat cuprinde, dar uitat in cativa ani d. e. etc. (mai sunt combinatii din acestea) nu imi par decat variante incomplete; acuma, dupa ce am emis aceasta idee geniala :D, stau si ma intreb daca poate sa le aiba pe toate si sa nu FIE? poate nu le are in "procentele" corespunzatoare ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns schuster laura spune:

Cred ca sa fii in stare sa aduci la capat un lucru si cit mai bine, cit ar fii el de greu s-au usor trebuie sa fie multe in joc.
De ex.
-sa fii nascut cu anumite gene.
-sa ai putin noroc,
-momentul potrivit,la locul potrivit si persoana (-le)potrivita.
Si in primul rind si ultimul sa-ti dai seama de cele scrise mai sus si sa l-e folosesti cind si unde ai nevoie in viata.
Laura


schuster laura

Mergi la inceput