Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 5
liviu`s spune:
Inca nu au fost adoptate noile norme metodologice. Totusi, Codul fiscal se aplica si in lipsa acestor norme.
ellys spune:
Ella, aceesi problema apatit-o o colega de-a mea. I s-a oprit impozit la CIC. A fost la personal si i-au spus ca vor regla luna viitoare acesta situatie, deoarece nu era facuta modificarea in programul de salarii.
Asa ca ai toate sansele sa ti se faca reglarea luna viitoare. Si nu i s-a oprit decat sanatatea.
tatiantudor spune:
Salut Marius?
As vrea sa ma ajuti cu niste lamuriri, daca se poate.
In cazul in care o mamica are salariul de 2.800.000 lei si in luna a7a intra in prenatal, va beneficia de 85% din suma de 2.800.000 lei?
Exista cumva vreun temei legal prin care mamica poate renunta la postnatal, dupa ce a nascut si sa faca direct cerere pentru intrare in concediu de ingrijire a copilului pana la implinirea varstei de doi ani?
Este usor de inteles de ce, pentru ca astfel ar primi 6.000.000 lei direct dupa nastere.
Multumesc
Tudor
dida_lupan spune:
Din legea 722:
“4) Prevederile prezentei ordonante de urgentă referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplică persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgentă.”
1. cand intra in vigoare ordonanta de urgenta nr.9 / 2003 ?
Si apoi, situatia mea:
Am cotizat ianuarie 2003- 15 iunie 2003 si apoi, dupa o perioada de pauza ( vacanta de vara) m-am angajat altundeva, deci am cotizat iarasi, incepand din septembrie 2003. La data presupusa a nasterii (4 aprilie) as avea cotizate, adunand matematic, 2 luni (15 aprilie-15 iunie) + 7 luni (septembrie - martie inclusiv)
Apoi concediul pre si post natal (3 luni?) care dupa cate stiu se asimileaza perioadei de cotizare.
Dar:
“a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani si, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând până la împlinirea de către copil a acestor vârste, numai după efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lăuzie."
Aici zice ca pot solicita concediul oricand, dupa concediul de lauzie, dar “ Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asiguratii sistemului public care au realizat, în conditiile art. 37 si/sau în una sau mai multe dintre situatiile prevăzute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.”. Deci eu ce sa mai cred?
Sunt plina si satula de aceste “DAR”uri ale legilor romanesti. Ma poate lamuri cineva?
DAR oare functionarii Camerelor de munca vor vrea sa se imbarlige in hatisurile acestei legi fara macar un ...”DAR” frumos ambalat?
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by tatiantudor
Salut Marius?
As vrea sa ma ajuti cu niste lamuriri, daca se poate.
In cazul in care o mamica are salariul de 2.800.000 lei si in luna a7a intra in prenatal, va beneficia de 85% din suma de 2.800.000 lei?
Exista cumva vreun temei legal prin care mamica poate renunta la postnatal, dupa ce a nascut si sa faca direct cerere pentru intrare in concediu de ingrijire a copilului pana la implinirea varstei de doi ani?
Este usor de inteles de ce, pentru ca astfel ar primi 6.000.000 lei direct dupa nastere.
Multumesc
Tudor
Legea prevede un minim de 42 de zile de concediu postnatal.
liviu`s spune:
Dida, de fapt care este intrebarea ta?
Oricum, prevederea de la alin.4:
Prevederile prezentei ordonante de urgentă referitoare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplică persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgentă.”
se aplica doar pentru anul 2003 (in acest sens, rectificarea Legii 577/2003 publicata in MOf 50/2004).
rose spune:
Va rog mult raspundeti-mi si mie la urmatoarea problema:
Sunt incadrata cu carte de munca din 1 APR 2001 si am nascut o fetita in 22 SEPT 2003. Concediul postnatal s-a incheiat in data de 18 DEC 2003 iar incepand cu data de 19 DEC 2003 am intrat in CIC.
Eu, in mod obisnuit, am primit pt concediul postnatal ~10 mil lei iar in luna IAN 2004 am primit 9,7 mil lei reprezentand ~1/2 luna de postnatal si 1/2 luna de CIC.
Acum, in FEB 2004, cand ma asteptam sa primesc aproximativ la fel am primit doar 6 mil lei.
Este corect modul de calcul, plafonare, ce s-a facut? sau: "Sunt indreptatita sa primesc in continuare ~9,7 mil lei, tinand cont ca am intrat in CIC in 19 DEC 2003 si am primit banii corect pentru perioada 19-31 DEC 2003?"
Multumesc mult, mult de tot.
eoana spune:
quote:
Originally posted by marius
Mda, pe rand dar pentru toti.
1. Pentru persoanele care au solicitat CIC anterior datei de 31.12.2003 modalitatea de stabilire si respectiv de calcul al acestuia se face comform reglementarilor in vigoare anterioare legii 577/2003 deci conform prevederilor vechi. Persoanele aflate in CIC nu sunt afectate de modificarile legislative ele raman asa cum au fost stabilite. In cazul renuntarii la CIC si ulterior a revenirii in CIC modalitatea de stabilire a cuantumului va fi aceeasi ca la prima solicitare indiferent de numaul de reveniri.
2. Pentru persoanele care solicita CIC in acest an cuantumul este de 85% din venitul mediu brut comunicat oficial indiferent de valoarea venitului realizat sub forma de salarii sau asimilate acestora in suma fixa.
3. O noutate absoluta este urmatoarea:
Pentru a putea beneficia de CIC este necesar acelasi interval de mininm 10 luni din ultimele 12 asigurate DAR avand ca si referinta dfata solicitarii dreptului si nu data nasterii copilului. Cu alte cuvinte in cazul in care o persoana are un numar mai mic de luni (sub 10) fata de data care a nascut daca ajunge sa cumuleze 10 luni ulterior datei nasterii poate solicita oricand acordarea CIC. Un scenariu este incadrarea in munca pt salarii inferioare salariului mediu brut pt o perioada de cel putin 10 luni si solicitarea CIC a carui valoare insa va fi in cuantum fix de 85% din venitul mediu brut.
4. Persoanele care au sau vor avea venituri brute mai mari decat valoarea medie pe economie vor avea oarecum de pierdut in CIC.
Asta e.
Marius (www.desprecopii.com)
Marius, nu ai mai spus nimic despre punctul 3, daca este definitivat sau nu. Au mai aparut ceva noutati?
Mai am o intrebare: se retine din indemnizatia de 6530000 si contributia de 1% pt. somaj? Sau doar procentul de 6,5%?
Multumesc!