Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 4
liviu`s spune:
O observatie foarte justa.
Totusi, avand in vedere ca acest concediu de lauzie este un drept exclusiv al mamei, in situatia in care un tata solicita CIC, apreciez ca prevederile art.121 alin.(1) lit.a) nu ii sunt aplicabile.
dragos1967 spune:
Nici nu se discuta!
Cine are dreptul la cic?
Oricine!(sot sau sotie)
Cand?
Dupa concediul de lauzie de 42 zile!
Deci: oricine poate lua cic dupa ce mama executa concediul de lauzie.
Interpretarea logica a normei nu literara.
liviu`s spune:
OK, Dragos, dar ce facem in situatia adoptatorului, tutorelui, a persoanei careia i s-a incredintat un copil sau i-a fost dat in plasament un copil care nu a implinit varsta de 2 ani. Potrivit art.121 alin.(3) aceste persoane au dreptul la concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
Parerea mea este ca prevederea cu minimul de 42 de zile de concediu postnatal se aplica doar mamei care solicita CIC.
Monica Vartic spune:
Buna ziua , sunt noua pe aici si am si io o rugaminte la voi cei care va pricepeti mai bine la acest subiect.
Eu am nascut pe data de 20Dec2003 puteti sa ma ajutati sa o conving pe contabila de la noi de la firma caci trebuie sa beneficiez de indemnizatia de 6,5 mil(Daca aveti un pasaj din lege ar fi cred ff bine). Eu am tot citit prin ziare si din cate am inteles ca pot beneficia de aceasta pt ca eu o sa intru in CIC luna Martie iar contabila sustine ca nu beneficeiaza de acesta decat mamele care nasc dupa data de 01.01.04.
Va multumesc anticipat.
liviu`s spune:
Monica, recomanda-i doamnei contabile sa citeasca atent art.125 alin.(2) din Legea 19/2000 (ultima modificare a acestui articol a fost prin Legea 577/2003) :
"2) Pentru drepturile care se stabilesc după data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizației prevăzute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."
Dreptul la concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani se constituie la momentul solicitarii sale.
olimat spune:
ce spune contabila ta este total gresit.
CIC in val de 6.100.000 net se da persoanelor ce isi depun cererea dupa 01.01.2004 cu conditia sa efectueze minim 42 zile de concediu de lauzie.
Legea este nr. 577 / 2003 si o poti gasii pe pagina lui Marius.
La art 125 al. 2 se spune clar "Pentru drepturile ce se stabilesc după data de 31.12.2003 cuanutmul...."
dragos1967 spune:
Pentru liviu`s:
Adevarat, m-am grabit. Ar mai fi o situatie ipotetica cu aceeasi solutie, moare mama la nastere.
Deci executarea celor 42 de zile de concediu de lauzie se aplica doar in cazul mamei lauze.
EllaElla spune:
Ce stiti despre normele metodologice pentru calculul CIC? Au fost facute publice? Cei de la contabilitate imi opresc impozit in ianuarie pe motiv ca nu au primit normele si ca legea nu ar fi suficient de clara.In plus, nici nu cred ca imi vor returna impozitul retinut cand normele vor iesi la iveala.
Multumesc pentru tot.
Ella
olimat spune:
Sincer eu nu vad ce au normele metodologice pentru calculul CIC cu oprirea impozitului pe venit care este reglementat in noul cod fiscal.....