Ce SPAGI trebuie sa dam la nastere?
Raspunsuri - Pagina 7
cataghe spune:
Draga Candy,
Te rog sa nu ma intelegi gresit, m-a deranjat mesajul tau numai in masura in care am simtit in el tendinta la a generaliza. Cu al doilea mesaj insa m-am lamurit, mi s-a parut mult mai explicit. Sunt perfect de acord cu ceea ce ai scris despre cei care platesc de mai multe ori asigurarea, despre lipsurile din spitale, despre cei care conditioneaza actul medical. Din pacate, o sa asteptam cu totii mult si bine pina cind se va protesta in sanatate, si unul dintre motive este ca medicii sunt putini fata de grosul populatiei si in plus sunt foarte scindati - ceea ce trebuie sa recunosc ca nu le face deloc cinste, dar asta e! De aceea eu cred ca singura care poate schimba ceva este tocmai populatia, pentru ca oamenii sunt acei care sufera. Am mai scris si in alte parti, mi se pare cel putin ciudata mentalitatea romaneasca, care i-a facut pe cei care au pierdut bani la FMI sau Caritas sa protesteze luni intregi in strada, dar atunci cind vad ca sunt furati pe fata cu banii pe care ii dau pentru sanatatea lor si ei numai la sanatate nu ajung, oamenii nu spun nimic! La mentalitate ma refeream si in povestea cu masina, daca cineva iti spune ca trebuie sa dai 200 de euro ca sa-ti repari masina, ti se pare normal ca mecanicul auto sa incaseze banii, dar pentru a-ti naste copiii nu ti se pare normal sa platesti aceeasi suma. Inca o data, nu ma refer la felul in care este platita aceasta suma, care este umilitor si degradant atit pentru pacient cit si pentru orice medic care mai are un dram de demnitate, ma refer la suma in sine. Sanatatea costa bani peste tot in lume, s-a ajuns destul de departe cu progresele facute in medicina, dar acestea trebuie sustinute prin aparatura, materiale, medicamente scumpe si cadre bine pregatite, altfel bineinteles ca lucram ca acum 50 de ani, ceea ce este frustrant pentru un medic informat si periculos pentru pacient.
Prin urmare, ceea ce voiam eu sa spun este ca in acesta situatie de criza in care s-a ajuns, eu cred ca si populatia are un cuvint greu de spus. Sincer, nu vad rezolvarea. Daca cei care ne conduc nu se sinchisesc citusi de putin de problemele astea, vom continua asa la nesfirsit si este o mare tristete ca tot mai multi medici tineri se scirbesc efectiv si parasesc tara. Pentru ca tocmai acei care pleaca sunt "neadaptatii" la cest sistem prost, deci tocmai cei care ar vrea si ar putea, daca ar avea conditii, sa schimbe ceva.
Va pup pe toate si mie una mi-e rusine de ce se scrie la subiectul asta, mi-e rusine ca s-a ajuns in situatia asta. Va rog doar sa nu generalizati, exista inca in tara asta si medici care isi iubesc meseria si o fac cu mare drag de oameni, exista chiar si din cei care inteleg sa protesteze impotriva sistemului tocmai refuzind spagile care li se ofera... din pacate cred ca nimeni nu rezista prea mult timp in felul asta la salariile pe care ni le da statul, si mai toti sfirsesc in cele din urma, presati de griji materiale, prin a pleca din tara sau prin a se "adapta", pentru ca, ca si in alte profesii de altfel, este o rusine sa faci atitia amar de ani de scoala si sa nu ai cu ce sa-ti cresti copiii si sa-ti duci zilele.
Numai bine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Candy spune:
Ai dreptate si tu. E clar ca banii din sistemul de asigurari acopera alte "gauri negre", mai mult ca sigur si costuri ale campaniei electorale...
Probabil ca unica alternativa viabila ar fi crearea unei ligi/asociatii pentru apararea drepturilor pacientilor care sa lupte,inclusiv la nvel legislativ (prin promovarea unei initiative legislative) pentru drepturile asiguratilor, pentru ca pana acum ei n-au avut decat obligatii!
De asemenea, cred ca toti pacientii care au trecut prin situatii umilitoare (carora li s-a solicitat mita, li s-a conditionat acordarea asistentei medicale, li s-a cerut spaga etc) sa-i denunte pe medicii cu pricina, iar Colegiul Medicilor sa ia sanctiuni impotriva lor, mergand pana la interzicerea practicarii profesiei. De asemenea, ar trebui ca acestia sa protesteze in scris la nivelul CNAS, Min.Sanatatii.
In plus, eu consider ca este o anomalie faptul ca medicilor li se permite sa activeze in doua sisteme paralele si concurente pana la urma (sistemul public si privat) si ar trebui sa fie obligati sa opteze pentru unul din ele. De asemenea, ca nu sunt privatizate spitalele, ca pacientii nu sunt despagubiti in cazurile de malpraxis, ca s-a creat un monopol al asigurarilor de sanatate... La fel, cred ca greva generala in sist. sanitar ar trebui interzisa prin lege. Problema este ca oamenilor le e frica sa protesteze si sa-si ceara drepturile, le e frica sa acuze un medic, le e frica sa nu dea spaga.
Cred ca singurul care ar da rezultate ar fi un boicot general al pacientilor.
Androix spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Prin urmare, ceea ce voiam eu sa spun este ca in acesta situatie de criza in care s-a ajuns, eu cred ca si populatia are un cuvint greu de spus. Sincer, nu vad rezolvarea. Daca cei care ne conduc nu se sinchisesc citusi de putin de problemele astea, vom continua asa la nesfirsit si este o mare tristete ca tot mai multi medici tineri se scirbesc efectiv si parasesc tara. Pentru ca tocmai acei care pleaca sunt "neadaptatii" la cest sistem prost, deci tocmai cei care ar vrea si ar putea, daca ar avea conditii, sa schimbe ceva.
Catalina, am urmarit cu mare interes acest subiect si inca alte cateva dupa care am facut si sapaturi in paginile forumului si le-am citit din urma. Sunt de acord cu tine ca sistemul este de vina, ca medicii sunt pusi in situatia de "cersetor" cu mana intinsa, ca nu sunt salarii, ca guvernantii nu se implica etc. Si totusi am subliniat in citat "daca ar avea conditii". La ce conditii te referi? Ce anume le-ar trebui si nu au ca sa schimbe ceva fiind "tocmai cei care ar vrea si ar putea"?
Si eu sunt de acord cu "spaga" sub forma de flori, bomboane, cel mult ceva cosmeticale. Dar de aici si pana la a "muri" prin saloane pentru ca nu ai impins cat si cui trebuia e cale lunga. Daca cititi si celalalt topic pe tema "Nu vreau sa dau spaga" eu mi-am pus acolo intrebarea daca nu cumva si noi cei care dam nu suntem chiar mai vinovati pentru situatia asta decat medicii care primesc. Deci, sigur ceva putem face si noi, populatia "civila", dar cu siguranta solutiile ar trebui sa se schiteze si sa incolteasca intr-o minte din interiorul sistemului, a cuiva care este aproape de problema si o cunoaste nu in mintea vreunui guvernant care nu da spaga cand se duce la medic ci doar spune cum il cheama!
Andreea
CorinaD spune:
Depinde!!!!!!!!!!!!!
Eu am dat 3 milioane din care doctorul mi-a dat 1,5 milioane inapoi sa-i cumpar ceva copilului din partea lui.
Credetima ca nu am mai intalnit unul ca el
Doctorul Ion Ionut de la maternitate Giulesti este printre singuri daca nu chiar singurul doctor care isi mai face meseria cu placere si care mai respecta juramantul facut la terminarea facultatii.
Si fetelor credetima ca am avut mari probleme.La 4 luni am facut contractii si am aflat ca am 3 rinichi si de atunci din 2 in 2 saptamani am fost internata si am facut amestec litic pentru contarctii.Si nu a vrut sa ia nimic. Apoi am avut la 7 luni o viroza pulmonara si iar am necesitat internare.Iar cand am nascut a stat lnga mine 12 ore jumate dupa o garda si inca cateva ore dupa ce am nascut sa vada cum ma simt.
cataghe spune:
Candy, sint perfect de acord cu tot ceea ce ai spus, cu mici exceptii, si anume: foarte multa lume, chiar aici pe forum, reproseaza medicilor ca nu-si rezolva singuri problemele salariale. Ipotetic vorbind, cum sa o faca daca le interzici sa faca greva? Acum, depinde ce intelegi prin greva generala, adevarul este ca niciodata nu s-a facut greva cu sistarea totala a activitatii, intotdeauna s-au asistat urgentele. Dar daca te referi la greva generala ca o alternativa la greva de avertisment sau greva "japoneza", cred ca cei din sanatate ar trebui sa-si poata apara drepturile la fel ca orice alt salariat din orice alt domeniu.
Nu stiu ce sa zic despre cele doua sisteme paralele de care vorbeai, sa stii ca ele coexista si in alte tari - in fond, daca eu vreau sa lucrez la un cabinet particular in timpul meu liber sau simbata e treaba mea, nu? Dar, nu zic sa nu fie sanctionati cei care obliga pacientii de la spital sa vina la cabinetul lor particular. Aici exista insa o problema: daca nu platesti medicii bine, sau nu le dai credite la dobinzi rezonabile pentru asa ceva, ei nu-si vor mai putea deschide cabinete - ca nu toti si le-au facut din ajutoare si nici ajutoarele alea nu vor veni la nesfirsit. Atunci, daca ii pui sa aleaga, vor alege sa ramina la spital pentru ca nu au ce face, si omori sistemul privat, ceea ce nu ar fi bine. Daca le asiguri conditii sa-si faca stabilimente private si ii pui sa aleaga, s-ar putea sa ne confruntam, ca in Franta, cu o fuga masiva a medicilor din sectorul public in cel privat, unde se cistiga mai bine, ceea ce iar nu ar fi bine, pentru ca ar da nastere la un deficit de doctori in sistemul public, care e pentru toata lumea. Deci, problema e destul de delicata... dar nu exista in lume nici un sistem sanitar perfect, ce e drept... sunt probleme la care se cauta in continuare solutii chiar si in cele mai civilizate tari din lumea asta.
Androix, ma refeream la faptul ca acesti tineri care pleaca au o alta mentalitate si ca daca statul ar face ceva ca sa-i cointereseze sa ramina si le-ar asigura conditii acceptabile de practica, ei ar schimba multe atit in felul in care sunt tratati pacientii din punct de vedere medical cit si din punct de vedere uman. Pentru ca inca sunt entuziasti si cred in profesia lor. Nu zic, Doamne fereste, ca medicii mai in virsta nu mai sunt asa, dar la cei mai multi intervine blazarea si o anumita obisnuinta de a aborda lucrurile in felul de care pacientii se pling - probabil ca si volumul mare de munca este de vina, nu stiu. Am intrat zilele trecute pe un forum francez si am citit o dezbatere initiata de un student la medicina care se gindea sa faca o anumita specialitate si intreba cum este. Profesori universitari din Franta atit de cunoscuti incit am auzit pina si eu de ei, dar si alti medici cu experienta, nu au considerat sub demnitatea lor sa-i raspunda, si au facut-o cu o pasiune care pe mine m-a impresionat. M-am intrebat citi dintre medicii nostri ar mai putea sa vorbeasca despre profesia lor in felul in care o faceau acei oameni. Pacat...
In al doilea rind, ei bine nu, eu nu sunt de acord nici cu "spaga" din bomboane, flori si cosmeticale, atita vreme cit nu suntem platiti decent. Mie personal nu-mi trebuie bomboanele si cosmeticalele nimanui, mi-ar trebui mai bine un salariu din care sa pot sa ma duc sa mi le cumpar cinstit de la magazin, cele de care am nevoie si atunci cind am nevoie. Daca cineva vrea sa-mi aduca o floare, da, multumesc, asta nu am refuzat niciodata, chiar mi-au facut intotdeauna mare placere, dar asta ca un semn de simpatie si nu ca "spaga", ca oricum flori nu pot sa maninc, pot doar sa ma bucur de ele.
Va pup si sper sa nu se supere fetele ca am deviat putin discutia, daca vreti sa continuam poate ar fi bine sa ne mutam altundeva... ce ziceti?
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
liris spune:
cred ca depinde mult de firea omului .
cumnata mea este chirurg rezident. seful ei face pe banda coleciste si apendicite. Costa 100-200USD si face 4-5 pe zi. Asta inseamna exact cit ati calculat/zi , bani netaxabili!!!si macar dac-ar opera bine.
iar pe linga salariu, cabinet privat s.a.m.d
un bun prieten de familie este rezident pe recuperare , anul 4 . nu are bani , nu a pretins niciodata , are principii clare , nu vrea nici o spaga: oricum la el ajungeau cei de care-i era mila, pestii mari se duceau sa se recupereze si sa dea "sacu" de bani la sefu'. Dar prietenul acesta al nostru sigur isi va pastra integritatea si cind va veni vremea sa fie el sef. Pariez pe asta . Ptr ca el este un astfel de om. By the way : nu are nici casa , este casatorit , si are o masina de 2000 dolari .
sistemul sanitar este dezastruos in Romania , si perfectibil in tari mai civilizate, ptr ca ce probleme am auzit si pe aici si eu insami de cite m-am lovit....dar asta e administrarea , partea financiara in Ocident e rezolvata binisor.
Ideea e ca in Romania multi doctori sunt lacomi si mai exista si ideea aceasta ca medicul este asa ceva mare de tot: spun cu mindrie in jur doctor Xulescu si pretind bani (pe vremuri deschideai usa cu capul ca bratele iti erau pline ...metaforic vorbind). Din pacate, de cele mai multe ori nu mergem la check-uri ci mergem ca ne doare/supara ceva si gata! te prind la strimtoare ai incasat-o.
Spaga , intr-o tara saraca , este inevitabila, mai ales in sisteme cheie ca cel sanitar,unde cum ziceam, te doare si nu-ti mai pasa de nimic, insa ce ma supara este faptul ca unii doctori (si nu numai ei , sa nu uitam de personalul mediu)sunt lacomi , si de regula ei sunt cei care deja au foarte mult.
Androix spune:
Catalina, apropo de mutat hai sa ne mutam pe "Nu mai vreau sa dau spaga" daca nu va deranjeaza.
Apoi, apropo de "spaga" compusa din flori bomboane sau cosmeticale, scuzele mele! M-am exprimat eu gresit: Am vrut sa spun si eu ca le accept tot ca pe un semn de simpatie, multumire etc.
In schimb, nu sunt de acord cu tine nici intr-o mie de ani si pentru nimic in lume cand tu pledezi pentru spaga din motive de sistem de rahat si salarii mici si efort de invatare (din partea medicilor) mare! Deci, repet, pentru nimic in lume! Te rog sa nu uiti ca traim intr-o tara saraca, condusa de guvernanti si parlamentari pusi pe capatuiala (fara suparare, cam pe acelasi principiu: sunt, am fost sarac n-am ce sa fac!), dar mai sunt si alte bresle care se zbat in mizerie si parca nu mai cer atata spaga ca sa-si faca meseria in virtutea faptului ca si ei trebuie sa traiasca!
In al doilea rand, scuza-ma dar noi, muritorii de rand, platim cu varf si indesat serviciile medicale. Ca banii nu ajung unde trebuie asta e parte a doua! De ce va razbunati pe noi?! De ce nu va cereti drepturile banesti la guvern ca doar ei deturneaza fondul adunat de prostime? De ce tot noi trebuie sa platim inca o data? Stiu: pentru ca pe noi ne puteti strange cu usa, pe noi ne doare cand ne cautam prin doctori, iar nu pe guvernanti!
"cumnata mea este chirurg rezident. seful ei face pe banda coleciste si apendicite. Costa 100-200USD si face 4-5 pe zi. Asta inseamna exact cit ati calculat/zi , bani netaxabili!!!si macar dac-ar opera bine.
iar pe linga salariu, cabinet privat s.a.m.d" Deja aici nu mai este vorba de a-ti asigura un trai decent este vorba de lacomie! Deci iar pica varianta pe care o sustii.
Andreea
mimitete spune:
Catalina nu pledeaza spaga, ea incearca s-o explice, de ce exista. Daca continuam sa ne bagam capul in pamint si sa spunem ca indiferent de cauza, solutia eliminarii spagii este "pedepsirea" inculpatilor, nu cred ca avem nici o sansa de izbinda.
Nu cred ca breasla medicilor e mai buna sau mai rea ca altele, toate breslele care pot profita de pozitia lor, profita. Din pacate sint bagati in aceeasi oala cu totii si lumea isi inchipuie ca marea majoritate cistiga 800USD pe zi cum mai dadea cineva un exemplu. Cu siguranta ca aceste cazuri exista dar sint departe de a fi norma.
Daca meseria asta ar fi asa de banoasa cum ziceti ar fi in continuare batalie la intrarea la medicina asa cum era pe vremuri. Cei care aleg insa sa o fac vad ca sint ostracizati ca ce i-am pus eu sa faca asta.
Este gresit sa-ti inchipui ca umai medicii ar schimba ceva cerindu-si drepturile, nu ii baga nimeni in seama la guvern. Sint prea putini si nu "deranjeaza" destul caci nu pot bloca prin greva totala caci tot populatia ar suferi (cred ca exista si lege in aceasta privinta).
Tristetea mare vine din faptul ca cei care refuza sa se "adapteze sistemului si sa traisaca din spaga" nu au alta sansa decit sa plece din Romania daca vor sa-si continue meseria si in acelasi timp sa traiasca decent. Si asta este un pas foarte greu, o iau practic de la 0 si isi reiau marea parte a examenelor, ori asta nu o face nimeni de placere ci de nevoie.
Nu inteleg de ce cineva nu era de acord cu coexistenta sistemului public si privat si dreptul medicului de a lucra in amindoua locurile. Exisa peste tot in lume cu rezultate bune.
Asa cum a spus si Catalina, devine problematic cind esti "indrumat" sa te prezinti la cabinetul privat al respectivului ... asta nu se intimpla in vest caci este platit sufiecient de bine ca sa se "coboare la asa ceva", nu mai conteaza un pacient in plus sau in minus.
Numai bine,
Mihaela
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Androix
In schimb, nu sunt de acord cu tine nici intr-o mie de ani si pentru nimic in lume cand tu pledezi pentru spaga din motive de sistem de rahat si salarii mici si efort de invatare (din partea medicilor) mare! Deci, repet, pentru nimic in lume! Te rog sa nu uiti ca traim intr-o tara saraca, condusa de guvernanti si parlamentari pusi pe capatuiala (fara suparare, cam pe acelasi principiu: sunt, am fost sarac n-am ce sa fac!), dar mai sunt si alte bresle care se zbat in mizerie si parca nu mai cer atata spaga ca sa-si faca meseria in virtutea faptului ca si ei trebuie sa traiasca!
In al doilea rand, scuza-ma dar noi, muritorii de rand, platim cu varf si indesat serviciile medicale. Ca banii nu ajung unde trebuie asta e parte a doua! De ce va razbunati pe noi?! De ce nu va cereti drepturile banesti la guvern ca doar ei deturneaza fondul adunat de prostime? De ce tot noi trebuie sa platim inca o data? Stiu: pentru ca pe noi ne puteti strange cu usa, pe noi ne doare cand ne cautam prin doctori, iar nu pe guvernanti!
Andreea
Andreea, sincer nu stiu de unde ai tras concluzia ca eu nu as fi de acord cu ceea ce ai scris mai sus, dar oricum ar fi, imi pare rau ca m-ai inteles gresit. Probabil din cauza a ceea ce am scris despre greva? Dar greve in sistemul sanitar au fost in toata lumea asta! De ce pacientii au pretentia sa fii platit ca un oarecare, meseria de medic sa fie perceputa ca oricare alta meserie, dar cind vine vorba de drepturi ca oricare alt salariat medicii nu au dreptul sa le ceara? Nu e nedrept? In rest suntem comparati cu orice alta profesie si ni se spune ca si altii care si-au tocit coatele pe bancile facultatilor o duc prost. Atunci noi de ce nu am avea dreptul si sa ne aparam interesele de oameni, asa cum fac toti? Aici nu vorbesc de spaga, sa fiu bine inteleasa, vorbesc despre o forma oarecare de protest.
Ah, abia acum vad ca tu te referi explicit la spaga. Chiar nu stiu ce anume din ce am scris ti-a indus aceasta idee, cum ca eu as fi de acord cu spaga...
Cred ca Mihaela a inteles exact ce am vrut sa spun. Voi interpretati ca medicii se "razbuna" pe pacienti - de ce nu interpretati mai bine ca statul se "razbuna" pe medici si pacienti deopotriva?
Nu vreau sub nici o forma sa intelegeti tonul meu ca pe unul incisiv, pur si simplu discut, fara pretentia de a sti totul si de a detine adevarul absolut. Opiniile voastre de la alte subiecte pe mine personal m-au influentat foarte mult, pentru ca mi-au aratat adevarata perceptie a populatiei fata de tagma medicala, ceea ce, credeti-ma, este ceva despre care majoritatea medicilor habar nu au. Poate pe unii nici nu ii intereseaza. Pe mine ma intereseaza, pentru ca am muncit toata viata ca sa ajung o persoana respectabila si m-am trezit in noroi pina in git, indiferent de ce am facut si fac ca sa neg ca as merita asta.
Tot ce va rog este sa nu lasam discutia sa degenereze, sa incercam sa pastram un ton calm. Nimeni nu se razboieste cu nimeni aici, facem doar un schimb de opinii. OK?
Nu stiu cum sa ne mutam pe celalalt subiect... aveti vreo idee?
Va pup,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Candy spune:
Poate ne ajuta moderatorii sa unificam cele doua subiecte despre spaga...
In legatura cu greva: Sunt de acord cu orice forma deprotest, mai putin cu greva generala, cu sistarea activitatii, asa cum medicii au amenintat in mai multe randuri. Chiar daca ipotetic s-ar asigura urgentele, practic in fata serviciilor de urgenta ar fi cozi de cel putin cateva zeci de oameni, care nu ar putea fi asistati simultan, ceea ce inseamna ca cel putin o parte din bolnavi ar ptea foarte bine sa moara in fata urgentei, cum s-a si intamplat in unele cazuri, exact in perioada grevei.
Corina D., a propos de medicul de care vorbeai, mi se pare de un cinism fara margini gestul lui. Adica dupa ce tu dai spaga din banii tai, vezi-doamne il mustra constiinta, dar numai pe jumatate, si intr-un acces de generozitate iti face un discount de 50% la spaga si ti-i returneaza, chipurile din partea lui, sub forma de "dar din dar"? Eu i-as fi aruncat in fata, sincer!
Trebuie sa ne fie clar, alinand suferinta, medicii isi practica meseria, nu ne fac o favoare personala.
Catalina, care ar fi, in opinia ta, un salariu decent pentru un medic, suficient cat sa acesta sa nu mai ia spaga?