In ce sa mai crezi - despre valori si lipsa lor

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka
Nu esti sau esti in functie de locul in care te nasti. Uite, pe vremea lu' ceasca, lumea (sau o parte din ea) avea libertate de gandire, desi cu totii se nascusera intr-un regim totalitar si un intreg sistem se caznise sa-i indoctrineze. Azi, desi traim in 'libertate', nu toti sunt liberi.


Confunzi libertatea de gindire cu deschiderea personala spre gindire. Si eu si tu sintem la fel de liberi sa gindim si sa spunem ce gindim. Diferenta dintre noi poate fi daca eu cred fara sa gindesc in prejudecati de exemplu si tu poate alegi sa te gindesti daca prejudecatile au sau nu sens. Dar diferenta asta dintre noi nu schimba faptul ca aici in Rom avem acceasi libertate de gindire.

Pe vremea lui Ceausescu nu exista libertate de gindire. Atunci toti eram invatati la scoala ca adevarul indubitabil e scris de Marx si Engels. Dar au fost oameni mai valorosi ca altii, care au gindit ca nu e adevarat si au vrut sa fie liberi sa spuna ce cred.


Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei



Sa ne rugam pentru Emma, zilnic orele 13

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Sirimie, pe vremea lui Ceausescu exista libertate de gandire.
Nu ne impiedica nimeni sa reflectam asupra unui lucru, asupra unei opiniii, gand, sau punct de vedere.

Libertatea in gandire este sinonima cu libertatea de idei si cu libertatea de constiinta.

Nu am invatat la scoala ca adevarul indubitatbil era spus de Marx si Engels. Asta o invatai mai tarziu, prin facultate, pe la liceu, la economie politica, filosofie sau istorie.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Da, ai dreptate.
Eu fac o confuzie intre libertatea de gindire si cit de liber esti sa iti exprimi opiniile.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei



Sa ne rugam pentru Emma, zilnic orele 13

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui sirimie
1. Confunzi libertatea de gindire cu deschiderea personala spre gindire. Si eu si tu sintem la fel de liberi sa gindim si sa spunem ce gindim. Diferenta dintre noi poate fi daca eu cred fara sa gindesc in prejudecati de exemplu si tu poate alegi sa te gindesti daca prejudecatile au sau nu sens. Dar diferenta asta dintre noi nu schimba faptul ca aici in Rom avem acceasi libertate de gindire.

2. Pe vremea lui Ceausescu nu exista libertate de gindire. Atunci toti eram invatati la scoala ca adevarul indubitabil e scris de Marx si Engels. Dar au fost oameni mai valorosi ca altii, care au gindit ca nu e adevarat si au vrut sa fie liberi sa spuna ce cred.



1. Tot ce se poate. Pentru mine, nu e nicio diferenta intre una si alta. Adica, indiferent de factorii politici (cu propaganda si retorica aferenta), economici, sociali etc, libertatea de gandire nu poate fi decat personala. Si nu colectiva sau abstracta.

2. Nu doar oamenii 'valorosi' sau recunoscuti ca atare se faceau 'vinovati' de doublethink. Si de doublespeak.

Dar ajung atatea consideratii despre libertate. Alte valori...acolo...?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Citat:
citat din mesajul lui sirimie

[quote]citat din mesajul lui oanamada
Exemplu: intreaba pe cineva la tara ce este valoare...si va spune ograda, pasarile, vaca, popa satului, primarul si doctorul...asta este scara de valori.
Intreaba un invatator si iti va spune altceva decat un medic, un economist, un afacerist etc



Te contrazic putin. Pasarile si vacile nu sint valori, ci proprietati. Valorile sint in general universal valabile, nu sint stabilite de comunitate ci de istoria omenirii. Si evolueaza, cum bine spune toata lumea pe aici. De exemplu: Cei care inseala sint ne-valorosi indiferent daca sint de la tara sau de la oras.

Pentru unii sint mai putin importante unele valori, pentru altii mai importante, dar asta face diferenta intre oameni, nu toti sint la fel de valorosi.

Hai sa o luam cu inceputul...este exact ce spuneam...1.pentru tine sunt proprietati (pasarile si vacile) pentru ca esti intr-un mediu...pentru ei sunt valori, da, la un loc cu preotul si invatatorul si primarul...e o chestie de nuanta, importanta ce-i drept, pe care ei insa nu o percep pentru ca scara lor de valori este diferita...exemplele pot continua...
2. Acum, pentru ca am tot stat si m-am gandit ma contrazic putin chiar si pe mine cu ceea ce am spus la postarea anterioara, dar te contrazic si pe tine...valorile nu sunt stabilite de comunitate, de majoritatea de care vorbeam in postarea anterioara ci de niste elite ale unei societati care "dau tonul"...istoria omenirii este doar un "factor" (ca sa-l numim asa generic) care perpetueaza sau nu niste norme sociale (cele despre care vorbeam) si niste reguli la care acea "elita" a dat tonul...daca valorile ar fi foat totusi universale si atemporale (ca pana la urma asta inseamna ca le stabileste istoria) probabil acum traim tot in pesteri si mancam carne cruda...chiar si tu spui ca evolueaza...evolutia inseamna schimbare si schimbarea insemna modificare (de viziune, de conceptie, de orice...)...exemplul tau cu cei care inseala sunt nevalorisi este corect, dar extrem de simplificat....cum ramane atunci cu exemplul asta:"cinstit, curat, bogat!!!!" percept vechi, istoric, universal care ne invata ca cinstea este de baza intr-o societate pentru a fi valoros si pentru a insemna ceva...in ce societate???? intr-una in care copiii nostri vad ca numai aia care baga mana pana la cot sunt bogati, fericiti si au de toate? Intr-o societate in care parintii lor muncesc pe branci ca sa le dea ce au nevoie si colegul bogat de 12-13 ani vine cu sutele de euroi in buzunar si cu ceasuri si mobile de ultimul racnet! Cum mai pot discerne ei valoarea...cand la nivel global (si ...in extenso...chiar la nivel istoric)mai mult ai cu pile si cu spate ajung sus decat aia care muncesc din greu ....cum spuneam...este totul relativ.... valorile pana la urma sunt intai un set propriu (de pornire) al fiecaruia si pe urma o adaptare la mediul in care traim.....dar, pana la urma si istoria isi are rolul ei, aici iti dau dreptate...



Oana siCati mica (1 an si 4 luni)

NOI-CRACIUN SI REVELION,
CATINCA MICA, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI, CATI SI MAMI 2, CATI SI TATI, CATI,BUNICII SI STRABUNICELE, CATI SI UNCHII,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

oanamada,

Poti sa-mi spui te rog , ce inseamna pentru tine GENEROZITATEA?
Este un bun sau o valoare?

dupa aceea mai filozofam

Sophia 2ani 06.09.06
+28
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Ionica, nu inteleg unde bati?!!? Penbtru mine, adica in setul meu de valori Generozitatea a fost intoatdeauna prezenta si da, este o valoare nu un bun....chiar as vrea sa-mi explici ce ai vrut sa zici...sincer..ori nu m-am facut eu bine inteleasa...oric nu ai urmarit tu de la inceput discutia pe margine postarii mele...
cat despre filosofii...scuze, dar discutia asta nu prea are cum sa fi altfel decat filosofica...subiectul in sine nu este "tangibil" ci filosofic

Oana siCati mica (1 an si 4 luni)

NOI-CRACIUN SI REVELION,
CATINCA MICA, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI, CATI SI MAMI 2, CATI SI TATI, CATI,BUNICII SI STRABUNICELE, CATI SI UNCHII,

Mergi la inceput