criza, iarasi criza!pe voi a inceput sa va afecteze? se fac concedieri, se intarzie plata salariilor? va intreb pentru ca unde lucrez eu deja bate vant de criza si eram curioasa la voi cum e. sau in ce alt fel va afecteaza criza in mod direct si personal!
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
IUBESTE SI FA CE VREI!
Raspunsuri
ancadragoman spune:
eu lucrez in constructii si cel putin la noi la firma nici vorba de criza,lucram pe rupte si facem ansambluri rezidentiale de blocuri
anca de Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca
BAZAR PENTRU SONIA
ionica spune:
Criza se simte si in domeniul chimiei,s-au inchis 4 fabrici este vorba de BASF, General Motors,Opel si din cate am inteles mai toate uzinele de automobile sunt in stend-by.
Presa sufera si ea destul de mult ,ziarul Francez Financiarul a stopat imprimarea datorita lipsei de publicitate in presa scrisa, ziarul se poate citi doar on-line,sunt multe reviste in aceiasi situatie se v-a vorbi dupa ianuarie.
in germania soldurile au inceput deja din 15 noiembrie,in timp normal ,soldurile demarau deabia dupa 3 ianuarie.
Companiile aeriene sufera si ele doarece lumea v-a cheltui mai putin anul acesta pt. calatoriile la soare.
Noi primim in fiecare saptamana scrisori de la asiguratorii de sanatate si auto cu majorarea preturilor cu 10%,oamenii isi vor sista asigurarile sau vinde masinile in acest ritm( ma rog,vor pastra doar o masina per familie).
Eu vad negru in fata ochilor cand ma gandesc la oamenii cu venituri medii si sub medie,ei vor fi afectati cel mai tare.
Sophia 2ani
+17
sirimie spune:
In Rom nu cred ca se simte inca.
Tot apar tot felul de stiri ca sint dati oamenii afara, dar am auzit ieri la stiri ca in momentul asta somajul e de 4% fata de 4.1% in aceeasi perioada a anului trecut. Adica e furtuna intr-un pahar cu apa, din cauza jurnalistilor deontologi care sustin ca asta se leaga de criza si ne asteapta vremuri grele.
Eu cred ca o sa fie mai greu prin ianuarie-februarie cind cred ca multi din cei plecati sa munceasca in Spania sau Italia se vor intoarce acasa.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
rlami spune:
Eu cred ca in Romania situatia este mult mai grava decat se spune in declaratii oficiale. Daca luam numai exemplu ratei somajului ganditi-va numai cati dintre romani muncesc inca fara forme legale - aceea dintre ei care vor ramane fara serviciu nu vor face obiectul cifrelor declarate dar per total vor afecta si ei puterea de cumparare si alti indicatori statistici.
La stiri am vazut cazul catorva companii mari care au recunoscut ca sunt afectate si au recurs la disponubilizari. Majoritatea refuza insa sa recunoasca public ca sunt afectate afectate de criza pentru ca se tem de repercursiuni in lant; cred ca, pentru a supravietui, multe companii din randul celor mici si mijlocii recurg la metode de restructurare mai putzin "curate".
Mie nu-mi ramane decat sa ma rog la Dumnezeu sa treaca repede si anul viitor sa vina cu zile mai bune pentru toata lumea.
anya spune:
In Romania e mai mult pe post de "Bau-bau", deocamdata.
Somaj: intr-o prima faza vor fi disponibilizati (e un fel de-a spune) pensionarii care munceau pentru venituri suplimentare si vor fi pensionati cei care indeplinesc conditiile. Nu va fi o fericire, dar nu raman muritori de foame.
Banci: vor aparea din ce in ce mai multi datornici, deoarece au crescut ratele. Bancile vor gasi solutii de refinantare, esalonare...se descurca.
Unde lucrez eu, intr-o multinationala care se ocupa de servicii, deocamdata nu se pune problema de dat afara, de scazut salarii. Probabil ca nici nu vor creste, dar partea cea mai proasta e ca oamenii care pleaca din motive personale nu mai sunt inlocuiti, ceea ce va duce in mod sigur la scaderea calitatii.
Claudelu spune:
Eu muncesc intr-o multinatioanala din domeniul auto si din ianuarie se trece la concediere colectiva. Situatia nu stiu cat e de grava ca cel putin in momentul de fata avem livrari la greu, dar ceea ce nu stim e ceea ce ne asteapta dupa sarbatori, pentru ca desi avem comenzi in sistem clientii nu au binevoit sa le si confirme, iar ca masura de precautie pentru evitarea unui dezastru s-a ales concedierea colectiva. Atmosfera nu e deloc placuta mai ales ca mai toti dintre noi asteptam cu sufletul pitit listele
Yaia spune:
Nu stiu cum e in Romania, dar aici sigur oamenii iau masuri preventive. Anul acesta, focurile de artificii de ziua nationala a Finlandei au durat doar 3 minute!!! Se economiseste de unde se poate.
Firma mea a ales sa amane petrecerea de Craciun de anul acesta pana pe la mijlocul lui ianuarie, ca sa nu o anuleze cu totul. Deci eforturi se fac peste tot....numai romanii inca nu prea cred in criza. Am auzit o teorie interesanta, cum ca traind intr-o criza continua din '89 incoace, romanul nu poate recunoaste criza mondiala actuala.
Tare mult imi doresc sa treaca repede si usor...foarte important pentru multi, in special cei nu prea calificati, sa-si pastreze slujbele.
La noi e ok deocamdata si inceputul anului urmator pare sigur, ca ala cica va fi cel mai greu...Vom trai si vom vedea!
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007)
Poze
Ramonika spune:
la noi de dinainte de criza se incerca reducerea personalului, dar prin plecari voluntare, nu era cazul de concedieri...
deocamdata nu ne afecteaza criza prea tare, suntem in domeniul prestarilor de servicii (utilitati) de care nu prea se poate lipsi lumea, asa ca... mergem mai departe.
mai rau stau cei ce lucreaza in productie...
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
ladyJ spune:
Cunosc doua persoane din Bucuresti carora li s-a spus in fata: ´´lucrezi pe bani mai putini sau pleci´´.
Este vorba de doua firme mari, departamentele HR si administratie.
Salariul le-a scazut cu 35%.Au acceptat.
In aceleasi companii s-au redus numarul de angajati pe motv ´´nu am ce sa-ti dau de lucru´´
nuschu spune:
Compania la care lucrez se ocupa de consultanta in infrastructura publica. In Ro, cel putin, e nevoie de infrastructura. Criza inca nu se simte si nu stiu in ce masura se va simti in domeniile pe care le acopera in Ro. In Marea Britanie (unde e firma mama), au inceput sa caute solutii pentru angajatii din anumite birouri mai mici, care se ocupa de imobiliare, de ex.
Criza in domeniul infrastructurii in Ro nu sta decat in capacitatea, sau disponibilitatea firmelor de a castiga contracte folosind un anumit tip de stimulare catre autoritati, specific orientala :P.
Sotul meu lucreaza la o firma ce face proiectare si management de proiect in mare masura pt clienti privati (ansambluri imobiliare, cladiri de birouri etc.). Deja au probleme in a incasa banii, iar unii dintre clienti opresc proiectul la incheierea unei faze intermediare, nu la final.
Sora-mea lucreaza pentru un grup auto. Atmosfera e foarte neplacuta, cum spune si Claudelu, se pregatesc sa sisteze productia, sa dea angajati afara (din productie si din serviciile conexe - marketing etc.).
Ma intreb ce vor face bancile din Ro in conteztul asta, cum vor face fata: tot mai multi clienti in situatia de a nu fi in stare sa acopere costurile credituelor. Nu cred ca-i incalzeste cu nimic sa devina proprietarii a sute, mii de case pe care n-are cine sa le cumpere. Dar, probabil ca exista si un revers al medaliei...