Ramanem in tara sau plecam?
Raspunsuri - Pagina 10
Guestus spune:
Yo cred ca voi atacati problema intr-o maniera gresita
Este absurd sa va orbiti aici cu scuze si motive...fac asta pentru copil..plec pentru copil..viitorul lui etc...si sa ratati realitatea.
Nu nene..ideea este ca daca tie iti este bine ii este si copilului...asa ca trebuie sa vezi in primul rind pentru tine cum este si apoi cu ce va fi peste 30 ani cind se face el mare. Clar ce am zis?
Ca apoi incepe vechea placa...am suferit pentru tine si uite cum ai ajuns...nu inveti..nu faci...nu dregi...nu muncesti.. blabla
Bedrosmart spune:
Eu am inteles ca Natynic vroia sa stie de ce unii pleaca si altii raman, nu?
Eu i-am raspuns EI la intrebare: am spus de ce raman EU, cum gandesc si simt EU, nu am comentat in nici un fel motivatiile altora de a ramane, respectiv de a pleca din tara.
E dreptul meu sa consider ca as creste un strain, nu are absolut nici o legatura cu alti romani care au emigrat si cu felul in care isi cresc ei copiii. Si nu inteleg cum ar putea parerea mea sa jigneasca pe cineva, cata vreme se refera STRICT la mine si la familia mea.
Bedrosmart
P.S. Evident, chestia cu Mihaela Radulescu era o figura de stil (puteam sa zic, par examplu, Andreea Marin), dar... fiecare intelege ce vrea.
bird70 spune:
Fiecare natie are un anumit specific. Noi vorbim aici de Romania dar aceleasi caracteristici le intalnim si in tarile vecine, indiferent de situatia lor economica. Usurinta cu care oamenii emigreaza depinde de gradul in care se identifica ca individ cu caracteristicile populatiei din care pleaca si cea in care soseste. Eu personal nu am reusit niciodata sa ma identific cu caracteristicile romanesti, nu o spun ca o critica si nu ma refer doar la partile negative. La fel de bine nu am reusit sa ma identific cu caracteristicile nemtilor de exemplu dar iubesc Germania si sunt constienta ca mai mult de vacanta nu as fi fericita acolo. Multi romani cred ca daca situatia economica se va indrepta, Romania va fi ca Occidentul, dar nu va fi asa. Nici in Occident nu este peste tot la fel, tarile sunt atat de diferite, caracteristicile fiecarui popor difera atat de mult, chiar daca tarile au resurse si sisteme puse la punct.
Parerea mea, daca pleci din Romania nu pleci pentru bani, pleci pentru suflet, pentru liniste, pentru echilibru.
Sa va povestesc o intamplare. Niste prieteni romani de aici, stam de vorba la un bbq si din una in alta, unul din ei povesteste o intamplare din Romania. Era o poveste amuzanta, la un semafor un copil s-a apucat sa-i spele geamul, omul protesteaza, copilul devine nepoliticos, apare o piranda cu un puradel care cerseau la colt....urmeaza un dialog foarte colorat si amuzant. Noi radem si ii dam cu mancarea si . Fiica mea intreaba ce era cu femeia si copilul, prietenul nostru ii spune ca cersea, folosea copilul mic ca sa obtina bani de la oameni la colt de strada. Povestea asta a suparat-o atat de tare pe fiica mea , nu intelegea cum poate cineva sa duca un copil la cersit, de ce nu a intervenit nimeni de la protectia copilului, de ce nu spuneau oamenii de pe strada nimic si...de ce radem noi??? Si atunci mi-am dat seama cat de traumatizat este de fapt sufletul nostru, cum acele imagini vazute zilnic ne-au facut nepasatori si reci, fara sa ne treaca prin cap de tragedia pe care o traia micutul .
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Multi romani cred ca daca situatia economica se va indrepta, Romania va fi ca Occidentul, dar nu va fi asa. Nici in Occident nu este peste tot la fel, tarile sunt atat de diferite, caracteristicile fiecarui popor difera atat de mult, chiar daca tarile au resurse si sisteme puse la punct. Parerea mea, daca pleci din Romania nu pleci pentru bani, pleci pentru suflet, pentru liniste, pentru echilibru. |
exact...romania va ajunge o groapa de gunoi...se vor aduce deseuri radioactive...se vor face experimente nucleare...lumea va muri...economie nu exista...in schimb australia va trai fericita si blabla. ..vai ce bine ca ai dus copilul acolo...si nici in ro sa nu-l mai aduci never ca vede mizeria si il traumatizezi. d"aia stai pe forum aici 10 h ca nu te identifici cu romania ...
O sa fii tu australian 100% cind o sa fiu yo mormon
lia popescu spune:
Naty, eu nu numai ca am cochetat cu ideea de a pleca, dar am fost si in masura sa o fac - aveam Green cardul in buzunar, insa aveam si cateva probleme- copil mic, parinti bolnavi, un barbat care nu dorea sa plece si...un post intr-un spital, post obtinut cu multe sacrificii si la care imi era greu sa renunt. Am fost ..in vizita, dar m-am simtit foarte speriata, straina si ingrozitor de departe de casa (in Europa poate ar fi fost mai usor)si am decis sa raman acasa...mai mult pentru problemele personale pentru ca in rest cred ca m-as fi adaptat... sunt destul de razbatatoare.
Buuun...deci am ramas. Nu am teoretic de ce sa ma plang- am un copil sanatos , cuminte, un barbat pe care il iubesc, o casa, o gradina mare, cum visam, masina,casa la tara, acelasi post...
Dar ..exista niste probleme...nu pot sa-mi fac meseria asa cum as dori si cum ar fi corect, motiv pt care simt ca ma deprofesionalizez pe zi ce trece, nu pot schimba nimic decat serviciul (asta ni se repeta daca incercam sa spunem ceva), nu stiu cum sa-mi educ copilul...in modul traditional, civilizat facandu-l astfel vulnerabil in fata mitocanismelor de la tot pasul, sau sa fac din el un mic mitocan adaptat realitatii? Din punct de vedere social ma simt nedreptatita... fac parte dintr-o categorie care trezeste ura si furie in anumite persoane (mi-am dat seama de asta, cel mai bine aici, pe forum)...copilul meu nu spune nimanui ca parintii lui sunt medici, pentru ca a avut si el cateva experiente neplacute.
Sigur ca sunt fericita sa aud zilnic vorbindu-se in limba mea, ma bucur daca vad ca ceva se schimba in bine- strazile, orasul...
De fapt...nu imi pare rau ca nu am plecat. Cred ca daca pleci ajungi sa nu te mai simti nicaieri bine- acolo este bine dar nu este acasa, acasa nu este bine , sunt lucruri care zgarie retina sau timpanul dar..este totusi acasa. Se poate sa ai tot timpul o senzatie de neimplinire, nu stiu, asa cred.
Ideal ar fi sa creasca si in domeniul nostru mobilitatea profesionala- sa ai un contract pe 5 ani in Germania, apoi daca ai chef sa te intorci in tara sa mai lucrezi cativa ani, daca si programa scolara este uniforma cat de cat, copilul nu are de suferit, ba chiar ii face bine sa cunoasca locuri, oameni noi.In alte profesii acest stil de viata este posibil...poate se va schimba si ceva pe la noi.
Mult succes in orice ai decide!
ellej spune:
Ca nu va deveni niciodata Romania occident, e clar, dar, personal nici nu-mi doresc asta neaparat. Prietena mea din Germania nu-si poate face un snitzel ca vin vecinii sa se planga de zgomot. Ok, probabil ca doar respectand niste reguli stricte se ajunge la supercivilizatie, dar eu m-as multumi cu civilizatia Romaniei antebelice.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
bird70 spune:
citat din mesajul lui Guestus exact...romania va ajunge o groapa de gunoi...se vor aduce deseuri radioactive...se vor face experimente nucleare...lumea va muri...economie nu exista...in schimb australia va trai fericita si blabla. .. |
Asta ai citit printre randuri? Ce am vrut sa spun este ca fiecare popor are anumite caracteristici care nu se schimba cu bunastarea materiala. Italienii nu vor fi niciodata atat de perfectionisti ca nemtii si nici nemtii nu vor fi asa petrecareti si familisti ca italienii. Exact asa si romanii au anumite caracteristici care vor ramane indiferent de progresul pe plan economic. Eu personal nu m-am identificat niciodata cu aceste caracteristici, poate si din cauza ca m-am nascut intr-o comunitate minoritara in Romania. Nu am spus ca sunt bune sau rele doar ca EU nu m-am identificat cu ele.
O sa fii tu australian 100% cind o sa fiu yo mormon |
Ce te face sa crezi ca vreau sa fiu australian 100%? Eu sunt ceea ce sunt. Ma identific mai degraba cu australienii decat cu oricare alt popor pentru ca aici am descoperit caracteristici comune. In Australia ma simt mai australianca decat m-am simtit in Romania romanca sau in Germania nemtoaica. Dar de fapt sunt o amestecatura din toate trei pentru ca Australia este 'acasa' al meu fara nici un dubiu, dar 'acasa' vorbesc romaneste si am o legatura speciala cu Germania.
Guestus spune:
Nu inteleg...daca spun ca nu am treaba cu Togo..nu ma identific si altele...pai nu merg domle pe www.togo.com sa-i obosesc si sa-i plictisesc cu vai ce rau traiti voi si altele...totul spus in "numele binelui" cica. E simplu ca buna ziua.
Nu ma simt roman...nu-mi place neam romania...e o mizerie...dar stai 10 h aici sa povestesti ce rau e de cei de acolo.... si ce bine de tine ca stai in australia la bbq cu alti romani e ceva care nu se leaga aici
stefania_97 spune:
Buna,
Eu am emigrat in 2003, nici o clipa pana acum nu mi-am dorit sa ma intorc inapoi, nu mi-a fost dor de Romania dar imi este dor de parintii mei. Prietenii s-au imputinat cu trecerea tmpului.
Nu regret pasul pe care l-am facut. Am fost in Portugalia intai unde dupa cativa ani mi-am dat seama ca nu imi pot concretiza visele. L-am intalnit pe sotul meu si dupa ce ne-am casotorit am decis sa ne indreptam spre alte meleaguri. Ne-am documentat si pe lista noatra era Canada, Australia si Scandinavia. Scandinavia ne-a convins din cauza familiilor noastre pe care le putem vizita mai usor.
Am reusit cam tot ceea ce ne-am propus. Am ales Danemarca. Nu e o tara perfecta dar are un sistem social incomparabil cu Romania. Platesti taxe mari dar ai in schimb acces la tot aproape in totatlitate gratuit.
Da, ne-am gandit la copii cand am ales tara asta. Nivelul criminalitatii este unul dintre cele mai scazute din Europa. Nivelul de trai este destul de ridicat. Nu vreau sa se chinuiasca ca mine ca sa faca o facultate. Are alte oportunitati aici. Consider un avantaj ca va creste aici. Din start va invata 3 limbi.
Nu ma simt straina si nu ma simt daneza. Sunt eu indifernt in ce tara as fi, ma adaptez dar sunt eu, ambitioasa,incapatanata, imprastiata si optimista. Nu imi lipsesc stirile romanesti care sunt in stare sa deprime si cel mai optimist om, daca vreau sarmale imi fac, iar daca simt nevoia sa vorbesc romaneste o fac cu fiica mea.
Nu sunt in stare sa ma intorc in Romania nu as putea tolera coruptia, inselaciunea, slabele servicii publice si slabul sistem de sanatate.
Nu sunt o persoana sentimentala ci mai de graba practica. Am vecini draguti si simpatici la fel cum am avut si in Romania. Am o viata linistita, nu muncesc n ore extra fara plata, nu astept mai mult de 10 minute la medic, imi pot permite cam tot ceea ce imi doresc si nu trebuie sa ma omor muncind. Pot sa dedic timp familiei mele.
Pentru mine a fost o experienta buna, mi-a deschis ochii ca se poate trai si altfel. Suntem capabili sa ne adaptam la orice situatie si cine nu o face e pt ca nu e motivat sau nu este convins.
stefania mamica Catarinei din 25 aug 2007
http://salexandre.wordpress.com/
http://www.flickr.com/photos/balexandre/
maraki spune:
eu chestia cu " sant romanca dar nu ma identific cu romanii " nu o pot intelege neam In final esti apatrida!!!
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5