Criza financiara mondiala

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip
totusi pot compara sumele aruncate de europeni comparativ cu americani pe piata?
http://www.nationalpost.com/news/story.html?id=877828

Io cred ca "aruncat cu banii" si garantat nu inseamna deloc acelasi lucru. Io am inteles-o ca pe o asigurare aceasta garantie. Toata lumea a aplaudat aceasta masura caci a dat roade imediat, situatia in burse infloritoare fata de saptamana trecuta - doar tu si premiul Nobil de economie ce-au avut de criticat, da' macar premiul Nobel o face cu ceva argumente .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Sirimie, USA are resurse proprii, pe care nu le exploateaza. Exista petrol, gaze, carbuni.
Cred ca multe tari din Europa depind de Rusia, de exemplu.

Lume multa, oameni putini

da da..exista de toate......si in plus sint si oameni multi...ca d"aia ii trimite bush sa se imputineze prin irak si afganistan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

"stiu sa munceasca"...daca pun 20 oameni sa sape santul ziua si alti 20 sa-l astupe noaptea inseamna ca se munceste mai ceva ca in lagarul nazist
Din pacate azi.. 2008 nu ajunge numai sa muncesti..ca asa au facut si romanii pina in 1989

lasa ca vin romanii sa ii invete cum sa munceasca:)

pai sa stii ca au nevoie.....pina acu 3 zile..in plina criza a petrolului ei faceau masini cu motor de 10 litri...si le faceau si pe stoc
cica a venit criza pe nepregatite...si d"aia au dat chix.
yo cred ca ceausescu este reincarnat in US

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Citat:

eu ti-am argumentat destule. de ce am zis ca tu vezi din avion e ca tu vizitezi america, eu am trait si colo si colo. una e sa colaborezi cu o firma si sa iti dai cu parerea dupa o vizita de 1 saptamana pe an la sediu din alta tara si una e sa lucrezi zi de zi.

Asta crezi tu.

Citat:

nu uita ca vorbim la modul general si ca o completare si un alt argument vorbind de munca in usa sau ro, nu uita cati km de autostrada a facut Ro in ultimii 20 de ani si cati USA... daca ai fost in usa cred ca nu ai vazut muncitorul de la constructii cu sticla langa el... Dar deja devine discutie RO vs USA si de fapt e vorba de comparatiile USA Europa in situatie de criza.

Eu aveam impresia ca vorbesti de comparatia dintre europa de vest si SUA, unde este criza financiara si cad banci. (Nu cred ca atunci cind spuneai "europa" spuneai de fapt Romania). Si atunci nu ai dat nici un argument in favoarea comparatiei tale Europa de vest- SUA.

Citat:

Ca o alta chestie, nu stiu daca te intereseaza dar as mentina si asta, este ca aici daca nu iti faci treaba in cele 7,5 ore sau 8 cat ai program si stai peste program esti considerat ineficient. Ca sunt situatii in care trebuie sa stai ca o cere proiectul din cauza de timp asta e altceva.

Am motive serioase sa nu cred asta. Am tangente cu "sistemu'"

Citat:

Nu mi-ai raspuns la argumente.. esti de acord cu ce am zis?

Cred ca intelegem diferit in ce consta un argument.

Citat:

Iar ca raspuns la creditele in ro nu ma intereseaza ce acte iti trebuie ci iti amintesc ca se luau credite pe buletin( stiu ca nu se mai iau)

Dar tu stii ce puteai cumpara cu buletinul? Electrocasnice. Cit de scump este un aparat electrocasnic si care e pierderea daca unii creditori nu pot sa plateasca? Cade vreo banca?

Citat:

sau ca eu nu as da un credit de masina cuiva daca pretul nu ar fi maxim salariul lui pe 6 luni. Iar la case ( nu apartamente) la fel... mai mult de 3 ori salariul pe familie anual. Aia inseamna creditare rationala in Nord America si se intorc lucrurile la normal. In aceste conditii in Ro ar fi jale. Sau toata lumea are 100k pe famile si cumpara case de 300k Euro... la apartamente raportul e 2,5 salariul anual. rational in Ro? Ca bancile iti cer 100 de hartii nu are nici o legatura cu raportul asta crede-ma. In plus in RO ar trebui sa fie si mai drastic ca la ratele de la banca adaugi si riscul cursului de schimb in general, comisioane ale bancilor, etc.

iar ce imi zice Isarescu e acelasi lucru pe care il zicea si federal reserve acum 3-4 ani...

Poate sa fie mai sigur cum zici tu, dar in Rom se acordau credite care erau maxim 70% din venitul lunar dovedit (unele banci aveau plafoane mai mici). Si pentru a acoperi sume mai mari, creditele se faceau pe perioade mai lungi. E mai scump dar nu e irational.

In SUA se cumpara orice pe credit, de la haine la cauciucuri de masini si masini. Singura conditie acolo e sa ai carti de credit si "credit history". Dar problema a venit de la credite ipotecare care s-au dat fantezist: unora care nu aveau bani, am citit ca in unele cazuri le puneau bani in cont ca sa se imprumute. Si problema e ca s-a intimplat nu in cazuri izolate, ci la scara larga, lucru care a generat criza de anul trecut din real estate. Asa ceva nu s-ar putea intimpla in Romania.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui sirimie

Citat:

Iael, nu stiu ce o sa fie in Ro, dar in USA de castigat au castigat aia care i-au avut la saltea:) Imobiliarele au cazut, actiunile la fel, bancile nu mai vorbim... sa vezi cand s-o intra in criza in Europa ca nu mai exporta nimic ro, nu mai primeste bani de la UE si o sa se intoarca la nivelul din 2003-2004. Nici chirii nu o sa mai iei ca o sa aibe lumea bani, dar sa vinzi. Nu uita ca si in Euro ai inflatie si chiar daca pretul ramane acelasi 5 ani inseamna peste 20-25% mai mic doar din inflatie.

In SUA "imobiliarele au cazut" pentru ca s-au dat credite fara acoperite. Bancile au "cazut" pentru ca au cumparat instrumente financiare derivate riscante ca pe investitii sigure. Cred ca deja exista "criza in Europa" dar nu la nivel de depresie mondiala ca sa nu mai poata consuma nimic. Cred ca sint sanse mici ca Romania sa se intoarca la nivelul din 2003-2004.

Despre Andrei

Am un client in SUA care mi-a povestit urmatoarea chestie.
Acum cam 3 ani a primit de la "primarie" (nu mai retin exact cum se numeste la ei) o adresa prin care era anuntat ca valoarea casei lui este de 500 000 USD si trebuia sa plateasca impozit conform acestei tidule. Omu' stia insa, chiar si acum 5 ani, ca daca vinde casa nu ia pe ea mai mult de 300 000 USD. Dar a zis, OK, platesc impozitul, daca ziceti voi. Dar a avut vecini care s-au dus cu tidula de la primarie la banca si au zis "Hei, sunt bogat, uite, am o casa de 500 000 USD, vreau un credit de 400 000 USD" si banca n-a avut ce sa zica. A luat de bun ce-a zis primaria si i-a dat omului creditul. Circul a inceput cand bancile au vrut sa vanda casele astea de 500 000 USD (alte clientilor rau platnici) si au vazut ca de fapt ele valorau 300 000 USD si chiar mai putin.

Probabil ca nu este singura cauza care a dus la aceasta criza, dar poate fi una dintre ele ...

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Si daca e sa fiu paranoica pana la capat, legat de povestea pe care am relatat-o scurt, pot sa stabilesc si urmatoarele interdependente:

1. statul le-a spus oamenilor ca sunt mai bogati decat sunt (ca sa le ia mai multe impozite)
2. bancile le-au dat credite pe baza a ceea ce a spus statul
3. a aparut o criza perfect predictibila la nivel macro, de catre cercul de elite care-a avut ideea supraevaluarii caselor (putem trage concluzia ca aici a pierdut numai cine nu era informat de la centru).
4. statul a bagat iar mana in buzunarul oamenilor cica pentru a preintampina un colaps financiar generalizat; oamenii au dat cu bucurie ("e pentru siguranta noastra, Dude...")
5. si mana bancherilor iar grebla se facu...
Q.E.D.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

"...si banca n-a avut ce sa faca".Da ce ,era cu pistolul la tampla foctionara?Banca putea foarte bine sa-i spuna:nea gicutu ,eu nu-ti dau tie creditul asta pentru ca nu prea cred in ivaluarili facute.
Iar nea gicutu ,cinstit cum deducem ca se vroia,de ce a cerut credit de 400 000 dolari si nu l-a platit cand stia ca acea casa valora mai putin?De ce nu a contestat impozitul daca era asa de onest?Pana si in RO exista procedura contestarii,iar in America se dau in judecata pentru orice.
1.DEci,nu statul le-a spus oamenilor ca sunt mai bogati decat se cred,nea gicutu s-a vazut cu tidula in mana si s-a umflat in pene,apoi s-a dus dupa ailalti sa-si ia si el niste banuti de-a moaca,desi stia ca nu-l tine cureaua.
2. Statul este vinovat pentru ca nu a avut un sistem de supraveghere a sistemului financiar ok si pentru ca Fed s-a jucat de-a Mos Craciun cu dobanzile.Nu pentru ca i-a dat o tidula lui nea gicutu.
3.Si uite asa ajunseram la elita cea distructiva ,inca un pas si ajungem la francmasoni.
4.Aici sunt de acord.Nu sunt eu vinovata ca nea gicutu si-a supraevaluat in mod constient proprietyatea.Pentru chestia asta ar fi bine sa primeasca o camera zabrelita fara credit.
Hai,mai,Sirimie cum sa le puna bani in cont sa se imprumute?Tie daca ti-ar face vreo banca asa ceva ai zice "ura,hai sa consum si banii astia".Nu te-ai gandi inainte ca mai trebuie sa-i dai si inapoi?
NU,Romania este in afara crizei,ca de-aia face atatea eforturi BNR-ul zilele astea.Si Europa la fel,ca de-aia se injecteaza atatia bani si se nationalizeaza la greu bancile.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui loryi1974
Hai,mai,Sirimie cum sa le puna bani in cont sa se imprumute?Tie daca ti-ar face vreo banca asa ceva ai zice "ura,hai sa consum si banii astia".Nu te-ai gandi inainte ca mai trebuie sa-i dai si inapoi?

Nu eu am sustinut asta, e un link mai sus in subiectul asta unde scrie. Eu cred ca e verosimil, acolo bancile cistiga mult de la orice credit, de ce sa nu inventeze clienti? Ideea e ca a fost un fenomen generalizat, altfel nu putea cadea asa de mult real estate. Bancile de investitii cad acum pentru ca au portofolii de ipoteci de genul asta, care nu pot fi platite si pentru care valoarea caselor a scazut foarte mult.

Despre Andrei

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

apocaliptic...pai nu vezi ca deja a inceput?
De ce consideri tu ca scenariul de mai sus nu este posibil?

Preturile la apartamente s-au triplat in ultimii 3 ani. Nu se poate sa scada la jumatate din cit erau atunci.

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui sirimie

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

apocaliptic...pai nu vezi ca deja a inceput?
De ce consideri tu ca scenariul de mai sus nu este posibil?

Preturile la apartamente s-au triplat in ultimii 3 ani. Nu se poate sa scada la jumatate din cit erau atunci.

Despre Andrei

Ok,daca eu am cumparat anul trecut,sa zicem, un apartament in valoare de 200.000 euro, si acum apartamentul meu valoreaza (deci acum) 170.000 euro(sunt indulgenta)..inseamna ca am pierdut deja 30.000 euro din valoarea initiala.
Ok,eu am credit la banca,pe 20 de ani.Eu platesc apartamentul la valoarea la care l-am luat,adica 200.000 euro.Plus dobanda creditului.
Euro urca.Eu cand m-am indatorat, procentul de indatorare era 70% din venituri.Acum daca urca euro,ma rog sa-mi ajunga salariul sa platesc rata.

Pai? E ok asa?

Preturile scad.Deci frumosul meu apartament de 200.000 de euro nu mai face atat.Dar eu platesc ca prostu,ca nu am ce face.

In 10 ani,nu stiu care va fi valoarea,insa o valoare asa de mare ca in ultimii 3 ani NU va mai fi,pentru ca se stie,erau preturi umflate rau de tot,adica nu facea cat se cerea.

Nu se considera ca pierd? Chiar daca pretul se stabilizeaza la 150.000 euro,nu e chiar jumate,dar pierd foarte mult.

Daca cineva cumpara cum un apartament,il ia mai ieftin in primul rand,deci ratele sunt mai mici,iar scaderea valorii nu mai e asa mare ca la apartamenul meu.

Eu asa vad lucrurile.

Este o situatie reala si mi-a fost povestita de nenea indatoratu´care este cu nervii la pamant.

Mergi la inceput