problema de etica

problema de etica | Autor: Sabina

Link direct la acest mesaj

In nluna mai am participat (pasiv) la un simpozion unde am fotografiat majoritatea momentelor importante.
In final mi-au fost 2 solicitate pt a se ilustra cu ele un articol intr-o revista de specialitate. Persoana care a scris articolul a trikmis redactiei fotografiile mele atasate la randurile scrise.
Eu am scris numele meu pe poze...dar, la publicare, partea cu pricina a fost pur si simplu taiata si cu asta basta.
Uitandu-ma mai atent prin revista, am observat ca asta e la toate fotografiile, nu apare cine le-a facut. Nici la colaboratori nu sunt trecuti fotografii.
Acuma, mie nu mi-aduce nicio glorie un nume pe o poza...mai ales ca-s poze banale, nici macar neaparat jurnalistice, exprima atmosfera de acolo, dar atata. Nici pretentii materiale n-am avut(si nu am)

Insa chestia cu taiatul nu mi se pare in regula. sa le bat sau nu obrazul? sau mai bine o las moarta...ce-ati face in locul meu?

____________

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
______________

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Sabina,macar se se inroseasca merita!Asa ceva nu se face,eu le-as bate obrazul un pic!

"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns misha71 spune:

E foarte urit din partea lor ca au facut asta. Am vazut citeva dintre fotografiile facute de tine si sint superbe. Ai talent in a descoperi fatza nevazuta a unor lucruri. Ar trebui sa fructifici talentul asta si sa nu mai faci "faceri de bine" (scuzati limbajul) cu oameni care nu merita. Unii ziaristi nu au scrupule. Au vazut prea multe filme cu reporteri/ziaristi/paparazzi si nu au reusit decit sa devina niste imitatii ieftine. O fi asa in realitate, dar nu la noi. Cel putin nu inca.
Data viitoare fii rea! Drepturi de autor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadameBovary spune:

Nu au voie sa iti scoata semnatura de pe poza. Asta e ca si cum le dau drept poze din arhiva lor. Nu conteaza daca nu ai pretentii materiale (cu toate ca poate ar trebui sa ai), nu au voie sa iti scoata copyrightul de pe ele! Baga-le originalul in fata daca fac nazuri si cere-ti drepturile!!! URASC chestii de genul asta din pacate... jurnalismul e plin de astfel de porcarii!

I never fake ... sarcasm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papanash spune:

Sabina, nu e doar o problema de etica, e o lege din cate stiu eu, care obliga specificarea autorului.
am lucrat vreo 2 ani la o revistutza mondena si in afara de fotograful redactiei care aparea totdeauna in caseta redactionala, mai apareau si poze aduse ce persoane intervievate care doreau publicarea anumitor poze artistice etc, dar sub fiecare foto aparea si numele fotografului. Seful nostru insista mereu pe chestia care era obligatorie-de la el stiu. asta era acum vreo 8 ani si nu cred ca s-a schimbat intre timp legea.
poate intra aici cineva cu informatii de actualitate.
Si chiar de n-ar fi obligatoriu, tot era normal sa se specifice autorul. Eu zic sa le bati obrazul .



.............................................................
Mama de papanash Andreiutz ( 02.10.2007 )

www.flickr.com/photos/23756759@N04/2543804427/in/photostream/" target="_blank">Ghighi
filme Ghighi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Probabil vor avea obrazul gros si vederea incetosata asa incat geaba bati ca nu vede nime'. Dar tot le-as spune macar asa pt sufletelul meu.

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brigit spune:

Si eu cred ca trebuie sa le "bati obrazul" cu atat mai mult cu cat tu le-ai furnizat fotografiile fara a avea vreo pretentie materiala de la ei.

Si totusi, ei cu buna stiita ti-au sters semnatura de pe fotografii, ceea ce mi se pare chiar lipsa de bun simt -in primul rand - si de profesionalism -ceea ce e mai grav.

Uite, citeste www.legi-internet.ro/index.php?id=63#140" target="_blank">aici, art87, paragraful2



April

Emma are nevoie de ajutor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns misha71 spune:

Citat:
citat din mesajul lui april16

Uite, citeste www.legi-internet.ro/index.php?id=63#140" target="_blank">aici, art87, paragraful2



Pai nu se refera la fotografiile facute la comanda? (specificate in paragraful 1). Din cite am inteles, Sabinei i-au fost solicitate fotografiile, iar ea le-a dat de bunavoie. Nu au fost comandate. Sau poate nu am inteles eu bine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Mie nu mi-a cerut revista fotografiile, ci auorul articolului despre simpozionul respectiv. Eu i-am spus ca le dau doar cu numele meu scris pe ele, el se jura ca asa le-a furnizat revistei (nu le dau numele special ca sa nu le fac reclama )
cred ca april se refera la asta:

Art. 87
[...]
(2) Daca numele autorului figureaza pe exemplarul original al fotografiei, el trebuie sa fie mentionat si pe reproduceri.
astept sa fac rost de datele de contact ale redactorului sef, il cunosc personal, mi-a fost si profesor un semestru...uffff!



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!


Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brigit spune:

Pt Misha-Nu, nu se refera doar la acelea. Se refera la "obiectul" drepturilor de autor.Din lege reiese ca orice "opera fotografica " sau "orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei" constituie obiectul acestei legi; nu faptul ca au fost comandate sau facute in baza unui contract scris face ca acestea sa fie protejate de aceasta lege.
Trebuia sa fi indicat mai intai capitolele 3 si 4 si aspoi trimiterea respectiva.
Pe scurt ideea este urmatoarea: in calitate de autor Sabina are anumite drepturi, care sunt specificate clar in capitolul 4:
Autorul unei opere are urmatoarele drepturi morale:
a) dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa opera la cunostinta publica;
b) dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica;
d) dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse operei, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa;
e) dreptul de a retracta opera, despagubind, daca este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciati prin exercitarea retractarii.

Ei pentru ca au utilizat fotografiile au anumite obligatii, printre care si aceea de a mentiona numele autorului pe reproducerile lor, atata vreme cat exista si pe original.

Evident ca atata vreme cat nu s-a semnat un contract problema e departe de a intra in sfera juridica, ramane o problema de etica asa cum a scris si Sabina.




April

Emma are nevoie de ajutor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns misha71 spune:

Deci..."facerea de bine"....
Acu' e clar. Doar drepturi "morale", adica nesimtirea nu se pedepseste. Pacat, ca m-as fi privatizat si eu cu vreo puscarie, ca nu as fi dus lipsa de clienti.

Mergi la inceput