problema de etica

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Brigit spune:

Sabina, mult succes; nu cred ca trebuie sa fii "eleganta" mai mult decat e cazul

Sunt convinsa ca faptul ca redactorul sef iti e cunoscut face discutia un pic stanjenitoare, dar n-o lasa balta doar ca sa fii "finutza si dragutza"

Desi off-topic, nu pot sa nu remarc faptul ca presa e plina de jurnalisti care in scoli isi copiau referatele de pe net si care in meseria pe care o practica nu fac corelatia intre copiat si plagiat. De fapt in Romania e o chestie general valabila, arta nu face exceptie, voiam noi sa ne ducem la Eurovision cu o melodie "inspirata"...of!

April

Emma are nevoie de ajutor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Si totusi:

Nu discut aici decat aspectele strict legale.
Opera intra sub incidenta protectiei drepturilor de autor in momentul aducerii ei la cunostinta publica (nu intru in detalii - textul de lege lamureste ce inseamna asta - publicare, difuzare etc).
Conform art. 4:
(1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta
publica.

Si de aici - discutam despre o posibila relatie contractuala (care nu are legatura cu juramintele):

1. De ce n-au fost furnizate fotografiile insotite de un contract de cesiune a drepturilor de autor?
2. A fost ea publicata anterior, intr-o forma sau alta, ca sa se prezume furtul?

Pe de alta parte, ar fi destul de greu de demonstrat intr-o eventuala instanta ca tu ai facut acea poza (foto la un simpozion public din unghiul ala putea face oricine, probabil, deci nu prea intra in caracteristica operei - sa fie originala, creatie intelectuala etc). Mai mult, daca a ilustrat o stire sau o informatie de presa, nu intra deloc sub incidenta Legii privin protectia drepturilor de autor. Una peste alta, nu-ti ramane decat sa ai o discutie lamuritoare, ca sa afli eventual unde a fost "fractura" si pe cine sa nu mai crezi data viitoare. Legal insa...

Si ca tot veni vorba, vezi pe unde iti lasi manuscrisele sau cui canti vreo tema de-a ta! Pana sa te dezmeticesti, s-a si "pus" la Ateneu sub alt nume!

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grodear spune:

Tre' sa le spui macar ca sa fii tu impacata cu tine.
Dar daca asa obisnuiesc, nu iti face sperante ca o sa i doara foarte tare...

Ralu- mamica de fetita superba!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Sabina eu as insista macar pentru o erata in numarul urmator cu "la articolul cutare.. nr cutare... fotografii de....". ca si cum ar fi fost o scapare si gata. si cu ocazia asta scapa si de alte complicatii.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

fotografia o pot f usor dovedi ca e amea. In prima zi numaieu am facut poze acolo, plus ca exista fisierele originale care pot fi confruntate. Asa numitele fisiere RAW.

Partiturile imi sunt protejate la asociatia drepturilor de autor, acolo nu e problema:)))

Nici eu nu vreau decat o discutie lamuritoare, si bineinteles ca in viata mea nu mai prezint ceva fara contract.....

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Annisia spune:

Sabina, la asta cu contractul ai mare dreptate. NU stiu cat te ajuta, dar iti voi povesti o faza a unui amic...
Era intr-un club si l-a abordat un ziarist. Cum ca are o poveste interesanta si i-ar trebui un tip care s-o ilustreze. Sub promisiunea ca poza din ziar va aparea cu o banda neagra peste ochii tipului (pentru a i se respecta intimitatea si imaginea), respectivul a acceptat sa faca fotografiile. Peste cateva zile il suna tatal lui si-l ia la niste injuraturi dumnezeiesti. Ce se intamplase?
Nu numai ca banda neagra nu exista si tipul aparea in toata splendoarea lui, cu zambetul pe buze, dar povestea era despre un gigolo, student in ultimul an la Facultatea de Litere, care trebuia sa se prostitueze pentru a se intretine pe el si pe cei patru frati ramasi la Chisinau cu mama lor (ca tatal ii parasise). Erau date tot felul de chestii picante si vulgare. Iar totul aparea ca si cum le facea tipul din fotografie. Tatal lui mare director a fost tras de maneca de catre o colega, care ii cunostea familia foarte bine. Si tipa l-a abordat la modul: ce Gigele, nu iti mai ajunge salariul de a ajuns fiu-tau sa se prostitueze???
Am ramas socata cum poate sa se intample asa ceva. De atunci am jurat ca nu voi lucra in presa scrisa, desi am absolvit Jurnalismul. Am incercat in televiziune, pana cand postul pentru care lucram a difuzat fotografii din dormitorul Andreei Marin, intr-un moment de intimitate. Am renuntat si acolo, pentru ca lucrurile astea nu sunt deontologice si nu pot caracteriza un ziarist profesionist. Bine, asta ne invata in facultate, dar de la ce inveti si pana la ce iti cere patronul e o cale atat de lunga...
Eu am decis sa ma retrag, desi nu am rezolvat nimic. Poate ca daca m-as fi implicat si as fi luptat impotriva acestor chestii, poate as fi rezolvat mai mult (macar pentru sufletul meu, ca stiam ca am facut ceva, altceva decat sa bag capul in nisip, precum strutul)... Te sfatuiesc sa iei ATITUDINE!!!! E dreptul tau! E munca ta! Nu alege sa lasi lucrurile asa, din niciun motiv. Pentru ca asa facem toti si de asta isi permit orice le trece prin cap, in goana lor dupa bani si glorie. Tocmai pentru ca stiu ca nimeni nu se opune si nimeni nu le face nimic, din comoditate, din lipsa de timp, din lipsa de mijloace materiale, relatii, informatii etc...
Iti doresc succes si sper sa ti se faca dreptate!

Micul Yanis creste mare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FELIS spune:

Sabina... da... e dreptul tau, munca ta, timpul tau... E o chestie de etica asa cum ai zis... si nu trebuie sa stai fara sa faci nimic... Deci... bafta... sa ne ziic ce ai facut...

Felis si Mihai-Cristian (06.12.04)
pozele noastre,
"Caracterul fara inteligentza poate mult, dar inteligentza fara caracter nu valoreaza nimic" Cicero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns armandcp spune:

Sabina

Daca ai posibilitatea, trimite-le din nou pozele cu EXIF atasat. EXIF include si camera serila number (cel putin la Canon) si le dai cu ele in cap.
In genere, bine ar fi la post procesare sa iti faci un template frame cu semnatura ta pe ele.
Asa nu au cum sa spuna pe viitor ca pozele au venit din cer.

Bate-le obrazul. Ptr asa ceva nu exista scuze. E furt pe fata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns armandcp spune:

In RAW ar trebui sa ai EXIF. Dar daca RAW a fost exportat cu defaults in JPG, EXIF e si in JPG.
Si le spui clar QED nene.
Le arati si seria de la camera
Sa vezi ce amabili devin. Copyright infringement ? Mama ce mi-ar place sa merg cu de astia in tribunal. Macar de amorul showului sa fie facuti de cacao. Ca profesionisti nu sunt. Iar cel ti-a spus ca le-a dat asa cum le-a primit, poate sa fie asa cum a zis. Dar ... am rezerve.
Pe de alta parte, atata timp cat respectivul nu e agentul tau, lucrarile tale nu au ce cauta la el.
Imi pare rau sa spun, dar sper sa iti fie invatatura de minte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

am primit raspuns.
Armand , ai dreptate, se cam arunca pisica de la unu la altu.
desi nu se recunoaste ca s-au primit foto cu copyright, va aparea o erata:))
LOL.

multumesc mult de sutinere, si da, mi-a fost mare invatatura de minte.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput