DECRETEII
Raspunsuri - Pagina 9
ari spune:
Ramoneloo, imi vine sa plang un pic citind ce scrii... Stii tu ca in vremea aceea, noi, femeile intre 16 si 45 de ani eram numite in documentatia medicala *lotul fecund*? ...Acum imi vine sa rad...amar. Exact asa se vorbea si de animale.
Oricum, ai scris frumos. Si sensibil.
maraki spune:
Explozia demografica nu as numi-o esec social, noi cei nascuti de dupa 1967 nu santem chiar de aruncat. Decretei sant toti cei nascuti intre 1967-1989....au fost multe sarcini neplanificate dar cu copii doriti pana la urma.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
ari spune:
Pai din cate am inteles eu ( scuze daca am inteles gresit), nimeni n-a afirmat ca esecul social ar fi nasterea tuturor copiilor in acea perioada. Esecul social a fost dupa parerea mea starea aceea de disperare creata si mentinuta, destabilizarea familiilor, teama de zi cu zi, inclusiv atunci cand luai pastile (de la bisnitari, deseori fara sa poti vedea data expirarii pe cutie), femeile care se procopseau cu sarcini pe care nu le puteau accepta din motive lesne de inteles, copiii bolnavi care s-au nascut, etc., etc., etc.
Sigur ca au fost multe femei care, din fericire, au acceptat sarcina, chiar si neprogramata si au nascut copii sanatosi pe care i-au iubit. Dar astea sunt cazurile fericite. Despre celelalte (multe, din pacate), e mai greu de vorbit. Nu a fost si nu e nimeni in sufletul lor.
Eu sunt bucuroasa ca a venit ziua in care femeile din Romania nu mai trebuie sa aleaga intre abstinenta si procreere. Nu mai sunt tratate ca animalele de prasila.
petaluda spune:
Tocmai am vizionat si eu documentarul ( Ari, eu l-am luat de pe net, nu stiu cum altfel il poti avea) mi s-a parut foarte bine facut. L-am vazut impreuna cu soacra mea, grecoaica, care a fost forte impresionata, nu numai de subiect in sine ci si de un alt aspect, secundar. A fost mirata de ipocrizia marilor puteri care il primeau in vizita pe Ceausescu fara sa le pese exact de ce facea acasa.
Sunt multe de discutat despre toate astea insa ce pot spune cu siguranta e ca bine ca lucrurile s-au schimbat.CE e ciudat e ca am impresia ca astea toate au fost demuuult de tot, cum zicea si cineva din reportaj, parca a fost o alta viata.
A, si apropos de intrebarile lui Guestus, am vazut acum ca in documentar spun la sfarsit ca aproximativ 10.000 ( deci nu 100.000 ) de femei au murit in urma avorturilor clandestine.
monica70 spune:
Si eu sunt convinsa ca cca 10000 ar fi cifra corecta,sau chiar mai putin,100000 e de-dreptul exagerat.
Si eu sunt nascuta in 1970,dar nu m-am considerat niciodata "decretel" , eu stiam ca celor rezultati din sarcinile nedorite li se zicea asa.
Si mai cred ca cei ce n-au trait atunci,nu au cum sa inteleaga si nu au dreptul sa judece.Era alta lume.Mi se pare atat de indepartata acum! Aveam 19 ani la Revolutie.Mi-am trait adolescenta in uniforma,cu cordelutza si emblema obligatorii,inghetzand de frig in casa,clasa,in statiile si pe scariile tramvaielor arhipline.Invatam de multe ori la felinar,cand se lua curentul.Incalzeam apa sa ne spalam sau sa spalam vasele,cumparam carti la pachet - 3 carti proaste impreuna cu una buna,nu mai zic de cozile la lapte,zahar,ulei,sau mai ales carne brrrrrrrrrr acolo era infiorator,puteai sa mori zdrobit impins de oamenii aia disperati!!! In loc de vata care nu se gasea,foloseam fashii de finet reciclate (le spalam) si noi eram fericite ca avea de unde - doar lucra mami la o fabrica de textile.De tampoane nu se auzise pe-atunci,paote doar de la cei ce primeau din strainantate.
Se lucra luni-sambata ,pe doua schimburi si mami mergea de multe ori si duminica,era obligata,trebuiau sa faca planul la export.Din fericire cu noi a stat bunica paterna (a murit cand am implinit eu 10 ani) ,dar pentru cine nu avea chiar pe nimeni era foarte greu sa cresti si un copil,darmite 2,3,4 ... La trei luni la serviciu ! Alimente de baza ce sa mai vorbesc,noroc ca mai aveam rude la tzara,mai capatam oua,branza,smantana,cate o gaina ... dar nu prea des ca nu erau aproape si in plus se circula cu masina o duminica cu sotz,una fara sotz ,nu?
Anticonceptionale aparusera cel putin la noi in zona de vest,de prin Ungaria,dar din alea care te dereglau de te lua naiba.Maica-mea a luat dupa ce m-am nascut eu si a ramas trei luni fara ciclu dupa ele ,deci a renuntat.Mi-a zis de putini ani doar, ca la un an dupa ce m-am nascut eu,a facut si ea un avort.Fratele meu,nascut in '75 a fost insa dorit.Dar auzeam vorbind zeci de femei de-o varsta cu maica-mea (60 de ani) de cate zeci de avorturi facusera!!! Eu am in familie doii "decretei" nascuti prin '80 ,o verisoara si un nepot de verisoara,amandoi fiind de la tzara.Au fost deja "al treilea " copil,cam in plus, dar ... a venit,asta e! Nepotul tocmai se insoara peste doua saptamani ...
Cred ca cele mai multe avorturi au avut loc in orase.La tzara tot mai aveai cu ce hrani o gura in plus,mai cresteai o vaca,o gaina,un porc ...
MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=44e27bc599b84137e848b4" target="_blank"> PRIMII DOI ANI
"Scrie ca sa nu pierzi florile gandului tau, pe care, altfel le ia vantul !"- N. Iorga
www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">
Ramonika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maraki Decretei sant toti cei nascuti intre 1967-1989.... |
e exagerata afirmatia asta...
mai sunt si familii care au avut unul sau doi copii (doriti) si atat.
as spune ca decretel e al 3-lea, al 4-lea, al 5-lea copil (initial nedorit) dintr-o familie.
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
Adela99 spune:
pe vremurile de trista amintire o sarcina neplanificata si nedorita dar neintrerupta era un decretel.
dar ce se-ntampla in ziua de azi?
"Campania a fost initiata ca urmare a unor studii reprezentative ce au demonstrat nevoia si lipsa de informatie legata de contraceptia moderna si sanatatea reproducerii, in randul femeilor. Studiu Conform unui studiu efectuat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), in parteneriat cu GFK, realizat pe un esantion reprezentativ de 1.035 de femei cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani: 48% dintre femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva; femeile din Romania prefera inca sa foloseasca in proportie considerabila (17%) metode contraceptive traditionale (ex. metoda calendarului). Ele motiveaza "lipsa efectelor secundare" (55%) si "usurinta in folosire" (39%); ca surse de informatie, peste jumatate (63%) citeaza medicul, urmat de revistele pentru femei (49%), prieteni sau radio/tv (35%).
[...]
s-au inregistrat 883,37 avorturi raportat la 1.000 de nascuti vii, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana"
sursa
ecsz: wow! in Romania zilelor noastre cand aratam cu degetul femeile care au apelat la avort ilegal in situatia in care nu aveau anticonceptionale, samd se foloseste avortul ca metoda contraceptiva. fara cuvinte!
unboticutz spune:
citat din mesajul lui Adela99 [...] s-au inregistrat 883,37 avorturi raportat la 1.000 de nascuti vii, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana" |
cifra asta este enorma!! ce sa mai comentezi situatia femeilor de acu 20-30 ani cand vezi ca in zilele noastre, pe care le credem civilizate, se fac cumplit de multe avorturi. nu judec pe nimeni dar la cifra asta nu poti sa nu te gandesti cate femei inconstiente avem in jurul nostru.
sa nu-i uitam!
ramoneloo spune:
maraki,m-ai inteles gresit.nu i-am numit pe 'decretei' esecuri sociale,ci proiectul in sine,care in loc sa duca la explozia aia demografica nemaintalnita a dus in final la moartea atator femei...
Rufus spune:
citat din mesajul lui maraki Decretei sant toti cei nascuti intre 1967-1989.... |
Nu, nu-i asa. De decret au "beneficiat" pana in 1989, dar o faceau in cunostiinta de cauza.
In 1967 femeile (si familiile lor) au fost puse in fata faptului implinit, fara sa le intrebe nimeni.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007