Modalitati de salut - Saru'mana
Raspunsuri - Pagina 7
nelia spune:
Buburuza, am recunoscut pasajul inainte de a vedea sursa pentru ca este unul din filmele preferate ale fetitei mele Agata si, bineinteles ca pasajul cu pricina i-a atras atentia imediat. Dar daca este asa, atunci ce ne facem cu femeile mai simple (vanzatoarelor de la colt, precupetelor de la piata, femeii de servici, etc. - ele sint printese ori ba? Si ele oare nu ar putea sa se intrebe, si pe buna dreptate, daca celor care le spun doar buna ziua, in timp de duamna de linga ele este salutata frumos cu saru'-mina, nu li s-a spus ca si ele tot printese sint!?!
In rest, de acord cu tine... si cu multi de pe aici. Atit timp cit nu o pomeniti pe Aurelia Marinescu la capitolul bune maniere, chiar daca a scris o carte (mult spus, dar e autoare si nu pot sa spun altfel)... va rog!
Viviana, am ris la mesajul tau... Stiu si eu, oare sa risc cind trec pe linga un domn si sa-l salut in gura mare cu baga mare...
Try, hai sa-ti spun si la mine cum stau lucrurile, asta ca sa vezi cit de diferiti sintem, noi, oamenii, si mai ales, noi, femeile... In afara de saru'mina ca salut si la propriu, care mie mi se par intime si ma simt stinjenita cind le fac barbatii straini fata de mine, in rest, sa stii ca mie, ca o fire romantica si visatoare ce sint, imi place de nu mai pot cind un barbat ocoleste masina si imi deschide portiera, cind imi ofera locul sau cind imi potriveste scaunul, cind e galant (si daca e barbatul din dotare, ma simt si mai bine - iti dai seama ca nu am pretentia sa faca asta de cite ori ne urcam in masina, de exemplu daca mergem la cumparaturi, cu tot cu cei trei copii din dotare... dar sa stii ca inghit un pic in sec daca ma invita in oras, o data pe an, ca de cind cu pruncii astia mici mai rarut... si nu face macar o parte din aceste gesturi galante - sint femeie si imi plac gesturile galante, cavaleresti... chiar daca sint sotia lui si mama la timp plin, tot femeie sint pina in adincul fiintei mele. Si el stie aceste lucruri si i-am atras un pic atentia, nu stiu daca era nevoie, ca in curtea lui mai sint doua femei, chiar daca mai au inca laptic la gurite... si se poarta ca atare - pe Agata cel putin o topesc gesturile galante ale lui tati ).
Si sa stiti ca observ cind un barbat nu este galant, nu pot sa spun ca ma deranjeaza, doar constat, nu-i al meu si nu e musai sa fie cu mine galant (sper doar sa fie cu femeile din viata lui). Chiar daca traiesc intr-o societate in care toti sint educati (sau needucati) in moduri fff diferite, tot observ. Un barbat galant nu este doar atunci cind pupa mina sau cind ocoleste masina si deschide portiera. Maniera galanta poate fi transformata, adusa la zi, conformata regulilor din ziua de astazi... Galanteria care vine dintr-o educatie solida in acest sens, vine dinauntru barbatului, nu se rezuma doar la gesturile exterioare pe care acesta le face. De aceea ii simtiti libidinosi sau deplasati pe unii barbati care fac gesturi galante, pentru ca sint doar gesturi, nu vin din contructia lor, nu va simtiti femeie cu adevarat in fata lor. Parerea mea, bineinteles!
Un exemplu: la banca la care sint, exista un consilier, francez la origine, la care ma duc de fiecare data cind am nevoie. De ce? Pentru ca este galant si ma simt respectata ca om, dar si ca femeie atunci cind ma duc la el. Nu pupa mina, nu ocoleste masina, dar tot ce face, de primul bonjour pe care mi-l zice si felul in care imi stringe mina salutindu-ma, o face pentru mine, in calitate de client al bancii, dar si pentru femeia din mine. Si da, il apreciez la rindul meu atit in calitate de consilier, cit si ca barbat (ca tot discutarati despre multinationale). Ca si daca discutam probleme administrative, tot femeie sint! Si are si el una acasa, mai are si o mama si banuiesc ca stie ce inseamna sa respecti o femeie!
Rufus, deci daca ne intilnim vreodata, fii asa cum simti si cum te-a invatat mama, ca cel putin in ochii mei vei sta mai bine!
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU
cristi_2003 spune:
salutul cu sarut mana mi se pare ok - un fost prieten le saluta asa pe toate fetele, indiferent de varsta si colegele mele de facultate erau topite. sotul meu le saluta asa pe cele cu care nu este servus.
dar daca eu intind mana pentru o strangere de mana ferma mi se pare ciudat sa mi-o traga sa o pupe
si imi place daca un coleg ma lasa sa intru prima pe usa sau imi deschide usa - doar ca unii tineri insista sa intri prima si in localuri, nu stiu ca asta nu se face. sau sa ma ajute sa car un teanc de dosare. si iti dai seama automat care o fac pentru ca asa au invatat de acasa si au politetea in sange si cei care o fac din complezenta (mai si rad dupa tine cand intri prima - sunt si specimene din astea). sau cand mancam la oficiul firmei unde sunt 4 scaune si se ridica sa iti cedeze locul. politetea nu e invechita si mie gesturile acestea imi cad tare bine.
17+ cu Traian Carol
the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png
LoraG76 spune:
S-ar parea ca eu am parte de cei mai multi colegi "mai putin educati"... Sa vedeti cum e cand tu ca femeie deschizi usa si el ti-o ia inainte si trece val-vartej pe usa tinuta de tine... Si asta li se intampla tuturor femeilor din firma, nu numai mie...
Lora, mami de Iustina
Rufus spune:
quote:
citat din mesajul lui try
Scuze de-am provocat ceva zgarieturi, n-a fost cu rea intentie. Stiu ca nu te-ai suparat, dar tot ma simt cu musca pe caciula ca nu m-am gandit ca pot ofensa pe cineva.
Nu ai ofensat pe nimeni, era o gluma ca m-am suparat. Cine stie, o veni si vremea aia cand nu o sa mai inghit glume referitoare la varsta. Da' inca nu e cazul.
Eu sunt din ce in ce mai uimit. Am aflat ca pupatul mainii provoaca, in general, sila, sau macar jena. Zicala...da ca oistea-n gard.
Acu' aflu ca daca deschid portiera unei doamne sau ma ridic in picioare la aparitia unei doamne nu realizez mare lucru. Sigur, e o opinie si, in general, parerile sunt impartite aici.
Dar daca tot ma scolesc cu voi, as vrea sa stiu cam care ar fi cateva gesturi acceptate de orice varsta care sa marcheze o doza oarecare de politete? Cam ce forme a luat respectul (ca romantismul sau tandretea sunt porea intime si...ma rog, ne descurcam fiecare cum putem)? Sau, mai precis, cum ar arata o carte de bune maniere, la capitolul asta, pe masura vremilor actuale?
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
cristi_2003 spune:
quote:
citat din mesajul lui LoraG76
S-ar parea ca eu am parte de cei mai multi colegi "mai putin educati"... Sa vedeti cum e cand tu ca femeie deschizi usa si el ti-o ia inainte si trece val-vartej pe usa tinuta de tine... Si asta li se intampla tuturor femeilor din firma, nu numai mie...
Lora, mami de Iustina
nasol
probabil ai si un teanc de dosare grele in brate
17+ cu Traian Carol
the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png
LoraG76 spune:
Din fericire, n-am dosare de carat...deci e si o parte buna pe-aici...
Lora, mami de Iustina
ina_nz spune:
Mie nu-mi place sa mi se sarute mana. In noua Zeelanda chiar nu am vazut nici un barbat facand asta.
Insa imi place foarte mult cand mi se deschide portiera sa ma urc in masina si cand un barbat se ridica in picioare cand intru in biroul lui sau cand suntem la masa si eu vin sau ma ridic sa ma duc la pudrat.
Chiar si doctorii barbati se ridica si te intampina cand intri in cabinet.
Ina
liliana29s spune:
quote:
citat din mesajul lui Rufus
Eu sunt din ce in ce mai uimit. Am aflat ca pupatul mainii provoaca, in general, sila, sau macar jena. Zicala...da ca oistea-n gard.
Acu' aflu ca daca deschid portiera unei doamne sau ma ridic in picioare la aparitia unei doamne nu realizez mare lucru. Sigur, e o opinie si, in general, parerile sunt impartite aici.
"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde
Nu neaparat Rufus . Depinde de la caz la caz . Categoric deschisul portierei mi-ar face placere, sau un alt gest de tipul asta. Cu pupatul mainii...hmm nu stiu . Au fost situatii cand m-am simtit stanjenita si cand mi-a facut placere. Oricum un domn manierat iese imediat in evidenta si am sa incerc sa-mi educ baiatul in stilul asta.
Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).
Jucati www.regatele.com (ma treceti sponsor) . E superb jocul.
Rufus spune:
Da. Cred ca, in zilele noastre, totul depinde foarte mult de context.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
nelia spune:
Rufus, in afara de faptul ca exista a anumita atitudine politicoasa (la fel cum exista si invers), nu stiu, e ceva in felul in care stai in fata femeii respective, nu stiu daca e controlata sau vine din inconstient (dintr-o educatie solida), dar da bine. Ca gesturi, de exemplu, cind intru in biroul unui barbat, faptul ca se scoala de pe scaun, ca isi incheie nasturii de la costum sau macar in atitudine isi aranjeaza ceva... ca ocoleste biroul, ca vine si imi intinde mina tovaraseste, dar nu chiar cum i-o intinde unui barbat - spunasta pentru ca la acel consilier dat ca exemplu, felul in care imi stringe mie mina e diferit de felul in care i-o stringe pe a sotului - la femei are o imperceptibila aplecare a capului si poate si a bustului, iar cealalta mina o tine in dreptul abdomenului, pe cind la barbat cealalta mina este pe linga corp (iar la plecare, poate chiar sa i-o puna tovaraseste pe spate sa pe umar, ca o scurta bataie, in sensul de ce bine ne-am inteles sau sa-ti fie de bine, gest pe care niciodata nu l-a facut cu mine...). Ca ma conduce pina la lift sau pina mai incolo de usa biroului lui... ma rog, citeva exemple, pentru servici... La petreceri, unde vezi ca sint barbati si barbati, nu e indicat sa iesi in fata cu cine stie ce gesturi galante daca ceialalti nu le fac, dar e sufiecient sa le faci cu sotia ta... exact asa cum simti, fara jena. Nu ma simt niciodata stinjenita de un gest galant facut de sotul meu in public, chiar daca e singurul din 10 care o face... Dar poti sa extinzi un pic politetea si galanteria si asupra celorlalte femei prezente, macar la nivel de atitudine, un scaun oferit aici, o usa deschisa dincolo... La o petrecere oamenii vin sa se simta bine, si mai ales o femeie, pentru care o asemenea iesire si rupere din cotidian poate insemna mai mult decit pentru un barbat. Faptul ca o femeie cauta ceva de baut, iar tu esti pe faza si ii oferi un pahar sau un foc... nu o va facea decit sa se simta bine si respectata. Nu ma supar daca un barbat nu e atent, se poate intimpla oricui, dar daca stau linga un barbat (inclusiv al meu) mai mult de trei minute cu un pahar gol in mina si sticlele sint pe masa... desi nu ma supar, desi nu fac botic din cauza asta, nu-mi pica bine... Ma scol, iau sticla si imi torn... dar mi se pare tare neplacut sa fac eu asta in timp ce stau cu trei barbati la masa sau macar linga unul... Nu si la mincare, unde, mi se pare normal sa-mi servesc barbatul (macar acolo, daca acasa nu mai apuc), dar nu ma grabesc sa servesc un alt barbat... decit daca il vad dezorientat (pentru unii barbati poate fi foarte dificil sa-si taie o felie de carne sau sa ia ceva de pe masa fara sa nu rastoarne nimic), atunci ma ofer sa-l ajut... Chiar daca sint straini, chiar daca sint prieteni foarte buni. Pe strada, cred ca atitudinea politicoasa si galanta si cite un gest facut atunci cind e necesar, cum ar fi un loc oferit, sa te opresti si sa lasi loc unei doamne sa treaca, poate chiar sa-i deschizi usa... dar nu la toate doamnele care urmeaza! Daca vad un barbat care tine usa sotiei sau prietenei si asteapta politicos sa mai intre una sau doua femei de dupa ea, dar in fata mea isi cere scuze si intra... mi se pare mai mult decit in regula, pentru ca altfel ar fi politicos fata de mine sau de alte femei, dar nu ar fi fata de sotia sau prietena care il asteapta de 5 minute sa-si termine meseria de portarel... Intelegi tu ce vreau sa spun...
Ah! Si nu suport sa ma tina cineva de cot, mai sint unii barbati care cred ca sint politicosi daca atunci cind conduc o femeie, o ating sau chiar o tin de cot... Nu suport lucrul asta, mi se pare foarte nepoliticos, e suficient daca intizi mina in spatele ei, fara sa o atingi, in semn de invitatie (are si ceva protector acest gest). IN schimb sint topita dupa gestul pe care il fac unii barbati de a oferi bratul, galant... cm ar fi atunci cind inviti o femeie la dans, cu conditia sa nu pui si cealalta mina peste mina femeii care a acceptat bratul oferit... mi se pare din nou un gest nepoliticos, care ia din maretia primului...
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU