Modalitati de salut - Saru'mana
Raspunsuri - Pagina 6
cristi_2003 spune:
totul depinde de cum te saluta cineva
e la fel de politicos un buna ziua cu un sarut mana daca e spus pe un ton ferm, omul ti se uita in ochi, etc. si sotul meu saluta doamnele mai in varsta cu sarut mana - dar nu cu tonul unui copilas, ci ca un barbat care arata respect fata de femei. asa da.
aia cu balele e disperanta. si dupa ce iti pupa mana (semn de respect cica) te ia cu domnisorica... domnita... de iti vine la unii sa le dai palme. ca in 2-3 replici se ajunge la concluzia ca esti femeie, astea-s treburi de barbati, nu te pricepi mata. halal politete!!!
nu exista nici la multinationale in romania cred o norma sa zica ca nu e voie cu sarut mana. tocmai a plecat din birou un domn (coleg da nu-l cunosc bine) care ne-a salutat asa pe mine si pe colega mea. si mi-a cazut bine - pentru ca a fost un salut adevarat. pe acelasi ton pe care le spune buna ziua barbatilor.
17+ cu Traian Carol
the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png
Buburuza-shop spune:
Da-da! De educatie tine. De cei sapte-ani-de-acasa. Invatata la vreme, politetea devine o a doua natura - oamenii sunt si politicosi pentru ca pur si simplu nu stiu sa fie altfel. Politetea adevarata n-are nici o unda de emfaza, de superioritate sau mai stiu eu ce. Eu asa cred.
Mi-am amintit de-o chestie pe care mi-o zicea bunica mea:
Un june care invata bunele maniere, exasperat de multimea de reguli intreaba: "Si, totusi, cine saluta primul?" Iar raspunsul: "Simplu: cel mai politicos!"
Rufus spune:
quote:
citat din mesajul lui Buburuza-shop
Rufus,
Daca tot veni vorba... am ceva special pentru tine:
Miss Minchin: Don't tell me you still fancy yourself a princess? Child, look around you! Or better yet, look in the mirror.
Sara Crewe: I am a princess! All girls are. Even if they live in tiny old attics. Even if they dress in rags, even if they aren't pretty, or smart, or young. They're still princesses! All of us! Didn't your father ever tell you that? Didn't he?
www.imdb.com/title/tt0031580/" target="_blank">Sursa
In traducere libera:
Miss Minchin: Nu-mi spune ca inca te mai crezi vreo printesa... Uita-te-n jurul tau, copila! Sau, mai bine, uita-te in oglinda.
Sara Crewe: Sunt o printesa! Toate fetele sunt. Chiar daca locuiesc intr-un pod mic si prafuit. Chiar daca sunt imbracate in zdrente. Chiar daca nu sunt dragute, sau destepte, sau tinere. Ele sunt tot printese! Toate suntem! Tatal tau nu ti-a spus asta niciodata? Nu ti-a spus?
Cu drag de copii,
Buburuza
Buburuzo... Chiar mi se facuse dor de tine...ca tare scumpa esti la vedere...Nu stiu de unde le scoti pe toate (adica stiu...), dar tare bine zici. In orice situatie.
Fetelor, ca deviem la politeturi acuma, prima carte cureguli de politeturi am citit-o la 10 ani. Era tare veche...erau ciudate si atunci, dar acum. Era o anecdota cu un englez, atacat in mare de un rechin si, desi avea un cutit, nu a ripostat, pentru ca era educat sa nu atinga pestele cu cutitul. Cartea avea influiente clare frantuzesti, englezesti. S-au mai schimbat regulile, dar fundamentul a ramas. Da, nu mai pup mana doamnelor, dar am facut-o. Nu stiam ca este un gest care induce sila, pur si simplu l-am abandonat din instinct.
M-am surprins ieri, la servici, ca am salutat o colega tanara (studenta) cu sarutmana (Buburuzo...corect?)...imediat mi-am muscat limba...o crede si aia acum ca-s doar un libidinos. Ce sa fac, atata stiu...
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
LoraG76 spune:
Rufus, nu cred c-o sa te catalogheze asa...doar daca i-ai si sarutat-o la propriu si considera asta ca fiind ceva intim...recunosc ca nici mie nu-mi place sa mi se sarute mana...doar poate ca dupa un vals, cum spunea cineva...
Eu una nu spun saru'mana altor femei (la barbati nu se pune problema) chiar mai invarsta fiind, dar asta nu inseamna ca ma deranjeaza daca sunt barbati care ma saluta asa. Oricum, putini sunt cei tineri (si aici ma refer la cei care abia au terminat scoala) care saluta asa sau care saluta pur si simplu. Am colegi de serviciu care nu o fac defel...trec pe langa tine ca si cum ai fi invizibil...ei bine, asta mi se pare lipsa de respect si educatie...ba chiar am colegi care nu raspund nici daca ii saluta altcineva...se uita parca speriati sa nu li se intample vreo nenorocire, de parca i-ai lovi cu ceva in crestetul capului... Am si un coleg trecut cu mult de 40 de ani care daca te saluta sau iti raspunde la salut o data pe an e sarbatoare... Nu inteleg de ce, ma depaseste situatia... Sau mai e o categorie care doar dau din cap in semn de alut fara sa scoata vreun sunet...oricum, decat deloc, am invatat sa spun ca mai bine asa...
Lora, mami de Iustina
viviana spune:
Buna ziua, la revedere, saru'mana (ma calca pe nervi si nu l-am mai folosit de ani de zile si nici nu-mi doresc sa-mi spuna cineva saru'mana (sic!)) suint invechite. Ar cam fi timpul sa le inlocuim: bye, bye, hello, baga mare, sa traiesti, hasta la vista, hai noroc, sal'tare.
Caci nu e asa, nimeni nu este atat de neinsemnat incat sa nu merite un salut fie el si baga mare.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Buburuza-shop spune:
quote:Asa-asa! Si "bonjurika!" si "te pupic!"
citat din mesajul lui viviana
Buna ziua, la revedere, saru'mana (ma calca pe nervi si nu l-am mai folosit de ani de zile si nici nu-mi doresc sa-mi spuna cineva saru'mana (sic!)) suint invechite. Ar cam fi timpul sa le inlocuim: bye, bye, hello, baga mare, sa traiesti, hasta la vista, hai noroc, sal'tare.
Caci nu e asa, nimeni nu este atat de neinsemnat incat sa nu merite un salut fie el si baga mare.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
try spune:
quote:
nu chiar asa tinerel, cum spune try...
Oh, Doamne, comparatiile astea. Cand zisei de 40 m-am gandit ca nu mai e asa tanar prin comparatie cu tinerii romani pana in 30 de astazi care nu fac acest gest. Eu n-am auzit de nici un tanar pana-n 30 sa fac acest gest. Scuze de-am provocat ceva zgarieturi, n-a fost cu rea intentie. Stiu ca nu te-ai suparat, dar tot ma simt cu musca pe caciula ca nu m-am gandit ca pot ofensa pe cineva.
Asi, citindu-ti mesajul mi-am dat seama ca depinde de femeie. Eu ma simt stanjenita cand un barbat devine prea galant cu astfel de gesturi (ocolit masina si deschis portiera, ajutat sa ma asez pe scaun, ridicat la masa cand ma ridic eu). Poate pt ca nu am fost invatata cu astfel de gesturi sau poate ca sunt o fire prea pragmatica si prea putin visatoare/romantica. Oricum astfel de gesturi nu mai sunt comune in ziua de azi si nu cred ca au ceva de pierdut femeile sau barbatii care nu le fac, pur si simplu gesturile de respect, tandrete, romantism etc au luat alte forme acum pe care cei cu formatie mai veche (nu si invechita) nu le gusta si nu le vad savoarea, asa cum si tinerele generatii nu mai vad savoare in gesturile de demult.
quote:
Deci cu salutul am inteles...tine de educatie, de obiceiuri...dar totusi eu am o problema: de ce trebuie sa spunem saru'mana (si sa o si facem, eventual) preotilor???
Pt ca tine de obicei, ti-ai raspuns singura. Eu incerc sa evit gestul in sine, dar daca taica popa imi flutura mana pe sub nas la 2 cm, e greu de evitat.
Buburuza, ma tem ca fiul tau nu va avea prea mult ocazia sa mai cunoasca Doamne interbelice (intuiesc ca are in jur de 6 ani). Ai grija doar ca gestul lui de politete cu sarutmana sa fie aplicat doar anumitor Doamne si in circumstante care o cer, altfel risca sa i se rada in nas de catre colegi/prieteni tocmai pt ca nu mai este o forma de satul obisnuita/comuna in zilele noastre. Sunt sigura ca intentiile tale sunt bune, insa asta il poate pune pe el in niste situatii jenante (chiar daca pt tine nu par jenante, pt el, acum sau mai tarziu, poate deveni jenant… inca o data, daca incurca borcanele si nu poate aprecia singur cand situatia nu necesita un pupat de mana) daca vreodata vrea sa faca exces de zel sau sa impresioneze vreo fata.
Oricum senzatia mea este ca multe din regulile acestui aspect (salutul/prezentarea) s-au simplificat simtitor. Eu una sunt adepta regulilor simple si cu o semnificatie, nu pt zorzoane si inflorituri. Acel “asa-i frumos” are o valoare atat de relativa…
Am o nedumerire si o curiozitate in acelasi timp: de ce l-ai invatat pe fiu ltau sa zica sarutmana fetelor de peste 6 ani? De ce 6 si nu 10? Daca ai zis 6 pt ca asta e varsta fiului tau de ce fetele mai tinere decat fiul tau (atentie Rufus ce inseamna tanar ) nu beneficiaza de un sarutmana?
quote:
Acu' am si eu o curiozitate/intrebare pentru parintii de fete: fetele sunt educate sa primeasca un salut politicos? Sau un compliment? Stiu sa raspunda la salut/compliment? Pentru ca si chestiile astea se educa... Parerea mea de mama de baiat manierat :))
Baietii mei sunt inca mici, dar nu intentionez sa-i invat cu sarutmana la nimeni. Pur si simplu mi se pare iesit din uz si daca acum inca se mai foloseste cat de cat, mi-e clar ca peste vreo 10-15 ani, cand vor face curte la fete si-or avea sansa sa socializeze mai mult (sa intre in contact cu persoane de diverse varste) fara mami si tati pe langa ei, sarutmana va fi doar prin carti. Mai ales ca noi fiind departe de Ro, cu atat mai putine sanse sa ai unde aplica o astfel de formula de politete.
Nu mi se pare deloc lipsit de respect ca fiul meu sa-i spuna maica-mii “buna”. Pt ca buna vine de la Buna ziua, nu inseamna ca se trage cu ea de sireturi si nici ca o considera de-o varsta cu el, ci il privesc doar ca pe o alta forma de salut, poate mai adaptata zilelor si locului in care traim noi. Rigorile salutului si ale formei de adresare dintre oameni se schimba in permanenta si cred ca si noi trebuie sa ne adaptam lor, nu sa ramanem tintuiti unor vremuri apuse. N-am nimic cu mamele care isi invata copii sa spuna sarutmana si eventual sa pupe mana, insa ele trebuie sa fie atente si sa-i invete sa faca bine diferenta intre situatiile care cer sau permit o astfel de forma de salut pt ca altfel baietii nostri cei bine educati pot deveni acei “ridicoli” de care vorbeau unele doamne in paginile anterioare.
Similara oarecum mi se pare si situatia vorbitului la pers. a II plural (desi aceasta forma de politete are inca aplicabilitate mai larga). Dar mi-e greu sa inteleg de ce un barbat de, sa zicem 25-30 de ani trebuie sa se adreseze unei femei de varsta apropiata cu Dvs. Eu cand fac cunostinta cu o persoana de varsta apropiata mie mi se pare ridicol sa vorbesc cu Dvs cu ea, indiferent daca e barbat sau femeie, indiferent daca e o intalnire intre prieteni sau daca e intalnire de afaceri. Trebuie ca persoana respective sa fie mult mai in varsta ca mine sa vorbesc cu Dvs. Poate daca e vorba de o persoana cu statul special (rang politic treburi de genul asta) m-as conforma la Dvs. chiar daca persoana respective e de-o seama cu mine. Asa cum la fel de deplasat mi se parea, copila fiind, cand unii parinti isi invatau copii sa li se adreseze cu Dvs. Acum n-am mai auzit tineri parinti sa faca asta, dar... asta e un exemplu cand excesul de zel sau pretentiile personale sunt confundate cu respectul.
Cred ca unii oameni atribuie salutului o forma de respect mai mult decat necesara. Poti foarte bine sa spui sarutmana si sa jignesti profund prin alte gesturi sau prin cuvinte sau mod de adresre ulterioare. Ma gandesc acum la pretentiile de care vorbeau unele fete mai sus cand spuneau ca nu-s ce doamna de la bloc/vecina etc. i-a cerut sa-i zica sarutmana, nu bunaziua. Pt mine asta e un exemplu ca acele femei au ramas ancorate intr-o vreme trecuta cand respectu lse reducea f mult la salut. Daca te salut, nu inseamna ca te respect (desi viceversa sunt de acord ca e o forma de lipsa de respect).
XIO spune:
Eu salut cu "saru'mana" toti vecinii in varsta , indiferent de sex. Parintilor prietenului meu tot asa le spun.
Buna ziua spun la facultate , pers. pe care le intalnesc prima oara , samd .
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Deianira spune:
quote:
citat din mesajul lui XIO
Eu salut cu "saru'mana" toti vecinii in varsta , indiferent de sex. Parintilor prietenului meu tot asa le spun.
Buna ziua spun la facultate , pers. pe care le intalnesc prima oara , samd .
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Deci asa e si la altii din oras .
Eu pe topicul asta aud prima data de problema care o pune acest salut . Prietenii mei din alte orase, fiind de varsta mea, nu-i salut cu saru-mana, deci nu stiam ca e asa o problema , dar m-au atentionat din cauza lui "Ceau" care li se pare ciudat .
Buburuza-shop spune:
quote:Eeei, pai cand am zis eu ca-i treaba sofisticata asta cu salutul... Cu politetea, in general. E complicat. Zau ca e!
citat din mesajul lui try
Buburuza, ma tem ca fiul tau nu va avea prea mult ocazia sa mai cunoasca Doamne interbelice (intuiesc ca are in jur de 6 ani). Ai grija doar ca gestul lui de politete cu sarutmana sa fie aplicat doar anumitor Doamne si in circumstante care o cer, altfel risca sa i se rada in nas de catre colegi/prieteni tocmai pt ca nu mai este o forma de satul obisnuita/comuna in zilele noastre. Sunt sigura ca intentiile tale sunt bune, insa asta il poate pune pe el in niste situatii jenante (chiar daca pt tine nu par jenante, pt el, acum sau mai tarziu, poate deveni jenant… inca o data, daca incurca borcanele si nu poate aprecia singur cand situatia nu necesita un pupat de mana) daca vreodata vrea sa faca exces de zel sau sa impresioneze vreo fata.
Si vorba 'ceea: Noblesse oblige!
Eu vad lucrurile asa: o persoana cu adevarat educata stie sa se poarte normal, sa discearna, sa se adapteze oricarui mediu, oricarei situatii, sa nu epateze si sa nu se puna niciodata-niciodata intr-o postura jenanta sau ridicola. E, daca vreti, cam aceeasi treaba ca si cu muzica - daca ai educatie clasica solida, nu te impiedica nimic sa canti ce vrea muschii tai - de la simfonii la folclor, rock si jazz. Si, cu siguranta, orice ai alege, o vei face bine si "bazat". In schimb, daca doar zdrangani doua acorduri si lalai dupa ureche, n-ai din start nici o sansa sa ajungi la Ateneu... Asa si cu manierele.
quote:Aaaa... Nu l-am invatat eu; asa a ales el. Deocamdata le considera domnisoare numai pe fetitele mai mari. In schimb, s-a prins cum e treaba cu mediul/contextul: in mediul lui "profesional", la gradinita, le spune fetitelor "buna", ca si baietilor. La fel si la joaca, in parc... In schimb, daca intalneste aceleasi fetite in situatii mai "pretioase", cum ar fi o petrecere, le spune "sarutmana". Si stie si sa ofere flori. Si e si frumos de pica :)) - in concluzie, nu-mi fac probleme ca nu va avea succes la fete numai pen'ca are o educatie desueta. S-or mai gasi printese adevarate si peste vreo 10 ani.
citat din mesajul lui try
Am o nedumerire si o curiozitate in acelasi timp: de ce l-ai invatat pe fiul tau sa zica sarutmana fetelor de peste 6 ani? De ce 6 si nu 10? Daca ai zis 6 pt ca asta e varsta fiului tau de ce fetele mai tinere decat fiul tau...
Cat despre pronumele de politete, eu astept ziua cand voi auzi "imi dai voie sa-ti spun dumneavoastra?"