Modalitati de salut - Saru'mana

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Buburuza-shop spune:

Eeeeei, si eu pe-aici. Tot "interbelica" :)). De pe vremea cand se zicea ca regulile fac societatea suportabila, politetea o face agreabila.
Complicata treaba cu salutul, in general, d-apoi cu "Sarutmana" (in nici un caz saru'mana sau, mai grav, sar'naaaa). Sunt o gramada de reguli "oficiale" legate de salut, de moment, de context, de modul in care saluta o Domnisoara/Doamna si cum saluta un DOMN (observati majusculele?). Problema e ca muuulti nu stiu alfabetul salutului, n-au baza, asa ca improvizeaza si ei, cam dupa ureche, sau urmeaza un soi de cutuma familiala/locala.
Si pe noi ne saluta tata cu "Sarutmana". Feciorul meu de cinci ani si jumatate saluta cu "Sarutmana" aproape toate domnisoarele (peste 6 ani :D) si absolut toate doamnele. Barbatilor si femeilor mai simple (vanzatoarelor de la colt, precupetelor de la piata, femeii de servici, etc.) le spune "Buna dimineata/ziua/seara". Mie imi spune tot "Sarutmana". In situatii deosebite, stie si sa "sarute" mana, la propriu (cu ghilimelele de rigoare pentru ca, de fapt, nu se aplica o pupatura stampilata si cu tzoc, ci doar se schiteaza gestul - aceeasi chestie ca si cu "pupatul" pe obraz)... Daca mai tarziu va mai folosi acest salut, e treaba lui. Dar, negresit, va sti sigur cand este cazul sa o faca, si cum (macar cand este prezentat* sau se prezinta* unei doamne mai... "interbelice" :)) sau cand isi conduce partenera de dans dupa un vals sau tango - asa, ca tati)
Fetele nu saluta niciodata-niciodata cu "sarutmana" (cu exceptiile mentionate de majoritatea: bunicii, mama, persoanele in varsta si foarte dragi). Acu' am si eu o curiozitate/intrebare pentru parintii de fete: fetele sunt educate sa primeasca un salut politicos? Sau un compliment? Stiu sa raspunda la salut/compliment? Pentru ca si chestiile astea se educa... Parerea mea de mama de baiat manierat :))

Hai ca m-am lungit nepermis de mult.

* - ca si treaba cu prezentarile e complicata, dar e off-topic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Si la noi se spunea la greu, cel putin in copilarie . La parinti mai spun si acum din cand in cand si spun si la preoti ca ..asa e obisnuinta.
Copilul am sa-l invat sa spuna la doamne, daca vrea ,si am sa-i explic ca de cele mai multe ori are de castigat.
Mie imi face placere cand un barbat ma saluta asa . Nu stiu daca mi-ar mai face placere sa o aud mereu dar cand se intampla uneori imi face placere.

Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).

Jucati www.regatele.com (ma treceti sponsor) . E superb jocul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristi_2003 spune:

quote:
citat din mesajul lui Buburuza-shop

Eeeeei, si eu pe-aici. Tot "interbelica" :)). De pe vremea cand se zicea ca regulile fac societatea suportabila, politetea o face agreabila.
Acu' am si eu o curiozitate/intrebare pentru parintii de fete: fetele sunt educate sa primeasca un salut politicos? Sau un compliment? Stiu sa raspunda la salut/compliment? Pentru ca si chestiile astea se educa... Parerea mea de mama de baiat manierat :))

Hai ca m-am lungit nepermis de mult.

* - ca si treaba cu prezentarile e complicata, dar e off-topic.

Cu drag de copii,
Buburuza

da, stim - doar ca eu imi imaginez tocmai ca sarutatul mainii nu se face toata ziua si in orice imprejurare.de ex la servici prefer sa dau mana barbateste.

dar si unii barbati sunt ridicoli cu asta - ca mai vezi cate unul pe plaja, trecut bine, in slipi, cu burtoiul de rigoare si tot transpirat ca se apleaca sa-ti pupe mana.... e altceva cand partenerul de dans la o petrecere iti saruta mana (mai ales daca e tanar si frumos, sau macar frumos)

17+ cu Traian Carol

the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return

http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Da , ma simt stanjenita cand face gestul efectiv cineva. E unul care imi pupa mana de cate ori ne intersectam si nu-mi place simt cumva ..fortat gestul . O face ca "da bine" ca "poate impresioneaza" dar cred ca sa intamplat sa mi se pupe mana cand am facut cunostinta cu 2-3 barbati si a fost ok .

Liliana si Dani cel viteaz (killer de balauri).

Jucati www.regatele.com (ma treceti sponsor) . E superb jocul.

Mergi la inceput

quote:
citat din mesajul lui cristi_2003
da, stim - doar ca eu imi imaginez tocmai ca sarutatul mainii nu se face toata ziua si in orice imprejurare.de ex la servici prefer sa dau mana barbateste.

dar si unii barbati sunt ridicoli cu asta - ca mai vezi cate unul pe plaja, trecut bine, in slipi, cu burtoiul de rigoare si tot transpirat ca se apleaca sa-ti pupe mana.... e altceva cand partenerul de dans la o petrecere iti saruta mana (mai ales daca e tanar si frumos, sau macar frumos)

Paaaai, da! Asta zic si eu. Asta-i smecheria cu codurile si regulile: cei mai multi barbati habar n-au cand e cazul sa "saru'maneasca" si cand nu - probabil, pentru ca nu i-a invatat mama lor :D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

quote:
citat din mesajul lui Buburuza-shop
Acu' am si eu o curiozitate/intrebare pentru parintii de fete: fetele sunt educate sa primeasca un salut politicos? Sau un compliment? Stiu sa raspunda la salut/compliment? Pentru ca si chestiile astea se educa... Parerea mea de mama de baiat manierat :))

Buna intrebare...de obicei ne concentram pe ce sa dea, nu pe ce sa primeasca copiii nostri. Educatia, insa, trebuie sa cuprinda tot. Mie, unul, mi-ai mai dat idei...

Lora, la preoti le spui asa tot din educatie, obiceiuri...

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Rufus,

Daca tot veni vorba... am ceva special pentru tine:

Miss Minchin: Don't tell me you still fancy yourself a princess? Child, look around you! Or better yet, look in the mirror.
Sara Crewe: I am a princess! All girls are. Even if they live in tiny old attics. Even if they dress in rags, even if they aren't pretty, or smart, or young. They're still princesses! All of us! Didn't your father ever tell you that? Didn't he?

www.imdb.com/title/tt0031580/" target="_blank">Sursa

In traducere libera:
Miss Minchin: Nu-mi spune ca inca te mai crezi vreo printesa... Uita-te-n jurul tau, copila! Sau, mai bine, uita-te in oglinda.
Sara Crewe: Sunt o printesa! Toate fetele sunt. Chiar daca locuiesc intr-un pod mic si prafuit. Chiar daca sunt imbracate in zdrente. Chiar daca nu sunt dragute, sau destepte, sau tinere. Ele sunt tot printese! Toate suntem! Tatal tau nu ti-a spus asta niciodata? Nu ti-a spus?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codruta_grg spune:

:) suntem clar printese, asa ii spun si eu fiicei mele, "printesa mea!'
Am si eu un domn in vecini (peste 55 ani), care de fiecare data cand ne intalneam imi lua mana sa mi-o pupe. Prima data i-am sim tit saliva pe mana si am crezut ca mor de . A doua oara la fel si am inceput sa-l evit si cand ne intalnim clar imi trag mana......desi e un domn klumea......
Oricum urasc fapta in sine, de a saruta mana.

Codruta & Petra Alexandra

asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Oau! ce subiect dragut!!

Pai sa va spun din experienta mea: eu am fost salutata cu "sarut'mana" si la propriu si la figurat de catre o gramada de contractori si subcontractori (si doar lucram multinational, n-ar trebui sa ne salutam asa), dar daca asa se simte omul mai bine? e mai increzator ca va ajunge la o concluzie pozitiva cu tine, deci pe mine una nu ma deranjeaza. Si o sa-mi invat si baietii sa "sarumaneasca" accolo unde e cazul... e chestie de fler, daca faca bine la relatii, de ce nu?

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Salutul nu se da "acolo unde e cazul". SAluti pentru ca te respecti pe tine in primul rind si apoi persoana pe care o saluti (desi eu una spun buna ziua si oamenilor pe care nu am motive sa-i respect si care uneori nu stiu sa raspunda la salut). Totul tine de educatie, inclusiv cui sa-i spui sarutmina, cui ii saruti mina (si prea putini barbati stiu ca e doar un gest, nu trebuie sa-ti lase bale pe tine cind o fac), cu cine te pupi cind te intilnesti, cum te pupi, cine saluta primul, cine intinde mina...Desi cartea asta http://www.librarie.net/carti/18842/Codul-bunelor-maniere-astazi-Aurelia-Marinescu
a avut recorduri de vinzari, ma intreb unde sint oamenii care au citit-o...

Si, Andries, am si eu o curiozitate (de om care nu lucreaza la "multinationala"), exista un cod al acestor firme care spune ca nu ai voie sa spui sarutmina unei femei? La aberatii de genul asta s-a ajuns? Adica un om ca sotul meu care saluta asa toate doamnele ar fi privit chioris? Si oricit de ciudat ti s-ar parea, oamenii spun sarutmina pentru ca asa au fost educati, nu pentru ca vor sa "ajunga la o concluzie pozitiva" cu tine!

Mergi la inceput