Modalitati de salut - Saru'mana
Raspunsuri - Pagina 3
Kya spune:
Pe de alta parte, barbate-miu cand imi facea curte, imi spunea saru'mana. Si trebuie sa recunosc ca prima data m-a dat pe spate Era ceva nou si inedit, si dadea bine cu "vrajeala" de indragostit
Kya mamica de Sanziana mica
Varsta bebelinei
---------------------------------
God didn't bring me this far, to leave me here!
luxe spune:
Pe mine nu ma deranjeaza deloc,e salutul copilariei mele...si-mi face o deosebita placere cand ma intorc acasa si intalnesc vreo persoana din aceea epoca( in general vecinii de scara)sa o salut cu sarumana...ma simt mult mai bine decat l-as saluta cu simplul 'buna ziua'! 'Buna ziua' e ptr restul lumii !!!!!!
Iar daca un barbat ma saluta asa...nu-mi face decat placere !!!!
asi spune:
Dar ce aveti cu popii? Eu nu as spune saru'mana unui popa nici arsa pentru ca nu simt nici un fel de respect pentru actualii meseriasi.Dar asta e o alta discutie.
Mie mi se pare un gest de galanterie si eleganta ca in afara afacerilor ,unde atmosfera e mai sobra, sa saluti o femeie cu saru'mana.In nici un caz nu e umilitor pentru un barbat ci dimpotriva un gest de apreciere pentru femeia respectiva.Nu e obligatoriu dar mie mi se pare placut sa fiu salutata astfel.
Socrul meu, un om desosebit din multe puncte de vedere , educat in atmosfera aceea clasica , interbelica ,mi-a spus tot timpul saru'mana .L-am intrebat odata de ce ma saluta asa si mi-a raspuns ca ma saluta asa pentru ca ma respecta ca femeie.
Mie mi se pare ca la noi , in Ardeal, acest salut nu are aceiasi conotatie ca in Bucuresti.
Mami de Razvan(07 martie 2004) si de
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Deianira spune:
Eu am salutat asa cand eram mica, asa am fost invatata fara sa mi se acorde vreo explicatie (de unde vine cuvantul am constatat eu cand am crescut) si asa ii salutam pe toti "aia mari". Si acum ii salut asa pe parintii prietenilor mei si toti din cercul meu de cunostinte (cei de varsta mea) fac la fel cu parintii mei, deci nu mi se pare iesit din comun . Asa stau lucrurile in Timisoara, cel putin in bucatica mea de Timisoara .
Aaaaa... in rest salut cu Buna ziua, Salut, Ceau, etc, in functie de relatii .
andira spune:
Si eu detest forma asta de salut... Nu o spun nimanui, ci doar foarte rar prietenilor cand vreau sa le multumesc.
Am matusi de 80 ani, le spun tot "buna ziua".
Eu in locul tau as ignora vecina. Nu-i convine, sa fie sanatoasa. cum spunea cineva pe aici, sunt altii care nu saluta deloc, deci....
viomary spune:
eu de cand m-am nascut locuiesc in acelasi bloc si am fost invatata sa zic saru-mana la vecini indiferent daca erau femei sau barbati tineri sau batrani azi asa maine asa ,au trecut anii m-am maritat am si copil si intr-o buna zi coborand scarile ma intalnesc cu un vecin si zic saru-mana iar omul in acelasi timp cu mine tot saru-mana ...sa crap de rusine si de atunci doar buna ziua zic sa nu mai trec prin aceeasi situatie penibila ....cat despre sotul meu doar buna ziua zice la straini, saru-mana parintilor nostri
codruta_grg spune:
Buuun, bine ca nu sunt singura care detesta acest salut. Chiar de dimineata ne-am in talnit cu sotul doamnei in cauza si l-am lasulat cu Buna ziua!, iar Petra a zis dupa mine Buna ziua!. De acum numai acest mod de salut il vom practica (amandoua )
Codruta & Petra Alexandra
asa crestem noi
sorana spune:
Pe mine ma saluta tata cu "Saru'mana!" De cand aveam 5 ani!!!! Si un vecin, tot in varsta.
Vorba cuiva ... educatie interbelica ...
Eu spun (rar) saru'mana in loc de multumesc, niciodata ca salut. Nu am spus niciodata su'mana ca salut ... nici macar copil fiind ...
Sorana si Monica (5 ani)
nelia spune:
Si eu spuneam saru-mina cind eram mica... pina intr-o zi, aveam vreo 17-18 ani, ma intilnesc cu unchiu-meu, care e mai sarit asa, un pic si ii spun saru-mina. La care el mi-o trinteste: auzi, saru-mina sa-i spui lu' ma-ta si popii, mie sa-mi spui salut sau buna ziua... daca imi place de tine si vreau, eu iti spun saru-mina, ca esti femeie si esti nepoata-mea. De atunci nu am mai spus la nici un barbat saru-mina... dar la femei in virsta, care imi sint dragi, si mamei mele le mai spun... pentru ca stiu ca le face placere si se simt mai respectate asa. Simt asa o duiosie in forma aceasta de salut, duiosia copilariei mele. In schimb, nu mi-am invatat copiii sa spuna saru-mina pentru ca nu as fi avut de ce si nu sint de acord cu impusul aceste forme de salut. Anul trecut am fost in vacanta in Romania si Agata, care avea 6 ani, m-a intrebat de ce spun copiii saru-mina, ce inseamna... I-am explicat, a inteles, nu a mai zis nimic... Prin octombrie, dupa ce a terminat de mincat, imi spune: saru'mina pentru masa, mami, a fost tare bun ce am mincat! Am simtit asa o caldura si o multumire de sine, niciodata nu mi-a multumit cineva mai frumos pentru ceva pregatit de mine. De atunci, numai asa spune si acum citeva saptamini imi spune bunica ei, mama sotului, ca i-a spus la fel.
Nici sotului nu i-o impun, el nu-i spune nici mamei lui, nici mamei mele si nici femeilor, decit fff rar, cine stie cum... Ba chiar i-a raspuns odata unei cucoane intepate care a zis ca buna ziua sa-i spuna lui barbatu-su, ei sa-i spuna saru-mina... ca el saru-mina nu-i spune nici maica-sii, doar nevesti-sii (adica io ) si numai daca merita... Si da, imi spune, foarte rar, cind fac ceva pentru el si gaseste lucru facut dragut, imi ia mina si mi-o si pupa si-mi zice saru-mina... dar nu ca forma de salut, ci asa, ca un gest suprem de multumire, ca o declaratie de dragoste fara prea multe cuvinte, ca o forma de respect... ma da pe spate, ce mai! Sint toata numai fluturasi cind mi-o spune! Mi-e si ciuda ca eu nu am o forma de multumire atit de profunda cum o are el pe asta... Dar sa nu credeti ca mi-o spune des, de unde se vede treaba ca atit merit... De exemplu, dupa fiecare nastere, cind copilul a iesit si il tineam in brate, mi-a pupat mina si mi-a spus saru'mina, nevasta, ai facut o treaba mareata! Si atunci, cum sa-l las sa mai zica si la vecine saru-mina!?! E pentru mine si atit... si numai atunci cind merit. Sint curioasa ce fata ar face vecina-ta daca ar auzi o asemenea teorie...
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU
Rufus spune:
Auziti, da' daca va pomeniti cu unu' care o si face, nu numai ca o spune? Nuuuu, nu sotul sau iubitul...in intimitate!
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007