Modalitati de salut - Saru'mana
Raspunsuri - Pagina 2
cgeea spune:
din pacate va exista intotdeauna cate o persoana binevoitoare care sa-ti explice cum e bine sa iti cresti copilul, ca vezi draga doamne, tu esti batuta-n cap si habar n-ai! Faza cu "saru'mana" intra in exact aceeasi categorie.
Draga Codruta, s-ar parea ca tu stii foarte bine ce ai de facut, asa ca mai lasa babele in pace (inclusiv pe bunica), ca n-or sa fie niciodata multumite, daca nu e asta, gasesc ele altceva.
Si eu am fost invatata sa spun saru'mana tuturor maturilor, dar nu mi-a zis nimeni ca din momentul in care am devenit adult e cazul sa ma opresc, iar obisnuinta era maaare... Asa ca am patit mare rusine cand iesind din biroul indrumatoarei pt proiectul de licenta am zis un frumos si rasunator SARU'MANA! Am avut impresia ca se uita toata facultatea la mine! Si de atunci m-am lecuit. Mai zic doar in loc de multumesc, mai ales cand vreau sa ma arat apropiata de persoana respectiva. Bine-nteles, mama, soacra, bunici nu mai am dar am niste matusi cu mentalitati de babe, si asta e tot.
In schimb, pe fiica-mea am invatat-o sa spuna asa bunicilor si nasilor ei. NasElor, ele adica. Si bine-nteles, mama o invata sa-mi spuna mie. Nu ma contrez cu ea, ca vine iar fiica-mea pe mana mea si am eu grija.
Ca sa concluzionez: consider ca respectul fata de o persoana nu il arati prin formula de salut. Poti sa faci si plecaciuni, ca daca in rest... mai bine lipsa.
Gea
cgeea spune:
Si bine-nteles preotului.
A1 si am avut un prieten care la propriu saruta mana femeilor pe care le saluta!! Matusicile cadeau pe spate. Si pustoaicele ca mine
Gea
petaluda spune:
Eu nu am spus niciodata saru-mana, mai ales cand eram mica nu suportam acest salut. Am remarcat insa, de cand eram copil, ca aceasta forma de salut e considerata mai respectuoasa decat " buna ziua": multa lume o intreba pe ton de repros pe mama de ce nu m-a invatat sa spun saru-mana.
mihaelk spune:
Eu nu am spus saru'mana nici macar mamei. Si nici nu imi place sa imi spuna cineva saru'mana, ma simt batrana...
LoraG76 spune:
Eu ii spun doar bunica-mii asa si soacrei, ca altfel s-ar supara... Pe fiica-mea n-o invat sa spuna asa nimanui. Mai ales preotului nu-i spun saru'mana, n-am suportat asta niciodata...si mai ales sa-i sarut mana preotului...daca vrea, ramane cu mana intinsa degeaba...
Lora, mami de Iustina
Happy_in_TO spune:
Acum vreo doua luni-trei s-a mutat in blocul unde stau eu o familie de romani proaspat veniti din Romania. Au doi baieti, unul de vreo 13 ani si un baietel de 3 ani. Cind ne intilnim imi spun amindoi in cor "Saru"miiinaaa". Prima data cind i-am auzit m-a bufnit risul ca mi-am adus aminte de copilarie, de Romania...Si bineinteles, a trebuit sa explic fetelor ce inseamna iar ele au fost foarte nedumerite de ce este semn de respect si de ce trebuie sa sarute mina.
Cind eram in liceu aveam si eu un prieten cu care toata lumea ma vedea maritata... Am "vorbit" cinci ani, pina am plecat in Canada. Maica-sa, Sofica, mi-a atras atentia prima data sa nu ii mai spun "buna ziua " cu "saru'mina"!... si dupa citiva ani a avut grija sa imi si spuna "ce o sa va faceti voi?... el un cur gol, tu un cur gol...vai de capul vostru". Motiv pentru care am plecat si dusa am fost!
Cristina_C spune:
Respectul fata de o persoana il arati prin simplul fapt ca o saluti. Unii nici macar nu saluta si de-abia asta e jenant.
Nici mie nu-mi place formula "Saru mana", dar e de inteles ca unele persoane mai in varsta, mai "de moda veche" sa se formalizeaza si sa se astepte sa li se spuna asa - asta nu inseamna si ca trebuie sa ne conformam.
Kya spune:
Si pe mine ma enerveaza acest "saru'mana", mai ales daca este folosit aiurea.
Eu stiu ca femeile nu trebuie sa spuna saru'mana nimanui (poate doar in afara de preot)
Iar barbatii folosesc salutul asta doar pentru mame si bunici.
In rest clasicul "buna ziua" mi se pare suficient. Si nu vad unde este lipsa de respect...
Aaa, sau daca ii spunea "saru-mana" si apoi ii dadea un sut pe scari era mai respectuos?
Kya mamica de Sanziana mica
Varsta bebelinei
---------------------------------
God didn't bring me this far, to leave me here!
try spune:
Nu-mi place cum suna, e invechit. Am saru'manit si eu la greu copila fiind pt ca asta era modalitatea de adresare atunci pt doamne. Acum zic saru'mana de regula in gluma si cu sensul de multumesc, dar nu mai sar'umanesc pe nimeni. Iar cand dau de alti copii care tind sa ma saru'maneasca le spun sa-mi spuna buna ca e de-ajuns.
Mai sunt cativa barbati amici din anturaj care mai folosesc saru'mana, dar au un gen de galanterie masculina carora ii sunt dedicati si i-as desconsidera daca le-as interzice sa ma salute cu saru'mana, dar nu ma simt bine cand mi se spune asa, e un sentiment... nici nu stiu cum sa-l descriu.