Modalitati de salut - Saru'mana
Sunt nelamurita intr-o privinta, si anume: sotul meu a fost apostrofat de o vecina (pe la 70 ani) de-a mea cand acesta a salutat-o cu Buna ziua! si nu cu Saru'mana, ca prin Buna ziua nu isi arata respectul fata de ea (inclusiv asa sa salute si pe domnii mai in varsta) Iar mama mea ii tine isonul vecinei, ca intradevar e un salut rece, etc (normal ca i-am zis eu ca ne-am obisnuit cu acest salut din cauza mediului univeristar, etc. desi eu pana atunci nici nu m-am gandit ca o anumita forma de salut poate deranja pe cineva mai mult decat o lipsa a lui)
Mie mi se pare ca e cel mai respectos salut, Buna ziua!...gresim, depinde de zona, nu inteleg.....
Codruta & Petra Alexandra
asa crestem noi
Raspunsuri
valentinag spune:
Sarumana nu spun decat la bunicile mele si lu mama si lu'tata!In rest buna ziua e sfanta!
Iar sotul tau in nici un caz n-are ce sa caute sa salute o vecina si mai ales un barbat(mi-e rau)cu sarumana!Spui sarutmana unei doamne pe care o apreciezi in mod deosebit,sau cui vrei tu sa-i arati un anume respect,dar nu unei vecine oarecare!
Parerea mea!
"La vita e bella"
De mancare
Din gradina mea
Luna1 spune:
Saru'mana asta e o prostie. Saru'mana ar trebui sa zica doar baietii/barbatii unei doamne, chiar si unei doamne in varsta insa in nici un caz din obligatie sau barbatilor. Iar femeile nu trebuie sa zica, eu nici ca si copil nu am zis saru'mana. Mi se pare umilitor. Ah eu mai zic saru'mana in loc de multumesc mamei sau cand imi vine asa insa n-as zice saru'mana nimanui in semn de salut.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Natasa spune:
Eu ca femeie spun saru'mina doar bunicilor mei si la citeva doamne in virsta care-mi sint tare dragi. Altfel, sotul meu saluta femeile cu saru'mina (in mare parte), iar eu imi invat baietelul sa salute doamnele la fel. Bine, nu e o problema sa spuna "Buna ziua" si nici nu mi se pare un capat de tara, sa ajungi sa faci observatii pentru asta. Pina la urma saluti asa cum esti obisnuit si cum simti fata de persoana respectiva.
Rufus spune:
Codruta, pai tocmai tu, in Cluj, te miri de asa ceva? Acolo "saru' mana" e la mare pret, asa a fost din totdeauna. Pe mine ma amuza cum prietenii lui fica-mea cea mare (cand mergem acolo) trec in gasca pe langa mine si toti dau cu "saru'mana"! Si nu-s femeie si nici macar mos...
Eu unul ma conformez cu placere "pretentiilor" de genul asta, mai ales ca am avut muuuulte de castigat cu politetea, chiar exagerata, in special la doamne.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
ingridnen spune:
N-am salutat in viata mea cu "saru mana"... ai mei sant din Ardeal si nu "practicau" acest salut.... cand eram copil, toate prietenele mele (in Bucuresti) salutau adultii cu "saru mana" ...cred ca eram singura care spunea "buna ziua"
Referitor la sotzul tau, mie mi se pare in regula cum a salutat...alte vremuri acum :)))
Daca stau si ma gandesc... acum vreo 30 de ani intr-adevar barbatii salutau cu "saru-mana"...si acum mai sant unii (trecuti de 60 de ani) care saluta asa.
Ingrid si Cristi 5 ani si 4 luni
codruta_grg spune:
Si eu cand eram mica salutam cu saru'mana toti vecinii, dar pe la 18 ani cand am mers la o intrunire (de afaceri) si acolo l-am intalnit pe vecinul de viz-a-viz, care era consul onorific si era inconjurat de multa lume si eu dau sa-i zic saru'mana, noroc ca m-am oprit la timp si momentul ala cred ca m-a marcat sa nu mai zic la nimeni saru-mana....
Rufus, eu sunt din Ardeal, dar sotul e din Bucovina si eu nu inteleg de ce nu inteleg cei de aici ca fiecare a fost invatat intr-un anume mod si ca nu trebuie preluat chiar totul...oofff
Codruta & Petra Alexandra
asa crestem noi
Qamar spune:
brrr..pe mine ma enerveaza "saru'mana"
si eu foloseam sus-numitul salut cand eram mica..pana pe la vreo 15 ani cand a inceput sa mi se para aiurea...
mi se pare normal "Buna ziua" sau "Salut"
la fel de mult ma enerveaza si "Servus" desi si eu sunt din Ardeal si acolo e folosit destul de des...
Saru'mana s-a obisnuit sotul sa spuna dupa ce mananca, acum suntem in proces de dez-obisnuire; daca mai uita si imi spune si mie saru'mana dupa ce mananca, ii intind mana...macar sa ma scot si eu cu ceva
smaranditza spune:
Si eu am salutat cu "saru'mana" (mai mult sar'naaa" ) in copilarie si chiar adolescenta, pe orice fiinta muritoare, purtatoare de pantaloni sau fuste.
Faza cea mai tare a fost ca dupa cateva luni de absenta (vacanta, apoi inceperea facultatii), cand am intrat in scara blocului iesea vecinul de la etaj. Inainte de apuca sa-l salut eu, mi-a zis el "saru'mana, domnishoara, bine ati venit acasa, bla, bla...". Am ingaimat ceva, foarte incurcata, si de atunci nu mai salut pe nimeni cu "saru'mana" ci numai "buna ziua", asa cum e si normal de fapt. Unul cate unul, vecinii de pe scara au inceput ei sa ma salute cu "saru'mana"
J G spune:
Mie mi s-a interzis de mica sa spun sarumana la oameni, altii decat bunicile mele si popi. Ma luasem dupa copii de pe scara dar cand m-a auzit bunicul meu era sa faca apoplexie.
Acum folosesc expresia in loc de multumesc si salut asa doar bunica in viata.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)
anyella spune:
"Sarut mina" se spune preotului,in rest un buna dimineata/ziua/seara e pentru toti cei cu care ai contact.Si nu este o lipsa de bun simt,e un salut pe care il adresezi tuturor fara diferentiere.
Aniela