Canada, noul El Dorado...?
Raspunsuri - Pagina 4
try spune:
quote:
si cel care a facut invitatia nu este luat la intrebari? unde s-a evaporat prietenul? nu cred ca nu, dar nu am auzit cazuri nici asa nici asa.
Pai banuiesc ca daca e prins are de explicat ceva. Ideea era doar ca astia nu formeaza o majoritate aici, cum nici exemplul celalalt al tau cu romanii (ca banueisc ca romani erau) care stau pe social si muncesc la negru nu e o obisnuinta a emigrantilor romani de aici.
Legat de al doilea exemplu, fie la ei acolo, n-au decat sa stea asa si sa vada lucrurile asa.
Oricum, scoaterea vizelor nu presupune si relaxarea regulilor/rigorilor de imigratie, adica statul canadian va pastra probabil aceleasi reguli de selectie a imigrantilor. Ca vii aici legal si preferi sa stai pe social si sa muncesti la negru... dupa parerea mea arata ca atata poti, nu esti capabil de mai mult. E un soi de atitudine care nu mi s-a parut a fi niciodata incurajata aici, nici de catre autoritati, nici de catre canadieni si nici macar de catre alti romani imigranti. De regula astfel de oameni sunt marginalizati sau hang out cu oameni de teapa lor.
try spune:
quote:
citat din mesajul lui ioanaiubquote:
citat din mesajul lui Ana Stroequote:dada, comentarii la obiect din centrul evenimentelor...din auzite si dupa ureche;
citat din mesajul lui ioanaiub
stati linistiti, nu da nimeni navala ... nici in canada nu mai umbla cainii cu colacii in coada ... am multi prieteni care s-au intors de acolo si altii care s-ar intoarce dar le e rusine, ca au plecat pentru "o viata mai buna" si au dat de altceva ... eu cred ca cine s-a descurcat in canada se putea descurca foarte bine si aici in tara chestia cu canada e cam ca si cu "pomul laudat"
nu m-as fi lansat in discutie daca nu aveam exemple concrete si nu din auzite ... era vorba de niste prieteni care au emigrat in canada, pentru copii spuneau ei, dar nu le-a mers asa de bine si au fost nevoiti sa-si trimita copiii inapoi in tara, pentru o perioada, pentru ca nu isi pot permite un apartament destul de spatios, asa cum cer "normele canadiene de trai", nu pot merge amandoi la serviciu pentru ca cineva trebuie sa stea cu copiii iar dintr-un salariu nu se pot descurca ... asa ca nu vad unde e binele copiilor cand acestia trebuie sa stea despartiti de parinti
mai am exemplul unor colegi de serviciu care s-au intors din experienta canadiana cu un gust amar si au ajuns la concluzia ca au facut gresala vietii lor si ca tot mai bine e in romania
Hai, mai, ca inevitabil subiectul asta sfarsteste in discutii legate de ce pleaca/raman romanii din/in canada si cat de "majoritare" sunt cele doua tabere.
Discutia era legata de ridicarea vizelor si posibilul val de imigratie de forta de munca pe perioada limitata.
monicutza_bb spune:
Asa este try, ai mare dreptate. Din fericire Canada nu este Europa (referire de forta de munca la negru)
Monica, mami fericita de papusica Aylin Nicole (27 iulie 2007) si nazdravan de Alex (18 iunie 2006)
Pozici Aylin
Pozici Alexutu
"Happiness is nothing more than good health and a bad memory" - Albert Schweitzer
kariguld spune:
quote:
citat din mesajul lui kariguld
cunosc foarte multi romani care au emigrat, in SUA, Australia, Canada, si chiar daca nu sunt pe deplin multumiti si impliniti acolo (caci si acolo sunt alt gen de probleme, sa fim realisti!!!) nu recunosc acest lucru. bunicii mei, au muncit multi ani pentru a realiza ce au realizat in Canada, au prins si alte timpuri, au emigrat acolo in 1979. si imi amintesc cand mergeam in vacante, bunica imi spunea sa fiu atenta, sa nu trec pe pajistea vecinilor, sa nu alerg, sa nu plec aiurea...nu-mi amintesc sa fi venit la ea vecinii, acolo daca iti trebuie ceva te urci in masina si mergi la store sa-ti cuperi....
si multe altele,
Kari
Khristin, despre acest mesaj intrebi??? pai ce anume vrei sa-ti explic....? ca sunt exemple din viata mea....scrise in graba, (timpul asta... nu-mi mai ajunge!)
sunt realista, stiu bine in ce tara traiesc, vad atatea in jurul meu ,exemple negative, am citit pe la subiectele de care spui...
referitor la atacul la persoana, e ca faci presupuneri false despre mine... cel putin asa am inteles...
dar, sa nu ne departam de la subiect... ca am fost off topic pana acuma.
Kari
Llaura spune:
Discutia cu ridicarea vizelor e normala, Romania e membru UE si Canada si UE au acord de circulatie libera, fara vize.
Parerea mea e ca opinia unchiului Sam in chestiune e foarte importanta: unu, s-ar crea precedentul romanilor fara vize in America de Nord; doi, e clar ca lumea ar incerca sa scurteze calea spre state intrand in Canada fara viza si trecand ilegal in US prin Montana de exemplu. Ramane de vazut cat o sa cumpere canadienii din astea (care nu au problema imigratiei ilegale si care cert nu au o problema cu romanii, e de bine sa fii roman in Canada) si cat o sa mearga de mana cu americanii (care au belele mari cu imigratia ilegala si s-ar putea fie sa zica intr-un fel sau altul ce mai conteaza cateva sute de romani, fie sa zica un nu hotarat si fara drept de apel).
Daca se scot vizele, o sa vedem, sigur o sa apara niste confrati de-ai nostri intreprinzatori, care sa importe niscaiva cersetori, niscaiva prostituate si alte meserii lucrative asemenea, dar mare succes sau impact eu nu cred ca vor avea.
Cei cu ocupatii serioase...why even bother, e usor de venit legal, ce sens are sa stai peste viza etc etc numai complicatii.
In rest chestiunea emigratiei romanesti in Canada e complicata, e ca un munte, unii pot sa-l urce fara efort, unii se chinuie si tot il urca pana la urma, iar altii prefera sa nu incerce deloc. Bine ca exista optiuni.
kariguld spune:
sunt si exemple de oameni care au reusit, foarte adevarat!!! dar sunt si exemple negative, experiente esuate sa zic... asa ca nu are rost sa ne contram aici pe aceasta tema, fiecare are parerea lui, experienta lui.... exemplul sau...
Kari
Llaura spune:
Kari, cei din generatia bunicilor tai nu atat plecau in Canada, cat fugeau din Romania, oricum, in orice fel si conditii, cu tot felul de meserii si experiente, si de cele mai multe ori fara sa stie nici un pic de engleza ori franceza. Integrarea lor imi imaginez ca a fost foarte grea, cunosc o familie asa aici, intre ei si copiii lor educati si cu mastere si doctorate e o prapastie.
In secolul internetului si al economiei globale, lucrurile stau altfel, toate lumea stie o limba straina acolo, multe meserii sunt foarte portabile (genul calculatoristi, dar nu numai), te uiti pe google earth si vezi si apartamentul in care vei locui, etc.
Cam asa a fost pentru noi, imi imaginez ca pentru cei ca nepoata-mea, nascuti dupa revolutie si care au avut profesor de franceza si de engleza de la 3 ani, si care au sansa sa studieze practic cam pe unde vor ei in lumea asta, problema plecarii sau ramanerii undeva (nu neaparat in Romania) arata intr-un fel cu totul diferit.
Nu va mai agitati, e de bine
CriPOD spune:
El Dorado???!!!
Va dau cuvantu' meu ca anu' trecut de pastile catolice am dat un ou imprumut vecinei mele venezuelene. Am fost asa de happyyyyy...
Primei ture de state intrate in EU le-au fost ridicate vizele anul asta. Nu vad de ce ar fi diferit pt Ro si Bu.
Apoi, viza de intrare se anuleaza, nu viza de sedere, conditiile raman aceleasi. Apoi, in zonele engleze, cam greu cu "ilegalismul". Apoi, asta e un subiect vechi deja, umbla zvonul de toamna trecuta deja.
Cam atata pt acum, continuati, va rog...
rossiela spune:
Nu va mai certati,
Ci mai bine hai
Casa s-o aranjati
Ca acum acum
O sa va treziti
Cand nici nu ganditi
La usa cu soacra
Cu mama si tata
Cu unchiul Vasile
Cu matusa Mili
Cu nepotul Suca
Si cu alti 100
Ca se hotarara
Sa se plimbe o tara
Sa vada si ei
Cum e Montrealul
Si Toronto o tara
Si alte orase
Unde ai lor copii
Stau si vietuiesc
Haide deci la treaba
Curatati in graba
Casa si gradina
Pregatiti piscina
Schimbati si masina
Si stati linistiti
Nu va mai ganditi
Ca la voi e frig
Aduc ei caldura
Si iubire multa
Iar voi fericiti
Cu flori ii primiti
nelia spune:
quote:
citat din mesajul lui ioanaiub
nu m-as fi lansat in discutie daca nu aveam exemple concrete si nu din auzite ... era vorba de niste prieteni care au emigrat in canada, pentru copii spuneau ei, dar nu le-a mers asa de bine si au fost nevoiti sa-si trimita copiii inapoi in tara, pentru o perioada, pentru ca nu isi pot permite un apartament destul de spatios, asa cum cer "normele canadiene de trai", nu pot merge amandoi la serviciu pentru ca cineva trebuie sa stea cu copiii iar dintr-un salariu nu se pot descurca ... asa ca nu vad unde e binele copiilor cand acestia trebuie sa stea despartiti de parinti
mai am exemplul unor colegi de serviciu care s-au intors din experienta canadiana cu un gust amar si au ajuns la concluzia ca au facut gresala vietii lor si ca tot mai bine e in romania.
Hai, mai, ca nu-i asa de rau aici! Si eu am zis ca nu ma bag, ca la asemenea subiecte iese scandal. Dar parca tot ti-as raspunde un pic... Noi nu lucram la negru, nu am stat pe ajutor social decit doua luni la inceput, nu avem alte venituri, am profitat de ajutoarele pe care le ofera statul celor cu venituri mici, traim dintr-un salariu mediu, nu foarte mare (cistigat in 8 ore de munca) si o bursa. Si, obiectiv vorbind, nu vreau sa contrazic pe nimeni, zic eu ca nu traim tocmai rau. Ne permitem un trai decent, un pic mai mult decit ne permiteam in Romania inainte de a pleca, dar din doua salarii, plus colaborari, plus weekenduri... practic munceam tot timpul si nu aveam copii. Ah, traim binisor, dar cu trei copii. Si eu stau acasa cu ei, nu lucrez... si totusi ne permitem. Traim asa pentru ca asa am ales noi, adica sa stau cu copiii acasa, nu ca nu am putea trai si altfel. Pai, daca ma uit in jurul meu, nu am nici un prieten sau cunostinta care dupa citiva ani buni de Canada sa nu aiba cam tot ce-i trebuie sau poate nu au inca pentru ca nu au vrut sa se bage la ceva mai serios (nu sint hotariti unde sa se stabileasca, nu au terminat scolile etc.)., dar nu ca nu se poate.
In concluzie, a mea bineinteles, exemplele concrete date de tine, chiar daca sint ale unor prieteni, sint tot din auzite. Tu crezi varianta lor, asa spun ei, asa s-au petrecut lucrurile la ei. Si daca asa a fost, atunci sigur ca e mai bine in Romania pentru ei si ii felicit ca au avut curaj sa se intoarca. Dar eu repet ce am spus de nenumarate ori: emigrarea e un lucru tare personal si tine atit de mult de persoana in cauza, incit chiar nu se poate generaliza.
Mai spunea cineva pe aici ca oamenii sint reci... Da si nu! A raspuns Try inaintea mea (ca de obicei!). Nu mi se par neaparat reci, ci doar rezervati, nu dau buzna. Eu ii respect pentru asta. Dar, desi e clar ca nu mai e ca in Romania si e normal sa fie asa, sint oameni din toate colturile lumii, vorbesc toate limbile pamintului, culturi diferite, religii diferite... daca te fortezi un pic, poti sa-ti faci chiar prieteni buni printre ei. Daca ar fi sa iau exemplul meu, vecina de sus (quebecoasa 100%) imi tine copii cind am nevoie (s-a oferit), contra cost evident, nu as accepta eu altfel, mi-a adus in nenumarate rinduri saci de jucarii de pe la nepotii ei, unele nou-noute si isi cere scuze ca le-a luat pentru fetele mele, dar daca au crescut e pacat sa le arunce. Sotul ei, foarte bun meserias, ne ajuta cu tot ce tine de reparatii, instalatii, nu vrea nimic in schimb, mai bem cite o bere sau o cafea impreuna, in curte. Vecinul de la scara vecina mi-a umflat piscina fetelor, cea de peste drum s-a oferit sa ma ajute cu cumparaturile acum cit e sotul plecat, eu am stat in nenumarate rinduri cu unii dintre copiii vecinilor, cind ne intilnim stam de vorba, cu unii de un zimbet si un bonjour, cu altii mai mult. Am relatii prietenesti cu profesorii mei, ne scriem mesaje de curtoazie, cu educatoarele si invatoarele fetelor (fara sa le car sacose), mai putin cu patronii sotului, dar asta e alta poveste... Ce vreau sa spun cu acestea, este ca desi la inceput par reci (si multi dintre ei chiar sint), nu sint chiar toti si poti lega relatii, poti primi ajutor sau oferi, in functie de disponibilitatea fiecaruia. Dar daca nu ai chef de ei, nu-ti intra nimeni in casa si nici tu nu te poti duce la ei, asta e clar! Eu locuiesc aici si totusi nu pot contrazice pe un roman care sta la blocul vecin ca pentru el e altfel, pentru ca asta e adevarul, e altfel! La mine nu-i ca la el, nici la fetele care au scris aici, nici cind am locuit in Romania nu mi-a fost cum ii este lui Kariguld... mi-au trebuit citiva ani sa inteleg ca fiecare are realitatea lui. Dar de aici si pina la a spune, oricit de greu le-o fi fost, ca e rau in Canada si e mai bine in Romania, in general vorbind, nu pentru cei care se intorc la ceva sigur... e cam mare distanta. Si daca o spun eu, care nu ma dau in barci... inca, apoi cred ca nu ma puteti contrazice.
Dom'le, pe vremea mea, cind stateam la coada la carne sau la oua, toata lumea de pe scara, din bloc, din cartier statea (cu mici exceptii, PILE parca se numeau). Era la toti la fel! Si tare bine ne mai era...
Referitor la subiect, eu m-as bucura sa se intimple asta si as fi frustrata daca unora li se scot vizele si romanilo nu. Sint de acord ca, odata cu primele valuri, vor veni si scursori, dar nu vor rezista prea mult pe aici, ca nu sint nici ciini pe strada si nici covrigi. Dar grosul acestor valuri vor fi formate din romani care vin cu un scop, care vin sa-si incerce norocul si care nu pot veni in conditiile de acum din diverse motive. Si, pentru ei, m-as bucura sa se intimple acest lucru! Si subscriu la ce a spus mai sus Mqqm, se scoate viza de intrare, dar nu cred ca pentru sedere vor fi alte conditii si daca vor fi, au ei grija sa nu fie in favoarea celor care vine cu altfel de ginduri pe aici.
Edit: si eu am dat o ceapa cu imprumut, vecinului de sub noi, un quebecos tinar. Si am luat odata o lingura de sare de la vecina de sus. Si nu a vrut sa mi-o mai ia inapoi... si nici eu ceapa vecinului. Ah, si imprumutam lopata! A ajuns vedeta. Nu stiu cum se face, ca in jurul nostru sint multi vecini tineri, care stau cu chirie. Noi avem o lopata ruginita, vai de capul ei, luata dintr-un second hand, dar buna, ca e de tabla, nu din plastic cum sint astea noi. Si o dam la toata lumea... Anul trecut, de vreo citeva ori, s-a facut coada la ea, am zis ca fac lista de asteptare, cu RV... si s-au distrat.
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU