Canada, noul El Dorado...?

Raspunsuri - Pagina 30

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

multzam pentru raspunsuri.
recunosc, n-am intrat pe linkurile cu statisticile, da' presupun ca is pe meserii ... si apoi daca practic o meserie, indiferent de unde vin si cat de amarat is ar trebui sa am hai sa zic aproximativ aceeasi leafa, nu cu 20% mai putin decat altul care nu-i la fel de amarat ca si mine. da' o fi vreo explicatie logica si pentru diferentele de salariu ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99

recunosc, n-am intrat pe linkurile cu statisticile, da' presupun ca is pe meserii ... si apoi daca practic o meserie, indiferent de unde vin si cat de amarat is ar trebui sa am hai sa zic aproximativ aceeasi leafa, nu cu 20% mai putin decat altul care nu-i la fel de amarat ca si mine. da' o fi vreo explicatie logica si pentru diferentele de salariu ...

Fiecare pozitie vacanta are "package"-ul ei, adica presupune un salariu, pe ora sau anual+alte avantaje-masina, bilete de avion, zile extra la concediu etc, depinde de situatie. Alte pozitii sint strict salariale, nu au "coditze". Un meserias poate cistiga chiar mai bine decit un titrat, depinde de situatie. De ex. aici instalatorii si electricienii depasesc in venit un dr. De ce? Pt. ca nu ai voie sa faci nici o lucrare de electricitate(nu schimbar becuri, of corz) sau de montare aragaz, de ex, daca nu chemi un meserias. Ei au licenta, pt. care dau si garantie scrisa pt. lucrare si garantia nu e doar o foaie-n vint. Si daca-l chemi pt. o lucrare, costul se calculeaza de la 200+, pe cind la dr GP e 27. Evident, aici e alt sistem de valori, nu se simte nimeni jenat ca era mare si tare-n RO si aici nu lucreaza pe acelasi nivel de incadrare. Vecinul tau poate sa fie un cleaner sau un deputat, nu ai nici o problema cu asta, nu esti nici mai sus, nici mai jos decit vreunul din ei, cu totii ne salutam cu "g'day, how are you" si cu zimbetul pe buze(nu in coltul gurii), totul depinde de individ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

O explicatie pentru diferentele de salariu ar fi ca in general nu se recunoaste vechimea din tara de bastina.
De exemplu, ajungi aici la 30 de ani si ti se ofera, sa zicem, 40.000 pe an, salariu de incepator in compania respectiva. Un canadian incepe cu aceeasi suma, pe aceeasi pozitie, la 25 de ani, sa zicem. Iar pana pe la 30 de ani, varsta ta la angajare, ajunge sa castige poate vreo 45.000 pe an, sau 50.000... dau doar niste sume la intamplare. Ideea ca doi oameni, angajati pe pozitii similare, de varste similare, pot sa castige diferit, in functie de cati ani au insumat pe piata muncii canadiene.
Eu am avut 2 joburi pana acum, m-au platit la amandoua dupa grila de salarizare. Diferenta era ca la un job nu mi-au recunoscut anii din tara, iar la celalalt da.
Dar... din moment ce din banii pe care ii castigi poti sa ai o viata de la decent in sus, pe putini ii mai intereseaza... sau afecteaza ca au salariul mai mic decat colegul. Si chestia asta o vad eu foarte diferita fata de Romania.

Si as mai vrea sa spun ca totusi si eu cred ca nu poti sa intelegi cu adevarat realitatea canadiana daca nu traiesti aici, povestile altora, chiar si turismul, nu te ajuta sa cunosti cu adevarat ceea ce inseamna viata canadiana.
Sa va dau un exemplu. Acum ceva timp m-am mutat cu chirie intr-o casa dintr-un complex numit co-op. Asta insemna ca participam cu 3 ore de voluntariat pe luna, toti adultii din complex, ceea ce ne scutea sa platim ceva taxe suplimentare. Si tot acolo se mutasera si niste prieteni de ai nostri, tot romani, ceea ce ne facea sa fim si mai incantati.
Am povestit treaba asta celor de acasa. Dupa un timp, fratii mei mi-au spus ca printre grupul nostru de cunostinte si rude din Romania circula doua variante ale aceleasi realitati.
Una era ca ne-am cumparat casa si inca foarte ieftin (doar spusesem ca platim chirie mai mica decat in mod obisnuit ... dar noi stim ca asta se datora celor 3 ore lunare de voluntariat).
A doua varianta era ca traim intr-un complex in care locuiesc mai multi romani, ca ne intelegem foarte bine, ba ca acei romani ne ajuta sa ne platim chiria
Un alt exemplu: sotul meu proiecta la un moment dat niste masini pentru divizia de forestry a lui John Deere, masini de taiat si facut bucati copaci din padure. Si a povestit asta cuiva, spusese clar la ce companie lucreaza, pentru ca mai tarziu sa fie intrebat de acea persoana daca el inca mai lucreaza la ocolul silvic
Asta dovedeste ca orice poveste e ca telefonul fara fir. E imposibil sa dai toate detaliile care sa o faca o oglinda a realitatii. Si chiar daca le-ai da, acele detalii s-ar pierde pe parcurs, ba ar putea sa apara chiar unele noi.
Si apoi orice ascultator interpreteaza ceea ce aude prin prisma propriei experinte, "traduce si adapteaza", ca sa zic asa, in asa fel incat ceea ce i se povesteste sa poata fi pus intr-un peisaj familiar. Exista din cauza asta putine sanse ca mesajul sa fie transmis corect.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Am revenit ca tocmai ce am vorbit cu unul din prietenii nostri ce lucreaza ca inginer la Honda. Postul pe care este angajat se cheama engineer analyst (oficial). Este platit ca inginer, face munca de inginer (avand dreptul sa faca design de piese, care oricum apoi vor fi analizate de Transports Canada sau cum era in Ro Registrul Auto).
Ma gandesc ca la el nu a fost cazul de PEO pentru ca a terminat doctoratul in Brasov.

Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99

da statut de emigranti au si aia care au venit aici din cauza razboaielor. marea majoritate a romanilor au venit aici cu studii superioare.. ma refer dupa 90 ca cei de pana atunci au avut alte criterii pe care au ajuns in Canada. in ultimul timp au aparut ceva vize axate pe meserii ( soferi, sudori etc) unde nu prea gasesc oameni din cauza boomului economic din ultimii 4-5 ani.

Eu nu zic ca nu poti sa dai rateuri in viata... si in Ro si in Ca... Ideea era ca unii se cred genii dar asta tine numai in Ro. Eu nu suport ideea asta cu vai ce pregatit este Gica si ce talente nemaipomenite are si nu i le recunoaste Canada, Anglia sau nu mai stiu ce tari cu super economii, care au cu mult mai multe firme si posibilitati profesionale. Daca le era asa bine amicilor de ce au plecat? Mai zic inca odata, ca este ultimul mesaj pe topicul asta, ca nu toti au plecat din Ro din cauza banilor si nu toti cauta in viata banii (la salariu de 100k pe an tot angajat vei fi). Iar aberatiile ca au ajuns salariile din Ro la nivelul vestului, castiga de 2 ori mai bine in Ro.. astea sunt discutiile cu copii de 16 ani. In afara de cateva domenii care nu au legatura cu normalul ( politician, notar sau nu mai stiu eu ce), salariile din RO nu sunt nici macar la jumatate fata de cele din Canada. Tare as vreau sa stiu ce meserii aveau geniile alea nerecunoscute in Ca si care s-au intors in Ro la salariu dublu.

Exemplele date sunt ridicole... 8 ani si doar nivel de administrator de bloc.. cine dracu poate sa creada ca ala era un om capabil? Te pomenesti ca si ala e vreun VP pe la o multinationala prin Ro unde se recunosc oamenii capabili nu ca in Canada... Ca a vrut el admin, iar poate fi o alegere si nu il consider ratat ca avem nevoie de orice meserie intr-o societate... dar sa imi spui ca el era super inginer si uite domnule ca nu a putut sa faca nimic altceva in 8 ani... sa fim seriosi. era stresat ca trebuia sa curete gheata.. mai voi ganditi cand scrieti asa ceva, sau doar nu aveti ce face si mai aruncati cate o aberatie ca sa continuam subiectul?

visati frumos...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Io incerc rau de tot sa ma lamuresc ce se dezbate la subiectul asta si sunt sincer in ceatza. Acolo raman...

Vreau numai sa-mi arunc si io fo 2 centi la aia 80% care va intriga, parere personala, din experiente personale.

De multe ori noi, imigrantii adica, luam cu ceva mai putin decat bastinasii dintr-un motiv foarte simplu: suntem fraieri si fara experienta. In negocieri vreau sa zic. Nici un post nu are salariul batut in cuie, e un range si va zic io sigur ca multi dintre noi suntem aerieni la businessul asta cu fortatul notei, canadienii, ashi! Trebuie sa stii sa negociezi, si nu toti stim la fel, sa cunosti un pic de psihologie, sa-ti cunosti valoarea si sa risti un pic. E un game la care putini imigranti se pricep, chestie de cultura. Unii stiu despre ce vorbesc eu aici, asa-i? Asa per majoritate zic eu, ca sunt exceptii la toti.

In plus, cum nu stii cat castiga acel canadian cu care lucrezi tu (de obicei), cum poti tu sa te simti nefericit?

Oricum realitatea e asta: iti convine cat castigi tu pe jobul tau, pentru familia si stilul tau de viata, au ba? Comparatia/concurenta asta 1 la 1 cu colegul de birou e meteahna veche, romaneasca.

Si, c'mon, relax, nu vorbiti aceeasi limba aici...

Editai sa clarific o fraza confuza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mQQm

Comparatia/concurenta asta 1 la 1 cu colegul de birou e meteahna veche, romaneasca.

iaca, roman m-am nascut - roman am ramas si dupa doushdeani de emigrare: io vreau acelasi salar' la aceleasi atributii de serviciu cu colegu' de birou - cu care ma inteleg de minune si indiferent de politica firmei imi spune cat castiga -, ba vreau chiar mai mult ca is mai eficienta ;) si is buna si la negocieri :)

acum lasand gluma la o parte, inteleg chestia cu vechimea si negocierea, mai putin p-aia ca daca tu esti fericit cu ce salar' ai ce treaba ai cu cat castiga alalalt. si n-o-nteleg pentru ca, cred io, am simtul dreptatii mai ascutit, probabil tot o reminiscentza romaneasca :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Adela, nu era cu rautate remarca! Dar acum sincer, daca crezi ca ti se da cat meriti, e inutil sa te enervezi ca vecinul de birou a fost mai smecher. Doar trebuie si tu sa accepti o oferta, nu? Acum nu stiu, poate la voi e altfel treaba cu angajarile...

Oricum, daca esti buna negociatoare, ca mine de altfel, atunci nu ai cu 20% mai putin decat canadianul, te asigur. Dimpotriva!

Sa stii ca e cam greu sa faci exact ce face altcineva exact la fel de bine exact pe aceeasi pozitie, sunt nuante multe. In al doilea rand, o statistica e totusi o statistica, nu o regula. Nu inseamna ca omul din biroul tau are cu 20% mai mult ca tine, poate are cat tine, poate are mai mult, poate insa are mai putin. De obicei nu stii. Te hazardezi sa-ti bati cuie in talpa fara motiv?

Daca insa afli ca cel de langa tine are mai mult si nu crezi ca se justifica diferenta, ai de ales. Poti sa stai sa carcotesti, sa cauti ceva mai bine platit sau sa re-negociezi. Cum te tine bracinarul. Ce te faci insa daca primesti mai mult decat colegul? Refuzi si zici ca nu-i fair? Ca se poate si asta, oho!

De asta spuneam eu ca vorbim limbi diferite aici: nu am intalnit pana acum situatii de inechitate bazate pe origine de cand sunt in Canada. Legile sunt foarte stricte, sunt foarte politically corect (vorbesc Ontario aici). Statistica eu doar asa mi-o explic, multi nu stiu ca se poate negocia, sar pe prima oferta si la reviews anuale iar nu stiu cum sa apese butonul.

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Pt cine-i curios de salariile din Canada:
http://swz.salary.com/csalarywizard/layoutscripts/cswzl_newsearch.asp
http://www.labourmarketinformation.ca/standard.asp?ppid=43&lcode=E
http://salary.monster.ca/
http://www.payscale.com/resources.aspx?nc=lp_calculator_canada01
http://www.livingin-canada.com/work-salaries-wages-canada.html
http://www.canadavisa.com/canadian-salary-survey.html

iar daca dai o cautare pe Google cu "offer negotiation" gasesti foarte multe resurse care sa te ajute intr-o negociere.

In Canada salariile sunt confidentziale. In Suedia exista un web-site unde, pana anul trecut, puteai afla gratuit veniturile oricarui muritor de rand care lucra si platea taxe aici: http://www.guardian.co.uk/technology/2007/jun/18/news.privacy

Edit: despre skilled-worker demand in Canada
http://www.move2canada.com/blog/category/skilled-worker
http://www.visabureau.com/canada/news/28-09-2007/canadian-immigration-for-ontario---360000-more-skilled-workers-in-demand.aspx
http://www.workingin-canada.com/info/936
http://www.visa808.com/english/worker.shtml
http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/LAC.20080304.CAMPBELL04/TPStory/census2006

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput