Canada, noul El Dorado...?
Raspunsuri - Pagina 29
danielag spune:
Am zis ca nu mai intervin, dar trebuie sa fac niste precizari. Nu fac parte din cei care au emigrat in Ca, am fost acolo in vizita (de mai multe ori). Interventia mea la acest topic a fost doar in momentul in care mai multe voci au sustinut ca cei care se intorc sunt incompententi (nu folosesc celalalt termen, desi exprima mai bine ce am inteles eu ca s-a spus la acest topic despre cei care se intorc). Intamplarea face sa cunosc oameni care au emigrat acolo si sunt foarte bine (unii de la foarte bine in sus). Tot intamplarea face sa cunosc oameni care au emigrat acolos si sunt asa-si-asa. Si tot asa, intamplarea face sa cunosc oameni care au emigrat si au ales sa se intoarca. Pe care eu personal nu i-as considera incompetenti. Pentru ca ii cunosc si punct. Si dintre acesti oameni nu stiu vreunul sa fi afirmat ca "nu i s-a dat si nu i s-a bagat in traista, si ce tara trista e Ca (sa nu folosesc alt termen)". Nu am aparat astfel de oameni pentru ca nu cunosc astfel de oameni. Cititi va rog cu atentie topicul, vedeti interventiile mele, si lamuriti-va. In legatura cu limba, este parerea mea proprie si cred ca am dreptul la o parere. In momentul in care s-a adus in discutie ca emigrantii nu invata mai multa franceza pentru a putea sa se descurce in Ca, am facut un comentariu vizavi de franceza vorbita in QC. Comentariul meu era nuantat, dar s-a trecut cu lejeritate peste nuanta. Am spus ca faptul ca stii limba franceza nu te pregateste in totalitate pentru limba de acolo, iar la comentariul meu s-ar fi putut raspunde: da, daca vrei sa emigrezi in QC trebuie sa te pregatesti si sa le intelegi accentul. Lucru absolut normal si pe care eu chiar l-am subliniat in postul meu. Dar e mai simplu sa citesti in diagonala si sa raspunzi la cu totul altceva decat discuta celalalt.
Si, Edip, am incercat eu sa caracterizez o tara din afirmatia cu limba franceza??? Ma faci sa rad. Reciteste cu atentie ce am scris, si vezi daca se poate trage logic concluzia pe care o treci tu in postul tau.
Pe langa faptul ca m-a deranjat afirmatia cu cei care se intorc, m-a deranjat si atitudinea (pe care am mai scris-o intr-un post) de "Nu exista, dom'ne, sa nu fi fericit (realizat) in Canada!". Si am incercat sa explic (cum m-am priceput si eu, cu date de la institutul de statistica canadian) ca lucrurile nu stau roz pentru toti cei care emigreaza. Mi se pare normal sa acceptam ca daca datele sunt asa cum sunt (si nu avem motive sa credem ca institutul de statistica canadian nu este o sursa corecta de informatie) sunt si oameni care intr-un fel sau altul nu se descurca. E normal sa fie peste tot. Dar nu, mi se spune ca datele sunt cum sunt, dar de unde stim ca romanii nu sunt toti realizati... Pentru ca, ma gandesc eu, statisticienii respectivi or fi luat si ei un esantion reprezentativ, si macar cativa s-or fi nimerit pe la coada. Iarasi, nu am spus ca asta este cazul userului X sau Y de pe forum. Nu va cunosc si nu imi pot permite sa afirm asa ceva despre persoane pe care nu le cunosc. Dar sa negi ca astfel de cazuri exista, cui bono??? Eu am incercat sa explic ca sunt cazuri si cazuri si ce merge pentru un om poate fi o fundatura pentru altul. E chiar asa greu de inteles ca oamenii sunt diferiti si fac alegeri diferite? E mai usor sa spunem ca Z care s-a intors din varii motive e un incompetent angajat in Ro pe pile si care doarme la birou, care nu stie sa isi asume responsabilitati si plange cand vede cel mai mic obstacol? Suntem noi in pielea lui sa stim?
Cam atat am avut de lamurit. Pe cei carora le place sa scrie doar ca scrie, fara sa citeasca cu atentie ce spune partenerul de dialog, ii invit sa o faca in continuare. Eu cu asta chiar m-am retras, ca oricum am sintetizat ideile pe care tot incerc sa le spun.
Si ca sa nu las alte portite pentru interpretari (v-am mai spus asta si in alt post), eu chiar va admir, pentru ca din toate discutiile pe care le-am avut cu oameni care sunt acolo si cu cei care s-au intors am inteles ca nu e usor. Cum zicea Laura intr-un alt post (nu stiu daca aici) - citez inexact si imi cer scuze pentru asta: trebuie sa te pregatesti sa functionezi intr-o alta limba. Pe langa faptul ca e o lume noua.
Daniela
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Edip Raspundeti la intrebarile astea si sincer.. tare imi e ca povestile astea fac parte din nereusitele personale... eu nu as sustine cu asa ardoare niste puncte de vedere doar ca am vizitat un loc sau mi-a zis "Gica" ce nasol e in Canada... |
Chiar si-asa sa fie, eu personal mai tare mi-as asuma o nereusita intr-o tara straina, decat una in tara de bastina.
Si totusi pe cine sa crezi? Pe "Gica", pe care chiar il stii ca e competent, ca a demonstrat si acasa asta, si care s-a intors si si-a reluat serviciul lui de 2 ori mai bine platit decat a putut sa gaseasca in Canada (da, stiu, probabil ca n-a stiut el sa caute), sau niste voci in eter, imune la orice fel de argument si agresive in postari?
In fine, oricum ramanem fiecare la parerile noastre. Probabil ca am nimerit pe un teren minat si ati fost alimentati de subiectele trecute, dar chiar nu-mi dau seama ce vina am avea - in afara de faptul ca am continuat sa citim si sa punem niste intrebari la un subiect ce se doreste exclusivist. Vorba aia, daca n-am fost acolo...habar n-avem.
Llaura spune:
Ma, nu putem lucra cu totii la banca, la farmacie, la soc de asigurari sau cea de telefoane. In Romania se produce foarte putin, merg serviciile si constructiile si cam atat.
S-o zicem pe-a dreapta, boom-ul Romaniei se datoreaza capsunarilor, nici noua care am plecat pour toujours, nici voua care ati ramas acolo.
columbiana spune:
Adina Iulia, noi-vocile in eter- ne cunoastem intre noi (o parte)ne-am intilnit, ne vedem uneori la o seara intre fete, alteori cu familiile, cam stim cartierel unde locuim, altii ne stim adresele reciproc, etc; avem/am avut poze la profilul personal, pentru cine citeste sezatoarea canadiana nu e greu sa ne identifice, fiecare cu probleme, bucurii, necazuri, copii, etc;
in felul asta-crede-ma o minciuna sau o identitate falsa aici-nu rezista- iar sa spunem toate aceeasi minciuna- mi se pare hilar; de unde destul de jignitoare afirmatia ta!
poate definesti si nereusita in Romania, sau tot ce nu inseamna multinationala si bucale pentru voi este egal nereusita? pentru ca altfel destui absolventi de studii superioare in Romania au salarii mediocre pentru au facut greseala sa vrea sa fie profesori, de ex, sau alte joburi mai prost platite.
http://www.floriinro.ro/
Ktrinel spune:
In momentul in care s-a adus in discutie ca emigrantii nu invata mai multa franceza pentru a putea sa se descurce in Ca, am facut un comentariu vizavi de franceza vorbita in QC. Comentariul meu era nuantat, dar s-a trecut cu lejeritate peste nuanta. Am spus ca faptul ca stii limba franceza nu te pregateste in totalitate pentru limba de acolo, iar la comentariul meu s-ar fi putut raspunde: da, daca vrei sa emigrezi in QC trebuie sa te pregatesti si sa le intelegi accentul. Lucru absolut normal si pe care eu chiar l-am subliniat in postul meu. Dar e mai simplu sa citesti in diagonala si sa raspunzi la cu totul altceva decat discuta celalalt.
n-am citit pe diagonala si nu ti-am raspuns tie in mod special, ci toti carora "se plang" de inaccesibilitatea limbii.
tu vrei sa imi sugerezi exact cum sa raspund unor afirmatii?
daca vrei sa emigrezi in qc, trebuie sa te pregatesti si sa le intelegi accentul ! e o afirmatie nefondata si eronata..sa ma explic: nu ai cum sa inveti un dialect, daca nu traiesti intre ei ...chestiile astea de limba se mai si simt. ai vazut tu in ro vreun dictionar, carte, curs, emisiune ( ca nu se prea prind prin satelit ) de limba quebecoasa?? atunci cum poti sa te pregatesti ?
te rog sa accepti explicatia mea ca pe a unui om care traieste aici, nu a unui vizitator.si iti spun si cum, acceptand in primul rand sa o intelegi si sa o cunosti ...de-aia ii acuz pe cei care se intorc dupa o scurta per de timp si invoca si acest argument contra Qc...iti trebuie o deschidere, dar recunosc ca asta nu e de-ajuns, in functie de talentul fiecaruia se prinde mai repede sau mai usor...iar daca burta cere de mancare si nu ai ce sa ii dai , nu prea iti mai sta capul la chestii din astea filozofice gen limba ...asa cum vad eu lucrurile, asta e cam una din dilemele emigrantului...ce sa umple mai intai :stomacul sau mintea ? ...e grea treaba, sa stii..
nota bene: nu sunt deloc vreo sustinatoare a qc, vreo partinitoare a ideilor lor de separare, autonomie, etc...si nici nu ma omor dupa limba lor...consider ca eu le vorbesc franceza si - surprise!- ne si intelegem .
nelia spune:
Am citit ce ati scris, da' io nu ma bag... ca nu-s inginer. Glumesc! Am intrat doar sa o intreb pe Emmy unde lucreaza. Ca vreau si eu sa am ce are ea! Ce trebuie sa fac?
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
Edip spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Adina Iulia
Chiar si-asa sa fie, eu personal mai tare mi-as asuma o nereusita intr-o tara straina, decat una in tara de bastina. Si totusi pe cine sa crezi? Pe "Gica", pe care chiar il stii ca e competent, ca a demonstrat si acasa asta, si care s-a intors si si-a reluat serviciul lui de 2 ori mai bine platit decat a putut sa gaseasca in Canada (da, stiu, probabil ca n-a stiut el sa caute), sau niste voci in eter, imune la orice fel de argument si agresive in postari? In fine, oricum ramanem fiecare la parerile noastre. Probabil ca am nimerit pe un teren minat si ati fost alimentati de subiectele trecute, dar chiar nu-mi dau seama ce vina am avea - in afara de faptul ca am continuat sa citim si sa punem niste intrebari la un subiect ce se doreste exclusivist. Vorba aia, daca n-am fost acolo...habar n-avem. |
hahaha... daca tu ii crezi competenti, iti spun eu cu convingere ca nu sunt....asta pentru simplu fapt ca vad cum judeci tu lucrurile..
stiu destui din astia chiar in cercul meu de cunostiinte. Pot sa fie competenti numai "acasa". Ce profesie ziceai ca au? Orice job comparabil din Ca e platit intre 3- "n" ori mai bine in Canada ca idee si cum ti-am mai scris daca e sa iau si puterea de cumparare mai creste diferenta. plus ca aici sunt de obicei 2 salarii pe cand in Ro unul are "noroc", sotul/sotia mai putin...
Sunt de acord cu afirmatia ta.. cu ceea ce puteai gasi EI in Canada.... nu cu ceea ce este in Canada.... simti diferenta de competenta?
Iar cu asumatul... ti-am mai explicat ca nu toti pleaca din Ro din cauza banilor. Unii s-au saturat de cati "competenti" sunt pe acolo in toate domeniile... Ti-am mai explicat ca de la un anumit nivel al salarizarii nu mai conteaza banii... cauti altceva.
nu o lua personal ca nu ne cunoastem.
si ca sa nu te mai iei dupa fraierii astia de pe net uite exemple de venit mediu pe familie:
http://list.canadianbusiness.com/rankings/bestplacestolive/2008/DisplayProfile.aspx?profile=35
http://list.canadianbusiness.com/rankings/bestplacestolive/2008/DisplayProfile.aspx?profile=68
iar statisticile cu emigrantii cu venit 80% includ si amaratii aia care vin din africa sau nu mai stiu eu de pe unde si care saracii nu au avut parte de multe ( nu ca ar fi ei de vina).
Adela99 spune:
in Canada imigreaza doar intelectuali? ma refer acum la romani, ca altfel am inteles - din mesajul lui Edip - ca mai imigreaza si amarati din Africa sau mai stiu io de pe unde ...
Llaura spune:
Adela, da, fara studii superioare e greu sa faci cele 67 de puncte care se cer sa imigrezi ca skilled worker. Am inteles ca s-a schimbat sistemul in Quebec recent sa-i incurajeze pe meseriasi dar nu stiu exact.
dodo spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adela99 in Canada imigreaza doar intelectuali? ma refer acum la romani, ca altfel am inteles ca mai imigreaza si amarati din Africa sau mai stiu io de pe unde ... |
Depinde de categoria de viza pe care aplica..Romanii in general aplica pe "skilled", ceea ce presupune o diploma universitara, deci un punctaj cit mai mare. Insa aplica si pe meserii, aici depinde de cerintele pietii din Ca, ea e cea care "dicteaza". Aceleasi principii se aplica si pt. Australia. Cei care vin din Africa, in mare majoritate au alt tip de viza-mai ales de refugiati, care dupa un nr de ani le da dreptul sa aplice pt. viza permanenta si apoi cetatenie. Mai sint si romani, destul de putini, care emigreaza prin casatorie, asta se practica destul de des pe aici, in lipsa altor posibilitati, insa numarul lor este infim comparat cu nr. de emigranti cu pregatire superioara.