Sistemul medical!!!Chiar nu se poate face nimic???

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

quote:
Originally posted by XIO

quote:
Originally posted by mariana_1976

Bird70 nici aici nu se obisnuieste sa se doarma in timpul garzilor...(stiu deoarece am persoane in familie care lucreaza in spital).
Martie

Mariana 19+
mami de Monica, Matei, Markus si Magda



Mda. Sa inteleg ca doctorul sta treaz chiar daca nu are nici o urgenta? Se uita la Tv toata noaptea , sau?
Asta n-am mai auzit pana acum , sincer

Richard..... http://www.youtube.com/watch?v=U5POHmIIujg

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/



Ai inteles bine. Dr, ca si asistentele, stau treji toata noaptea, indiferent daca sint urgente sau nu, si nu stau cu okii-n TV, profita de timpul de respiro sa mai faca din hirtzogarie, lucrari de pregatit, cursuri de predat, examene de sustinut etc, trebi sint girla de facut si multi isi salveaza timpul liber petrecut cu familia facind astfel de "munci" pe timpul garzilor linistite care sint ca gemele, rar intilnite, am stat destul prin spital cind am nascut copiii si alarmele "colorate" sunau toata noaptea, nu sunau numai intr-un anumit bloc, erau generale si dr. care se stiau se grabeau sa iasa la urgenta, nu buimaci de somn, ci gata sa sara-n echipamentul de operatie, de ex. Camerele de odihna pt. personalul medical au max 2 paturi, si de multe ori sint folosite si ca rezerva in caz de nevoie, deci nu sint ale peronalului medical exclusiv. Trebuie sa recunosc, medicii din RO nu sint asa solicitati la urgente asa cum sint aici si poate au circumstante atenuante de au timp de un pui de somn in garzi(nu au rapoarte de facut, cursuri/examene de sustinut etc),nu vor sa arda gazul cu asistentele sau mai rau[;) si atunci da, merge un pui/gaina de somn..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Bird , la spitalul de ginecologie se duc urgentele de gineco (nasteri) , la plastica se duc arsurile, cazurile de reconstructie a mainii, la ortopedie ortopedia , samd.
la spitalul judetean se duc majoritatea urgentelor pt. ca sectiile spitalului sunt destule. Prin urmare , daca vine cineva cunoscut cu diabet este preluat la urgente , stabilizat de ati in prezenta unui medic de la diabet si transferat sus pe sectia de diabet.
Doctorul de la gineco , de la plastica nu poate merge la un spital specializat in urgente asa cum propui tu din simplul motiv ca el nu mai pleaca din spitalul ala. El ajunge in garda la 8 dimineata , termina garda a doua zi la 8 dimineata cand incepe o noua zi de munca.
Tocmai de aia doctorul doarme noaptea iar hartogaraia si cursurile si le face de la pranz pana seara , ca are timp destul.
daca au multe de scris stau si peste program pana isi termina treaba.

A , la clinici de exemplu doar chirurgia are urgente , chirurgia oncologica nu are asa ceva.
As mai crie dar ma duc la somn Revin maine

Richard..... http://www.youtube.com/watch?v=U5POHmIIujg

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Da, noroc ca i s-a facut somn lui XIO si a scurtat cu explicatiile ca la carte unde si cum se duc bolnavii de la urgente in asa fel ca doctorii sa aiba timp sa doarma !

Nu-i normal ca un medic sa doarma in garda. OK trebuie sa aiba si el un timp al lui de relaxare dar in acel timp trebuie sa fie un alt medic sa-i acopere aria de activitate in asa fel incat sa nu stea sa astepte pacientul pana se trezesta nenea doctorul. Si daca mai are ghinion(pacientul desigur !) si doctorul este rau la somn iaca nu-i treaba buna !




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns torna spune:

De unde s-a pornit si unde s-a ajuns.

Eu vreau sa ma refer doar la dormitul in garda. Nu stiu daca e clar pt. toata lumea ca in Romania trebuie discutat separat de medici si de restul personalului.
Adica asistentele, infirmierele vin la tura de noapte, incep programul seara si ies a doua zi dimineata, adica un program de 8, max. 12 h si nu mi se pare normal sa doarma in timpul asta, dar ma rog, la limita, daca e o sectie linistita si si-au facut toata treaba, sa zicem.

Medicii in schimb, nu au venit la tura de noapte, ci sunt de garda, adica vin dimineata la servici, raman in spital toata ziua si noaptea, ies din garda a doua zi dimineata, dar raman la servici program normal, pana la amiaza. Asta inseamna adunat vreo 24+6=30 ore minim. Pe langa ca mi se pare inuman sa-i pretinzi unui om sa stea intervalul asta treaz, in conditiile in care ar avea timp sa se odihneasca, dar eu ca pacient, as prefera un medic care a prins un ceas de somn, chiar daca e somnoros, unuia caruia ii vajaie capul de nesomn si de iuresul pacientilor. Sau un chirurg care a avut un somn bun dupaamiaza, sau cand s-o nimeri, ca poate in zori sau a doua zi trebuie sa performeze operatii. Bineinteles ca imi doresc ca medicul sa vina prompt daca e chemat, sa nu aiba aerul ca e deranjat si ca-mi face o favoare, dar nici pacientul sa nu vina pt. orice fleac, ci sa se adreseze cand chiar se simte in impas, dar sa fie inteles daca nu apreciaza intotdeauna realist gradul urgentei.
Asta e sistemul in Romania dintotdeauna, deocamdata medicii n-au cum sa manevreze, fiindca nu e vorba de ture mai dese sau mai rare, ci atat dureaza orice garda. De fapt si termenul de "garda", cred ca defineste o situatie de asteptare, si nu presupune nici o obligatie in situatia in care nu se produce nici un eveniment. Daca nu ma insel, si in armata, garda presupune la intervale precise, chiar dese, un timp de odihna. Ma rog, acolo soldatul are inlocuitor, ca inamicul vine pe neasteptate, dar pe medic il anunta asistenta.

Nu stiu care e situatia la medicii urgentisti, la ei chiar e un du-te vino permanent, urgentele sunt maxime, si de-ar vrea nu stiu cat reusesc sa se gandeasca la odihna, sper ca si medicii intra seara pe tura, ca restul personalului, sau asa ar trebui sa fie.

Sa dea Domnul sa avem cat mai multe si lungi discutii teoretice legate de meajunsurile sistemului medical si cat mai putine exemple practice de nemultumiri, nereusite, greseli, mai mici sau mai mari!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by XIO

Bird , la spitalul de ginecologie se duc urgentele de gineco (nasteri) , la plastica se duc arsurile, cazurile de reconstructie a mainii, la ortopedie ortopedia , samd.

Ce are ginecologia cu nasterile ? Sectia de maternitate este una si ginecologia este cu totul altceva. Daca te referi la maternitate, e firesc sa aibe o sectie de admitere/urgente, nici la noi internarile pentru maternitate nu se fac prin sectia de urgente . Dar cazurile de ginecologie (o sangerare abundenta de exemplu) merg prin sectia de urgente. Urgenta este o specialitate in sine. Indiferent de problema (mai putin nasterile) se prezinta la urgente, de exemplu un picior rupt, merge la urgente unde este diagnosticat, se fac analize, radiografii, alte scanari necesare iar apoi cu toate investigatiile pregatite este transferat la ortopedie unde va fi operat. La fel si cu restul problemelor. Nu exista o justificare practica pentru mentinerea sectiilor de urgenta in spitale gen: chirurgie plastica, ortopedie, maxilo-faciale, ginecologie, etc. Banii cheltuiti in toate sectiile astea inutile ar putea fi folositi pentru a echipa o sectie mare, adevarata si activa de urgente care sa deserveasca toate aceste spitale micute.

quote:
la spitalul judetean se duc majoritatea urgentelor pt. ca sectiile spitalului sunt destule. Prin urmare , daca vine cineva cunoscut cu diabet este preluat la urgente , stabilizat de ati in prezenta unui medic de la diabet si transferat sus pe sectia de diabet.

Noi nu avem nevoie de un specialist in diabet sa stabilizam un diabetic in urgente . de fapt nu avem specialitatea asta de loc. Medicii specialisti in urgente sunt perfect capabili sa se descurce cu urgente de orice fel si odata bolnavii stabilizati sunt transferati pe sectie unde specialistii lucreaza la planul pe termen lung cu pacientul respectiv. In cazuri cu adevarat deosebite cand cei din urgente au nevoie de input de la un alt specialist, exista la fiecare specialitate cineva oncall care poate raspunde la intrebari sau se poate deplasa la spital daca este nevoie.

quote:
Doctorul de la gineco , de la plastica nu poate merge la un spital specializat in urgente asa cum propui tu din simplul motiv ca el nu mai pleaca din spitalul ala.

Nu este nevoie ca doctorii astia sa se deplaseze niciunde. Sectia de urgente este deservita de specialisti in urgente care preiau si stabilizeaza toate categoriile de pacienti, iar apoi, odata stabilizati si cu investigatiile initiale facute, ii transfera la spitalele/sectiile de care apartin unde sunt preluati de specialistii de acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by torna
Medicii in schimb, nu au venit la tura de noapte, ci sunt de garda, adica vin dimineata la servici, raman in spital toata ziua si noaptea, ies din garda a doua zi dimineata, dar raman la servici program normal, pana la amiaza. Asta inseamna adunat vreo 24+6=30 ore minim.

Cine este de vina pentru programul asta idiot? Nu vad absolut nici un beneficiu pentru nimeni in mentinerea unui astfel de program. Medicii isi distrug sanatatea, pacientii au de suferit pentru ca trebuie sa aibe de-a face cu medici foarte obositi, somnorosi si iritati. Cum pacientii nu au un cuvant de spus in gospodaria interna a unui spital, numai medicii pot sa schimbe acest program. De ce medicii nu fac ceva ca sa-si protejeze sanatatea si pacientii ? De ce nu se poate negocia un program uman si practic care sa fie benefic pentru toata lumea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:


Bird , n-ai inteled.
nu stiu cum e la "voi" acolo , dar aici , dupa cum am explicat , doctorul de pe sectia de diabet ste chemat pt. internarea pacientului pe care il cunoaste de altfel , sau pt. a-i explica ce trebuie sa schimbe in administrarea medicatiei.
Nu sare doctorul in urgente si resusciteaza pacientul , altcineva este responsabil de chestia asta.

La spitalul de gineco se fac de toate , ti-am dat si eu un exemplu cu nasterea. Spitalul respectiv este o alta cladire aflata la vreo 10 minute departare de judetean care nu are sectii de gineco. Prin urmare, gineco spitalul ete o sectie a judeteanului dar in alta cladire.

Ce spui tu este Mda , daca ar exista bani de asa ceva ar eista bani si de medicamente , operatii, salarii decente.

Richard..... http://www.youtube.com/watch?v=U5POHmIIujg

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Lia,
inteleg greutatile cu care se confrunta medicii din Romania. Ce nu inteleg este felul in care se interpreteaza informatiile. De exemplu tu spui ca daca esti de garda nu poti sta treaza 36 de ore si ai o problema cu pacientul cu diaree de 3 zile care apare la 2 noaptea. Tu procesezi informatia: pacientul este lipsit de respect, poate sa astepte pana dimineata sa fie vazut de medicul de familie, pacientii nu sunt educati, exista informatii la tv, internet si alte surse dar pacientilor nu le pasa. Eu procesez informatia: oricat de frustrant este nu poti cere oamenilor sa stie cum merge sistemul, unii oameni sunt mai simpli, altii mai anxiosi, nu putem schimba asta decat prin campanii de informare mari si costisitoare DAAAAR de ce sta un medic la lucru 36 de ore???? Ca sa ameliorezi situatia ai de ales intre a educa pacientii (munca titanica si nu neparat eficienta) si a reorganiza programul medicilor in asa fel incat sa nu fie nevoie sa doarma la lucru.

quote:
Practic ajungi sa nu mai faci medicina, sa nu te mai ocupi de bolnav ci sa pierzi timpul cu tot felul de probleme colaterale: tu trebuie sa schimbi tusul la imprimanta, sa printezi formulare, sa completezi certificate, sa dai telefoane pentru a afla daca farmacia are sau nu medicamente, sa afli daca cutare aparat s-a reparat, sa cauti analizele pierdute, pentru ca nu exista un sistem de accesare a analizelor direct de la laborator (desi in unele spitale se pare ca a fost introdus), sa faci formalitatile de extrenare copiind pur si simplu de mana sau, daca ai noroc, pe calculatorul adus de acasa, investigatiile facute de pacient, sa-i dai indicatiile de regim (nu exista persoana specializata in asa ceva), sa raspunzi la telefoane,sa faci programari, sa gasesti locuri pentru urgente, sa vezi printre picaturi rudele pacientilor

Ok, nu e in regula sa faci toate astea, dar cine va schimba situatia? Nu pacientul, nici primul ministru si nici managerul spitalului. Pentru raspuns la telefoane si completat hartii noi avem o secretara. Analizele de laborator le accesam direct pe internet. Avem in spital o persoana foarte importanta care se numeste bed manager si care lucreaza cu sectia de urgente si gaseste paturi pentru pacientii de acolo. Mai avem si un serviciu de externari care se ocupa cu externarea pacientilor, hartiile legate de externare, problemele sociale ale unor pacienti, programari la specialisti dupa externare, eventual aranjeaza tratamente care sunt facute de asistentele din comunitate (iau legatura cu ele, aranjeaza detaliile privitoare la tratament, etc). Nu se asteapta nimeni ca un spital din Romania sa ajunga asa eficient si practic dar cu cateva schimbari mici si cu cheltuieli minime se pot face diferente foarte mari in viata personalului si a pacientilor. O asistenta pensionata pe fiecare sectie care sa functioneze pe post de secretara, sa raspunda la telefoane, sa completeze hartii, sa faca programari, etc chiar si numai 4 ore pe zi ar face foarte mare diferenta si pretul ar fi minim .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by XIO
Nu sare doctorul in urgente si resusciteaza pacientul , altcineva este responsabil de chestia asta.

Ai dreptate, nu medicul de urgente este responsabil cu urgentele, cum ar fi resuscitarea unui pacient. Altcineva e responsabil cu asta. Acum ca am inteles, are mult mai mult sens .

quote:
La spitalul de gineco se fac de toate , ti-am dat si eu un exemplu cu nasterea. Spitalul respectiv este o alta cladire aflata la vreo 10 minute departare de judetean care nu are sectii de gineco. Prin urmare, gineco spitalul ete o sectie a judeteanului dar in alta cladire.

Tot nu am inteles ce are nasterea cu ginecologia dar...iti mai explic odata. Daca ai o sectie de urgente cu 0-2 prezentari pe noapte, sectia asta nu este rentabila si mananca bani degeaba. E mult mai logic, practic si financiar viabil sa ai pacientii directionati pe o sectie mare, dotata si activa iar ulterior sa transferi pacientii in spitalul de care apartin. Ca sa fie mai clar, decat sa ti o sectie deschisa care trebuie dotata macar minim cu aparatura si consumabile, plus trebuie sa aibe macar un medic si o asistenta pentru 2 pacienti care pot sa apara, e mai rentabil sa-i vezi altundeva cu toate dotarile si ulterior sa cheltui doar transportul care poate fi un drum cu o ambulanta de transport.

quote:
Ce spui tu este Mda , daca ar exista bani de asa ceva ar eista bani si de medicamente , operatii, salarii decente.

ce spun eu este ca se risipesc bani aiurea cand s-ar putea face totul mult mai ieftin, practic si eficient .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lia popescu spune:

Bird, e chiar interesanta discutia cu tine. Dupa cum spuneam mai devreme, nu exista un sindicat al medicilor, nu stiu exact de ce. In general cine are pacienti are prea multa treaba sa faca politica sindicala si cine face politica sindicala nu prea este credibil, la noi. Asa ca nu avem posibilitatea sa influentam conducerea spitalului sau in general problemele din domeniu sanatatii. In plus, suntem extrem de vulnerabili asa ca nu indraznim sa ne luam in piept cu mai marii nostrii...oricand ti se poate gasi un nod in papura sau ti se poate inscena ceva. Poate crezi ca sun paranoica dar cunosc cazuri de medici care au avut prea multa initiativa, care au incercat sa schimbe ceva, au calcat pe coada seful de sectie si acum dau cu semnatura pe la diverse institutii. E foarte usor sa ti se gaseasca mici greseli care pot fi speculate si esti pus cu botul pe labe. Nu am auzit ca un sef de sectie sau director de spital sa fie tras la raspundere ca nu sunt materiale, medicamente etc in schimb de toate lipsurile sunt facuti vinovati medicii simpli. Un caz: o colega nu a scris in condica de medicamente un anumit medicament (nu e vorba despre un medicament pentru o situatie acuta ci unul care sa administreaza cronic) pentru ca stia ca farmacia spitalului nu are si nu a avut vre-o data acest medicament, iar parintii pacientului respectiv au reclamat-o la Colegiul Medicilor ca nu a avut destula grija, compasiune etc. Este un medicament care se obtine prin demersuri la Minist. Sanatatii, deci nu se gasea pe toate drumurile. Ei bine, CM a gasit-o vinovata ca daca stia ca medicamentul necesar nu este in farmacia spitalului trebuia sa facaun referat la directe pt a-l procura. Pare logic si normal, insa ce te faci daca din cele 5 medicamente pe care vrei sa le dai la un bolnav internat nu ai decat 1... ce faci, faci zilnic 4 referate inmultit cu nr de bolnavi,,, cam 40 referate, mai faci referat sa comunici ca nu au asistentele eprubete, perfuzoare etc... si gata ziua de lucru. Pai nu e mai simplu sa le cumperi...macar strictul necesar? Sa nu credeti ca seful de sectyie nu stie... dar nu il intereseaza asta, are alte ocupatii, ba chair se ofenseaza daca ii atragi atentia ... Asta e. Vorba cuiva " traim in Romania si asta ne manaca tot timpul"

Mergi la inceput