Alaptatul Help Line (7)
Raspunsuri - Pagina 12
m_monique spune:
genusa iti recomand gama avent. au si tetine pt 0 sau 1 luni. din astea curge destul de greu.
Andrei (16.12.2006)
vali_delide spune:
Buna seara.
Ma chinui de ceva vreme sa scriu, dar nu prea stau bine cu timpul liber. O sa va spun povestea printesei roz, o bebelusa de o mie de ori mai desteapta ca mami, adica je
Mami a citit pe aici si pe alte forumuri tot timpul sarcinii, dar neuronul ei gravid a uitat cam tot.Asa ca, dupa nastere, vazand ca laptele nu vine asa de mult si de repede, am facut ce au facut asistentele la spital:bibe cu laptic. Normal ca fata mea nu se satura cu tzitzi,normal ca eu eram obosita si lauza ,dar astea nu sunt scuze pt. ca i-am dat completare. De vreo saptamana, dupa ce am luat problema in serios si am inceput sa mananc bine, fara sa ma mai gandesc la cele muuuuulte kg ramase in plus, sa beau 2 l de apa si tot vreo 2 de ceai de lactatie + cam 1 l de lapte pe zi...a inceput sa vina laptic. Dar ma gandeam ca fata mea s-a invatat cu bibe, sau ca nu-i ajunge,ca statea mereu ca o maimutica agatata de tzitzi,asa ca mergeam cu formula in continuare dar...in 3 zile a ajuns sa-mi pape de la 270 ml/zi de completare la 100, apoi la 70, apoi la 20...pur si simplu dadea biberonul afara, il scuipa si se stramba de parca ii dadeam lamai.
Ei bine, am fata desteapta...a vazut ca ma-sa insista, mai ca nu mi-a zis:tu nu vezi ca eu o vreau DOAR pe tzitzi si-mi ajunge?
Inca nu zic hop, inca mai am temeri, dar sunt mandra de fata mea..hai, si de mine, ca-s modesta.
Va pup si va multumesc pt. acest topic, pe mine m-a ajutat enorm sa citesc ce s-a scris aici.
Valentina, cea mai fericita de Andreea Stefania (07.12.2007)
www.flickr.com/photos/14121585@N04/sets/url" target="_blank">printesa roz
emaaimee spune:
dragi mamici,
ma bucur ca ultimul mesaj e cat de cat cam ce vreau sa va spun.
stau in Iranda de ceva vreme. am facut parte din grup de suport alaptat(am fost junior lactation consultant), am dat sfaturi, impreuna cu personal calificat dedicat alaptarii. am ajutat multe mamici impreuna cu lactation staff. nu mai am timp sa fac asta, sa merg la grupuri de alaptat pt ca acum lucrez full time in alt domeniu si din pacate nu pot sa ma dedic doar subiectului asta drag mie-alaptarii.
acum ma vad nevoita sa repet ce am tot spus pe parcurs, poate ca daca v-am spus cum am ajuns sa capat mai multa experienta in acest domeniu, va va face sa mai credeti din lucrurile pe care le scriu.
orice femeie poate alapta. nu sunt decat cateva exceptii, rarissime, in care mama are o problema serioasa de sanatate(o boala cronica, in multe situatii se poate alapta cu ajutorul conjugat al unui consultant specializat in lactatie si dr curant al mamei).
dupa aprox 6 sapt de la nastere se regleaza prod de lapte in functie de cererea bb. sanii nu vor mai fi neaparat pietrosi. asta nu inseamna ca nu mai e lapte. este destul lapte pt bb. chiar daca sanii par moi. nu mai introduceti formula asa ca vi se pare. e pacat. si nu are rost. lasati sa decurga lucrurile de la sine. dureaza pana la 2 ani de la nastere ca sa dispara productia de lapte( ca nivelul de prolactina sa ajunga la fel ca inainte de conceptie). asta in cazul in care nu se mai alapteaza deloc.
da, laptele se formeaza si in timp ce suge bb. si mulsul nu este un criteriu de masurare a cantitatii produse. poti sa nu mulgi absolut nimic. lapte este. daca din diverse motive trebuie sa va mulgeti: stati intr-un loc comod, fara galgie,stress inutil( cu mama/soacra care sa va numere picaturile si sa spuna: da, chiar nu ai lapte...,etc), relaxati-va(eventula ascultati muzica preferata), luati o poza cu bb,etc.
daca un nounascut plange, este singurul mod de comunicare de care dispune el la varsta mica. un pic mai tarziu va invata sa comunice altfel(gesturi, zambete, grimase,etc). poate plange pana la 3 ore pe zi. chiar si mai mult. frustrant? da! insa nu imposibil de alinat.
nu are nevoie de lapte formula, nu plange din cauza ca mama nu are lapte. vrea sa suga, nu conteaza de cate ori, dati-i. isi regleza productia de lapte. si intr-adevar bblusii plang sfasietor, labila psihic cum e mama dupa nastere, daca tot anturajul ii spune ca nu are lapte,chiar ajunge sa creada.
se ineaca bb, e jetul de lapte prea puternic. mulgeti-va un pic cat sa nu mai curga siroaie sa se inece si da-ti apoi bblusului sa suga. nu il privati de laptele matern care e din belsug.
e normal ca dupa formula sa doarma mai mult, formula fiind in esenta alimentatie artificiala se digera mai greu. pe cand laptele matern, fiind natural se digera mai usor. aportul caloric este identic. insa beneficiile laptelui matern sunt imense.
apoi nu subestimati colicii, bb este f nervos plage si nu il poti alina ore in sir. insa cu rabdare se poate consola un picut micuta creatura iubita. ii trebuie multa intelegere nu repede o sticla de formula. nu asta rezolva colicii.
dormiti cand doarme micutul, acceptati ajutor in casa de la cine se ofera. nu are rost sa fiti eroina si sa faceti mancare,curatenie si sa aveti si grija de bb. relaxativa, alimentati-va echilibrat. beti suficiente lichide. nu va privati de legume si fructe. uitati de liste invechite( gen mama care alapteaza nu are voie sa consume decat cartofi,etc.)
incercati pe cat posibil sa va pastrati si o activitate preferata prebb. asta va ajuta sa aveti pshicul up. ex: va place sa cititi(dati bb tatalui si cititi un pic), faceti o baie relaxanta cu diverse smacuri, shoppingul va remonteaza fuga un pic in oras-nu trebuie sa daramati bugetul:-), un chat cu prietena,o plimbare, mers la o galerie/muzeu/expozitie etc.
si aici un link legat de plansul bb:
http://www.babycentre.co.uk/baby/newborn/babycrying/
mamici, daca aveti timp sa-l traduceti nu ma supar. imi pare rau ca nu am timp eu.
spor la alaptat si nu renuntati. chiar se poate! nu va fi tot timpul roz, insa solutii sunt pt toate problemele.
ALAPTATUL HELPLINE
de piticotu' uriash
m-am facut maricica
POVESTEA MINUNII
khrisu spune:
quote:
Originally posted by genusa
Khrisu si Principe
Multumesc mult pentru sfaturi.
La primul BB am alaptat exclusiv pana la 6 luni si apoi la sfarsitul fiecarei mese pana la 1 an si 8 luni.De aceea nici nu stiu cum se face cu laptele matern tinut la congelator,lapte praf nici atat,nu am avut niciodata in casa.A fost o experienta minunata si am un copil f sanatos.
Acum la al doilea copil,nu stiu daca o sa mai pot face lucrul acesta pentru ca trebuie sa imi fac timp si pentru primul copil,care are si ea serbari,sedinte cu parintii la gradi,spectacole unde ar vrea sa mearga etc asa ca am senzatia ca o fie nevoie si de laptic congelat.
Puteti sa imi recomandati cumva si niste biberoane bune care sa simuleze alaptatul (adica sa nu curga mai usor decat curge la san,etc)
Va multumesc mult,
orice biberon chiar daca e de la avent si are gaura ff mica (si eu am folosit marca asta) da dependenta pentru ca suptul din biberon este cu totul altfel..altfel de tehnica... bebele devine confuz si poate sa-ti refuze sanul (in unele cazuri fericite refuza biberonul). Ce iti propun ?? ca laptele sa-i fie dat cu lingurita, cana sau exista un produs bun de la medela..un fel de lingurita atasata la o sticluta, laptele ajungand in lingurita prin niste canale..
Totusi eu in locul tau as folosi un wrap sau sling si as cara bebele peste tot cu mine.
Intra pe link-ul de mai jos sa vezi despre ce vorbesc
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475
principe spune:
quote:
Originally posted by alinus_25
Dianocica, Principe multumesc pentru sfaturi.
Se pare ca m-ati readus pe drumul cel bun... cel putin acum simt ceva mai multa tensiune in sani.
Ieri m-am odihnit si am mancat bine, insa la penultima masa de seara micutzul s-a pus iar pe urlat ca nu-i curgea laptic. I-am pregatit formula insa nu a vrut sa primeasca nici macar 1ml. Imi venea si sa rad si sa plang.
Mi-am amintit de sfaturile citite pe aici si l-am pus din nou la san. Sotul mi-a zis pe un ton serios insa fff dragastos: "draga concentreaza-te si da-i laptic. uita de ideea ca nu mai ai lapte." Apoi micutzul s-a pus pe supt... eu zic ca mai mult in gol, pt ca a inghitit o groaza de aer... si a dormnit dus 3 ore. Si desi in restul noptii s-a trezit la fiecare 1,5 ore am reusit si eu sa ma odihnesc si sunt cu moralul mai bun.
Nu stiam faptul ca lapticul mare parte se secreta la momentul suptului. Eu vreau sanii sa-i simt plini mereu, de aici cred ca si necazul meu. Hopul nu e trecut definitiv, insa trebuie sa va pun in continuare in aplicare sfaturile. Va multumesc!
Alinus de Iulius Teodor (10.10.2007)
ALINUS,
daca bb a dormit 3 ore "dus" fi sigura ca a papat bine,bine.
mai jos am sa-ti replic un mesaj care l-am scris altei mamici despre senzatia de sani plini.
monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117
principe spune:
quote:
Originally posted by principe
cristina,sani plini cum ii simteai la inceput nu o sa-i mai simti.senzatia de san plin nu este data de lapte din san ci de fibrele musculare care se contracta in jurul glandelor,aceste fibre musculare inconjoara glanda si prin contractie o presioneaza pana la durere.acesta este defapt un ceas biologic menit sa anunte mama incepatoare ca este timpul sa hraneasca puiul.in momentul in care s-a stabilit un orar, mama si copilul s-au adaptat la un program ,au un ritm,aceasta presiune scade.cand trece mult timp de cand puiul nu a fost alimentat "ceasul" iar incepe sa te anaunte,nu care cumva sa uiti sa alimentezi puiul.
deci faptul ca tu-ti simti sanii mai plini noapte este datorat faptului ca perioada de repaus intre mese este mai mare iar "ceasul" isi face inca datoria.
Cantitatea de lapte produs depinde de cantitatea de sange care iriga glanda,o mare parte a laptelui este produsa in timpul suptului,adica, cu cat glanda este mai mult stimulata cu atat v-a produce mai mult lapte.
eu cred ca ar trebui sa consulti si alt pediatru 600 g in 40 de zile este bine.m-am uitata la fisa baiatului meu si intre 3 si 4 luni a luat intr-o luna 500 g.dupa 3,4 luni iau cam 500 ,600 g pe luna.
nu-i da formula,risti sa pierzi pieptul,alimentul cel mai complet si mai valoros ptru bb-ul tau.daca chiar vrei mai mult lapte
cel mai bun stimulent este insasi bebeul,pune-l cat mai des la piept fara sa-ti faci ganduri negre ca nu ai lapte.poti sa folosesti si pompa,insa nu te speria daca in primele zile ai sa recoltezi doar cateva lingurite.este normal,senzorii de la nivelul aureolei si sfarcului nu recunosc plasticul si nu simt nevoia sa trimita informatia ca este nevoie de lapte.daca operatia o realizezi de mai multe ori, apare obisnuinta si recunoasterea pompei.te poti mulge cu bb-ul alaturi ,acesta este un bun stimulent.
nu te preocupa cristina ,bb-ul tau are laptic suficient,n"nu am lapte suficient" este doar un mit.
monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
monica mami de print
principe spune:
quote:
Originally posted by Laura10
buna
e prima data cand intru la acest subiect, va zic sincer ca daca stiam de el mai demult...
am un bb de 6 saptamani, alaptat exclusiv la san si productia de lapte pana acum era de 200 ml pe putin, caci mai scoteam cu pompa dupa ce manca el si scoteam 140 ml ca popa.
vineri bb nu mai primea laptic. de joi dimineata dadea semne, se certa cu tzatzi, plangea, si sanul era precum guma de mestecat si mamemeonul la fel. cand strangeam cu mana, nimik. a papat la un san, a plans, am scos cu pompa de la al 2-le, = 20 ml. sambata si duminica am recuperat, adika tot la san, mai des, dar nu ne lasam. la proba suptului la unul cam 20-40 ml, restul la celalat.
aveti cumva idee de ce s-a intamplat asta si cum as putea sa-mi readuc lapticul inapoi?
eu cred, personal, ca problema a fost in timp: lu` bb ii curgea la propriu laptele in gura, apoi a inceput sa scada secretia cand s-a stabilizat, si acum, de cateva zile, s-a trezit ca nu stie sa suga, caci el nu trage, eu nu simt ca trage din san laptele. cum pot sa-l invat sa traga mai bine?
Tudor-Matei 11 Decembrie 2007
Laura
Laura,toti bb-eii stiu sa suga,se nasc cu acest instinct.eu cred ca pb este la tine nu la bb.pune-l la san si atat,nu mai masura cat bea cat ai scos la o mulsoare cat la alta,cum suge ..te autosugestionezi.bb-eii au metode diferite de a suctiona,in functie de cat le este de foame,daca le este sete,daca le este somn..nu te gandi ca trebuie sa simti ,simti doar pompa ,dar bb-ul nu are atata putere sa suctioneze cum ai vrea tu.
persevereaza ..mai sus am scris si eu si ema cum este cu senzatia de sani de "guma"..bea lichide.
monica mami de print
adelamaria spune:
Buna!
Va citesc inca din timpul sarcinii si recunosc ca daca n-as fi aflat atatea de la voi, bebe al meu era trecut de mult timp pe formula...
Acum insa pot spune ca sunt o norocoasa: am laptic din belsug, trebuie chiar sa ma mulg de 2 ori pe zi cate 150 ml ca sa nu explodeze sanii
Totul bine si frumos, dar am si eu o maaare nelamurire: bebe are aroape 2 luni jumatate si inca cere sa manance la fiecare 2 ore; ba chiar ar vrea la 1.5 ore daca s-ar putea!!! Nu inteleg de ce! Am lapte, dar dupa 5 minute de supt se opreste si scoate tzitzi din gurita. Nu adoarme la san, deci nu-i asta motivul...Alaptez linistita, cat de cat relaxata, in pozitie corespunzatoare...Uneori e prea mult laptic si ma mulg inainte, alteori e ok...Rezultatul insa e acelasi: de cateva zile bebe suge doar 5 min si apoi dupa 1.5 ore plange dupa tzitzi...Eu banuiesc ca o mai cere si doar ca sa ma simta, dar sincer, nu stiu cat mai rezist! Problema nu e ziua, ci noaptea!!! La fix 2 ore vrea sa pape, apoi dureaza 30 min sa adoarma la loc...si eu apuc sa dorm...din parti!!!
Stiu ca trebuie sa rezist, dar nu mai pot! Uneori simt ca nu vreau decat sa dorm!...Eu nu pot sa dorm ziua, iar cu doar 4 ore de somn pe noapte...nu stiu cat mai rezist!!!
Va rog sa ma ajutati, macar un sfat, o parere, o incurajare...Solutii nici nu visez!!...Doar ca mi-e din ce in ce mai greu si tare mi-e teama ca voi ceda si ii bag formula...doar-doar o sa doarma noaptea mai mult....E gresit, stiu, dar nu mai pot!
M-am gandit ca are un puseu de crestere si vrea sa regleze productia de laptic...Dar ce sa regleze, frate, cand eu am lapte de tre' sa-l scot si sa-l arunc!!! ...Ca nici nu mai am loc in congelator de atatea borcanase!!!....Sunt tare dezorientata! Va rog din suflet daca aveti vreo idee, orice...ajutati-ma! Nu treceti peste mesajul meu!
khrisu spune:
Incearca sa nu te mai mulgi atata...sa se regleze productia dupa cat ii este nevoie copilului. Incepe prin a scoate din ce in ce mai putin din san ...pana nu mai scoti nimic.
Cate despre cat doreste copilul sa stea la san asta-i treaba.... ia-l langa tine noaptea si alapteaza-l intinsa langa el..tu dormi iar el papa si se simte in siguranta langa tine., o sa doarma mai bine. Nu-i refuza nici o masa..foame il agita prea tare si nu reuseste sa suga cum trebuie la san. La orice semn de foame baga-i sanul in gura. O jumatate de ora de foame pentru un nou nascut este echivalenta cu o zi intreaga de foame pentru un adult.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475
uite aici un link despre cum sa-ti faci un wrap..un fel de fasa.il bagi acolo si-l "conectezi" la tzitzi iar tie iti raman 2 maini libere. Nu renunta la alaptat indiferent cat e de greu..e doar o perioada care va trece
creem spune:
AdelaMaria, si eu am pati-o camla fel dar pe la o luna jumate, si am inceput sa ma mulg din ce in ce mai putin, iar fata doarme cu mine in pat, cateodata chiar in brate la mine, asta pentru se trezeste usor cand o pun jos. LA inceput nu dormea noaptea decat foarte putin si dormea ziua, dar incet incet si-a reglat programul.
Secretul este sa dormi si tu odata cu ea, ziua , noaptea, nu conteaza, incearca sa dormi cat de mult poti ca sa iti revii din oboseala.
Eu acum sunt cam obosita pentru ca nu mai pot sa dorm nici noaptea de ganduri (avem sambata botezul si pregatirile m-au cam dat peste cap, desi eu personal nu am facut mare lucru).
Pupici!
fericita de MARIA SOFIA - 7 noiembrie,cezariana 3200 gr, 50 cm, nota 9