***Capsunele-n scutecele de mai-iunie 2007*** (27)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andradap spune:

Lauradi... nu stiu ce facem de revlion... nu de alta dar dintre prietnii nostri suntem cam singurii cu copil asa mic... ma refer din BUCURESTI... deci.... sa vedem oricum nu vreau sa plec undeva fara Antonio...

Circula multe brosuri, reviste, articole legate de aceasta DIVERSIFICARE… Ei bine, consider ca este mai mult decat FOLOSITOARE infomatia (legata de acest process) furnizata dintr-un ESENTIAL de PEDIATRIE…

Asadar, voi da mai jos un citat din “Esentialul in Pediatrie –editia a 2-a” Ed. Almatea, Bucuresti, 2002, scris de E. si C. CIOFU Citatul se afla la pag. 43

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI

Introducerea progresiva de alimente solide si semisolide in alimentatia sugarului eutrofic cu varsta mai mare de 4-5 luni, inlocuindu-se treptat alimentatia exclusive lactate, este cunoscuta sub denumirea de DIVERSIFICARE.
Diversificarea este un process progresiv care dureaza cateva luni siare ca scop suplimentarea alimentatiei (caloric si cantitativ), intr-un moment in care alimentatia lactate exclusive nu mai acopera nevoile energetice si plastice ale sugarului din al doilea semestru de viata. Diversificarea schimba pattern-ul alimentar de la suctiune la masticatie, pregatind copilul pentru ablactare.
Diversificarea prilejuieste introducerea fibrelor in hrana si trecerea de la alimentatia cu tetina la cea cu lingurita, momentul crucial al tehnicii nutritiei sugarului. Ablactarea se realizeaza in trepte. In literature au existat dispute importante referitoare la momentul optim al diversificarii alimentatiei, parerile osciland intre diversificarea precoce (la varsta de 3 luni) si cea tardiva (la varsta de 5-6 luni). Ambele variante au partizani si adversari. S-a convenit ca sugarul alimentat exclusive la san sa fie diversificat la 5-6 luni, in timp ce sugarul alimentat artificial cu formule sa inceapa diversificarea la 4-4.1/2 luni.

Diversificarea PRECOCE are urmatoarele AVANTAJE:
-favorizeaza dezvoltarea structurilor orale solicitate in procesul de masticatie;
-induce cu usurinta un ritm mai alert de crestere si apor ponderal;
-ofera un aport suplimentar de vitamine, fier, fibre.

Dintre DEZAVANTAJELE diversificarii PRECOCE se pot cita:
-solicitarea timpurie a functiilor digestive, intr-un moment cand acestea nu sunt sufficient maturate;
-realizeaza o incarcatura osmotica mare pentru un rinichi incomplete dezvoltat functional;
-favorizeaza obezitatea de aport;
-proteinele vegetale au valoare biologica inferioara celor din lapte;
-glutenul introdus precoce favorizeaza aparitia celiachiei.

MOMENTUL diversificarii mai depinde de locul geographic, traditie, particularitatile temperamentale si nutritionale ale sugarului, preferintele familiei si ale medicului. Toti nutritionistii sunt de accord asupra necesitatii INTRODUCERII PROGRESIVE a alimentului NOU si respectarii recomandarii de a NU se INTRODUCE CONCOMITENT DOUA alimente NOI.

CAPSUNILE, FRAGII, ALBUSUL de OU si PESTELE, care sunt alimente ALERGIZANTE, se vor introduce dupa varsta de un an.

In tara noastra traditia este ca diversificarea sa se faca cu fructe si legume proaspete si alimente preparate casnic in bucataria familiei.

PRIMUL ALIMENT va fi SUCUL de FRUCTE (aport de vitamina C, minerale); se va introduce treptat, in cantitate progresiv-crescanda, dupa varsta de 6 saptamani (suc de CITRICE, MORCOV, MERE), crescand treptat consistenta –prin adios de pulpa mixata –si volumul; masa de fructe va INLOCUI la varsta de 5 LUNI, o masa de lapte. Ea poate fi agrementata cu fainos instant fara gluten sau cu branza de vaci.
Fainosul este, prin traditie, PRIMUL ALIMENT SEMISOLID care se administreaza sugarului. Tot mai multe familii accepta fainosul cu lapte preparat instant. Se recomanda INTARZIEREA administrarii FAINOSULUI de GRAU, dupa 6-7 luni, pentru varstele mai mici (4 luni), fainosul de PORUMB sau de OREZ, administrat in apa sau lapte, pare SOLUTIA OPTIMA.
Momentul introducerii CARNII in alimentatia sugarului este varsta de 5-6 luni. Sursa suplimentara de proteine si fier, carnea va fi administrate initial FIARTA si MIXATA, amestecata cu SUPA de LEGUME, aceasta fiind introdusa cu 2-3 saptamani inainte. Trecerea de la gustul dulce de lapte la gustul sarat poate provoca protest din partea sugarului, mai ales la cei alimentati exclusiv natural, invatati cu gustul monoton al laptelui uman.
Branza de vaci, amestecata cu piureul de fructe, se poate introduce aproape concomitant. Carnea recomandata sugarului este cea de PASARE sau de VITA, CARNEA de PORC si PESTE fiind rezervata pentru perioada de DUPA UN AN. FICATUL de PASARE fiert va fi oferit dupa varsta de 6 luni.
Oul este un aliment ideal pentru oferta de principii nutritive, dar ar putea fi ALERGENIC. Poate fi administrat dupa varsta de 6 luni, sub forma de galbenus fiert tare. Initial se va oferi un sfert, apoi jumatate de galbenus de 2-3 ori pe saptamana.
Iaurtul proaspat poate fi oferit dupa varsta de 5 luni, zaharat 5%, eventual amestecat cu fainos instant. Sugarul de 5 luni primeste cu placere o “papa” alcatuita din orez fiert, apoi pasat, zaharat 5%, in care a fost mixata o cantitate de 20-30 g de branza de vaci. Spre varsta de 1 an, copilul mananca inca 2 mese de lapte (500 ml)(care poate fi formula de continuare sau chiar de start) si alte 3 mese semisolide (masa de fructe, supa de legume cu carne si piureul de legume, o masa de iaurt sau branza de vaci cu fainos instant). In cursul procesului de diversificare, majoritatea caloriilor va fi asigurata tot de catre lapte (60%), urmand ca restul caloriilor sa rezulte din alimentele semisolide. Avand in vedere calitatile nutritionale exceptionale ale laptelui uman, sugarii alimentati natural, cu ritm foarte bun de crestere sunt candidate pentru o diversificare tardiva.

Preparatele industriale pentru diversificare NU sunt sufficient de bine cunoscute in tara noastra de catre parinti si chiar de catre medici, au un prêt ridicat sin u exista traditie pentru utilizarea lor (au lipsit COMPLET de pe piata pana recent!). Ele vor putea fi introduce in timp, deoarece prezinta unele avantaje certe, cum sunt: economie de timp, comoditate extrema in administrare, preparare instant, posibilitate de stocare, varietate mare indifferent de sezon. Aceste preparate prezinta INSEMNATE AVANTAJE NUTRITIONALE, avand DENSITATE NUTRITIVA STANDARDIZATA (respecat criterii recomandate ESPGAN/FAO), digestibilitate foarte buna (obtinuta in procesul de preparare industriala), continut redus de sare (2g / kg), majoritatea nu contin zahar cristalizat (previn obezitatea, cariile dentare), fainurile nu contin gluten, cerealele sunt imbogatite cu fier si au o biocalitate garantata (nu contin conservante), sunt securizate bacteriologic, toxic si oncologic. Preparatele industriale de diversificare au norme de calitate inscrise pe ambalaj, cum sunt: varsta pentru care sunt recomandate (baby, junior), cantitatea si tipul glucidelor, gluten-free, calorii, sodium, vitamine, fier, alte ingrediente care depasesc 2%, data expirarii. Exemple de astfel de preparate sunt: piureuri de legume si fructe in diferite combinatii, cereale cu sau fara gluten, cereale cu sau fara lapte, amestecuri de cereale (7) sau alimente combinate (legume+carne de vita sau pui, legume+carne+fainos, fructe+fainos+lapte,etc)
CELE MAI ALERGIZANTE ALIMENTE raman: OUL, PESTELE, CAPSUNILE; acestea NU vor fi administrate sugarilor cu teren allergic (anamneza familiala), dar aceste masuri, care se refera la o populatie infantila SELECTIONATA, NU trebuie exploatate la TOTI sugarii, nefiind recomandata o schema dietetica generala. Recent, unele firme producatoare de alimente de diversificare pentru sugar au pus la dispozitie PRODUSE HIPOALERGENICE fara proteine de lapte de vaca si gluten, ce pot fi administrate incepand cu varsta de 5 luni (ex.: Humana SL, Pap-San Humana HA Pap).

Andrada de ANTONIO (12 Mai 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmen_So spune:

Neata fetele, ce faceti? Sa stiti ca daca m-o da afara de la serviciu, voi sunteti de vina, ca stau sa vad ce-ati mai scris, ce poze ati mai pus, in loc sa-mi fac trebile. Si colac peste pupaza, mai dati si ghicitori de rezolvat, dupa ce ca mai am un neuron ramas, si p-ala mi-l solicitati.

Foarte frumoase pozele pe care le-am vazut, trebuie sa i le arat diseara si lu' nr 1, ca e o buna ocazie sa o tin un pic linistita.

Ella, bravo, felicitari pentru apartament! Si cine-si mai luase, Roxicucu, Cristinamaria, parca, hai sa stapaniti sanatoase.

Lauradi, tu te plangi de par ca ti-a cazut? Ia sa vezi (cand o sa reusesc sa mai pun poze) cum e sa mai ai par de-o baie, sa-l pieptani cu prosopu', ca mine. Si Ducu te mosteneste, ce mai. Intr-adevar pare mai mare, cand il vezi in scaun.

Carstea, ai fost tare: "da-mi pm sa stiu cine e ca nu pot sa dorm."

Graviduta, si noi am fost constipate de la cerealele astea cu orez. Gasisem o data unele care aveau mai multe fructe in ele, de la novalac parca, si de la astea nu se constipase, da nu le mai gasesc in farmacii.

Andrada, m-a luat cu fiori cand am citit de infectie cu e.coli. Nici a mea nu se cacarisea decat la 3 zile, da' dr ne-a zis s-o lasam in pace. Eu nu m-am luat dupa ea si-i puneam supozitor cu glicerina, pana la urma s-a reglat, dar bine ca n-a facut infectie, cum ziceai.

Motannel, asa mi-a facut si mie nr 1 cu dormitul noaptea (de pe la un an se ridica pe patut si zicea "in ba-se", adica in brate la mine in pat, si acolo a ramas pana acu). E frumos, nu-i vorba, sa adormim nas in nas, sau sa ma tina de gat, da' nu vreau sa ne serbam majoratul asa.

ALyna, Ninutza, Moko, bravo pentru prajitura.

Petit-ange, si a mea a facut la fel, de unde la mar abia casca gura, la banana n-o mai inchidea. O sa-i mai dea si azi bona, daca o accepta la fel, io raman o perioada la banana, doar-doar s-o mai ingrasa un pic. Ce rau imi pare ca doar in weekend pot sa-i dau eu fructele, e asa haioasa cum mananca (de fapt, cum nu mananca, ca nu prea stie).

Irinusha, nici tati nu pune fata in scaunul ei (atunci cand o duce la gradi). Ma umple de nervi, ca cica e drumul scurt (5 min),ca n-are viteza, etc, etc, dar tot ma enerveaza. Nu se stie niciodata ce se poate intampla si nu pricepe, zice ca-s io nebuna si exagerez. ca sa nu mai spun ca nu stie sa-i lege centurile (prima data cand a trebuit s-o lege el, se uita lung si nu stia de unde sa inceapa A trebuit sa-i spuna fata: nu asa, tati, uuite asa). Felicitari pentru dintisori.

Bogaina, bravos, bravos, sunteti voinici!

Florentina, imi pare rau pentru putzulica!

Didi, iar l-am decontat! C-o geanta! Ca daca il las sa "creeze', imi vine cu acelasi parfum despre care stie ca-mi place. Imi place, imi place, da' mai am...

Mica, frumoasa jacheta aia alba. Si posesoarea, nu mai vorbim.

Pepsi, pai s-o dezvaluim, ca poate, intr-adevar, banuim pe nedrept.

Paflo, bine ca ti-ai mai revenit.

Va las acum, ca chiar ca mi-o iau.

Mergi la inceput

Carmen_So, un copil alimentat la san... poate sa NU faca si o saptamana ca NU e vorba de constipatie si deci il lasi in pace... De ce NU e vb de constipatie? Simplu: LAPTELE UMAN se poate uneori ABSORBI si in TOTALITATE, asadar ce sa ELIMINE? Dar un copil alimentat artificial daca NU face caca 2 zile si il mai si vezi ca se chinui si se screme si face uscat... atunci DA este CONSTIPAT... si daca nu merge nicicum sa-l reglezi... apelezi la alte mijloace: SUPOZITOR, TERMOMETRU, LACTULOZA, etc...

PS: Nici eu nu sunt adepta introducerii unui supozitor una doua... dar la noi chiar era cazul ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Graviduta spune:

La multe lunisoare pentru: Matei de Moberi, Toni Victor de Diana, David de Miniuta, Matei Constantin de Dicarstea, Isabella de Petit_Ange, Ana de Carmen_So si Bianca Maria de A_da Sa fie sanatosi si norocosi!

Ramonaaaa, mi-a venit coletul cu combinezonul. Trebuie sa apara si al tau. Din pacate, culoarea nu e chiar asa cum apare pe site, adica un bleumarin, ci un gri petrol. Dar e dragut.

Bogalina, nu am comandat inca Tefalul. Cred ca saptamana asta.

Petit_ange, o sa incerc si cu portocala, desi noi am inceput cu sucul de mar doar pt ca i-am zis eu pediatrei ca am observat ca-i place (ii dadeam pe la gurita cu mar). Altfel, incepeam cu legume.

Angelabv, am inceput cu orezul de acum aproape o luna si a facut normal. Aseara i-am dat mai mult suc de mere si cu putina pulpa, poate ii regleaza tranzitul cumva.

Ella, sa stapaniti sanatosi apartamentul.

Lauradi, Mara a facut deja cunostinta cu solul cand mi-a cazut de pe masa de infasat. Acum o striga tatutul ei numai "zburatoarea". Legat de Revelion, noi stam acasa, ca nu prea ne arde sa plecam cu Mara pe undeva ca e prea mica. Si nici nu vreau sa o las singura de Revelion (adica cu bunica).

Multumim pentru felicitari. Vad ca a incepu sa exerseze din ce in ce mai mult rostogolirea.

Alina si Mara vrabioara (27 iunie 2007)

Diversificarea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiu spune:

kid, nu esti singura, nici eu nu m-am prins cine e faptasa
la multi ani sarbatoritilor de azi, si sunt multi
Matei de Moberi

Toni Victor de Diana

David de Miniuta

Matei Constantin de Dicarstea

Isabella de Petit_Ange

Ana de Carmen_So

Bianca Maria de A_da

fetelor, nu stiu ce sa-i mai dau puiului sa pape . I s-au accentuat petele si i-am scos tot din alimentatie, ramasesem doar pe banana. Cateva zile a fost ok, petele se estompasera dar azi iar s-au inrosit. Of...... Bine ca inca mai am lapte, Doamne ajuta sa-i gasesc alergenul. Acum ma gandesc ca i-am spalat unele hainute cu detergent de al nostru ( ariel) si poate fi si de aici.

gabi, mamica lui-Albert Mihai, 10.05.2007
minunea mea
poze
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=3d7f6050076153b58e971e" target="_blank">capsunele de mai-iunie2007

Mergi la inceput

GRAVIDUTZAAAAAAAA... merele contin niste subst. numite PECTINE, care ajuta la formarea/ legarea scaunului... deci vezi sa nu cumva sa se constipe de la MAR... al meu are marul scos de pe lista din pacate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Sa va scriu si eu cate ceva despre Vladut: la 5 luni jumatate cat are acum nu se intoare deloc( s-a intors o singura data la 4 luni dar cred ca accidental) iar de luni am inceput si eu diversificarea, pana acum a fost alaptat exclusiv. Am inceput sa-i dau cereale cu orez de la Aptamil, erau singurele pe care scria ca nu contin gluten dar totusi ma nemultumesc ca se prepara cu lapte iar eu vroiam sa le fac cu laptele meu. As fi vrut sa astept pana la 6 luni dar e atat de pofticios.....cand ne vede pe noi ca mancam incearca cu disperare sa-mi ia lingura din mana si cand nu reuseste incepe sa planga. A ca m-am hotarat sa incep sa-i dau si lui papica

Angiuta mamica lui Vladut(08.06.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ELTEKA spune:

'Neata!

Ella,
sunt in Romania, numai ca am internet mai prost si fix, si un milion de obligatii, asa ca nu mai ajung pe langa computer Da' citesc ce se scrie si cand am vazut ca nu esti prea activa, m-am dus pe celalalt subiect, ca voiam sa vad ce se mai poarta la shopping. Eu tot primesc coduri si nu ajung sa cumpar nimic, nici nu stiu cum se termina ziua .

Tre' sa-ti zic cu robotul si cucalatoriile prin Romania , dar am un mtg la 11.15 si fug. Neaparat sa-ti faci timp la Viena sa mergi la faimosul outlet daca poti! Felicitari pentru casutza, sa fiti cei mai fericiti in ea . Revin.

Andrada draga
pai sa parasesti tu imparatia capsunicioasa atat amar de vreme, ne lasi tu fara pediatru... Da' dac-ai fost ocupata cu printul de Antonio intelegem, desi ne fuse dor mare - apropo, vazut poze si aplaudat! Fantastic voinicelu' si frumooooooooooooos tare! Si tu, cand erai mica, dulcica-dulcica. Na, ca rimeaza! (Te-ai mai gandit la ideea cu pediatrulonline???)

Mica,
repede-repede sa-ti zic ca in poza Caciulitza rosie Maya are 100% expresia ta . Bucura-te! (zic eu, care ma tot holbez dupa ceva de la mine pe figura lui Elias, dar nada de nada...)

O zi frumoasa la mamici de capsunici!

PS. Am innebunit cu codificarile alea, io nici macar n-am internet ca lumea si timp sa ma uit pe mailul comun, asa ca ma fierbeti rau Caragiale...

Mamica lui ELIAS, 31.05.2007
POZE cu Elias, sau DOLOFANEL - Fat Frumos cel Chel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

La multe lunisoare pentru:

Matei de Moberi,

Toni Victor de Diana,

David de Miniuta,
o pupam si pe mamica ta. si las-o sa scrie mai des ca tare placuta e la citit :)))

Matei Constantin de Dicarstea,

Isabella de Petit_Ange,

Ana de Carmen_So

Bianca Maria de A_da

Sa fie sanatosi si norocosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Graviduta spune:

quote:
Originally posted by andradap

GRAVIDUTZAAAAAAAA... merele contin niste subst. numite PECTINE, care ajuta la formarea/ legarea scaunului... deci vezi sa nu cumva sa se constipe de la MAR... al meu are marul scos de pe lista din pacate

Aoleu, n-am stiut. Eu mananc dmineata un mar pe stomacul gol si-mi favorizeaza... digestia , de-aia m-am gandit sa-i dau si Marei.

Alina si Mara vrabioara (27 iunie 2007)

Diversificarea

Mergi la inceput