Fulguleti de noiembrie - decembrie 2006 (93)
Raspunsuri - Pagina 15
alexandra_25 spune:
Buna fetele.....ce liniste pe aici....
Donia....au dreptate fetele,esti o mamica curajoasa....sa dea D-zeu sa se faca bine Cristinel...si e mai bine ca e sub supraveghere medicala!Multi
de la noi!
Marani....iti sta tare bine cu noua freza...imi place mult...si imi pare rau pentru pierderea sarcinii...o sa vezi ca nu va trece mult si o sa aiba Bubumara un fratior sau o surioara....multa sanatate...
Dbunny...ce scump e Daniel...deja e atat de mare...
Roxanica....ce mai face Davidutzu?
Dianocica...offf...iar esti bolnavioara...uite de la mine o
si un
ca sa te faci bine!
Asiza,Yagmur,A_deju,Dandusa...unde sunteti...hai dati un semn de viata!
Danita...
....si sper sa iasa cat mai repede Tudor din greva!
alexandra
de
Mark Andrei 23.11.2006
poze cu Mark
www.bebo.com/Widget.jsp?WidgetId=3662428255&MemberId=3524611238" target="_blank">slideshow Mark
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia
marani spune:
ALEXANDRA, 
am primit pe mail:
De ce nu-si spalau farfuriile stramosii nostri, de ce se credea ca rosiile sunt otravitoare, de unde vine expresia "It's raining cats and dogs" ("Ploua cu pisici si caini") sau "Salvati de clopotel", de unde vine obiceiul priveghiului, de cate ori se spalau oamenii in Evul mediu?
Raspunsurile le gasiti mai jos.
Igiena...
Data viitoare cand va spalati pe maini si apa e un pic mai rece decat v-ati dori, comparati situatia cu modul in care se spalau englezii prin anul 1500. Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil. Oricum, corpul era deja imbibat de "miresmele" transpiratiei si ca sa mascheze cat de cat mirosul neplacut, miresele purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!) ; "Cada" era, de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rand pe rand, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie.
Apoi venea randul femeilor si, la sfarsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a varstelor. In final, apaera atat de murdara, incat puteai pierde un bebelus prin ea. De atunci dateaza la britanici vorba "Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat". Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie, facuta cu mandrie: "Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal !"
"Ploua cu pisici si caini" ...
Casele erau acoperite cu snopi de paie sau coceni, fara scanduri dedesubt. Acoperisul casei era singurul loc in care animalele se puteau adaposti de frig. Drept pentru care cainii, pisicile si alte vietati mai mici (soareci, gandaci etc.) se cuibareau in paiele care acopereau casa. Cand ploua, paiele deveneau alunecoase si animalele cadeau uneori direct peste oameni. In acea perioada a aparut zicala "Ploua cu pisici si caini".
Adapostirea animalelor in acoperis a fost si motivul pentru care s-a inventat baldachinul. Insecte sau diverse materii fecale puteau murdari asternutul la orice ora. Cineva a avut geniala idee de a intinde deasupra patului un cearsaf, pentru protectie...
Pragul...
Bogatasii isi faceau podeaua casei din dale de piatra, care deveneau alunecoase pe vreme umeda. Pentru marirea aderentei in timpul mersului, se presara prin casa pleava. Reimprospatate succesiv, straturile de pleava amestecata cu apa atingeau uneori grosimi apreciabile. La deschiderea usii de la intrare, exista pericolul ca amestecul de pleava cu apa sa curga afara din casa. Problema a fost rezolvata prin inventarea pragului.
Rosiile sunt otravitoare ...
Pe vremea aceea, in fiecare bucatarie exista un cazan metalic mare, atarnat deasupra focului, pentru gatit. Carnea era destul de rara, asa ca oamenii mancau mai mult fiertura de legume. In zeama ce ramanea de seara se adaugau a doua zi apa si legumele si tot asa. Astfel, o parte din mancare ajungea sa fie veche de saptamani. Cei mai instariti mancau din vase realizate dintr-un aliaj care continea si plumb, pentru ca acesta putea fi prelucrat mai usor. Alimentele acide dizolvau plumbul, care ajungea in organism si provoca otravirea sau chiar moartea. Din aceasta cauza, rosiile au fost considerate in urmatorii 350 de ani ca fiind otravitoare.
Farfurii din coaja de paine ...
Saracii mancau din niste bucati de lemn scobite, care tineau loc de farfurii. Vasele se mai faceau si din paine foarte veche, din care se scotea miezul si care rezistau cateva mese bune. Ambele variante de "farfurii" nu erau spalate niciodata dupa folosire. De aceea, se intampla des ca vasele sa faca viermi... Painea se impartea intre membrii familiei, in functie de statutul fiecaruia. Cei care munceau capatau coaja inferioara, din partea de jos a painii, restul familiei - partea din mijloc, mai mult miez - iar oaspetii primeau coaja superioara.
Priveghiul...
Pentru baut rachiu sau whisky erau folosite cesti din plumb.
Combinatia alcool-plumb fiind atat de toxica incat ii scotea pe multi din uz pentru cateva zile. Chefliii gasiti intinsi pe marginea drumului erau considerati morti si pregatiti pentru inmormintare.
Inainte insa de a fi ingropati li se mai dadea o sansa - erau asezati pe masa din bucatarie timp de cateva zile. Asteptind ca "mortul" sa-si revina - ceea ce se intampla de multe ori - rudele si prietenii mancau si beau in jurul mesei. Asa a aparut obiceiul priveghiului.
Salvat de clopotel ...
Cei care din greseala erau ingropati de vii erau salvati de un clopotel. Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort "proaspat". La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat de unghii pe interior. Dandu-si seama ca unii semeni de-ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii. De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "saved by the bell" ("salvat de clopotel").
Sa mai zica cineva ca istoria e plictisitoare...
Ajutati-o pe Sonia
Laura13 spune:
PIURE DE BROCOLI
Ingrediente:
un brocoli potrivit
Mod de preparare:
Se fierbe un brocoli cat pumnul strans in apa cat sa acopere bine si cu putina sare. Dupa fierbere se adauga un galbenus de ou fiert tare si o lingura de ulei (floarea soarelui) apoi se face piureu cu mixerul. Se pune din nou pe foc si se adauga malai extra cat sa se ajunga la un piure potrivit pentru gustul bebelusului tau.
MAMALIGUTA CU BRINZA LA CUPTOR
Ingrediente:
1 1/2 l lapte, 250 gr. brinza de oaie, 50 gr. unt, 400 gr. malai, sare
Mod de preparare:
Se pune la fiert laptele cu sare si cind clocoteste se toarna in ploaie malaiul si se bate cu telul, pina ce malaiul se umfla si absoarbe tot laptele. Se unge cu unt o cratita, se asaza jumatate din mamaliguta. Se pune deasupra brinza rasa si se acopera cu restul de mamaliguta si unt. Se da la cuptor 15 minute. Dupa gust, se poate pune in brinza rondele de la 2-3 oua fierte tari.
CARTOFI FIERTI IN COAJA SI OU
Ingrediente:
1/2 de galbenus (foarte bine fiert), 1-2 cartofi , 1 lingurita ulei de masline/porumb, apa/lapte
Mod de preparare:
Se fierbe oul foarte bine si se pastreaza doar galbenusul. Se fierb cartofii in coaja si dupa ce se decojesc se amesteca cu galbenusul de ou, cu uleiul si cu putin lapte sau apa calda (suficient cat sa aiba consistenta acceptata de copil). Cartofii se pot coace.
Laura
lui
Daniel - 14.11.2006
Poze Daniel
slideshow Daniel
Mamici din Iasi
www.geocities.com/mami_nov_dec_06/" target="_blank">Fulguleti noiembrie-decembrie 2006
Laura13 spune:
Ficatei cu mazare
Timp preparare:
30-35 min
Ingrediente:
ficatei de pui, cartofi, mazare (proaspata sau din conserva), morcov, marar, cimbru, ulei de masline, ceapa verde
Mod de preparare:
Se caleste putin ceapa dupa care se adauga ficateii spalati si se calesc si ei putin.
Separat se fierb cartofii si morcovul taiati felii. aveti grija sa nu-i fierbeti prea tare pt ca mai fierb si cu ficateii.
Se adauga cartofii si morcovul pe jumatate fiert in oala cu ficatei si se lasa la fiert. Se adauga mazarea, sare dupa gust si cimbrul. la final se asezoneaza cu marar proaspat
Perisoare cu Sos de Smantana
Pentru copii de peste 1 an
Ingrediente:
- 400 g carne toccata
- 1 ceasca orez
- 20 g unt
- 50 g smantana
- 2 oua
- 1 lingura faina
- 200 ml lapte
- sare
- zeama lamaie
Mod de preparare:
Carnea tocata se amesteca cu orezul si albusurile, se fac perisoare de marimea unei nuci si se pun la fiert in apa clocotita.
Sosul se pregateste astfel: jumatate din lapte se pune la fiert, se adauga faina desfacuta in restul de lapte rece si se fierb 15 minute. Apoi se pun galbenusurile amestecate cu smantana, untul si perisoarele fierte. Dupa gust se poate adauga si zeama de lamaie.
Orez cu lapte si scortisoara
Timp preparare: 30 min
Ingrediente:
- 1 cana orez
- 1 ling zahar
- praf de sortisoara
- lapte Formula (de sugari) sau lapte normal
Mod de preparare:
Se spala orezul. Se fierbe in apa. Dupa ce s-a fiert se scurge bine de apa si se amesteca cu lapte Formula (sugari) sau lapte normal. Se adauga un praf de scortisoara si zaharul. Se mixeaza totul si se lasa sa se raceasca.
Ficatei cu Spanac
Timp preparare:
30 min.
Ingrediente:
300g ficatei de pui, spanac, unt, sare, orez;
Mod de preparare:
se pun la fiert ficatei se scurg apa dupa se clatesc cu apa rece se pun intr-o cratita se pune un cub de unt, sare un praf, spanac maruntit, o ceasca de orez spalat si se acopera cu apa si se baga la cuptor se lasa circa 20 min.
POFTA BUNA : La bebei de la 7 luni.
Laura
lui
Daniel - 14.11.2006
Poze Daniel
slideshow Daniel
Mamici din Iasi
www.geocities.com/mami_nov_dec_06/" target="_blank">Fulguleti noiembrie-decembrie 2006
m_monique spune:
quote:
Originally posted by karra80
Dragi mamici, apelez iar la experinta voastra si va intreb ceva sa stiu daca e normal...
e posibil ca urmatorii dinti care iasa sa fie incisivii de sus dar nu cei centrali ci cei laterali?Aia de langa canini.....?Sper ca m-am facut inteleasa....i-au iesit primii aia de jos centrali ai acuma sus se vad vf la aia laterali nu in fatza......nu i-au iesit inca cei centrali.....
Oare e normal?
Carminade
MARIA CRISTINA (Winnie) 8 martie 2007
Luna 8
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=28e484a970e514144a5d21" target="_blank">Comoara mea mica
www.youngnutrition.net/member/tickers/75683/ticker2.png%22%20border=%220%22%20%3E%3C/a%3E" target="_blank">Varsta Winnie
e cat se poate de normal. la noi asa a fost sus au iesit intai incisivii laterali si apoi ce centrali. atara precum dracula.
Andrei (16.12.2006)poze
botezul lui Andrei
marani spune:
LAURA, ce retete pui tu mami acolo...mi se face gura apa! noi ficat nu papam, nu i-am dat..si cu gatitul stau cam prost...bine...bubamara nu se plange de mine s-ale mele talente gastronomice! inca! multumim!
Ajutati-o pe Sonia
Laura13 spune:
marani eu tot caut pt dani, ca mi s-a acrit mie de pireul de legume..... si am zis ca daca tot am gasit....ma rog, in majoritatea e trecuta sarea, mai sunt unele care, dupa parerea mea, mai trebuie adaptate pt bb nostrii.....dar informativ. fac oncurenta la revista presei
....pai numai pe tine sa te laude fetele![]()
Laura
lui
Daniel - 14.11.2006
Poze Daniel
slideshow Daniel
Mamici din Iasi
marani spune:
quote:
Originally posted by Laura13
marani eu tot caut pt dani, ca mi s-a acrit mie de pireul de legume..... si am zis ca daca tot am gasit....ma rog, in majoritatea e trecuta sarea, mai sunt unele care, dupa parerea mea, mai trebuie adaptate pt bb nostrii.....dar informativ. fac oncurenta la revista presei....pai numai pe tine sa te laude fetele
Lauralui
Daniel - 14.11.2006
Poze Daniel
slideshow Daniel
Mamici din Iasi
uite ca mie de mult timp mi s-a acrit de piureul de legume, mie una imi coc tot felul de retete pt noi adultii si le adaptez pt bubmara; adica nu sare, nu prajeli, nu carne porc, si altele interzise; si mi-e mult mai usor, am gatit pt noi pui cu smantana si mazare si i-am facut separat si ei - i-a placut la nebunie! sau ciorba pastai cu carne vita, acrita putin si cu smantana - deliciu declarat de bubamara!Ajutati-o pe Sonia
Ktrinel spune:
sunt gripata pana in maduva oaselor si tusesc rau ...abia vorbesc.
Julia e mai bine, doar mucii mai sunt de ea si cand si cand mai tuseste
dianocica, nici eu nu mai racisem de 6 ani ...never, nici macar iarna canadiana nu m-a atins....dar anul asta e a doua oara cand o trag nasol....e clar ca ne-a scazut imunitatea de cand avem copii...oboseala in plus...o fi doar inceputul?
donia, sanatate multa lui Cristinel si multa putere tie!te asteptam cu vesti bune.
fetelor mai scoateti nasul din plapuma...s-a facut frig si la voi?
dandusa spune:
Donia,
multa sanatate lui Cristnel
Laura,
mai da' ce pofta ai de gatit...
,multumim pentru retete
Marani,
ft interesanta istoria sub forma asta,mi-a placut la nebunie...
Vroiam sa-ti zic ca si eu am facut cauterizarea cu multi ani in urma...,m-au internat pentru o zi ,exact cum spui si tu...,nu a durut deloc...,doar biziitul era stresant si am simtit ceva cald...,in rest ok...
sper din suflet ca si la tine sa fie la fel,tinem pumnii
Azi am fost la Gradina Botanica,doar noi... doua fete cucuiete...,ne-a cam inghetat nasucul,dar a fost super relaxant...,bubu a dormit foarte bine...,a luat masa de 18 in gradina...
Nu mi-a placut cum arata G. Botanica ,credeti-ma ca parcul Morarilor,arata de-o mie de ori mai bine...,asadar nu mai mergem...![]()
Faceti ceva...orice/oricit
Ionut
/Teo
/www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">Sonia
/www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Darius

Luna 8