Zacusca cu dovlecei(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8091) Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa se taie marunt si se da usor prin ulei incins, dar sa nu se rumeneasa. Peste ceapa se pune si dovlecelul dat pe razatoare. Se lasa pe foc pina se inmoaie dovlecelul. Se pune ceapa cu dovlecelul in vasul mare si se amesteca totul. Se adauga si sucul de rosii obtinut din bulion dizolvat cu 2 litri apa. In sucul de rosii se pune o lingura de sare si doua de zahar. Se pune totul la fiert pina se inmoaie bine legumele. Dupa aceea se pune la borcane, se inchide ermetic si se sterilizeaza bine.
Zacusca de ardei cu miere(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 9033) Se coc ardeii. Se curata. Nu se spala, nu se scurg de zeama. Se taie taitei. Intr-o cratita se pun uleiul, ardeii, otetul, mierea si sarea. Se fierb, amestecindu-se, 40 de minute. Se ia de pe foc, se adauga mustarul, incalzit in prealabil. Se pune in borcane cu filet. Se racesc in paturi.
Zacusca de conopida(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8104) Se fierbe conopida in apa cu sare. Se fierb cepele taiate felii in otet diluat cu apa, in care se adaugasosul de rosii sau bulionul, foaia de dafin, cimbru, sare, piper, zahar, felioarele de lamiie si frunzulitele de patrunjel. Se toarna sosul cald peste conopida scursa de zeama. Se lasa 1-2 ore in acest sos la rece.
Zacusca de vinete(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8235) Se coc vinetele si se curata ca pentru salata. La fel, se procedeaza si cu gogosarii. Se elimina semintele din rosii cu aparatul de stors si sucul obtinut se pune la fiert pina se ingroasa ca o smintina. Intr-un vas mare, se caleste in tot uleiul ceapa, si cind aceasta a devenit aurie, se pun vinetele si gogosarii, apoi se adauga sucul de rosii legat. Se aseaza vasul sa fiarba incet, peste o placa metalica, si cind uleiul se ridica deasupra, se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se lasa zacusca la foc mic, se amesteca des sa nu se prinda de vas, si cind compozitia este bine legata, se pune, dupa gust, mujdei, sare si piper. Se pune conserva in borcane fierbinti, se leaga cu celofan si se lasa in tava cuptorului fierbinte, dar fara foc, pina a doua zi.
Zacusca de vinete si gogosari(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8643) Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca impreuna pe fund ( se pot toca numai vinetele iar gogosarii se taie felii). Se oparesc rosiile, se curata de pielite si se taie in sferturi. Se pun vinetele, gogosarii si rosiile intr-o cratita cu uleiul, in care s-a rumenit ceapa (dupa gust). Se pune zaharul, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, pina mai scade zeama, observind sa nu se prinda de fund.
Zacusca din morcovi si mere(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8941) Se spala si se da pe razatoare telina si morcovii, apoi se pune totul la calit cu 250 ml de ulei. Se toaca ceapa si se caleste cu aceeasi cantitate de ulei, impreuna cu merele, care au fost curatate de coaja si simburi si taiate in cuburi mici. In alt vas, se calesc ardeii grasii si gogosarii bine spalati, curatati si tocati. Se coc vinetele, se curata si se combina obisnuit cu ulei. Cind toate aceste ingrediente s-au racit, separat, se pun intr-un vas mare, se adauga 800 gr. de pasta de rosii dezlegata cu un pahar de apa. Se omogenizeaza zacusca, se adauga 2 linguri de zahar, 2 linguri de miere, sare si restul de ulei pina la 1 litru. Se aseaza zacusca in cratite mari si se da la cuptor cu foc mic, pina cind grasimea se ridica la suprafata. Se pune fierbinte in borcane si se sterilizeaza in cuptorul aragazului, 30 de minute, cu foc mic.
Zacusca din vinete si gogosari(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5719) Se coc vinetele, se lasa sa se scurga, se spala si se toaca obisnuit, ca pentru salata. Se coc gogosarii, se curata si se taie in cuburi mici. Se trec rosiile prin separatorul de seminte, se lasa sucul sa se decanteze si se foloseste numai pulpa. Se caleste ceapa tocata in ulei. Cind totul este pregatit, in cratita cu ceapa calita, se pune pireul de rosii, vinetele, gogosarii, amestecind usor ca zacusca sa nu se prinda de vas. Cind zacusca a scazut bine, legumele s-au "topit", se potriveste de sare, se pune preparatul in borcane si se tine in cuptorul incalzit in prealabil sau se fierbe pe baia de aburi 30 de minute.
ZACUSCA DE GOGOSARI(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 7974) Coaceti gogosarii si ardeii pe foc iute de lemne sau pe flacara acoperita cu o tabla. Curatati-i si taiati-i īn patratele mici. Intre timp, caliti īn ulei ceapa tocata marunt, stingeti cu suc de rosii si puneti ardeii si gogosarii maruntiti. Potriviti de sare si de piper si lasati vasul sa fiarba īncet īn cuptor timp de 30 minute. Din cānd īn cānd amestecati cu o spatula de lemn sau scuturati cratita pentru ca zacusca sa nu se prinda de vas. Puneti vasul sa fiarba īncet īn cuptor cu focul mic si cānd a scazut potrivit si uleiul s-a ridicat deasupra, preparatul este gata. Omogenizati bine zacusca si puneti-o īn borcane mici, pe care le lasati īnca 50 de minute īn tava cuptorului, care a fost incalzit īn prealabil. Cānd au prins o usoara crusta deasupra, legati borcanele cu celofan si lasati-le sa se raceasca pāna a doua zi.
ZACUSCA DE GOGOSARI(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 6931) 100 de gogosari se dau, bine spalati si curatati prin masina de tocat. Din 5 Kg de rosii se face un bulion mai legat, īn care se pun 1/2 l de ulei, 1 pahar cu otet de masa, un pahar cu mustar, sare dupa gust, piper, foi de dafin. Zacusca se scade la cuptor, se pune īn borcane mici.
ZACUSCA DE VINETE SI GOGOSARI(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 16430) coaceti gogosarii si vinetele si curatati-le. Tocati ceapa si caliti-o īntr-un vas acoperit cu 150 ml de ulei, pāna cānd devine sticloasa si se topeste, fara sa se arda. Treceti rosiile prin masina speciala de separat seminte si coji sau prīntr-o sita si lasati sucul sa fiarba 30 minute la foc domol. Īn cratita de ceapa calita, adaugati sucul de rosii, vinetele si gogosarii tocati, 2-3 foi de dafini si 1/2 lingurita de piper macinat. Lasati zacusca sa fiarba domol la foc mic sau īn cuptor, puneti-o fierbinte īn borcane mici si legati-le cu celofan.